Hlavní navigace

Televizní tipy na Štědrý den: Princezna a písař, Přijde letos Ježíšek? a Medvědí bratři Václava Chaloupka

24. 12. 2014
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Redakce DigiZone.cz vybrala deset televizních tipů, které byste si rozhodně o Vánocích neměli nechat ujít. Na rozdíl od každodenní televizní nabídky vybíráme nejen z večerních pořadů.

Ke Štědrému dnu neodmyslitelně patří i pohádky, známé české i zahraniční komedie a zábavné pořady. Vybrali jsme pro vás deset tipů, které jsou podle nás nejzajímavější. Nenechte si ujít alespoň některý z nich, i když trávit celé Vánoce u televizní obrazovky by asi nebylo moc dobré.

  • ČT 1, 11:30 – pohádka Tři veteráni - Trojice válečných vysloužilců dostane od lesních skřítků nečekané dary. Dělostřelec Pankrác (R. Hrušínský) obdrží kouzelný klobouk, dragoun Bimbác (P. Čepek) všemocnou harfičku a kuchař Servác (J. Somr) bezedný váček se zlaťáky. Jejich život se rázem změní, avšak nejsou to jen změny příjemné. Trojici důvěřivých kumpánů totiž čeká nemilé překvapení ve svérázném království Monte Albo. Mazaná princezna Bosana (V. Skalská) a její královský otec (J. Satinský) jim zázračné předměty ukradnou. Po novém zásahu lesních skřítků princezna ochutná ovoce ze stromu zvaného frňákovník a narost e jí dlouhatánský noc, který se bez přestání zvětšuje a putuje širým světem. Veteráni nakonec princeznu Bosanu její potupy zbaví a dostanou své dary zpět. Jenže místo aby s jejich pomocí přinášeli lidem radost a štěstí, plodí jen nesváry a násilí… Český film (1983).
  • Prima, 14:50 – pohádka Za humny je drak – V jednom království v lese, kde žije a pracuje uhlíř Patočka, se usadí dobrácký drak Mrak. Královi lokajové na něho narazí při lovu a celí vyděšení jdou zprávu předat králi. Ten právě pořádá oslavu narozenin své dcery Violy. Vrchní lovčí vylíčí draka v hrůzných barvách a král usoudí, že drak bude podle tradice chtít královskou dceru. Vyhlásí tedy odměnu za zabití draka, nikomu se však do boje s ním nechce. Jediný, kdo se přihlásí, je princeznin milý, loutnista Marian, kterého však král nemá rád, a tak ho vyhodí. Princeznu chce tedy zachránit její bratr Jan, tomu to zase král nechce dovolit. Mezitím se s drakem v lese potká Patočkova dcera Lidka a brzy zjistí, že Mrak je neškodný dobrák od kosti. Český film (1982).
  • TV Barrandov, 15:35 – pohádka Dařbuján a Pandrhola – Bylo, nebylo malé městečko, ve kterém žil chudý havíř a bohatý sládek – Dařbuján a Pandrhola. Dařbuján hledá pro své dvanácté dětátko kmotra. Vybere si sekáče Smrťáka, který je jediný spravedlivý. Smrťák mu za to nabídne, aby se stal lékařem. Bude-li stát Smrťák u hlavy nemocného, může ho uzdravit, bude-li stát na druhé straně, nesmí mu pomoci. Dařbuján však jednoho dne poruší podmínky dohody… Český film (1959).
  • Nova, 18:35 – česká pohádka Byl jednou jeden král… – Král Já I. vládne malému královstvíčku, které od jednoho konce po druhý obhlédne dalekohledem. Má energického rádce jménem Atakdále a tři dcery. Drahomíru, která nade vše miluje zlato, šperky a drahé kameny, Zpěvanku, která ze všeho nejraději zpívá, a nejmladší Marušku, jež nejraději tráví čas v královské kuchyni. Král se hodlá odebrat na odpočinek, a proto se rozhodne předat vládu jedné ze svých dcer. Jenže je má rád všechny stejně, a tak neví, pro kterou se rozhodnout. Řekne si, že to bude ta, která ho má nejraději. Drahomíra ho má ráda jako zlato, Zpěvanka jako zlato v hrdle a Maruška jako sůl. Uražený král, který sůl považuje za něco obyčejného, čeho je všude dostatek, Marušku vyžene ze zámku a rozkáže zničit veškerou sůl v království. Český film (1954).
  • ČT :D, 18:55 – animovaný film Česká mše vánoční – Slavná skladba Jakuba Jana Ryby a obrázky malíře Josefa Lady v animovaném filmu. Archivní hudební nahrávka v podání Symfonického orchestru hl. m. Prahy. V příběhu narození Ježíška a oslavy nového života zazpívají přední národní umělci – Jaroslava Vymazalová, Marie Mrázová, Beno Blachut, Zdeněk Kroupa a Český pěvecký sbor pod vedením Josefa Veselky. Český film (2007).
  • ČT 1, 19:00 – premiéra pohádky Princezna a písař - Královský písař Janek a princezna Amálka myslí hlavně na různé legrácky a vylomeniny. Na hradě se chystá slavnost a vše se zdá zalité sluncem. Právě v tu chvíli se ale objeví temný mrak v podobě tří bohatých návštěvníků v čele s urozeným panem Dietrichem. Podivná krádež jejich truhlice plné drahých kamenů, ze které je obviněn Janek, uvede události do pohybu. Janek, aby si zachránil život, musí zmizet. Amálka, jejíž ruku si nárokuje Dietrich jako náhradu za ukradený poklad, ho brzy následuje. Společně musí najít pravého viníka loupeže, jejíž kořeny sahají hluboko do minulosti, odhalit záhadu tajemného znamení na Dietrichově paži i napravit jednu dávnou křivdu. Český film (2014).
  • TV Barrandov, 19:45 – pohádka Obušku, z pytle ven! – Někdo má všechno a jiný nic. Tak už to chodí i v pohádkách. Například v příběhu o chudém muzikantovi se zlatým srdcem, který se rozdělí o poslední kousek chleba, ačkoli mu samotnému kručí v žaludku hlady. Jako odměnu za své dobré srdce dostane kouzelný ubrousek, prostírající na požádání i ty nejvybranější pochoutky. Než si jej však stačí pořádně užít, ukradne mu ho lakomý krčmář, který má všechno, ale chce ještě víc. A protože mu kouzelný ubrousek nestačí, okrade důvěřivého muzikanta i o oslíka z něhož se sypou dukáty. Jenže nebyla by to pohádka, kdyby se nakonec všechno neobrátilo v dobré, a tak je muzikant spravedlivě odměněn a lakotný hostinský po zásluze potrestán. Česká pohádka (1955).
  • Prima Zoom, 20:00 – dokument Medvědí bratři Václava Chaloupka – Václav Chaloupek, známý fotograf, filmař a tvůrce příběhů pro děti, se ujal dvou osiřelých medvíďat. Podívejte se, co všechno obnášelo se o ně postarat, jako vyřešit, kde budou jednou v budoucnu žít. Německý dokument (2014).
  • Nova, 20:15 – premiéra českého filmu Přijde letos Ježíšek? – Šarmantní šedesátník José se vrací po třiceti letech do Prahy z emigrace a s sebou přiváží mexickou manželku i krásnou dospělou dceru. Ta se totiž marně snaží otěhotnět a věřící manželka Dolores je přesvědčená, že poslední nadějí je zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit slavné Pražské Jezulátko. A tak José souhlasí s návratem, který je pro něj radostný i bolestný, a vrací se do míst, která znával, i ke vzpomínkám, které najednou ožívají… Český film (2013).
  • Prima, 20:15 – pohádka Tři oříšky pro Popelku (HD) – Na statku je velice živo. Všichni čekají na příjezd královské rodiny. Hlavně paní statku se svou dcerou Dorou vyhlíží mladého a krásného prince. Skromná a krásná Popelka, která byla macechou vyhoštěna po smrti otce mezi služebnictvo, musí přebírat hromadu hrachu smíchanou s popelem. Přátelé holoubci jí však pomohou a ona tak může vyjet na své koni Juráškovi do lesa, kde se setkává s princem. Česko-německý film (1973).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).