Hlavní navigace

Nova po Sarbovi: Time Warner čekají samá důležitá rozhodnutí

22. 8. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jak se televizní manažeři poperou s faktem, že už nebudou muset plnit příkazy všemocného Rumuna? Dokončí Nova projekt vlastních peoplemetrů? Udrží všechny tematické kanály?

Geniální propojovatel vlastního a korporátního byznysu

Odchod Adriana Sarbu z vedení mediální skupiny CME výrazně ovlivní chod skupiny Nova. Donedávna nejsilnější část CME, do jejíhož sídla v Praze na Barrandově se před časem z Londýna přestěhovalo ústředí celé firmy včetně nyní odcházejícího prezidenta a generálního ředitele, plně podléhala právě Sarbuovi, který bez rozpaků zasahoval do jejího vnitřního chodu včetně programmingu. Byl to právě Sarbu, kdo kolem Novy vytvořil propletenec firem, v němž se snoubil jeho osobní byznys s podnikáním CME, aniž by proti tomu kdokoli z akcionářů cokoli namítal.

Sarbu oddělil výrobu pořadů od samotné Novy do samostatné společnosti Media Pro Pictures, kterou později pohltila CME a nedávno zfúzovala s provozovatelem Novy, společností CET 21. Skrze tuto firmu původně chtěl v Česku a na Slovensku produkovat vlastní filmy – stejně jako v Rumunsku, kde vlastní velká filmová studia. Jejich propojení s českou kinematografií se mu ale nepovedlo, jediným hmatatelným výsledkem byly filmy Na vlastní nebezpečí (koproducentem byla Nova) a Roming (koprodukovala Česká televize). Epizoda s českou pobočkou tiskové agentury Mediafax, kterou Sarbu rozjel jako vlastní podnik a když vygenerovala stamilionové dluhy, „výhodně“ ji prodal Nově za jedno euro, je dostatečně známá všem.


Foto: CME

Adrian Sarbu vedl CME od roku 2007, o dva roky později se stal i jejím prezidentem

Tisíckrát horší než Železný, přesto mu to procházelo

Sarbu prostě dělal tisíckrát horší věci, než kvůli kterým se před lety CME zbavila Vladimíra Železného (oficiálním důvodem měl být fakt, že si Železný založil vlastní firmu AQS, na kterou převedl nákup akvizičních pořadů pro Novu), ale kupodivu mu to procházelo. Tajemný Rumun, který za celá léta působení v čele CME a její pražské centrály dal českým novinářům jen dva rozhovory bez náznaku nepříjemné otázky, zkrátka věděl, jak se v tom šlape a na jeho rozmary doplácela nejen skupina Nova. Vzpomeňme jen předloňský rozmar s nasazením telenovely Tisíc a jedna noc do hlavního vysílacího času na Nově, kde propadla. To, co fungovalo na Balkáně, u českých diváků neprošlo.

O vlivu Adriana Sarbu na český mediální trh a showbyznys se toho napsalo mnoho, reálně ale předloni nedokázal zabránit vítězství Petra Dvořáka, kterého předtím vyprovodil z Novy i vedení CME, v konkurzu na generálního ředitele České televize. Kavčí hory od té doby poměrně slušně šlapou Nově na paty, ať už ve sledovanosti či profesních organizacích. Byla to ČT, kdo společně s Primou a větší částí mediálních agentur loni prosadil vítězství společnosti Mediaresearch v tendru na realizátora další vlny peoplemetrového měření televizní sledovanosti v Česku. Nova tomuto výsledku nedokázala zabránit a nakonec zhrzeně odešla z Asociace televizních organizací (ATO), aby z ní nebyla vyloučena.

Bývalí generání ředitelé. Vladmír Železný a Jiří Balvín byli v dobrém rozmaru.
Foto pro DigiZone.cz: Ivana Dvorská

Vladimíru Železnému (na snímku s nynějším ministrem kultury v demisi Jiřím Balvínem) u CME neprošly mnohem menší prohřešky než Adrianu Sarbuovi

Zastaví CME drahé „trucpeoplemetry“?

Tahle epizoda Sarbuova boje s bývalým podřízeným Dvořákem stále pokračuje. Letos na podzim Nova spustí společně s agenturou Médea vlastní peoplemetry a rozbije tak jednotné měření televizní sledovanosti v Česku. Novu to přijde hodně draho a doplatí na to celý televizní trh. Otázkou zůstává, zda novácké peoplemetry po výměně nejvyššího šéfa CME skutečně odstartují a zda nový generální ředitel a prezident tenhle postup posvětí. Vždyť i podle současného měření Nova zůstává s přehledem lídrem trhu. Umanutost, s níž tato televize chystá vlastní peoplemetry, je v příkrém rozporu s její finanční situací. Takový rozmar si Nova, potažmo CME, prostě nemůže dovolit.

Takových rozmařilostí, které bude muset nový šéf CME zvážit a případně přehodnotit, však může být více. Start tří celoplošných tematických kanálů v průběhu pouhého půl roku, přičemž jejich výkon zatím není příliš oslnivý (snad až na Fandu v době, kdy vysílá nějaký atraktivnější sportovní přenos), je opět poněkud drahým špásem, jak si udržet viditelnější náskok před konkurencí, aniž by to mělo viditelnější efekt na straně firemních výnosů. Taková Telka zůstává i půl roku po svém startu žalostně málo sledovaná, až se nabízí otázka, zda se dají z reklamy, kterou na ní Nova odehraje, zaplatit náklady na šíření signálu v pozemním mutliplexu 4.

Time Warner, který Novu v dohledné době zcela převezme, je známý tím, že jeho televizní stanice mívají jasné zaměření a cíl. Těžko si představit, že by něco tak nejednoznačného jako Telka mělo mít pod jeho vedením dlouhého trvání. Archivní kanál patří na internet nebo do placené služby Voyo, v DVB-T v podstatě jen blokuje programovou pozici. Smíchov je na tom se sledovaností lépe, ale opět je třeba porovnat náklady a výnosy při celoplošném vysílání v DVB-T, zvlášť za současné obchodní situace Novy. Time Warner bude muset prověřit výhodnost vysílání tematických kanálů v multiplexu 4 i to, zda by do něj nebo do dalšího multiplexu Radima Pařízka vyplatilo přesunout od Českých Radiokomunikací Novu Cinemu, jíž letos končí smlouva na vysílání v multiplexu 2.

BRAND24


Foto: archiv DigiZone.cz

Peoplemetr od společnosti AC Nielsen. Stejná firma připravuje nové měření sledovanosti českých televizí pro Novu.

Andruško, Ruzek a spol. můžou ukázat, co v nich je

Odchod Adriana Sarbu vzbuzuje otázky, zda se mají o svá místa bát manažeři na Nově. Tedy generální ředitel Jan Andruško nebo šéfka programu Alex Ruzek. Výměna šéfa CME ale může mít docela pozitivní efekt: jestliže Sarbu bez skurpulí zasahoval do denního chodu Novy, výroby pořadů, koprodukcí filmů, nakupování a nasazování akvizic, nyní budou mít šéfové Novy volné ruce a můžou ukázat, co v nich skutečně je. Což může být nesmírně pozitivní, nebo naopak obrovský průšvih. Na druhou stranu, Sarbu do konce roku zůstává zaměstnancem CME, takže jeho vliv na Novu bude polevovat jen velmi pozvolna.

A může se stát, že nepoleví zcela. Vždyť manažerská smlouva se CME, kterou podepsal letos na jaře, mu umožňuje získat post šéfa pro operace firmy v jeho rodném Rumunsku, a to až do roku 2020 (s ročním platem 900 tisíc dolarů, tedy polovičním oproti současnému). S rumunskými televizemi je Nova díky Sarbuovi spojena pupeční šňůrou a tyto vazby se budou přetrhávat jen těžko – zvlášť když CME tolik dbá na synergie mezi stanicemi na trzích, kde působí. Ostatně, zakladatel CME Ronald Lauder ve včerejší tiskové zprávě k rezignaci Adriana Sarbu jasně zmiňuje, že se CME těší na další spolupráci s ním v budoucnu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).