Hlavní navigace

Televize v mobilu na vlastní oči (1.)

5. 1. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Jak vypadá a jak funguje živé vysílání televize Óčko pro mobilní telefony, které ve své mobilní síti UMTS spustil k 1. prosinci 2005 Eurotel? Na rozdíl od T-Mobile, který obdobnou síť pojal pouze jako "tlustší rouru" do Internetu, se Eurotel pustil i do hledání a nabízení určitého "3G obsahu". Kromě videohovorů, různých her, hudby, zvonění, log a podobných věcí zařadil do své nabídky také živé televizní vysílání, určené pro mobilní telefony.

Nabídka Eurotelu je jiná než T-Mobile

Přesněji: Eurotel nabízí možnost příjmu televizního vysílání v podobě tzv. streamu (proudu), kde se data přenáší k uživateli a průběžně zobrazují (a přehrávají) na displeji jeho mobilu. K tomu pak rozšířil i některé další videoslužby na bázi downloadu (tj. takové, které se nejprve stáhnou do mobilu a teprve pak se přehrávají).

Pojďme se tedy na tyto videoslužby podívat podrobněji. Zájemci je mohou najít na wapovém portálu Eurotel Live!, v jeho sekci nazvané příznačně „video“. K jejich využití je samozřejmě nutné mít vhodný telefon a pro živé televizní vysílání ve formě streamingu (a další 3G služby) pak mobil podporující síť 3G, resp. UMTS. Dále je nutné mít aktivovánu službu s názvem „Eurotel Video Servis“, která je (jako taková) zdarma. Neplatí se ani za přenos dat – ale zpoplatněny jsou jednotlivé klipy, resp. streamy. Ceník najdete zde, a jak si za chvíli názorně ukážeme, ceny nejsou nijak zanedbatelné (alespoň podle mého názoru).

Než se ale vydáme k samotným videoslužbám, nejprve malá poznámka k obrázkům, které záhy uvidíte. Byly nasnímány ve své skutečné velikosti, alespoň co do velikosti rastru (176×208 pixelů, na Nokii N70). Ovšem rozlišení, alias počet pixelů na jednotku délky, jsou různé u počítačových monitorů (72 pixelů na palec) a u mobilních telefonů (cca 95 pixelů u testované Nokie N70). Takže zatímco počet pixelů na obrázcích je stále stejný, rozměry obrázků stejné nejsou – na vašem monitoru vychází o něco větší než na displeji mobilního telefonu (který má větší rozlišení, tj. vtěsná více pixelů na jednotku délky, resp. plochy).

Nabídka sekce Video

Pojďme nyní již k samotné nabídce obsahu. Pokud se skrze svůj mobil připojíte k wapovému portálu Eurotel Live!, dostanete se nejspíše na jeho hlavní stránku, kterou vidíte na následujícím obrázku. Ten je ještě převzat z webu Eurotelu (odsud, kde najdete i popis samotného portálu), svým způsobem i jako ukázka toho, jak moc záleží i na technikách snímání a ukládání obrázků.

ET LIve HP

Pokud přejdete do sekce „video“, naskytne se vám následující obrázek, nasnímaný již v rámci této recenze.

ET Live Video cely zaostreny

Přesněji: v obou případech uvidíte na svém mobilu jen část z těchto obrázků, protože na šířku se sice na jeho displej „vejdou“, ovšem na výšku nikoli. Ale to je stejná situace jako třeba ve vašem browseru, kde také nemusíte vidět celou WWW stránku (na výšku), a tak si ji musíte v okně svého prohlížeče podle potřeby posouvat. Stejné je to i zde, a oba předchozí obrázky jsou „sestříhány“ tak, aby vám ukazovaly celé stránky wapového portálu.

Navigace

Odlišná, oproti počítači, je i navigace po jednotlivých webových stránkách v mobilu. Ten obvykle nemá dotykovou obrazovku, a tak zde nemůžete kliknout přímo na ten odkaz, po kterém se chcete vydat. Místo toho se musíte postupně (sekvenčně) posouvat přes jednotlivé odkazy, typicky pomocí joysticku na mobilu, event. pomocí směrových tlačítek, a teprve až se dostanete na požadovaný odkaz, můžete ho aktivovat (například skrze střední tlačítko joysticku, podle druhu telefonu). Takže v praxi velmi záleží na tom, kolik odkazů na každé jednotlivé stránce je a jak jsou seřazeny. Čím je jich více, tím je obecně pracnější dostat se na ten, o který vám právě jde. A nejhůře jsou na tom odkazy umístěné úplně na konci.

ET Live menu

Z tohoto pohledu nepovažuji za nešťastnější, když „hlavní menu“ na všech stránkách (mimo domovské), s nabídkou hlavních sekcí celého portálu, je umístěno až úplně dole (viz obrázek). Trvá totiž docela dlouho, než se k němu uživatel postupně přesune.

A když už jsme u těch obecnějších věcí: na následujících obrázcích si můžete všimnout, jak se už i do mobilního obsahu „cpe“ reklama. Vidíte na nich různé bannery v záhlaví hlavní stránky sekce „video“. Tyto obrázky také již nejsou sestříhány, takže si z nich můžete udělat představu o tom, jak velkou část celé stránky můžete na svém mobilu asi vidět.

ET Live header 2
ET Live header 3
ET Live header 4
Et Live header 5

Přehrávač

Pojďme ale již k samotné „televizi v mobilu“. V živém provedení (na bázi streamingu) je od Eurotelu k dispozici pouze vysílání TV Óčko. K jeho sledování pochopitelně musíte mít na svém mobilu nainstalován vhodný přehrávač. Eurotel doporučuje přehrávač Oplayer, který si lze stáhnout, ale pokud je na vašem mobilu nainstalován třeba Real Player, může být použit i on. Jen musíte pamatovat na správné nastavení svého připojení, konkrétně přístupového bodu (APN). Ten musí být nastaven na Video GPRS (což se na webu Eurotelu moc nedozvíte).

ET Live Oplayer
ET Live RP 1
ET Live RP 2
Et Live RP 3
ET Live RP 4

Kolik to stojí?

Pokud tedy máte nainstalován (a správně nakonfigurován) vhodný přehrávač, můžete si již do svého mobilu pustit televizní vysílání TV Óčko. Nejprve se ale k němu musíte „prokousat“ skrze menu na portálu Eurotel Live! Začnete-li v sekci Video (viz druhý dnešní obrázek), musíte se postupným přesouváním dostat až na položku „TV Óčko“ (viz první následující obrázek). Přes tento odkaz se pak již dostanete na sérii stránek věnovaných tomuto vysílání (viz další obrázky, kde mj. musíte odsouhlasit cenu za poskytnutí služby – ve výši 20 korun).

ET Live TV Ocko 1
ET Live TV Ocko 2
ET Live TV Ocko 3
ET Live TV Ocko 4

Podle ceníku se tím rozumí cena, která zahrnuje licenci pro neomezené přehrávání klipu po dobu 24 hodin od zaplacení. Licence je vázána na zákazníka a telefon. Jak tomu ale rozumět? Když už si uživatel jednou pustí tento stream (proud), pak se na něj může souvisle dívat až oněch 24 hodin, stále za oněch 20 korun. Ale co když příjem streamu ukončí a někdy později (ale stále do 24 hodin) si jej pustí znovu? Platí pak znovu, dalších 20 korun, nebo nikoli? Soudím, že platí znovu – alespoň podle toho, že při testování po mně portál vždy chtěl nové odsouhlasení ceny. Ještě že alespoň cena za přenášená data je pro videoslužby nulová (tj. přenášená videodata nejsou zpoplatněna).

Jakmile tedy odsouhlasíte cenu za zvolený obsah jako takový (za klip, resp. stream), váš přehrávač se snaží připojit ke streamovacímu serveru a stáhnout si nejprve popis (definici) příslušného streamu (proudu). Připojení k serveru mu musíte explicitně odsouhlasit – což je zřejmě zvyklost zavedená u služeb se zpoplatněným přenosem dat (zde ale přenášená data zpoplatněna nejsou).

ET Live TV Ocko pripojovani 1
ET Live TV Ocko pripojovani 2
ET Live TV Ocko pripojovani 3

Jaké je rozlišení?

Jakmile je definice streamu (proudu) načtena, je přehrávač schopen zobrazit jeho popis. Z následující dvou obrázků plyne, že vysílání TV Óčko pro portál Eurotel Live (a pro zobrazování v mobilu) je přenášeno v rozlišení QCIF (Quarter Common Intermediate Format ) pro normu PAL, tj. 144×176 pixelů, a to rychlostí 114 kbit/s. .

ET Live TV Ocko popis streamu 1
ET Live TV Ocko popis streamu 2

Takovýto stream (proud) je mobilní telefon (v daném případě Nokia N70) schopen zobrazit „na šířku“, resp. v režimu, který je u počítačů a tiskáren běžně označován jako „landscape“. Pak mu dokonce ještě zbývá místo nahoře a dole, například pro hlavičku přehrávače a pro nápovědu k horkým klávesám. Konkrétní mobilní telefon však může být schopen sám otočit živý obrázek „na výšku“ (do režimu „portrait“), kdy tento již zabírá celou obrazovku. Dlužno ale říci, že přijímané rozlišení zůstává stále stejné, a obraz je tedy uměle roztažen do většího rastru – což může být znát i na jeho kvalitě. Příklad vidíte na následujících dvou obrázcích.

ET LIve Ocko landscape
ET Live Ocko portrait

Jaký je celkový dojem?

Na dalších obrázcích si můžete podrobněji prohlédnout kvalitu příjmu TV Óčko na mobilním telefonu. Mé vlastní očekávání nebylo velké, a tak mne tato kvalita vcelku příjemně překvapila. Původně jsem se totiž bál, že kvůli miniaturním rozměrům displeje na něm nebude nic rozumného vidět, a že tedy půjde spíše o jakousi hračku než o něco, na co se dá reálně dívat a mít z toho také nějaký vjem. Ale nakonec to nebylo až tak hrozné, jak jsem původně očekával.

BRAND24

ET Live Ocko 1
ET LIve Ocko 2
ET LIve Ocko 3
ET LIve Ocko 4
ET LIve Ocko 5
ET LIve Ocko 6
ET LIve Ocko 7
ET LIve Ocko 8
ET LIve Ocko 9

Pravdou ale je, že drtivá většina nápisů určených pro standardní televizní rozlišení (a tudíž čitelných na běžné televizní obrazovce) je na displeji mobilu beznadějně nečitelná. To mne vede k závěru, že už z tohoto důvodu budou pro „televizi v mobilu“ asi přece jen zapotřebí speciální programy – minimálně s jinou infografikou (s většími znaky).

Příště se podíváme na další videoslužby určené pro mobilní telefony a dostupné na portálu Eurotel Live – například na zpravodajství TV Nova či předpovědi počasí z Meteo TV.

Zaujala vás "televize v mobilu" a budete si ji chtít pořídit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).