Hlavní navigace

Televizory a přístup k internetu: který výrobce je nejlepší?

5. 7. 2010
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

Někdo ho mocí mermo chce, jinému na něm nezáleží. Jak velká je první a jak velká je druhá skupina, o tom se diskutuje už nějaký čas. V každém případě internet v televizoru je tu a pokud ho chcete, nic vám nebrání ho používat. V tomto přehledu byste si měli na jednom místě udělat celkový obrázek o tom, co kdo nabízí a jaké má to které řešení možnosti. Probereme si všechny hlavní výrobce a nezapomeneme ani ty menší.

Internet v televizoru neznamená jen prosté rozšíření jeho možností. Znamená to „velké rozšíření jeho možností“. Znamená to ovšem také buďto omezené aplikace a jednodušší ovládání, nebo aplikace neomezené stejně, jako je neomezený svět internetu, avšak ovládání místy komplikovanější. Zkrátka existují dva přístupy – jeden vysloveně majoritní a druhý velmi minoritní. Právě jimi začneme, ale ještě před tím malá poznámka: vyzkoušel jsem si, že když napojím Panasonic BD přehrávač DMP-BDT300 (12.995 Kč) se službou Viera Cast na televizor Sony s funkcí Bravia Internet Video, mám vlastně k dispozici služby dvě – jednu od Panasoniku a druhou od Sony. Jen potřebujete mít na internet napojena obě zařízení, což je přes „bezdrát“ snadné.

Docela šikovně nám to u Panasoniku vymysleli, protože u Sony to jde jen částečně. Například BD přehrávač Sony BDP-S570 (7.499 Kč) má totiž zabudovanou jen polovinu možností (Bravia Internet Video).

Panasonic Viera Cast 3 - ilustrák

Takhle si výrobci představují rodinnou idylku před televizorem s internetem. V tomto případě jde o Panasonic Viera Cast a stanicí Nova.

Třetí možnost není?

Zatím existují pouze dvě cesty jak zpřístupnit internet v televizoru; třetí možná naznačuje spolupráci Google TV se Sony, která se má rozeběhnout na podzim v USA.

Zkrátka buďto máte k dispozici neomezený přístup na internet, resp. na webové stránky, anebo ho nemáte. V prvním případě to sebou nese náročnější ovládání (slovo „náročnější“ berte s rezervou – neznamená to automaticky „složitější“), v druhém případě pak díky jakési jednoúčelovosti je ovládání často vysloveně jednoduché a velice operativní. Typickým případem jsou systémy Viera Cast od Panasoniku a zcela otevřený NetTV od Philipsu.

Obě firmy se k internetu v televizoru postavily naprosto jinak a stojí tedy – co do přístupu – na vysloveně opačných koncích nabídky.

Co mohu posoudit, obě aplikace se ovládají bezproblémově (samozřejmě opomíjím, že „cvakat“ internetovou adresu přes dálkový ovladač není právě nejpohodlnější). Ale protože NetTV nabízí podstatně větší možnosti, stává se ovládání místy trochu těžkopádné. Musí tomu tak být už kvůli softwarové klávesnici a zmíněnému dálkovému ovladači, což je pro tento účel poněkud nešikovná věc. Snahy připojit k televizoru běžnou klávesnici a myš tu byly (a jsou – nyní např. Panasonic), ale nikdy se neprosadily.

Naproti tomu Viera Cast je naprosto pohodový a vystačíte si s kurzorovými klávesami a Enter. Je ale také ve svých možnostech omezený, protože dovoluje přístup jen na dané (předprogramované) webové servery, nebo chcete-li služby. Výhodou ale také je, že vám je vždy správně zobrazí, což v předchozím případě nemusí pokaždé platit.

Nejlepší na těchto dvou přístupech je, že si můžete vybrat – pokud je pro vás samozřejmě internet v televizoru důležitý. Přehledné zhodnocení základních možností všech výrobců od kterých se mi podařilo sehnat informace, najdete v připojené tabulce.

Philips PTA01 - Wi-Fi adaptér

Wi-Fi adaptér Philips PTA01, přes který se připojíte na internet lze použít s televizory řad 7000 a 8000 a vyniká – v rámci nabídky výrobců televizorů – nízkou cenou 1.290 Kč.

Jak přivést internet k televizoru

Pokud uvažujete o nákupu televizoru s internetem, musíte, vedle samotného přístupu výrobce, ještě promyslet druhou věc – jak vlastně internet k televizoru dostanete. Pokud k němu máte přiveden ethernetový kabel, jako jsem to před deseti lety udělal já (bohužel jsem zapomněl na kuchyň ), je to jednoduché. Takto to má ale udělané málokdo. Proto se vždy ptejte na to, zda daný výrobce (a daný model) nabízí i bezdrátově připojení k internetu. Právě to je pro drtivou většinu lidí nejdostupnější, i když samozřejmě platí staré dobré rčení „kabel je kabel“. Z tabulky vidíte, že „bezdrát“ dnes k některému z modelů nabízí každý masový výrobce.

WiFi je buď do televizoru přímo zabudované, nebo externí ve formě adaptéru, který stačí zastrčit do rozhraní USB. Extrémem je v tomto ohledu Sony, které šlo s bezdrátovým přístupem k internetu tak daleko, že najít v letošní kolekci tradiční konektor RJ-45, tedy „ethernetový“, dá docela dost práce a firma ho dokonce z papírového katalogu zcela vypustila.

A jak složité je nastavit připojení k internetu v televizoru? Pokud se bavíme o „drátovém“, většinou hračka. I když to často vyžaduje splnění jedné podmínky – mít přístup k internetu přiveden do síťového rozbočovače. Zkrátka do krabičky, která vám připojení k internetu rozvede na jednotlivé počítače a další zařízení ve vaší domácnosti. Pokud máte onu krabičku ve verzi s WiFi, může internet rozvést i bezdrátově. Často ale musí být splněna ještě jedna podmínka – rozbočovač by měl mít automatické přidělování síťové adresy. Jakmile jsem to měl takto zařízeno, bylo například připojení televizoru Panasonic TX-L37V10E hračkou. Zastrčil jsem ethernetový kabel do televizoru a Viera Cast byl okamžitě k dispozici.

Tabulka - televizory a internet

U WiFi je připojení složitější

Ukažme si propojení přes WiFi na příkladu Samsungu, který podobně jako ostatní firmy, umí na internet přistupovat i z Blu-ray přehrávačů či domácích kin i když v těchto případech z jiných důvodů – kvůli filmům na Blu-ray discích s funkcí BD-Live, tedy kvůli stahování dodatečných bonusů ze serverů filmových společností.

Připojit se na internet bezdrátově přes WiFi nebývá nijak náročné, ale nějaké základní znalosti o lokální síti (LAN) to přece jen vyžaduje. V podstatě jde o to, že do menu v extrémním případě musíte opsat síťové parametry z vašeho připojení (DNS, IP adresy apod.). I v tom nejjednodušším případě ale musíte dopředu vědět, jak je vaše WiFi síť zabezpečená či alespoň znát patřičné přístupové heslo.

A jak vše probíhalo u Samsungu? Zastrčil jsem do USB firemní WiFi adaptér a v „setupu“ nechal vyhledat dostupné WiFi sítě. Vybral jsem si tu svou a následoval dotaz na druh zabezpečení (typicky WEP či WPA) a patřičné heslo.

Jakmile jsem vše zadal správně, ocitl jsem se na síti i když tu byl i dotaz na další parametry, jako například Proxy server. Konkrétně u Samsungu byla velmi příjemná funkce „Network Connection Test“, která si projela nastavení, „pinkla“ na internet a oznámila výsledek.

Na závěr kapitoly ještě jedna poznámka: všichni výrobci televizorů doporučují, abyste použili jejich WiFi USB adaptéry. Není to však jen doporučení. Vše je nastavené tak, aby byl televizor kompatibilní právě s ním. S jiným, třeba podstatně levnějším adaptérem, připojení k internetu rozchodíte málokdy.

Co jsou to widgety

Widget má mnoho tváří. U mobilního telefonu například obstarává funkci tlačítek, či ikon, u počítače zase aplikace či nástroje dovolující věci zjednodušit. Postará se třeba o snazší přístup na nějakou stránku, pravidelné stahování burzovních zpráv či třeba obyčejného počasí. Vždy zkrátka jde o malé jednoúčelové programy, které jsou součástí uživatelského prostředí telefonu, počítače, či v našem případě televizoru a jsou zaměřené na jednu jedinou funkci.

V zásadě mohou být dvojí – online, a pak pracují s informacemi z internetu, nebo offline, a pak pracují s obsahem již v přístroji zavedeným.

Typickou sadu widgetů v dnešním televizoru představuje přístup na YouTube, Facebook, na nějaký zpravodajský server, na server s počasím a na sportovní a burzovní server. V rámci toho, co vám jednotliví výrobci povolí, si pak můžete další widgety po napojení na internet stahovat z jejich specializovaného serveru.

Widgety jsou vždy dělány pro konkrétní prostředí v našem případě pro konkrétní sadu televizorů tak, aby s nimi byly kompatibilní a informace správně zobrazovaly. Navíc jsou navázány na konkrétní jazykové prostředí či region, takže televizor umístěný v Česku povolí často stáhnout pouze widgety určené pro Česko.Widget je základním kamenem obou přístupů řešení internetu na televizoru.

LG Netcast

LG NetCast

Stejně jako drtivá většina aplikací z našeho přehledu, patří i NetCast mezi ty, které zpřístupňují pouze vybrané webové servery a tudíž neumožňuje zadat libovolnou webovou adresu.

NetCast zahrnuje tradiční aplikace jako YouTube, webové album Picasa či počasí u něhož lze zadat i několik českých měst.

Firma standardně nabízí připojení k internetu přes Ethernet (LAN) a pouze k jedinému modelu dodává automaticky bezdrátový USB adaptér – k plazmovému PK950. Adaptér ale můžete dokoupit i k několika dalším přístrojům, a to jak z oblasti LCD, tak k LCD s LED podsvěcováním (viz tabulka).

V dohledné budoucnosti hodlá LG do NetCast zavést i bezplatné internetové telefonování přes Skype.

Panasonic VieraCast vytaženo

Základní nabídka aplikace Viera Cast. Pro počasí si samozřejmě můžete vybrat i několik českých měst. Nabídka jde i změnit.

Panasonic Viera Cast

Prvním, kdo na našem trhu začal s rozumnou aplikací webových služeb v televizoru, byl Panasonic. Možná i proto vyhmátl eso – archiv televize Nova, který je zdarma přístupný právě přes jeho televizory. Navíc nyní (červen/červenec) spouští nově i kompletní zpravodajství z webu tn.cz.

Panasonic VieraCast 2

Panasonic Viera Cast nabízí to, co nikdo jiný – přístup do televizního archivu stanice Nova. A to dokonce zdarma.

Po stisknutí tlačítka Viera Cast na dálkovém ovladači se vám na panelu objeví rozvržení z výše uvedeného obrázku. Kdykoli tak můžete sledovat úplný archiv televize Nova v kvalitě televizního vysílání, pouštět si fotografie ze služby picasa.com, vychutnávat si sportovní klipy stanice Eurosport nebo rovnou sáhnout po oblíbených videích z YouTube.

Vedle německého zpravodajství je nově nabízen web tn.cz (viz výše), předpověď počasí lze vybrat pro několik českých měst a z „menších“ widgetů zmiňme i informace o ceně akcií přes Bloomberg.

Ovládání zvládnou všechny generace a protože je Viera Cast i v domácích kinech a všech Blu-ray přehrávačích uvedených od jara 2009, můžete službu využívat, aniž byste měli obdobně vybavený televizor.

Panasonic v nejbližší době plánuje rozšířit nabídku o stanici Markýza a mj. i o Nova Sport.

Philips Cinema NetTV

Philips NetTV nabízí řadu přednastavených aplikací, ale i možnost tzv. sponzorovaných linků a i vy sami si můžete libovolnou webovou adresu uložit jako „Oblíbenou“. Snímek je z televizoru Cinema, který je proveden ve filmovém formátu 21:9.

Philips NetTV

Na televizorech Philipsu najdete otevřený způsob připojení k internetu, ke kterému firma přistupuje jednotně v rámci evropského trhu. Můžete zadat libovolnou webovou adresu, kterou se vám aplikace NetTV snaží na obrazovce zpřístupnit (zobrazit) co nejlépe a co nejsprávněji.

V intencích tohoto, jsou základní widgety vlastně i pro náš trh stejné a zahrnují obvyklou sbírku, včetně YouTube, předpovědi počasí atd. Na obrázku výše vidíte i rozložení widgetů, včetně tzv. sponzorovaných (placených) linků.

Philips Cinema NetTV 2

Philips dovoluje pomocí dálkového ovladače zadat libovolnou webovou adresu a také si ji uložit.

Díky tomu, že máte možnost si jakékoli vaše webové stránky uložit mezi „Oblíbené“, není tento celoevropský přístup na závadu, protože ty vaše budete mít operativně přístupné, aniž byste museli pokaždé pracně vypisovat jejich adresu přes dálkový ovladač.

Zajímavá je rovněž v kontextu nízká cena USB WiFi adaptéru PTA01 (1.290 Kč), přes který lze připojit televizory řad 7000 a 8000.

Samsung widgety

Základní widgety Samsungu – počasí, videa z YouTube a sledování kursu akcií. Momentálně se zavádí archiv ČT, v přípravě je i zpravodajství iDnes.cz.

Samsung internet@TV

V červenci nebo nejpozději v srpnu začne Samsung na tomto poli výrazněji konkurovat Panasoniku. Jeho widgetový základ se totiž rozšíří o archiv České televize a momentálně probíhá závěrečné testování.

Řešení Samsungu je ostatně Panasoniku podobné a míří k co nejvyšší uživatelské přívětivosti a tudíž neumožňuje zadání libovolné webové adresy.

Vše je opět řešeno přes widgety, které jsou pro tu kterou zemi (region) dostupné podle IP adresy (pro nás nyní např. Facebook či počasí). Každá země má tedy přístup k jiným widgetům, což umožňuje lépe zaměřit lokalizovaný obsah, který je dlouhodobým cílem Samsungu.

Obsluha internet@TV, je klasicky jednoduchá a stažení widgetu pohotové i když v době, kdy jsem systém zkoušel (asi před půl rokem) byl pro ČR k dispozici jediný.

A co firma plánuje v nejbližší budoucnosti? Po archivu ČT přijde na řadu především zavedení lokálního zpravodajství v podobě iDnes.cz a v budoucnu i serveru pro sdílení fotografií, rajce.net.

Sony Eurosport

U Sony nyní můžete zhlédnout i video klipy ze stanice Eurosport, třeba zaměřené na fotbal, jako na tomto snímku.

Sony: Bravia Internet Video a Sony Bravia Internet Widgets

Tuto službu, která funguje na patřičně vybavených televizorech, domácích kinech a Blu-ray přehrávačích, Sony u nás nikdy příliš nepropagovalo. V podstatě ani nejde o jednotnou službu – na dálkovém ovladači nebo v menu si vybíráte mezi jednotlivými widgety (počasí, Yahoo, Flickr, Twitter…) nebo jednotlivými videokanály (AXN, FIFA World Cup Collection, YouTube, Dailymotion atd. atd. – jsou jich desítky). Na dálkovém ovladači pak můžete rovnou navolit první nebo druhou skupinu.

Sony Bravia Flicker

Na rozdíl například od Panasonic Viera Cast nenabízí Sony jednotné zastřešovací prostředí. Vždy si rovnou vyvoláváte příslušnou skupinu služeb nebo v menu volíte konkrétní videokanál či widgety pro počasí, Flickr apod. Služby se nazývají Bravia Internet Video a Bravia Internet Widgets.

Nejnověji byly zavedeny video klipy ze stanice Eurosport a součástí této služby mají být i rozhovory, rozbory utkání a shrnutí posledních sportovních událostí (vše v angličtině).

Z předinstalovaných aplikací je lokalizace do češtiny provedena u ovládání serveru YouTube a na widgetu stanice AXN. Tady je prakticky kompletní, a to včetně obsahu (zatím několik seriálů).

Jak jsou na tom ostatní?

O JVC u nás už dlouho nikdo nic neslyšel, takže tuhle firmu vynechme. Poptal jsem se ale i u dalších. Hyundai u nás žádný přístroj tohoto typu nenabízí a ani s ním pro letošní rok nepočítá. Podobná odpověď přišla také od společnosti Mascom.

Gogen připravuje jeden model s LED podsvícením a přístupem na internet, ale podrobnosti zatím dovozce sdělit nechtěl. Pokud jde o Sharp, odpověď se nepodařilo získat.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

A co budoucnost?

Na závěr bych se asi měl ještě zmínit o třetí (prý „zcela jiném“) přístupu k internetu v televizoru, resp. spíše o jejich vzájemném propojení – o Google TV. Google se spojil se Sony a s dalšími společnostmi z nichž klíčová je videopůjčovna Dish network a vytvořil aplikační platformu založenou na operačním systému Google Android známém z mobilních telefonů.

Google TV se bude napojovat nejen na příslušné servery, či zmiňovanou videopůjčovnu, ale má také umět spouštět programy vytvořené pro zmíněný operační systém a samozřejmě umí vyhledat jakékoli na internetu umístěné informace; používá webový prohlížeč Google Chrome.

„Brouzdání“ po internetu má prý být stejně jednoduché, jako na počítači, a uvidíme, jak to vlastně bude zajištěno.

Tipy C

Sony pro Google TV už připravuje první televizory, které mají být uvedeny na podzim. Zatím ovšem půjde o službu pouze pro USA.

foto: autor a LG, Panasonic, Philips, Samsung, Sony

Vyžadujete u televizoru připojení na internet?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).