Hlavní navigace

Televize zatím do fondu kinematografie nepřispívají. Na nové filmy nejsou peníze

9. 5. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Fond kinematografie v současné době nemá peníze na to, aby podporoval nově vznikající snímky. Podporuje je symbolickou jednou korunou.

Předpověď, že financování Státního fondu na podporu kinematografie bude po celý letošní rok ohroženo, se potvrdila. Podle informací ČTK jsou touto skutečností dotčeny například chystané snímky Jana Hřebejka, Alice Nellis nebo Vladimíra Morávka. Česká televize, která do fondu kinematografie ještě loni přispívala, tento proces ukončila loni spolu s koncem reklamy na kanálech ČT 1 a ČT 24. Do fondu kinematografie měly přispívat komerční televize, jenže to se prozatím neděje.

K TÉMATU: Fondu kinematografie zaplatí komerční televize poprvé až na jaře 2013

Novela neobsahuje termín, od kdy mají platby do Fondu odcházet. Protože však jde o částku vypočítanou z celkových ročních výnosů, musí se vypočítat z roční účetní uzávěrky za rok 2012, která třeba v případě Novy coby auditované společnosti proběhne až v první polovině roku 2013, uvedl koncem října 2011 pro server DigiZone.cz tehdejší šéf PR a současný ředitel zpravodajství televize Nova Vladimír Mužik. Rada fondu kinematografie nyní přispívá na vznik snímků symbolickou korunou.

BRAND24

GLOSA: Zpackaná novela zákona o ČT: příliš mnoho náhod najednou

ČTK uvedla, že rada fondu pro letošní rok disponuje pro podporu nových projektů maximálně deseti miliony korun. Členové rady se shodli, že za dané finanční situace fond dokáže podpořit pouze malé projekty – propagaci, tvorbu či distribuci filmů, konstatuje ČTK s tím, že výrobu hraných filmů ve výší, v jaké by to bylo důstojné, podporovat v současné době nemůže. Restrikce se týkají také dokumentárních filmů, jejichž výroba byla podpořena ve výši symbolických několika set tisíc korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).