Hlavní navigace

Televizory Samsung pro rok 2012: nejen „chytré“, ale i upgradovatelné!

21. 2. 2012
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 115393
S čím letos přijde na evropské trhy výrobce televizorů Samsung? Firma minulý týden sezvala novináře z celého starého kontinentu do Prahy, kde v Kongresovém centru na Samsung European Foru 2012 představila nejen televizní, ale i počítačové a další novinky pro letošní rok. Řeč byla ale především o televizorech. Přístup k nim totiž změnil, a to opravdu radikálně. Klíčovým slovem už není jen „chytré“, to se bere jako samozřejmost. Klíčem jsou nyní tři „chytré“ okruhy: „chytrá interakce“, „chytrý obsah“ a „chytrý vývoj“.

Ve znamení evoluce, která přináší revoluci

Změnu přinášejí více či méně všechny nové modely televizorů, ale nejde o žádnou evoluci. V tomto případě totiž více sedí slovo „revoluce“. Najdete u nich ovládání hlasem či zabudování populární hry Angry Birds, ale hlavně možnost budoucího vylepšení vlastností televizoru. A to nejen softwarových, ale kupodivu i hardwarových. Jsem hodně zvědav, zda to bude fungovat. Změnilo by to totiž televizní svět…

V originále se ony tři pilíře roku 2012 jmenují:

  • Smart Interaction
  • Smart Content
  • Smart Evolution

Celek jako koncepce nese název „Smarter Life“, tedy „chytřejší život“.

Rychlý přehled: televizory Samsung v roce 2012

Hlavní zásadou je „Smarter Life“ („chytřejší život“), tedy:

  • „Smart Evolution“ („chytrý vývoj“) – možnost zásadní změny parametrů televizoru prostřednictvím hardwarovo-softwarového řešení v podobě přídavné karty
  • „Smart Interaction“ („chytrá interakce“) – ovládání prostřednictvím hlasu (včetně češtiny), pohybu rukou nebo přes rozpoznání tváří
  • „Smart Content“ („chytrý obsah“) – AllShare Play (sdílení multimédií mezi zařízeními) a zavedení tzv. Signature Services, tedy služeb připravených pouze pro Samsung. Jde o Family Story (vyspělá práce s fotografiemi, vzkazy a poznámkami), Fitness (program pro kondici a optimální tělesnou hmotnost) a Kids (dětská zábava).

Vše bude k dispozici pouze u pouze u nejvyšších řad 7000 a 8000 (plazmy i LCD) a také u OLED:

  • Řada „chytrých“ televizorů nyní poprvé umožňuje připojení některých bezdrátových klávesnic a myší
  • Přicházejí OLED televizory Samsung pod novým jménem Super OLED (ještě tu nebylo třeba OLED Star…). Prvním je úhlopříčka 55", tedy 140 centimetrů.

Výše uvedené funkce najdete všude, kam se podíváte – jsou u televizorů všech typů, tedy jak LCD s podsvícením LED, tak u nového OLED a nechybí ani u klasických plazmových televizí. Vedle nich samozřejmě najdete i televizory takzvaně „obyčejné“, ale důraz je a byl zřejmý už minulý rok – „chytré televizory“ s více funkcemi, přístupem na internet a schopností zabavit i jinak, než jen sledováním tradičního televizního vysílání. Samsung se zkrátka snaží, aby televizor v domácnosti byl stále místem společné zábavy pro celou rodinu. Než se ale dostaneme k tomu, jak konkrétně to dělá, ještě pár poznámek.

Samsung Electronics vykázal v roce 2011 tržby ve výši 143 miliard USD a na řadě zásadních evropských trhů se stal nejoblíbenější značkou spotřební elektroniky. Firma také pod heslem „Naděje pro mladé lidi v Evropě“ představila programy firemní společenské odpovědnosti a například u nás uzavřela partnerství s dětskými SOS vesničkami v nichž se snaží přitáhnout mladé lidi k technologickým dovednostem. Zdá se, že u Samsungu chápou, co sebou nese úspěch a faktem je, že nejen u nás byl Samsung minulý rok s přehledem nejúspěšnější značkou oboru. Tam, kde ostatní ztráceli, včetně LG, Samsung získal. Vypadá to pomalu na zemětřesení!

Samsung 2012 - srovnání designu televizorů

Pro srovnání: design plazmového televizoru PDP8000 (vlevo) a LCD s podsvícením LED (7000 a 8000). Všechny modely patří nejvyšším řadám v každém segmentu a jak vidíte, exkluzivitu si Samsung schovává pro LCD, i když ani plazma nevypadá nejhůře.

Smart Evolution – „chytrý vývoj“

Je nepochybně tím nejdůležitějším krokem v celé strategii. Je to v podstatě televizor, který se může vyvíjet. Pochopitelně nikoli samovolně, jak by navozoval originální název „evoluce“, nýbrž jednoduše tak, že do něj nové možnosti přenesete.

Vzpomínáte na svého času možnost televizorů Sony dodat přes PCMCIA kartu s přídavným hardwarem televiznímu tuneru schopnost příjmu vysílání v MPEG-4 HD? Tohle je obdobné a rozhodně nejde jen o prostou aktualizaci firmwaru. Tady se bavíme o skutečném přídavném hardwaru, který k televizoru řady 7000 či 8000 připojíte přes speciální konektor a on vám najednou nabídne například podporu 3D her či schopnost pracovat s výkonnějšími aplikacemi. Jak? K dispozici může být dokonce i výkonnější procesor. Třeba už čtyřjádrový!

Technologie, které Samsung říká Evolution Kit, i když je zjevné, že by se měl jmenovat spíše Revolution Kit, využívá tzv. „systém na chipu“, prostřednictvím něhož bude nabízet veškerá hardwarová i softwarová vylepšení. Máte kupříkladu letošní model a v roce 2014 se rozhodnete k upgradu. Po připojení zakoupené karty (ceny jsou zatím ve hvězdách) se vám váš přístroj promění v model roku 2014. Alespoň nás o tom Samsung ubezpečuje.

Samsung LED8000 (55, EU)

Co na to říkáte? Samsung řady LED8000 přichází s novým stojanem ve tvaru U a k němu připojuje ultratenké rámečky, které známe už z minulého roku (tento má 5 mm). Naprostou bombou je pak dvoujádrový procesor dovolující například současně surfovat po internetu a zároveň stahovat aplikace. A je tu samozřejmě i 3D a všechny ty další špičkové kousky.

Smart Interaction – „chytrá interakce“

„Chytrá interakce“ à la Samsung znamená použít k ovládaní buď hlas, pohyb (např. zvýšení hlasitosti pohybem ruky) nebo rozpoznání tváří, i když to poslední už loni nabízelo zejména Sony, které po detekci tváře dokázalo upravit nastavení přístroje a jde vlastně o osobní preference jak u obrazu, tak u zvuku. V praxi se tak bavíme o alternativě k dálkovému ovladači. K dispozici je momentálně skoro 30 jazyků včetně češtiny, ale zatím bez slovenštiny.

Při používání v praxi je třeba, abyste televizor nejprve pozdravili, čímž aktivujete hlasové ovládání. Můžete to udělat dvěma způsoby a příslušná kódová slova si zvolíte v menu. Jde buď o vyslovení „high TV“ („ahoj televize“) nebo „smart TV“ („chytrá televize“). Jak vidíte, tzv. spouštěcí slovo zůstalo v angličtině. Všechna další jsou už však v češtině a nápověda k nim vyskočí na dolním okraji obrazovky v podobě bublin, takže víte, co můžete použít.

Pokud vyslovíte například „internetový prohlížeč“, získáte přístup na internetovou linku, slovy „další kanál“ se posunete o kanál výše apod. K ovládání tak slouží přesná sousloví, protože pochopitelně televizor nemůže reagovat na každé slovo. A kde takovéto funkce najdete? Pouze u nejvyšších řad 7000 a 8000 (opět všech druhů), kde je i HD kamera a zabudované směrové mikrofony.

Co se týče modelové řady 9000, kterou si možná pamatujete jako naprostý vrchol nabídky, zatím ohlášena nebyla a nejspíše stejně jako loni a tuším i předloni, přijde na trh někdy v druhé polovině roku. Ta se z běžných modelových řad vymyká a kdoví – třeba to bude už OLED…

Samsung LED7000 (55, EU)

Jak vidíte, řada LED7000 se od osmi tisícovky na pohled tolik neliší. Rozdíl především v jiném podstavci, jinak nechybí ani 3D panel, ani zabudovaná kamera s mikrofony a funkce z konceptu „Smarter Life“, včetně možnosti hardwarové aktualizace funkcí (doporučuji před nákupem ještě prověřit).

Smart Content – „chytrý obsah“

Základním cílem Samsungu v oblasti obsahu „chytrých televizorů“ je rozšíření nabídky šité na míru, a to i plně lokální. V každém případě je už dnes – obecně vzato – k dispozici 1400 aplikací, tedy widgetů, pro „chytré televizory“, i když ne všechny jsou k dispozici všude. V České republice jde zejména o videopůjčovnu Topfun, počasí či hudební Óčko, další pak budou následovat během tohoto a příštího čtvrtletí, tedy do poloviny roku 2012 (právě na polovinu roku je ohlášeno spuštění widgetu pro videotéku Voyo od Novy).

Unikátním počinem je rozhodně zabudování populární hry Angry Birds, kterou milují nejen děti. Díky dvoujádrovému procesoru je nyní – v některých televizorech – k dispozici i potřebný výkon, protože víme, že typicky Angry Birds chce své a třeba na 700 MHz procesoru u tabletu vůbec nepracuje. Druhou věcí je funkce AllShare Play (dříve Allshare), která vám umožní přístup k vlastnímu obsahu tentokráte nikoli přes televizor, nýbrž například z tabletu či „chytrého telefonu“ a umožní ho i přesouvat a přehrávat, to vše bez ohledu na místo, kde se nacházíte.

Poslední důležitou službou jsou tzv. Signature Services – exkluzivní služby jedinečné pouze pro Samsung. Představte si modelovou situaci, kdy chcete nejen sdílet fotografie z dovolené s vaší rodinou a přáteli, ale chcete také, aby byli automaticky upozorněni na přidání vaší dovolenkové kolekce. apod. Pokud budou mít taktéž televizor vybavený touto službou, tedy něco z řady 7000 či 8000, bude to hračka. Přidáte fotografie a služba Family Story se už postará, aby každého z účastníků upozornila. Jde tedy vlastně o inteligentní datový prostor (nikoli o prosté fotoalbum), který dovolí nejen uspořádávat fotografie a pouštět si je na obrazovku televizoru, ale také si vyměňovat poznámky a upozornění, která projdou například i na mobilní telefon, tablet či počítač. Je to zkrátka jakýsi váš rodinný Facebook, do kterého vám navíc nikdo neleze, což je podle mého to nejdůležitější (je neuvěřitelné, co o sobě lidi na Facebooku dokáží prozradit…).

V rámci Signature Services máte k dispozici ještě dvě služby – Fitness umožňující propojit televizor s „chytrým telefonem“ a osobní váhou přes WiFi a třeba i prostřednictvím kamery vytvořit virtuální zrcadlo a pozorovat se při cvičení nebo pozorovat virtuálního trenéra, který vám předcvičuje.

Poslední službou je Kids určená k dětské zábavě, kterou navíc mohou mít rodiče pod kontrolou, což je zásadní. Do budoucna hodlá Samsung k hrám nabídnout dokonce i pohybové ovládání a firma si je zjevně vědoma, že „chytrý obsah“, prodává „chytré televizory“ čím dál tím víc a zjevně na něčem takovém, pracuje minimálně tři roky, jinak by s tím nemohla přijít právě teď. Tah v podobě Angry Birds je geniální, i když zjevný, ale poučili jsme se, že i takováto věc se dá totálně zazdít – viz T-Mobile, který se u nás pokoušel o něco podobného. Jsem ale přesvědčen, že u Samsungu nic takového nehrozí. Ostatně neúspěch v podobě vstupu do automobilového průmyslu evidentně nehodlá opakovat.

Samsung Smart Hub se Smarter Life

Smart Hub nabízí multitasking a má už zavedeny funkce z konceptu „Smarter Life“, resp. „Smart Content“ („chytrý obsah“). Jak vidíte, jde o Family Story (vyspělá práce s fotografiemi, vzkazy a poznámkami), Fitness (program pro kondici a optimální tělesnou hmotnost) a Kids (dětské zábava). Smart Hub je v této podobě k dispozici u řad 7000 a 8000, jeho widgety lze upravit podle potřeby a změnit můžete i obrázek na pracovní ploše. Zanedlouho by měly být k dispozici další aplikace speciálně pro Česko.

LCD s podsvícením LED

Typické „samsungovské“ jméno těchto přístrojů „LED TV“ umí zapůsobit stejně jako chytrý marketing, který je někdy ovšem chytrý až na druhý, či dokonce třetí pohled (viz ultratenké rámečky, které druhý korejský výrobce, LG, naprosto zazdil). Chytré! A proč to zmiňuji? Letos se opět mluví o minimalistickém designu a u špičkových modelů (mj. řada 8000) tak opět najdete ultratenký rámeček, který si své jméno opravdu zaslouží – má pouhých pět milimetrů šířky! Nižší modely mají rámeček o něco širší (13 mm), ale podstatně důležitější je, že aniž by narostly samotné rozměry televizoru, máte k dispozici větší plochu obrazovky. Působivé!

O konkrétních produktech na Samsung Fóru příliš slov nepadlo a chyběly i v tiskových zprávách, kde se hovořilo skutečně o pár výrobcích v podstatě ze dvou řad – 7000 a 8000. ES7000 a ES8000 s přídomkem Smart LED TV pracují ve 2D i ve 3D a u druhého z nich se u podsvícení využívá technologie Micro Dimming Ultimate. Ta analyzuje stovky částí obrazu a optimalizuje podsvícení panelu i videosignál pro jednotlivé sekce v reálném čase. Navíc tam, kde je to vhodné, zvyšuje maximální hodnoty bílé (jas vzrůstá o až 20 %) a nabízí tak bohatší barvy, jasnější obraz a vyšší dynamický kontrastní poměr při eliminaci „halo“ efektu a dalších druhů zkreslení.

Špičkový ES8000 doplňuje nový stojan ve tvaru písmene U (viz fotografie v úvodu), přičemž k dispozici bude v úhlopříčce až 75 palců, tedy 191 cm. To ale zdaleka není všechno. Zabudován je dvoujádrový procesor dovolující multitasking, takže lze například současně surfovat po webu a přitom stahovat aplikace. Multitasking podporuje i nový Smart Hub, tedy ústřední místo, ze kterého do „chytrých“ funkcí vstupujete.

Samsung OLED - CES 2102

První televizor Samsungu s obrazovkou OLED určený pro prodej u nás v Evropě, má úhlopříčku 55 palců (140 cm) a budil jen nadšení.

OLED aneb Super OLED

Samsung, který podle svých vlastních slov produkuje více než 90 % vyráběných OLED panelů na světě, si navykl utvářet své vlastní názvy a prochází mu to (viz nesmysl jménem „LED TV“). Ani v OLED nehodlá svou politiku měnit. Proč také, když se osvědčila? Z OLED je tedy Super OLED a je tu i první, už na veletrhu CES 2012, představený televizor s impozantní úhlopříčkou 55 palců, tedy 140 centimetrů (minulý rok jsme u nás od LG viděli 15" (38 cm), jehož design byl oceněn Americkou společností průmyslových designérů IDSA.

U obrazovek typu OLED není třeba barevných filtrů, protože každá pixelová jednotka složená ze tří subpixelů (R-G-B) emituje světlo samostatně a není třeba ani podsvícení. Hmotnost je tudíž oproti LCD s LED asi poloviční, či dokonce ještě nižší, odezva panelu je pak více než tisíckrát lepší, čímž se značně eliminuje rozostřování obrazu při švenku kamery či pohybových scénách.

Novinka Samsungu pracuje ve 2D i ve 3D, je vybavena novým dvoujádrovým procesorem a podporovány jsou stejné funkce jako u LCD a plazem řad 7000 a 8000 („Smarter Life“). Ochuzeni tak nebude o nic, navíc pak dostanete skutečný designérský šperk.

Samsung PDP8000 (60, NA) - camera

Do rámu plně integrovaná kamera s mikrofony u plazmové řady PDP8000. Jasně je také vidět i odlišnost designu od LCD televizorů. Tady není tak „prémiový“ (našinec by řekl spíše „tradičně plazmový“), ale vůbec nevypadá špatně.

Samsung PDP8000 (60, NA) - button

Plazmové PDP8000 jsou vybaveny zajímavě umístěným vypínacím tlačítkem.

A klasika jménem plazma?

Informací zatím moc není. Design vidíte na fotografiích a je zřejmé, že Samsung i letos udržuje znatelný odstup od LCD, kde mi přijde exkluzivnější. Nicméně i zde nabídne koncepci „Smarter Life“ a důraz byl rovněž kladen na kvalitní černou barvu, což bylo i zdůrazňováno. Nejvyšší plazmová řada 8000 je hluboká pouze 38 mm (!) a je vybavena tenoulinkým rámečkem a dvoujádrovým procesorem umožňujícím multitasking. I zde je pochopitelně k dispozici inovované prostředí Smart Hub a už známé nové aplikace a funkce.

Samsung monitor Série 9

Tak trochu jinak vypadají monitory Série 9. S27B970 má úhlopříčku 69 cm (27"), více než jednu miliardu barev a zvýšené pohledové úhly.

Televizory to nekončí, aneb krátká exkurze jinam

V současnosti přichází na trh operační systém Android verze 4, kteří chtějí někteří výrobci využít i pro „chytré televizory“. U Samsungu ho bude používat například tablet Galaxy Tab 2, který bude k dispozici ve verzích 3G a WiFi někdy od března.

Mezi novinky Androidu 4 – vedle vylepšených funkcí – patří i přepracovaný internetový prohlížeč a prý podstatně lepší uživatelské rozhraní, s čímž měla nejen předchozí verze potíže a lehkosti poslední mobilové verze se nikdy ani nepříbližila. Novinkou bude také modernizovaný Android Market, kde je momentálně k dispozici zhruba 400 000 aplikací a u kterého Google zavedl důkladnější kontroly, včetně antivirových. U fotoaparátů a kamer je kladen důraz na technologií Smart WiFi, která by měla konečně umožnit rozumné propojení do nejen lokální sítě a prvním výrobkem bude ultrazoomový fotoaparát WB850F s 21násobným optickým zoomem.

Ne, že by tu takovéto fotoaparáty nebyly už minulý rok, ale práce s nimi byla obtížná a kupříkladu mně dva zapůjčené modely nikdy pořádně nefungovaly. To by se ale nyní mělo změnit a už se na to těším, protože bychom se konečně mohli dostat k přímému promítání fotografií na televizní obrazovku prostřednictvím WiFi Direct bez nutnosti jít přes WiFi rozbočovač dané sítě (ten není vůbec zapotřebí). WiFi Direct by mělo být – pevně v to doufám – podstatně lepší než problematické a tzv. profily zaneřáděné Bluetooth.

Blu-ray Samsung BD-ES6000

Na pohled hodně atypický Blu-ray přehrávač BD-ES6000 ve tvaru krychle, jen o málo větší než Blu-ray disk. Uvnitř najdete plnohodnotný webový prohlížeč, WiFi (a WiFi Direct) a také přístup do portálu Smart Hub, jehož snímek vidíte výše.

Taktéž Blu-ray přehrávače pro rok 2012 umožňují několik forem sdílení obsahu, protože podporují jak DLNA, tak WiFi Direct. Vedle krychlového BD-ES6000 o šířce zhruba dévédéčka byl k vidění i klasicky provedený BD-E8900 HDD s pevným diskem (až 1 TB) a možností nahrávat ze dvou televizních DVB-T kanálů současně. Navíc pak dovoluje prostřednictvím technologie SmartView sledovat veškerý obsah například na telefonu Galaxy a na dálku, přes tzv. WiFi Remote Scheduler, si také můžete nastavit nahrávání pořadů.

BRAND24

Novinky jsme viděli i v noteboocích, kde se vedle dnes populárního ultrabooku s možností napojit se bezdrátově na televizor (Série 5 Ultra) objevila i nová Série 9 s SSD diskem, rychlým startem (10 s, resp. sekunda) a s povrchem z pískovaného hliníku, který omezuje ulpívání otisků prstů. A na závěr trocha té pikantnosti. Víte co je nejnovější zbraní Samsungu v oblasti zvuku? Elektronkové zesilovače! Samozřejmě pouze v rámci prémiových přístrojů a výrobce jimi potěší dokonce i majitele podle mého nejlepšího telefonu současnosti, Galaxy S II (alespoň před nedávnou aktualizací firmwaru, která nedopadla úplně optimálně…).

Elektronkový zesilovač je zabudován i do dokovací stanice provedené v systému 2.1, tedy se subwooferem. Ve zmiňované premiérové podobě půjde o model DA-E750, ke koupi bude i jednodušší DA-E650, bez něj. Oba pak půjdou – přes konektor nebo bezdrátově – napojit nejen na Galaxy S II, Galaxy Note, Galaxy Player či Galaxy Tab, ale i k některým výrobkům Applu.

Co pro vás znamená možnost hardwarového upgradu televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).