Hlavní navigace

Televizor Philips 22PFL3415H: panensky bílá „stylovka“

22. 9. 2010
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 322915
U tohoto televizoru základní řady 3000 je vše bílé, dokonce i napájecí šňůra. A protože tahle firma má dobrý vkus a přístroj nepatří k nejlevnějším, je bílý i dálkový ovladač. Nicméně i když jde o opravdu malou televizi, podstavec je v balení oddělený. Zřejmě to je kvůli letošnímu přechodu Philipsu na ekonomičtější a ekologičtější balení, které se dotýká celé televizní produkce. Tento lehký, jen čtyři kilogramy vážící televizor s podsvícením LED se hodí třeba do dětského pokoje, pracovny či do kuchyně.

Sama řada 3000 je cílena jako základní. Její šasi a elektronika jsou odlišné od řad vyšších a na první pohled se liší už provedením dálkového ovladače i když na druhý zjistíte, že zásady společné modelové řadě 2010 jsou většinou dodržovány.

Philips 22pfl3415h_12 přední panel

Bílá na bílé stěně poněkud splývá. I takový byl nepochybně záměr tvůrců.

Philips na počátku roku oznamoval, že všechny letošní modely budou vybaveny mechanikou CI+ a všechny budou mít manuály přímo v přístrojích. CI+ tu prý je, ale příručku jsem nikde nenašel, stejně jako u Philipsu obvyklý kabelový tuner či možnost vypnutí panelu. Jak vidíme, firma v této nejnižší řadě zjevně pozměnila politiku. Po pravdě – je to znát i na obrazu a úhlech pohledu (to druhé bych při dané ceně nečekal), ale takový už je osud této kategorie.

Philips 22pfl3415h_12 dálkové ovládání

Bílý je dálkový ovladač a bílá je i napájecí šňůra. Vše ještě můžete mít v černě, ale třeba do kuchyně by bílá určitě nemusela být špatná. (Dál jsem s bílou zatím nedospěl…)

Klasický ovladač

Instalace se věnuje jen základním věcem a je rychlá, i když se automaticky prolaďují i analogové kanály. Televizní (a rozhlasové) stanice máte tak k dispozici v cuku letu.

Dálkový ovladač provedený stylově v bílém je u řady 3000 zcela jiný než u ostatních. Odpovídá (viz foto) představě toho klasického, na který jsme zvyklí. Má výborné rozložení pro člověka, který spíše než čísly přepíná stanice postupnou volbou, nechybí mu tlačítko domečku (to firma používá všude a je určeno ke vstupu do hlavního menu), „Back“, „Guide“ pro EPG či „Options“ pro dodatečné volby za jakékoli situace. Základ je tak vlastně shodný s vyššími řadami stejně jako filozofie ovládání, což je jen dobře, protože řada 3000 je určena i jako doplněk k vyspělejším televizorům této značky ve vaší domácnosti.

Philips 22pfl3415h_12 nešikovná nápověda

Nápověda vám občas zakrývá menu.

Také menu je na tom obdobně, takže je výtečně ovladatelné a dá se v něm kolovat. A i když někdy v tomto případě přehlednost omezuje nešikovně umístěná nápověda, celkově nemá chybu. Řada funkcí je pak vytažena i přímo na tlačítka dálkového ovladače. Zde zjistíte drobnou odlišnost od vyšších řad – pokud zmáčknete například „Format“, nabídka se objeví ve spodní části obrazovky a uvidíte jen jednu položku, nikoli všechny.

Philips 22pfl3415h_12 EPG

V EPG neuvidíte ani čárku o vybraném pořadu. To musíte do dalšího.

Philips 22pfl3415h_12 EPG 2

Změna dne v EPG se dělá dosti nešikovně – někdy je třeba do kláves ťuknout pětkrát i šestkrát.

Jednoduché EPG, složitý posun o den

Osmidenní EPG je standardní (bez paměti), vyvolává se tlačítkem „Guide“ a ukazuje program pro osm stanic. V horizontálním směru se počet pořadů/hodin, na které vám bude dopředu program hlásit, regulovat nedá, takže zůstáváte na necelých dvou hodinách.

Malá obrazovka neumožňuje náhled kanálu, ale je škoda, že se po vstupu do EPG přeruší i zvuk.

EPG má jeden náhled (viz foto) a jakékoli další informace k pořadu se vyvolává tlačítkem „Info“. V následných podrobnějších údajích se můžete nechat na pořad i upozornit, což ale přístroj nezvládne, pokud je v pohotovostním režimu.

Posun o další den (viz foto) je někdy hodně složitý a musíte tlačítka dálkového ovladače tisknout třeba i 6×. Dělá se to totiž – obdobně jako u vyšších řad – velice nešikovně přes tlačítko „Option“.

Philips 22pfl3415h_12 smart obraz

Obraz jde přepnout i do režimu úspory energie, ale nijak ji neovlivníte.

Odpovídající možnosti nastavení

Televizor (a zřejmě i celá řada 3000) je jiný nejen v možnostech ovlivnění obrazu či zvuku, ale například i co se týče podpory formátů obrazu. Na rozdíl od vyšších řad tu totiž najdete volby jako 4:3 či 14:9, ale nechybí ani „Automatický formát“ při kterém televizor – alespoň co jsem si mohl všimnout – bezproblémově přepínal mezi 4:3 a 16:9. Kuriozitou je volba „Velikost obrazu“, kterou si ještě můžete nastavit velikost obrazu vůči ploše panelu.

V menu „Obraz“ také najdete průvodce, který vám pomůže s jeho nastavením podle vašich preferencí. Při instalaci se mi však nespustil.

Režimů obrazu můžete nastavit osm a jak jsem už naznačil, nejlépe působí volba „Standardní“, protože u volby s úsporou energie se ukázala hodně problematická pleťová barva. Ovlivnit celkově pak můžete obvyklé parametry typu jas, kontrast či teplota barev.

Pokud jde o zvuk, ten je na danou třídu velice dobrý a pokud si zapnete ten virtuální, uslyšíte často i poměrně zřetelné rozšíření báze. Je také příjemně živý, což rovněž potěší.

Philips 22pfl3415h_12 menu zvuku

Část menu s nastavením zvuku. Solidně funguje i ten virtuální.

Měření spotřeby

Televizor si ve standardním nastavení vzal nejen málo energie, ale kupodivu měl i velice malý rozptyl. Mezní hranice při hodinovém měření byly 29 a 31 wattů (udáváno je 36 W) a i když přepínání ze stanice na stanici trvá relativně dlouho (něco mezi 3 a 4 s) a mezitím se objevují čistě černé snímky, spotřebu to nijak neovlivnilo. A protože tento Philips nemá možnost vypnout obrazovku (má jen tlačítko úplného vypnutí) změřil jsem ještě spotřebu ve volbě „Úsp. energie“, kterou nelze nijak ovlivnit. V tomto režimu klesla k dolní hranici zmiňovaného rozmezí tedy na 29W, čím v podstatě neuspoříte nic. A protože barvy jsou v tomto režimu natolik posunuté a pleťová v podstatě nekoukatelná, vůbec ho nedoporučuji používat. Režim „Standardní“ v tomto případě bohatě splňuje všechny požadavky.

Philips 22pfl3415h_12 menu funkce

Režim titulků se v tomto případě týká pouze televizního vysílání. Multimédia video neumí.

Bez podpory videa

Pokud si myslíte, že nejnižší řady, by se od těch vyšších měly lišit něčím jiným než multimediální kompatibilitou, pak tady narazíte. Televizor přehrává pouze muziku v MP3 (včetně datového toku 320 Kb/s) a fotografie v JPG. Toť vše.

Fotografie nabíhají velice rychle i při 5megapixelovém snímku a při přehrávání muziky se jasně ukáží kvality zvukového subsystému.

Manažer souborů je velice jednoduchý, avšak pracuje s českými názvy souborů a pohodlně se i ovládá.

Philips 22pfl3415h_12 zezadu

Všechna rozhraní přehledně. Vpravo pak vidíte ty, která jsou umístěna na boku.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Jaký je? Vlastně stylový…

Cena není nijak nízká, to je zřejmě. A protože výbava rozhraními nijak nevybočuje, vlastnosti rovněž ne (až na slabá multimédia a delší čas při přepnutí kanálu), je zřejmé, že svou daň (rozumějte cenu) si vybírá daný panel s antireflexní vrstvou a podsvícením LED. Byť je na můj vkus poněkud nerovnoměrné. Úhly pohledu jsou pak v jednom směru nepatrně lepší, než u nejlevnější provenience – 170/160°.

Philips 22pfl3415h_12 detail

Výborné zpracování v detailech.

A jaký je obraz? Barvy jsou živé (někdy až moc) a zvláště v režimu úspory energie působí výrazně omalovánkově. V režimu „Standardní“ jsou sice stále ještě výraznější, ale také o mnoho příjemnější. Nicméně přirozené barvy na jaké jste u Philipsu zvyklí a které najdete u vyšších řad, tu nehledejte. Obraz svým rozptylem odpovídá nejnižší řadě, nicméně na danou cenu by si zasluhoval více vyváženosti. To, co na tomto televizoru oceňuji nejvíce, je výborný zvuk a neuvěřitelně příjemná kompaktnost návrhu. Kdykoli ho například můžete vzít za vybrání na horní hraně a při hmotnosti 4 kg je samozřejmě hračka přístroj někam přenést. Zaujal mě i výstup na sluchátka šikovně umístěný na levé straně, přičemž ovládání je na straně opačné, spolu s tlačítkem úplného vypnutí. K mému překvapení mě zaujala i bílá barva. Nakonec jsem usoudil, že to není tak nešikovné, jak jsem si původně myslel. Navíc tím, že Philips šel do důsledků a udělal bílou i napájecí šňůru a dálkový ovladač, můžeme vlastně hovořit o stylovém přístroji. A to možná vysvětluje onu vyšší cenu nejvíce. Mimochodem kdybyste potřebovali tuto televizi najít na stránkách Philipsu, zapište jen www.philips.cz a dejte vyhledat. Firma má v řadě 3000 trochu chaos, takže na webu ji dělí do dvou částí („Série 3000“ a „Řady malých LED“), ale ani v jedné tento 22PFL3415H v době odevzdávání článku televizor nebyl.

Philips 22PFL2415H.jpg parametry

Balení obsahuje

BRAND24

– dálkový ovladač
– 2× mikrotužkové baterie (AAA)
– podstavec
– napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
– papírová uživatelská příručka

foto: autor a Philips

Co říkáte na barvy televizorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).