Hlavní navigace

Televizory Philips v roce 2013: zcela nový design a snadné sdílení obsahu

28. 3. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

UVNITŘ FOTOGALERIE – Na své platformě Smart TV nabídne Philips i obsah pro dospělé. V letošním roce se majitelé televizorů dočkají i online videoportálu Voyo.

Čím jsou letošní televizory od Philipsu charakteristické

Letošní řadu televizorů Philips DesignLine představil její výrobce, společnost TP Vision, v pražském hotelu Intercontinental v Pařížské ulici. V něm si firma vyhradila jednu velkou místnost, která mohla spíše připomínat zmenšený stánek některého z velkých veletrhů, jako je například berlínská IFA. Novináři se tak mohli seznámit nejen s novým designem televizorů, ale i novými chytrými funkcemi, kterým vévodí WiFi Miracast. Čelo letošních televizorů tvoří jednolitý skleněný panel s černým zabarvením na okrajích a jemným přechodem do průhledné části, který po vypnutí maskuje obrazovku.

Televizory nemají krk, stojan ani viditelný rám, jen jednolitý skleněný panel skloněný ke stěně nebo na stěnu připevněný. Oblast pod sklem pak při sledování televize zcela zmizí. Nové televizory jsou vyráběny ve dvou velikostech: 117 cm (46") a 140 cm (55"). V Evropě včetně České republiky jsou tyto novinky dostupné od tohoto čtvrtletí. Firma TP Vision v oficiální tiskové zprávě tvrdí, že s novou řadou DesignLine opustila linii tradičních televizních designů. Cílem bylo vytvořit zcela nový a osobitý archetyp televizoru – již uváděný jednolitý panel skloněný ke stěně bez viditelného stojanu či krku.

Zasazení televizoru Philips DesignLine do prostoru
Autor: TP Vision

Zasazení televizoru Philips DesignLine do prostoru

Nejvyšší model PFL8008 nabídne i tuner DVB-T2

Nejdražším modelem mezi novými televizory bude Philips PFL8008 z řady 8000. Tento produkt přinese pokročilé možnosti práce s domácí multimediální sítí a sdílení obsahu s dalšími zařízeními. Televizor pochopitelně disponuje i 3D technologií, nechybí služby Smart TV a dálkový ovladač s ukazovátkem a klávesnicí. Ten mimochodem pozná, která jeho část je natočená směrem vzhůru a která dolů, takže nedojde k nechtěnému stisknutí kláves. Skleněné obrazovky televizorů řady Philips FPL8008 jsou ohraničeny tmavou ocelí korespondující s chromovaným stojanem.

Pokud jde o konektivitu, jsou k dispozici 4 HDMI vstupy a možnost připojení PC prostřednictvím tohoto rozhraní. Nechybí ani 3 USB porty. Nejzajímavější z pohledu čtenáře DigiZone.cz je vybavenost tunery. Nechybí kabelový, satelitní ani terestrický a u posledního z nich je nutné zmínit, že podporuje i pozemní digitální televizi druhé generace – DVB-T2. Ve specifikaci produktu se dále uvádí, že tento model podporuje i funkce ClearSound, Incredible Surround a Incredible Surround 3D. Výstupní výkon, neboli Output power (RMS), je 2×15 Wattů.

Možné umístění nového televizoru Philips do prostoru
Autor: TP Vision

Možné umístění nového televizoru Philips do prostoru

Nechybí dvoujádrový procesor

Samozřejmostí nejvyššího modelu Philipsu je i kamera zakomponovaná pod logem pro Skype hovory, kterou je možné pro pocit bezpečnosti skrýt. Kamera, která je zakomponovaná ve stojanu, využívá rozlišení 720p. Je u ní možný i zoom a samozřejmostí jsou jak audio, tak i videohovory. Hlas snímá dvojice mikrofonů. Ovládání televizoru je možné buďto pomocí mobilu nebo tabletu. Pokud jde o využití funkce Philips MyRemote (dálkový ovladač), podporovány jsou platformy Android a iOS, u WiFi Miracast, jejíž smysl si ještě vysvětlíme podrobně později, funguje pouze druhá z nich. Nutností je však zapojení do společné sítě.

U televizorů řady Philips PFL8008 se může uživatel spolehnout na výkonný dvoujádrový procesor. Co se týká technologií trojrozměrného zobrazování, k dispozici jsou hned tři – 3D Max (využívá brýle s aktivní závěrkou), Premium 3D Depth (nastavení hlouby třetího rozměru) a Premium 2D-3D (převod 2D obsahu do 3D. Nižší modely nemají k dispozici bezdrátové připojení do sítě. Připojení k internetu je u nich možné řešit buďto prostřednictvím kabelu nebo WiFi dongle. U vyšších modelů už je WiFi zabudované. 3D technologii nabídnou modely 4300 a vyšší. V tuto chvíli ještě není tato řada na trhu.

Skype hovor v praxi na televizoru Philips
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Skype hovor v praxi na televizoru Philips

Novinková funkce WiFi Miracast

Funkce WiFi Miracast jako jedna ze tří, která je u Philipsu dostupná (spolu s Philips MyRemote a SymplyShare), umožňuje bezdrátový přenos obsahu mezi televizorem a mobilními zařízeními. Zatímco díky funkci SymplyShare lze jednoduše fotky přenést bezdrátově z tabletu nebo mobilního telefonu do počítače, platí to i pro hudbu a video, přes Miracast si můžete přenášet vysílání na váš mobilní telefon nebo tablet, který tuto funkci podporuje. Bohužel to platí pouze pro operační systém iOS, tedy tablety iPad a mobilní telefony iPhone.

Na platformě Miracast je možné v tuto chvíli sledovat na televizoru a tabletu (případně mobilním telefonu) stejný obsah. To by se do budoucna mělo změnit. Nebude to ale dříve než v roce 2014. Tato technologie tedy jednoduše umožní přenos vysílání na jiný televizor, kdy ten primární bude fungovat jako master a další pak jako slave (funkce MultiRoom). Na „slave“ zařízení bude tento obraz opožděn o několik vteřin (při včerejší prezentaci šlo asi o čtyři). Tablet může díky funkci SymplyShare například fungovat i jako mezistupeň mezi vaším PC a televizorem, tzn., že se prostřednictvím něho do PC připojíte a přehrajete následně obsah ve vašem televizoru.

Funkce Smart TV: Voyo zatím chybí, tvrdá erotika ne

Philips má v rámci své smart platformy několik aplikací, které jsou šity na míru českému uživateli. V současné době se jedná především o online videopůjčovnu Topfun a videotéku Filmbox Live. Pokud byste mezi widgety hledali Voyo, budete mít smůlu, alespoň prozatím. Majitelé Philipsů se ho nakonec ale přece jen dočkají. Mělo by k tomu dojít ve třetím kvartálu. Mezi dalšími aplikacemi pochopitelně nechybí standard, jako je YouTube, Facebook a řada dalších. Pozorní novináři mohli na středeční prezentaci zahlédnout mimo jiné také Viaway, Megogo nebo Viewster.

BRAND24

TP Vision nabízí u Philipsu také služby pro dospělé, na které však z logických důvodů veřejně neupozorňuje. Pánové jistě uvítají přístup k serveru Brazzers, který se ne náhodou pyšní označením „The World's Best Porn Site“ a nabízí skutečně vysoce kvalitní obsah pro dospělé, otrlejší pak mohou využít aplikace Hustler. Obě služby jsou však zpoplatněné, takže pokud si myslíte, že budete jejich archiv využívat zdarma, máte jednoduše smůlu. V rámci Smart TV rozhraní nebude do budoucna chybět ani možnost nastavení televizního programu pro české stanice. HbbTV už je samozřejmostí.

Prostředí Smart TV v televizorech Philips
Autor: Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Prostředí Smart TV v televizorech Philips

Bez Ambilight by to nešlo

Jednou z funkcí, která je charakteristická pro televizory Philips, je podsvícení Ambilight. Ten je v letošních modelech dostupný už od řady 5000. Philips začal Ambilight nabízet poprvé v roce 2004 a od té doby na ni neustále pracuje, nyní tedy už pod TP Vision. Ambilight je buďto dvoustranný – modelové řady 5008 a 6008 – nebo třístranný – modely 7008 a 8008. Jde vlastně o systém LED diod, které vyzařují světlo ze zadní části televizoru. Tato funkce automaticky upraví barvu a jas tak, aby odpovídaly vysílanému obrazu. Jedním z účelu Ambilightu má být i šetrnost k lidským očím.

Pořídili byste si nový televizor Philips od společnosti TP Vision?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).