Hlavní navigace

Televizor Philips 32PFL5405H: výborná čeština, kvalitní obraz a spousta dalšího

14. 7. 2010
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Philips toho pro letošek upravil na televizorech spoustu, o čemž jste se mohli dočíst v březnové reportáži z jejich uvedení ve španělské Barceloně. Zmenšil obaly, zavedl nové ekologické režimy, zcela předělal dálkové ovladače, přestavil tzv. shop mode, tedy to, jak televizor působí na prodejně a mj. dal i důraz na černou barvu. V řadě 5000 navíc zavedl věc podle mého nejdůležitější – poprvé si u některých modelů můžete vybrat, zda chcete podsvícení trubicemi nebo lepší a úspornější podsvícení LED. U této verze s 81 cm to jde.

Řada 5000 je u Philipsu prakticky střední třídou s rychlými 2ms panely a 100 Hz elektronikou. Pokud byste chtěli ještě níže, dostanete se na řadu 3000, která má jako jediná pouze podsvícení klasickými CCFL trubicemi. U našeho modelu si však můžete vybrat a nějakých 2000 Kč rozdílu je za podsvícení LED, navíc podsvícení plošné (Direct LED) a tedy nikoli v rámu, opravdu málo a konkurence ho v této cenové relaci zatím nenabízí.

Philips 32PFL5405H

Příjemný a elegantní design je shodný pro celou řadu, včetně verzí s podsvícením LED. U 81 cm úhlopříčky je podstavec přidělán na pevno.

Testovaný 32PFL5405H v klasické podobě, tedy s podsvícením CCFL trubicemi, přijde na 15 990 Kč. Pokud byste chtěli verzi LED (32PFL5605H) pak zaplatíte 17 990 Kč, takže v tomto případě rozdíl činí přesně 2 000 Kč. Obecně vzato však Philips mluví o 100 €. Jen pro srovnání: 32PFL5405H má typickou spotřebu 91 W, 32PFL5605H stačí k provozu jen 71 W a jeho systém Direct LED představuje 128 LED diod zabudovaných do zadní stěny.

Philips 32PFL5405H instalační průvodce

Po dokončení instalace si můžete například zvolit i preferovanou výši úspory energie panelu. Díky síťovému tlačítku jde televizor opět zcela vypnout.

Instalace, včetně průvodce

Jakmile se prokoušete pár základními nastaveními, hlavně výběrem DVB-T nebo DVB-C (tuner je kompatibilní s majoritním poskytovatel, tedy UPC), naladí se vám automaticky jak analogové, tak digitální kanály a pokud budete v dosahu sítě 4 i HD kanály šířené v DVB-T/MPEG-4.

Hned poté máte možnost pustit si ukázkové video (chytrý nápad) a také průvodce, kde si vyberete buď nižší stupeň úspory energie a jasnější obraz („Standardní“), nebo obraz s vyšším stupněm šetření energií. Zvolit si můžete podle svých preferencí i základní zvukový režim a i u něj je vše v pohodě.

Narazíte v okamžiku, kdy si chcete kanály setřídit a Philips bohužel tento problém stále neodstranil. Nejspíše ho ale za chybu ani nepovažuje.

Philips 32PFL5405H seznam kanálů

Setřídění naladěných stanic: přes tlačítko EPG se dostanete do seznamu všech kanálů. V něm pak musíte zmáčknout nejasně označené tlačítko kontextového menu (je pod šipkou dolů) a následně si vše jednoduše setřídíte. Jak vidíte ze snímku, ani seznam kanálů nemá právě typické provedení, opět chybí bližší nápověda.

Potíž spočívá v tom, že kanály nemáte šanci setřídit v menu – volba nikde není. Najdete ji až v přehledu všech kanálů, ale ten je pro změnu ukryt na tlačítku s ikonou EPG.

Jakmile se do něj dostanete, ještě stále nemáte vyhráno – jste sice v seznamu kanálů (viz foto), ale protože na obrazovce zcela chybí nápověda (ta bohužel chybí i v jiných režimech), musíte buď vědět jaké tlačítko zmáčknout, abyste se dostali do kontextového menu, nebo pokorně sáhnout po manuálu v tomto případě už naštěstí elektronickém a velmi dobrém.

Samotné třídění je pak už zcela pohodové a televizor dokonce umí vybraný kanál buď zaměnit, nebo do seznamu vložit.

Philips 32PFL5405H dálkový ovladač

Dálkový ovladač je ve zcela novém stylu, působí čistě a přehledně, ale zatím není dotažen. Chybí totiž popisky některých tlačítek, nebo jsou poměrně nejasné, protože se designér se rozhodl vystačit si s pouhou symbolikou. Kdo by ale například hledal pod ikonou EPG seznam všech kanálů? Tak maximálně teletext, který tu také je.

Ovládání? Hodně jiné!

Přesně tak – Philips ovládání přepracoval a v tomto případě je to vidět i na zcela jiném dálkovém ovladači než na jaký jste asi zvyklí. Styl ovládání mi sice zpočátku dělal potíže, nicméně zvykl jsem si překvapivě rychle.

Kdyby ovšem firma vyřešila pár bolavých bodů, včetně toho, že některá tlačítka nemají popsané funkce, bylo by ovládání rozhodně lepší a hlavně co do prvotního seznámení podstatně snazší.

Například mi není jasné, proč mám vstupovat do seznamu všech kanálů přes volbu pro EPG, když tlačítko OK, pro tuto funkci běžně používané, nemá – pokud nejste v menu – přiřazeno vůbec nic.

Philips 32PFL5405H - první menu úvodní

Úvodní menu na tlačítku „Domov“ (symbol domečku). Na volbu „Scenea“ si můžete nastavit libovolnou fotografii a pak si z televizoru udělat něco jako fotorámeček (vypne se až po 240 min.). Na ikoně „Nápověda“ najdete kompletní elektronickou příručku.

Samotné menu je přehledné a provedené velkými znaky, takže na něj dobře uvidíte. Škoda, že v něm nejde kolovat a že nezastřešuje opravdu všechny funkce a možnosti televizoru. Nenašel jsem například ani nastavení šetřícího režimu, který vyvoláte zeleným teletextovým tlačítkem (podotýkám opět neoznačeným). V něm můžete obrazovku dokonce i vypnout, takže jde pouze zvuk. Skvělá funkce a jsem rád, že ji nacházím v čím dál více přístrojích!

Philips 32PFL5405H EPG

Takto se vám objeví EPG, ovšem musíte k tomu zmáčknout minimálně dvě tlačítka. Náhled je přehledný, ale po vstupu do EPG přijdete jak o obraz, tak o zvuk. Jak vidíte, nikde není ani nápověda pro vyvolání dalších funkcí.

Jednoduché EPG, ale s pamatovákem!

Osmidenní EPG je opravdu jen v základní podobě (tzv. Now + Next EPG) a nepracuje v něm ani obraz, ani zvuk. V hlavní obrazovce také neuvidíte žádnou bližší informaci k vybranému pořadu, jen čas jeho začátku. Pro tu – stejně jako například kvůli nalistování programu na další den – musíte do kontextového menu. EPG nabízí pouze dvousloupcový náhled, který je ale velice přehledný a na pořad se můžete nechat i upozornit, přičemž televizor se umí z pohotovostního režimu i probudit. Tohle je velmi příjemná funkce, kterou umí málokdo a navíc koresponduje s měnícím se chováním televizních diváků.

EPG si také bez potíží pamatuje programy dalších multiplexů, což je dnes stejně ojedinělé, a dokonce má i funkci, kdy si ho můžete aktualizovat sami (stáhne si data a uloží si je do paměti), což je děláno na přání některých kabelových operátorů.

Musím říci, že by se mi EPG Philipsu dokonce i líbilo, kdyby se alespoň po vstupu do něj nepřerušoval zvuk. To pokládám za jeho největší nedostatek. Spolu s tím, že tu opět zcela chybí nápověda k ovládání.

Philips 32PFL5405H přiručka elektronická

Elektronická příručka je zcela kompletní a velice dobře dělaná. Najdete v ní jak základní technická data, tak řešení problémů. Vše je ve srovnání s „papírem“ operativnější a přehlednější. Philips navíc ušetřil nejen své náklady, ale i lesy…

Nastavení více než odpovídající

Z poměrů stran obrazu máte na výběr mezi pěti volbami kupodivu bez 4:3 (ta je zajištěna přes funkci „Auto zoom“) a také 14:9. Pro zvuk jich je dokonce sedm a osm pro nastavení obrazu, mezi nimi i jeden speciální pro fotografie. Nechybí ani volby „Přirozený“ a „Kino“.

Manuálně můžete obraz ovlivnit poměrně bohatě, a to včetně nastavení odstínu (teplý, osobní apod.) a ve volbě „Pixel Plus HD“ lze upravit gama korekci, zvýšit ostrost či sytost barev a nastavit například i „dynamické“ podsvícení. U něj si vyberete mezi volbami směřujícími buď k nejlepšímu obrazu, či „nejlepšímu“ (co nejnižšímu) napájení. Příjemné je, že při procházení menu vždy vidíte, jak je ten který parametr nastaven a vše je tak velice přehledné.

Volby pro formát a nastavení obrazu a zvuku si můžete také rovnou – bez vstupu do menu – vyvolat speciálním tlačítkem na dálkovém ovladači. Příjemnou funkcí je i zabudovaná příručka, která je kompletní, včetně parametrů televizoru. Je navíc udělána velice pěkně a tady by si měla konkurence učit. Stejně jako v případě perfektní lokalizace do češtiny.

Philips 32PFL5405H zadní strana - rozhraní

Moderních rozhraní je tu více než dost – alespoň vzhledem k ceně a třídě přístroje. Najde tu hned tři HDMI, jedno dokonce už v poslední verzi 1.4, tedy se zpětným kanálem k napojenému zařízení. Některá z nich – jak vidíte i včetně anténního vstupu – jsou zabudována ve směru dolů, což je hodně praktické a je vidět, že Philips už i u tohoto přístroje počítá s možnou montáží na stěnu. Vytknout se dá jediné: připojení sluchátek je na zadní straně a nikoli na boku.

Měření spotřeby

Televizor jsem resetoval do továrního nastavení, což v tomto případě znamená obraz a zvuk v režimu „Standard“. Zvláště u obrazu je to třeba zdůraznit, protože na závěr instalace máte možnost zvolit i verzi s vyšší úsporou energie. „Standard“ si pak zapíná i senzor okolního osvětlení. V této variantě měření jsem dospěl k minimu 59 W a maximu 88 W – rozptyl je větší a zřejmě zafungoval zmiňovaný senzor.

A když zmáčknete zelené teletextové tlačítko, dostanete možnosti panel vypnout a nechat tak běžet pouze zvuk, změřil jsem i tuto variantu. Spotřeba se v tomto okamžiku pohybovala mezi 13 a 14 watty. A oficiálně udávaná spotřeba energie? Philips pracuje pouze s tzv. typickou bez bližší specifikace. Ta je v tomto případě 91 W, vynikající je ovšem – vzhledem k ceně a třídě přístroje (!) – spotřeba v pohotovostním režimu, kde dělá maximálně 0,15 W. Pro verzi s podsvícením LED – 32PFL5605H – firma udává typickou spotřebu 71 W přičemž v pohotovostním režimu je stejná.

Philips 32PFL5405H manažer souborů

Manažer souborů je přehledný a jednoduše ovladatelný. Jakmile zastrčíte USB paměť, automaticky se vám spustí. Příjemné je, že vás nijak neomezuje a že si dopředu nemusíte volit to, co chcete přehrávat, jako u drtivé většiny konkurence. Pracuje také s dokonalou češtinou.

Nadprůměrná kompatibilita, výborný manažer souborů, ale bez titulků

Z videa se mi přehrálo prakticky vše, co mám ve své zkušební sadě, včetně WMV v nízkém rozlišení (HD nefungovalo), několika formátů MPEG-4, jako AVC, H.264, MKV či DivX. U filmů v DivX a XviD ale narazíte na největší zádrhel – titulky, které se bohužel nepřehrávají. Po pravdě řečeno u evropského výrobce se tomu opravdu divím!

Pokud jde muziku i tady najdete něco navíc, než jen běžné MP3. Funguje totiž mj. i WMA (WAV nikoli). Fotografie v JPG se natahují velice svižně i v případě snímků z kvalitní zrcadlovky a jak je obvyklé můžete si zvolit i formu prezentace.

Subjekt DigiZone.cz Umí dobře česky logo

Výtečný je ale i samotný základ – souborový manažer. Po zasunutí USB paměti se automaticky spustí a přehraje vám na jeden zátah vše, co chcete. Nemusíte si tedy na začátku volit, že teď chcete hudbu, teď video a teď fotografie. Po všech těch televizorech nejrůznějších značek, které vyznávají tento komplikovaný způsob, je přístup Philipsu příjemným osvěžením. Navíc se mi názvy souborů zobrazovaly s perfektní češtinou, což také není právě obvyklé. Lokalizace je ostatně velice dobrá i jinde.

Philips 32PFL5405H TV 5000

Design řady 5000 je prakticky jednotný. Televizor na prodejně určitě nepřehlédnete ani díky novému a výraznějšímu „shop mode“. Při instalaci si pak v menu můžete vybrat mezi umístěním televizoru na stěnu nebo na podstavec.

Přirozené barvy, solidní zvuk

Philips si na nich zakládá a musím říci, že já také. Pokud jste na tom stejně, tady budete doma. Možností jak seřídit obraz je celá řada, ale důležité je, že to nejspíše nebudete ani moc potřebovat. Základ je totiž nastaven velice dobře.

Přirozené barvy, včetně pleťové, vás nejspíše upoutají stejně jako mě a jasně se také potvrzuje, že Philips opravdu zapracoval na černé barvě. Obraz je zkrátka příjemný a velmi dobrý je i zvuk a resamplování obrazu, i když jsme v relativně malé úhlopříčce.

Pochválit musím také balení, které vyžaduje méně materiálu a je tak velice úsporné, aniž by znamenalo nějaké ohrožení přístroje, výborná je elektronická příručka i úsporné režimy, včetně možnosti vypnout panel a pustit si pouze zvuk.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Nejinak jsou na tom i svižně reagující multimédia nabízející bohatou kompatibilitu i když si na jejich ovládání musíte zvyknout, protože např. „Stop“ najdete až v kontextovém menu. Mě to ale po chvíli práce vůbec nepřekáželo.

Velice dobře provedenému a s českými názvy souborů fungujícímu manažeru je jedno co si chcete pustit a prostě to pustí. Nejste tedy svazováni žádným předchozím výběrem. Škoda pouze absence titulků ve filmech, protože jinak by podpora byla skutečně vynikající. Pokud ale titulky nepotřebujete a naopak chcete kvalitní televizor s velmi dobrým obrazem a solidním zvukem za dobrou cenu, budete tady doma. A pokud můžete – připlaťte si 2 000 korun za podsvícení Direct LED. Za tyhle peníze, je to podle mě za hubičku a výrazně se vám sníží i spotřeba.

Televizor Philips 32PFL5405H - technické parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– pevný podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový napevno přidělaný)
– uživatelská příručka je přímo v televizoru, v papírové podobě dostanete „rychlé nastavení“ (Quick Start), lze stáhnout i PDF verzi

foto: autor a Philips

Připadá vám 100 € příplatku za podsvícení LED:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).