Hlavní navigace

Televizní komerční jednička Nova nechce pokračovat v modelu platby za DVB-T

23. 4. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – S přechodem na DVB-T2 přijdou změny. Nemusí se nám to líbit, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi to jediné, co s tím můžeme dělat.

Máme pro vás pravidelné shrnutí nejen těch nejzajímavějších událostí, které se v rámci tohoto týdne staly, ale i těch nejzajímavějších článků, které na DigiZone.cz od pondělí vyšly. A řešila se – opět – hlavně digitalizace číslo dvě.

TV Nova, která dosud k přechodu na DVB-T2 mlčela, přišla s převratným prohlášením

Takřka půl roku čekala expertní skupina ministerstva průmyslu a obchodu na vyjádření největší české komerční televize Nova k návrhu Strategie rozvoje terestrického televizního vysílání v České republice, jehož součástí je plán přechodu na nový vysílací standard DVB-T2. Nova nevyužila prodloužený termín připomínkování dokumentu před tím, než jej ministerstvo letos v únoru postoupilo do meziresortního připomínkového řízení, a neozvala se ani během něj. Zástupci Novy, kteří minulý čtvrtek přišli v hojném počtu na konferenci Televizní digitalizace 2.0, odmítli vystoupit i zde, největší česká televizní skupina si ale nenechala ujít příležitost vyjádřit se k tomu, co na konferenci zaznělo, a vydala ve stejný den zásadní prohlášení.

Když text od Novy shrneme, dojdeme k jednoznačnému závěru: televizní komerční jednička odmítá pokračovat v modelu platby za šíření signálu v terestrice a ráda by v DVB-T2 zavedla stejné pořádky jako v kabelu, IPTV a na satelitu. Tedy na placených distribučních platformách, jejichž provozovatelé si za zařazení televizních programů do svých nabídek nic neúčtují, ale naopak oni platí televizím za to, že mohou nabízet jejich programy. Jinými slovy, Nova horuje za konec bezplatného televizního příjmu v České republice, tedy alespoň co se týká komerčních stanic. V konečném důsledku by tak vysílání v systému DVB-T2 vypadalo tak, že „zadarmo“ (rozuměj volně, nezakódovaně) by bylo možné přijímat pouze programy veřejnoprávní České televize, vše ostatní by bylo zakódováno a zpoplatněno.

Jan Potůček: DVB-T2 podle Novy: „zadarmo“ budou už jen programy České televize


Foto: archiv DigiZone.cz

Christoph Mainusch rozehrává svoji největší hru, jak zpoplatnit příjem kanálů Novy pro absolutně všechny diváky.

Spor o průzkumy: SES (Astra) oznámila, že obsluhuje 97 % českých domácností využívajících satelitní televizi

Máme tu dva průzkumy. Jeden vychází z dlouhodobých dat, druhý z různých statistik, analýz a odhadů. ATO – Nielsen Admosphere versus SES (Astra).

Astra vydala následující tiskovou zprávu: Jak vyplynulo ze studie Satellite Monitor, kterou každoročně vydává SES za účelem průzkumu televizního trhu, tržní podíl satelitního příjmu televizního signálu se v České republice stále zvětšuje. Nárůstu se těší i HDTV, jejíž podíl je třikrát větší než před pěti lety. Přibližně polovina českých domácností přitom přijímá vysílání ve vysokém rozlišení HD ze satelitu.

Čestmír Polák: Satelit kontra všichni ostatní aneb průzkumy jako na houpačce

Rozhovor s ředitel CE Media nejen o TV stanicích Mňam a Mňau

Pál Milkovics, ředitel společnosti CE Media, která provozuje televizní stanice Mňam a Mňau, se poslední čtyři měsíce kontaktu s médii spíše vyhýbal. Nyní ale Milkovics věří, že se mu povedlo odrazit ode dna, a netají se dokonce ambiciózními plány nejen v produkci vlastního obsahu, ale i v expanzi svých televizních aktivit.

Jaká je současná situace kolem televizí Mňam a Mňau? Přežili jsme. Byli jsme ve velmi těžké situaci, když nevyšla domluva s Leošem Marešem na exkluzivní talk show, ocitli jsme se před rozhodnutím, jestli se úplně nestáhnout z českého trhu. Hodně lidí nám předpovídalo konec, zmiňovali osud televize Pětka nebo Metropol a tipovali, že dopadneme stejně jako jmenované stanice, říká Milkovics.

 Jan Brychta: Pál Milkovics: Těžké časy skončily, připravujeme nové projekty


Foto: archiv DigiZone.cz

Pál Milkovics, ředitel společnosti CE Media.

Stručně

Na tiskové konferenci O2 byly minulý týden oznámeny nejen nové sportovní akvizice, ale v prezentaci se mihl i list se sledovaností zápasu pražských „S“. A protože žádné vysvětlení výsledků sledovanosti utkání Sparta-Slávia na kanálu O2 Sport neproběhlo, zeptal jsem se u O2 jednak na počet domácností, které zápas sledovaly, a jednak na vysvětlení dat, která vidíte na fotografii níže.

Bohumil Herwig: Kolik lidí vlastně sledovalo pražské derby na O2 Sport?


Autor: Bohumil Herwig

Z tiskové konference O2 sport. Na pozadí sledovanost pražského fotbalového „S derby“.

Všichni zákazníci satelitní platformy FreeSat (zpráva se objevila jak pro české, tak pro slovenské zákazníky) budou mít o tomto víkendu zdarma k dispozici balíček FilmBox Pak, a to od čtvrtečního odpoledne do pondělních deseti hodin dopoledne. V nabídce jsou hollywoodské trháky i evropské filmy a také americké, britské a australské seriály.

Bohumil Herwig: FreeSat: prodloužený víkend s FilmBoxem zdarma

Hlavním cílem nové celoplošné slovenské stanice INTV, který deklaruje na svých webových stránkách, je „návrat k základnímu poslání novinářské práce, tedy čtenáře, posluchače, či diváka informovat, vzdělávat a bavit.“ Stanice se chystá i na satelit, resp. zatím na něm vysílá i nevysílá.

Bohumil Herwig: Slovenská INTV vyráží do světa. Zatím ale opatrně

Na webových stránkách Aktuálně.TV si nyní můžete volně přehrát digitálně restaurovanou verzi snímku Karla Zemana Vynález zkázy. Podle popisku byl film digitálně zrestaurován v roce 2015 v rámci projektu Čistíme svět fantazie. Na něm spolupracuje Nadace české bijáky s Muzeem Karla Zemana a Českou televizí a hodlají digitálně restaurovat tři filmy Karla Zemana vybrané ze zlatého fondu české kinematografie. Na stránce Aktuálně.TV u Vynálezu zkázy pak můžete na restaurování Zemanových filmů i přispět, přehrání snímku je však zcela zdarma.

Bohumil Herwig: Restaurovaný Vynález zkázy se objevil na Aktuálně.TV. Zdarma

Abyste se při streamování živého TV vysílání přes mobil na „big screen“, tedy na velkou televizní obrazovku, dostali na obrazovou úroveň běžné DVB-T stanice typu ČT 1 či Nova, potřebujete pár věcí. A také notnou dávku štěstí, jak se v testech také ukazuje. Nemluvě o tom, že se nikde nedozvíte, jaká je kvalita obrazu přenášeného z mobilu či tabletu přes bezdrátovou síť.

Bohumil Herwig: Chcete streamovat z mobilu na televizor? Připravte se na nízkou kvalitu

BRAND24

HBO GO na mobilu při pokusu o výstup, přes Sdílení obrazovky o. s. Android, na televizor.
Foto: Bohumil Herwig

HBO GO na mobilu při pokusu o výstup, přes Sdílení obrazovky OS Android, na televizor.

V novém dokumentárním seriálu nazvaném Krajinou domova byla vyzkoušena řada technik. Časosběry, záběry z dronů či dokonce záznam do 4K. Natáčelo se ve dvanácti oblastech, v desítkách lokací a také v každém ročním období, aby tvůrci zachytili krajinu v různých náladách, říká se v zaslané tiskové zprávě. Osmidílný seriál České televize odstartoval tento čtvrtek.

Bohumil Herwig: ČT přichází s novým dokumentárním cyklem. Využila pro něj i drony

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).