Hlavní navigace

Televizory LG pro rok 2011: pasivní 3D má činit 2/3 prodejů, ceny už pod 20 000 Kč

13. 6. 2011
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 115393
V seriálu provázejícím vás novinkami, které si výrobci televizorů chystají pro letošní rok, přišla řada na druhou z korejských značek. LG se opět zaměřuje především na plazmové a LCD přístroje s podsvícením LED. LCD televizorů s tradičním podsvícením trubicemi je už hodně málo a v porovnání s LED nejsou ani na polovině počtů. I to mluví o vývoji trhu i když v případě LG je to ve srovnání s ostatními velkými značkami znát asi nejméně. Co je znát naopak více, je podpora 3D, a to jak v aktivní, tak především pasivní podobě.

LG plánuje v letošním roce nejen prodat na 40 miliónů televizorů, ale hodlá se v něm také stát vedoucím výrobcem. To by nebylo tak šokující, to plánují pomalu všichni, ale zpráva, že dvě třetiny prodejů mají činit přístroje s technologií Cinema, tedy televizory s pasivním 3D, už nepochybně šokující je.

Jak je vidět, po lednovém uvedení malého a tenoulinkého televizoru s obrazovkou z organických diod AMOLED TV, se LG na letošní sezónu nachystalo opravdu důkladně. A už nejde o žádné futuristické technologie možná konce desetiletí, ale reálné a dostupné přístroje, které by opět měly mít solidní lokalizaci do češtiny a bohatou podporu multimédií.

LG 3D - Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna

LG se pro Českou republiku a Slovensko stalo generálním partnerem 3D filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. V rámci toho promítá ukázku na svých televizorech (na snímku LCD televizor s pasivním 3D) po prodejnách a rozjíždí v tomto duchu i jarní kampaň.

Vedle důrazu na Smart TV, tedy na propojenost televizoru s okolním světem (nejen internet, ale i třeba mobil), je nejvíce patrný právě důraz na pasivní 3D technologii. Některé vyšší LCD modely také budou mít k dispozici i satelitní tuner (najdete je pod písmenem „S“ na konci označení), který dosud LG v Česku chyběl. Mezi další novinky patří i tzv. domácí plocha (Home Dashboard), což je přepracované uživatelské rozhraní a intuitivní dálkový ovladač Magic Motion, který slibuje mnohé, ale na přelomu května a června ještě nebyl k dispozici. Opět je také podporován servis u vás doma, a to od úhlopříčky 94 cm.

LG truck vizualizace

LG zjevně na pasivní 3D ve svých LCD televizorech hodně sází. Není to vidět pouze z článku a z tabulky, ale i z roadshow mezi obchodní partnery. Tenhle kamion s nápisem Cinema 3D se na cestách určitě neztratí.

Ve stručnosti: televizory LG pro rok 2011

  • jednoznačná sázka na pasivní 3D – to aktivní najdete pouze u plazem, všechny LCD modely jsou pasivní
  • 3D naleznete pouze u LCD televizorů s podsvícením LED vždy pod označením „LW“ a u plazem pod označením „PZ“ a „PW“
  • k dispozici máme 22 kousků 3D televizorů – aktivních i pasivních; nejlevnější pasivní (LCD) začíná na 18 000 Kč, nejlevnější aktivní (plazma) na 15 000 Kč
  • satelitní tunery jsou k dispozici u LG pro ČR letos poprvé, a mají ho pouze modely LCD s podsvícením LED; poznáte je snadno – mají na konci označení písmeno „S“
  • žádný televizor nemá zabudované WiFi, některé jsou tzv. WiFi Ready a k drtivé většině je nutné adaptér na USB dokoupit (pochopitelně originální, tedy od LG)
  • všechny televizory, které nesou označení Smart TV zároveň nabízejí jak specializované widgety pro vybrané servery, tak zcela otevřený přístup na internet; můžete tedy zadat libovolnou webovou adresu
  • „Flash“ na webových stránkách zatím televizory neumí, momentálně je v řešení, k dispozici bude později formou aktualizace firmwaru (kdy, LG zatím neupřesnilo)
  • nedočkali jsme se: opravdových vícetunerových televizorů, jak vidno, neuvede je letos nejspíše nikdo…

Sázka na pasivní 3D

I když LG slovo „pasivní“ vůbec nepoužívá, mluví jen o technologii „Cinema 3D“ a technologii polarizace. Když zacituji z tiskové zprávy, bude to zřejmější: Pro zobrazení Cinema 3D obrazu se používá princip polarizace. 3D brýle tak zajišťují, že do levého i pravého oka se dostává správný obraz. To je metoda, která je používána i u nejmodernějších digitálních 3D kin. Tento postup vytváření 3D obrazu přináší řadu výhod: žádné blikání, dokonale ostrý a jasný obraz, žádná bolest hlavy ani pálení očí. Brýle se navíc nemusí nikde dobíjet, prostě mají jen polarizovaná skla. Díky tomu jsou také velmi lehké, váží pouze 16 g. 3D obraz je viditelný ze širokého úhlu pohledu, na obraz je možné se dívat i ze stran.

Vše pak dokresluje fakt, že mezi LCD novinkami není ani jeden (!) televizor s aktivním 3D (ty najdete pouze u plazem) a všechny jsou pasivní. V praxi se zatím hovoří o LW4500, LW5500, LW570S a LW650S, takže je snadno poznáte podle označení „LW“. Nejlevnější z nich (32LW4500) pak přijde na necelých 20 000 Kč. Mimochodem nejlevnější aktivní 3D dostanete v plazmě 42PW450 s rozlišením HD Ready od zhruba 15 000 Kč. Výhody pasivního 3D by podle LG měly být následující:

  • široký 3D pozorovací úhel 180° horizontálně
  • 3D vidíte i když ležíte, resp. brýle nejsou vodorovně
  • žádné blikání, bolest hlavy, výrazně nižší únava očí, komfortní pozorování
  • žádné elektromagnetické záření, žádný vliv záření na váš mozek
  • bezbateriový provoz brýlí
  • levné, lehké brýle a pohodlné užívání
  • vedle řízení hloubky 3D efektu lze přestavit i objekty v pozadí a popředí (na tohle jsem opravdu zvědav)
  • nižší spotřeba energie při sledování 3D pořadu

A ještě drobnost. LG Electronics CZ získala odborné posouzení o nezávadnosti pasivní technologie Cinema 3D pro lidské oko od Evropské oční kliniky Lexum. Posudek hlavního lékařského ředitele, prof. MUDr. Martina Filipce, Csc. zní: Po odborném lékařském posouzení potvrzujeme, že sledování LG Cinema 3D TV je zcela nezávadné pro lidské oko a vidění.

LG Smart TV - ovládání

Nově přepracované ovládání Smart TV. Mezi nápisy na spodní liště je možná vidět i volba otevřený webový prohlížeč…

Stream.cz, otevřený internet a brzy i flash

LG polarizační brýle model 2011

NetCast 2 je nová přístupová technologie LG pro spolupráci s webovými servery. Nepracuje ale jen s obvyklými widgety, tedy malými specializovanými prográmky rozumějícími si vždy jen s jedním serverem. Má zabudovaný i skutečný prohlížeč, takže můžete zadat libovolnou webovou adresu. Přehled modelů u kterých to funguje, najdete v přiložené tabulce (označeny jsou jako Smart TV) a mělo by to fungovat u všech, nejen u těch nejvyšších.

Tyto modely mají také nové uživatelské rozhraní zvané „domácí plocha“ (Home Dashboard) a i když jejich otevřený webový prohlížeč zatím neumí pracovat s flash obsahem, byl jsem ubezpečen, že je to v řešení. Jakmile bude vše hotovo, dostanou flash majitelé odpovídajících televizorů formou aktualizace firmwaru. Součástí NetCast 2 by letos poprvé měly být i dvě české aplikace – Stream.cz a zpravodajství ČTK.

Trocha vysvětlení k tabulkám

Prostřednictvím funkce Smart Share se můžete bezdrátově napojit například na fotoaparát, mobil či tablet, aniž byste je museli propojovat kabelem.

Pokud je televizor označen jako „Magic Motion Ready“ je možné k němu dokoupit dálkový ovladač zvaný Magic Motion. Ten má fungovat i jako myš a pomocí jednoduchých pohybů a gest položky přetahovat, přetáčet či vybírat, a to bez nutnosti používat tlačítka. Má také usnadnit přístup k internetovému obsahu, kde si budete moci vybrat nejen z obvyklých serverů, ale k dispozici budou i lekce cizího jazyka, horoskop či hry. Dobrou zprávou je, že některé budou lokalizovány i do češtiny.

A pokud jde o další položky v tabulce, důležitý je pojem „LED Plus“. Jde o panel s podsvícením typu Edge LED (diody v rámu), který je ale zároveň rozdělen na 16 samostatně řízených oblastí, kde se podsvícení reguluje podle analýzy scény. V případě tmavých scén svítí LED diody v dané oblasti minimálně a současně v oblasti s jasnou scénou maximálně. Má se tím zvýšit kontrast a sytost barev a současně snížit spotřeba. Jak to LG dělá u Edge LED, neprozradilo.

V době dokončování článku nebyla zcela jasná podpora HD u tunerů, které jsou letos v základu – vedle analogového – dva: DVB-T a DVB-C. Prověřte si proto raději, zda je vše i pro HD, tedy zda je podporován dekodek MPEG-4 (AVC – H.264), což je málo důležité u DVB-T, kde HD funguje jen v okolí vysílačů v Praze a v Brně a důležitější pokud přijímáte kabelový signál. I když LG neudává přímo kompatibilitu s majoritním operátorem UPC, jistá naděje, že nebudete potřebovat další krabičku, tu přece jen je.

LG 37LK450

Za zhruba 14 000 Kč bude ke koupi LG 37LK450 s úhlopříčkou 94 cm, Full HD a LCD panelem s klasickým podsvícením a 4ms odezvou.

LCD televizory: jen pár kousků

Televizory s tradičním podsvícením pro rok 2011 poznáte u LG snadno – jednak jsou vždy menší než 119 cm (47"), což uznávám není příliš zřetelné kritérium, a jednak nesou označení „LK“, což je jasnější. Navíc jich je – oproti LED podsvícení – výrazně méně a také žádný není pro 3D, což je oproti roku 2010 změna. Panely jsou pěti, resp. čtyř milisekundové, pouze modely LK530 a LK550 jsou na zhruba dvě ms.

Obecným znakem je především jednoduchost a tudíž jsou určeny pro ty, kdo chtějí levné přístroje, bez připojení na internet a se základní výbavou odpovídající maximálně nižší střední třídě.

LG 37LV5500

LG LV5500 je LCD s podsvícením LED patřící do střední třídy. Od 81 cm včetně, tu naleznete připojení k internetu (volitelně i přes WiFi), nahrávání televizního vysílání a dokoupit můžete i dálkový ovladač Magic Motion Ready. Ve verzi s 94 cm 37LV5500 přijde na 19 000 Kč.

LG 2011 – LCD televizory
Modelová řada LK330 LK430 a LK450 LK530 a LK550
Charakteristika základní řada, základní HD rozlišení (HD Ready) základní řada, Full HD nižší střední, Full HD, 100 Hz
Cena od 8.500 Kč (26LK330) od 11.000 Kč (32LK430) 11.500 Kč (32LK530), resp. 15.000 Kč (42LK530)
Dodávané úhlopříčky 56 cm (22"), 66 cm (26"), 81 cm (32") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42") 81 cm (32"), 107 cm (42"), 119 cm (47")
Obrazovka LCD, HD Ready 1 366×768 bodů, jas 250 cd/m2, doba odezvy 5,2 ms LCD, Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 400 cd/m2, doba odezvy 4 ms LCD, Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 450 cd/m2, doba odezvy 2,4 ms
Tuner DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C
Zvuk 2× 5 W, resp. 2× 10 W (81 cm ); prostorový zvuk, 2× 10 W, prostorový zvuk, 2× 10 W, prostorový zvuk,
USB; Ethernet (LAN); Wi-Fi Ready USB, 2× HDMI USB, 3× HDMI USB, 3× HDMI
Udávaná spotřeba ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna

Důraz na LCD s podsvícením LED a pasivní 3D

Tady máme k dispozici dvě základní modelové řady: „LV“ jako klasickou a „LW“ pro 3D. Všude je používáno podsvícení v rámu (Edge LED), byť v některých případech s panelem rozděleným na oblasti v nichž lze lokálně ovládat úroveň podsvícení. Uvidíme, jak moc se to vyrovná plošnému podsvícení s lokálním zhášením. Z jiného pohledu lze výrobky v této oblasti rozdělit na ty vybavené tradičními tunery DVB-T a DVB-C a vybavené kompletně, tedy včetně DVB-S (vše by mělo být i pro HD, ale nepodařilo se to potvrdit). Najdete je vždy pod označením „S“ na konci.

Pokud jde o 3D, k dispozici je zde pouze pasivní provedení v celkem 12 úhlopříčkách ve čtyřech řadách: LW4500, LW5500, LW570S a LW650S. Nejlevnější z nich přijde na 18 000 Kč. Spotřebu se nepodařilo zjistit ani v rámci jednotlivých modelových řad a LG také zatím ani u jednoho výrobku neohlásilo energetickou třídu. Musíme se zkrátka nechat v tomto ohledu překvapit.

LG 42PW450

Plazmové televizory LG s aktivním 3D nyní zakoupíte od zhruba 15.000 Kč. Nebudou sice Full HD nýbrž HD Ready, ale ze satelitu se 3D stejně vysílá v polovičním rozlišení. Na snímku 42PW450 se 107 cm úhlopříčky. Tohle by bylo hodně zajímavé otestovat…

LG 2011 – LCD (LED) televizory
Modelová řada LV2500 LV3550 LV4500 LV5500 LV375S a LV570S LW4500 a LW5500 LW570S, LW650S
Charakteristika základní model, základní HD rozlišení (HD Ready) základní model, zde startuje Full HD nižší střední třída střední třída, zde začíná (s výjimkou 56 a 66 cm) připojení na internet, Smart TV a také webový prohlížeč, Wi-Fi Ready, Net Cast 2.0, DLNA, nahrávání TV vysílání, Magic Motion Ready střední třída, navíc DVB-S, v případě LV570S pak i podsvícení LED plus (lokální stmívání) střední 3D třída, LED Plus, pasivní 3D, včetně konverze 2D-3D; LW5500 navíc: Smart TV, Smart Share, Magic Motion Ready, NetCast 2 (včetně webového prohlížeče), DLNA, příprava na bezdrátové A/V propojení a Wi-Fi, nahrávání TV vysílání nejvyšší 3D třída, pasivní 3D, včetně konverze 2D-3D; navíc satelitní tuner
Cena od 6.000 Kč (19LV2500) od 14.000 Kč (32LV3550) od 15.000 Kč (32LV4500) od 8.500 Kč (22LV5500), např. 37LV5500 za 19.000 Kč od 15.000 Kč (32LV375S); od 17.000 Kč (32LV570S) od 18.000 Kč (32LW4500); od 20.000 Kč (32LW5500) např. 30.000 Kč (42LW570S)
Dodávané úhlopříčky 48 cm (19"), 56 cm (22"), 66 cm (26"), 81 cm (32") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42"), 119 cm (47") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42"), 119 cm (47") 56 cm (22") a 66 cm (26"), 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42"), 119 cm (47") 81 cm (32"), 94 cm (37"), 107 cm (42"), 119 cm (47") 81 cm (32"), 107 cm (42"), 119 cm (47"), 140 cm (55") 81 cm (32"), 107 cm (42"), 119 cm (47"), 140 cm (55")
Obrazovka LCD, podsvícení LED (Edge LED); HD Ready, 1 366×768 bodů, jas 250 cd/m2, odezva 4 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 250 cd/m2, odezva 3,5 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 400 cd/m2, odezva 2,6 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED); Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas různý (250–400 cd/m2), odezva 3 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED), LV570 LED plus; Full HD, 1 920×1 080 bodů; jas různý (300–400 cd/m2), odezva 4 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED) s lokálním stmíváním; Full HD, 1 920×1 080 bodů; 400 cd/m2, odezva 2,4 ms LCD, podsvícení LED (Edge LED) s lokálním stmíváním; Full HD, 1 920×1 080 bodů; 400 cd/m2, odezva 2,4, resp. 2 ms
Tuner DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C, DVB-S DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C, DVB-S
Zvuk 2× 5 W, resp. 2× 10 W (66 a 81 cm), skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W, skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W; skryté repro, virtuální zvuk 2× 5 W (do 66 cm), 2× 10 W; skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W; skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W, virtuální zvuk 2× 10 W, virtuální zvuk
USB; Ethernet (LAN); Wi-Fi Ready USB, 3× HDMI USB, 3× HDMI USB, 3× HDMI USB, až 3× HDMI; od 81 cm výše: 2× USB, 4× HDMI; ano; ano USB, 3× HDMI; ano, ano LW4500: USB, 3× HDMI; LV5500: 2× USB, 4× HDMI; ano; ano 2× USB, 4× HDMI; ano; ano
Udávaná spotřeba ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna ještě neupřesněna

Aktivní 3D plazmy i pod 20 000 Kč

Novinky pro rok 2011 představují řady PT, PV, PW a PZ. První je základní bez Full HD, PV už panelem 1 920×1 080 bodů disponuje, ale obě tvoří v letošní nabídce LG jen doplněk.

To hlavní začíná s s řadami PW (HD Ready, 1 024×768 bodů) a PZ (Full HD). Ty jsou totiž 3D a použito je 3D aktivní. Navíc za velice solidní startovací ceny. Například 42PW450 přijde na zhruba 15 000 Kč. Smířit se u všech plazem musíte se základní tunerovou výbavou v podobě DVB-T a DVB-C u které v době dokončování článku nebylo jasné, zda podporuje i vysílání v HD (MPEG-4). Lze to však předpokládat. Nenajdete tu tedy žádný model se satelitním tunerem DVB-S.

BRAND24

Naopak zvuk v podobě neviditelných reproduktorů zvaný Infinite Sound ladil Mark Levinson, který jistě z televizoru dostal maximum. Pro mě osobně byly překvapením nejen startovací ceny aktivního 3D, ale především spotřeby plazmových přístrojů, které jsou velice často pod 200 W.

LG 2011 – plazmové televizory
Modelová řada PT353 PV250 a PV350 PW450 PZ250 PZ550 PZ570 PZ750, PZ950
Charakteristika základní řada se základním HD rozlišením (HD Ready) nižší střední, už ve Full HD základní 3D řada se základním HD rozlišením (HD Ready), aktivní 3D (brýle nutno dokoupit), konverze 2D-3D nižší střední, Full HD, aktivní 3D (brýle v ceně), konverze 2D-3D střední, nastupuje certifikace THX, aktivní 3D, konverze 2D-3D střední, certifikace THX, nastupuje propojení na internet (Smart TV), Smart Share, aktivní 3D, konverze 2D-3D, odtud Magic Motion Ready nejvyšší, certifikace THX, Smart TV, Smart Share, „bezrámový“ design, aktivní 3D, konverze 2D-3D; PZ950: Wi-Fi adaptér a dálkový ovladač Magic Motion v ceně
Cena od 13.000 Kč (42PT353) od 19.000 Kč (50PV350) od 15.000 Kč (42PW450) od 23.000 Kč (50PZ250) od 25.000 Kč (50PZ550) od 27.000 Kč (50PZ570) od 33.000 Kč (50PZ750)
Dodávané úhlopříčky 107 cm (42"), 127 cm (50") 127 cm (50"), 152 cm (60") 107 cm (42"), 127 cm (50") 127 cm (50"), 152 cm (60") 127 cm (50"), 152 cm (60") 127 cm (50"), 152 cm (60") 127 cm (50"), 152 cm (60")
Obrazovka plazmová, 1 024×768 bodů, jas 1 500 cd/m2 plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 1 500 cd/m2 plazmová, 1 024×768 bodů, jas 1 500 cd/m2 plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 1 500 cd/m2 plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 1 500 cd/m2 plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 1 500 cd/m2 plazmová, Full HD, 1 920×1 080 bodů, jas 1 500 cd/m2
Tuner DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C DVB-T, DVB-C
Zvuk 2× 10 W , skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W , skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W , skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W , skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W , skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W , skryté repro, virtuální zvuk 2× 10 W , skryté repro, virtuální zvuk
USB; Ethernet (LAN); Wi-Fi Ready USB, 2× HDMI USB, 2× HDMI USB, 3× HDMI USB, 3× HDMI USB, 3× HDMI 2× USB, 4× HDMI; ano; ne 2× USB, 4× HDMI; ano; ano
Udávaná spotřeba 131 W (maximálně, 42PT353) 170 W (maximálně, 50PV350) 129 W (maximálně, 42PW450) 179 W (maximálně, 50PZ250) 179 W (maximálně, 50PZ550) 178 W (maximálně, 50PZ570) 245 W (maximálně, 50PZ750); 178 W (maximálně, 50PZ950)

Foto: LG

Co vás nejvíce zaujalo na televizních novinkách LG pro rok 2011?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).