Hlavní navigace

Televize Wau vzbuzuje emoce, na Slovensku se není čemu divit

13. 4. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Slovenská média mají „druhé Vánoce“. Po dlouhé době tu v pondělí odstartuje neplacený kanál. Naši východní sousedé nám mají v této kategorii co závidět.

Wau bude možné sledovat na satelitu i v DVB-T

Provozovatel satelitní služ­by Skylinklucemburská sku­pina M7 Group, v pátek oznámila, že uzavřela dohodu s Joj Media House na distribuci jejího nového kanálu Wau, který odstartuje už příští pondělí 15. dubna. V současné době probíhají přípravy satelitní distribuce této stanice s cílem zpřístupnit program WAU již od počátku vysílání i zákazníkům Skylinku, uvedla firma v tiskové zprávě. Program bude součástí základní nabídky Digital a dostupný na kartách ICE a Irdeto.

Program bude možné zachytit také ve slovenském prvním zemském digitálním multiplexu. Tato síť odstartovala koncem března a momentálně pokrývá asi 80 procent slovenských domácností, prostřednictvím vysílače Veľká Javorina ji lze naladit i na Moravě (kanál 55, polarizace vertikální, výkon 50 kW). “Jsme rádi, že se nám podařilo zatraktivnit nabídku DVB-T, která jako jediná televizní platforma na Slovensku nabízí bezplatný příjem televizních stanic. Je to však jen začátek, diváci se mohou těšit na další novinky,” prozradil zástupce generálního ředitele Towercomu Peter Valentovič.

Jan Potůček:Wau TV, třetí program Jojky, spustil promo smyčku v DVB-T. Naladí ji i na Moravě

Lukáš Polák: Nová televize Wau si zajistila kapacitu v satelitním Skylinku. Podívejte se na její promo

Multiplex 4 na Ostravsku čeká přeladění

Velké přelaďování čeká televizní diváky na Ostravsku, tedy alespoň ty, co přijímají televizi pozemní cestou a chtějí nadále sledovat programy šířené v celoplošném multiplexu 4. V noci z příští neděle 21. dubna na pondělí 22. dubna dojde k přeladění této sítě ze stávajícího kanálu 63 na nový kanál 45. Informoval o tom Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Přeladění se týká vysílačů Ostrava – Lanová a Hlubočec – Hůrka, které pokrývají většinu Moravskoslezského kraje.

“Televizní diváci, kteří chtějí nadále přijímat programy šířené v této vysílací síti, budou muset svá přijímací zařízení zpravidla znovu naladit,” upozornil mluvčí ČTÚ František Malina. Operátor multiplexu 4, společnost Digital Broacasting, přeladění provede na základě rozhodnutí předsedy Rady ČTÚ Pavla Dvořáka. “Změna navazuje na úspěšně dokončený mezinárodní koordinační proces v důsledku přistoupení k Rozhodnutí Evropské komise (2010/267/EU) o uvolnění televizního pásma 790 – 862 MHz,” dodal Malina.

Lukáš Polák: Multiplex 4 v Moravskoslezském kraji čeká přeladění na kanál 45

Jan Potůček: Multiplex 4 na Ostravsku přeladí na nový kanál 45 už v noci z 21. na 22. dubna

Lukáš Polák: Přeladění multiplexu 4 v Moravskoslezském kraji proběhne střihem

„Čekali jsme několik let. Sám jsem si už připadal neseriózně, ale nemohli jsme najít model, aby nám to ekonomicky vycházelo,“ říká o roky odkládaném startu televize Pohoda Radim Pařízek.
Autor: pro DigiZone.cz Ivana Dvorská

Majitel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek.

Nova začala natáčet „vesnickou“ Ordinaci

Další nekonečný seriál z doktorského prostředí připravuje televize Nova. Na úspěch Ordinace v růžové zahradě má navázat nový projekt Doktoři z Počátků. „Doktorské prostředí zná každý z nás, je to zajímavé prostředí, já hlavně doufám, že to naše diváky bude bavit,” prohlásil minulý týden v sobotních Televizních novinách generální ředitel Novy Jan Andruško. Stejně jako u Ordinace budou hlavními motivy nového seriálu vztahy, láska k životu a osudy několika hlavních hrdinů.

Nova slibuje hvězdné herecké obsazení, v Doktorech z Počátků se objeví například Václav Postránecký, Marek Vašut, Martin Stránský, Martin Písařík, Halina Pawlowská či Lenka Termerová. “Myslím, že to vypadá na velmi dobrou partu, ne-li tak dobrou jako je na Ordinaci. Teď momentálně nejvíc točím s kolegou Vaškem Postráneckým a paní Termerovou, já myslím, že je na koho se těšit,” uvedl v Televizních novinách Martin Stránský.

Jan Potůček: Nova začala natáčet „vesnickou“ verzi Ordinace, seriál Doktoři z Počátků

Ordinace v růžové zahradě dostane brzo už svou vesnickou podobu.
Autor: TV Nova

Ordinace v růžové zahradě dostane brzo už svou vesnickou podobu.

Stručně

Nadpoloviční většina českých domácností nadále vlastní klasické CRT televizory se skleněnou obrazovkou. Podle zaváděcího průzkumu k nové vlně měření sledovanosti za loňský rok to zjistila Asociace televizních organizací (ATO) prostřednictvím společnosti Mediaresearch.

Jan Potůček: Klasické CRT televizory má stále 56% českých domácností, Smart TV jen 4%

Kompletní mapy pokrytí všech pozemních televizních a rozhlasových digitálních sítí, včetně databáze všech vysílačů, jejich umístění a základních technických parametrů obsahuje nově speciální webová stránka Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Na adrese http://dtv.ctu.cz dosud byly dostupné mapy pokrytí a data jen o čtyřech celoplošných televizních multiplexech.

Jan Potůček: ČTÚ upravil databáze a mapy televizního a rozhlasového digitálního vysílání

Na český a slovenský televizní trh vstoupí další filmový kanál v HD kvalitě. Společnost Chello Central Europe, která zastupuje několik desítek globálních televizních stanic v regionu střední a východní Evropy, podepsala smlouvu o partnerství se skupinou Shorts International, na jejímž základě bude moci v České republice, na Slovensku, v Polsku, Maďarsku, Rumunsku a na Balkáně distribuovat filmovou stanici Shorts TV ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV).

Jan Potůček: Další HD filmový kanál pro Česko a Slovensko: Shorts TV s krátkými filmy

Ukázka z vysílání maďarské verze Sportu 1 HD. Nějak takhle by mohla vypadat i jeho chystaná česko-slovenská mutace.
Autor: repro foto Sport 1 HD Hungary

Chello spustilo nedávno v Maďarsku v HD rozlišení kanál Sport 1, u nás je pro změnu dostupný Sport 2 HD.

Pražská televize Metropol, respektive její nový vlastník, vydavatelství Mladá fronta, požádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) o vydání nové licence. Zpravodajské agentuře ČTK to sdělila předsedkyně RRTV Kateřina Kalistová. Stanice zároveň od začátku tohoto týdne začala do vysílání zařazovat nově natočené pořady.

Lukáš Polák: TV Metropol bude vysílat pod novou licencí, platnost stávající skončí k 1. červenci

Jan Potůček: TV Metropol se přestěhovala do Modřan a obnovila aktuální zprávy z Prahy

Již druhou licenci pro celoplošné pozemní digitální rozhlasové vysílání získalo pražské taneční SeeJay Radio. Po stejnojmenné stanici, která je dostupná v sítích DAB/DAB+ společností Teleko a RTIcz, spustí vysílání nového programu TiP Rádio.

Jan Potůček: SeeJay Radio expanduje: má licenci pro druhé celoplošné digitální TiP Rádio

BRAND24

České republice vzniklo 4. dubna DAB fórum, zájmové sdružení řady subjektů, které si klade za cíl propagaci a úspěšné zavedení digitálního rozhlasu DAB/DAB+. Jeho členy jsou všechny subjekty, které u nás mají něco s touto technologií společného.

Lukáš Polák: Vzniklo české DAB fórum. Pomůže k rozvoji digitálního rozhlasu u nás?

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).