Hlavní navigace

Televize bojují o termín vypnutí analogu

18. 7. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Dnes začíná finální schůzka provozovatelů digitálních sítí a televizních programů nad pracovními verzemi Technického plánu přechodu z analogového na digitální zemské televizní vysílání. Pokud se všechny strany neshodnou na společném postupu a termínu ukončení analogového vysílání v České republice, určí je direktivně Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Televize Nova se přitom snaží oddálit konec analogu až na rok 2011.

Existují aspoň čtyři verze plánu

Do médií se minulý týden dostaly hned dvě z asi čtyř pracovních verzí Technického plánu přechodu (TPP), které způsobily horkou krev mezi členy Asociace digitálních televizí a současnými komerčními televizemi Nova a Prima. Lidové noviny a server Český rozhlas Digital zveřejnili informaci, že k definitivnímu ukončení analogového vysílání v České republice dojde 11. listopadu 2011, respektive 10. října 2010. Za teoretická data ukončení analogového vysílání přitom ČTÚ dosud prosazoval 9. září 2009 nebo 10. říjen 2010. V posledních měsících pak předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák zmiňoval spíše rok 2010.

Rok 2011, respektive termín 11. listopadu 2011 jako den vypnutí hlavních analogových vysílačů, prosazují podle Hospodářských novin hlavní partneři přechodného multiplexu A – České radiokomunikace, Česká televize a televize Nova. Deník dokonce uvedl, že se ho tyto tři subjekty snaží „vpašovat“ do konečné verze TPP. Šéf projektu digitalizace ČT Pavel Hanuš ale takovou interpretaci odmítá. Termín vypnutí hlavních analogových vysílačů podle něj nebude tak důležitý, jak se dnes jeví, a v různých státech Evropy se bude několikrát měnit. To, co rozhodne o rychlosti přechodu, jsou peníze a z toho vyplývající reálnost metodiky přechodu a ochota k dohodě, upozorňuje Hanuš. Ta však dosud neexistuje, byť všechny subjekty veřejně deklarují, že jsou na digitální vysílání plně připraveny.

Peníze, peníze a zase peníze

Operátoři budou podle Hanuše investovat do rozvoje definitivních digitálních sítí pouze ve chvíli, kdy budou mít uzavřeny smlouvy s vysílateli, a ti je uzavřou zase jen v případě, že se s operátory dohodnou na ceně. Jak taková jednání vypadají v praxi, lze sledovat na případu televize Óčko a multiplexu C, který provozuje Český Telecom. Zatímco generální ředitel Óčka Jiří Balvín krátce po rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání o udělení digitálních licencí prohlašoval, že hudební kanál zahájí řádné vysílání v přechodné síti C již 6. května, dodnes se tak nestalo a Óčko nadále využívá testovací pozici v multiplexu B. Důvodem jsou průtahy s uzavřením smlouvy o šíření Óčka v multiplexu C, konkrétně debata o ceně. Jinak by mohlo Óčko řádně vysílat už v Praze i Brně.

DZ Kulatý stůl Pavel Hanuš

Na to upozorňuje i Pavel Hanuš: ČT akcelerovala jednání a dosáhla spuštění pravidelného vysílání multiplexu A. Díky němu byl otevřen digitální trh v Praze, Brně a Ostravě. Minimálně v Praze a Brně tak již mohou vysílat všichni. Nevysílají. Nynější veřejná prohlášení, tiskové konference a mediální přestřelky považuje Hanuš za „viditelnou“ část digitalizace, zatímco „neviditelnou“ charakterizuje nedostatek peněz, koncepce a snahy přechytračit toho druhého. Pokud tato snaha zvítězí, pak bude mít halasně proklamovaný termín vypnutí cenu prvomájového mávátka, varuje šéf digitalizačního týmu ČT. Provozovatelé šesti chystaných digitálních televizí, sdružení do Asociace digitálních televizí, vidí problém poněkud jinak.

„Za všechno může Nova“

Generální ředitel TV Barrandov Petr Chajda míní, že pro řádné odstartování digitálního a vypnutí analogového vysílání je nutné stanovit nejen termín úplného ukončení zemského analogového vysílání, ale také termín vypnutí analogového vysílání ve velkých aglomeracích. Jako termín úplného vypnutí zemského analogového vysílání navrhujeme stanovit 9. září 2009. Termín 31. prosince 2010 je pro nové digitální televize smrtící, upozorňuje Chajda s tím, že pro držitele licencí by znamenal dlouhodobě financovat zpočátku velmi ztrátový provoz televizí, které budou vysílat pro velmi omezený a z hlediska reklamy nezajímavý okruh diváků. Pozdější termín jednoznačně zvýhodňuje současné vysílatele a zachovává duopol Nova – Prima, dodal Chajda.

Ve výhodě oproti současným provozovatelům digitálních televizí budou podle Chajdy i budoucí držitelé licencí, kteří nebudou muset nést břímě provozních ztrát způsobených vysíláním „do zdi“. TV Barrandov prosazuje, aby se digitální vysílání naplno rozjelo nejprve ve velkých městech. Nic nebrání tomu (tedy kromě zachování monopolních zájmů Novy), aby bylo vysílání spuštěno nejdříve například v Praze, Ostravě a dalších regionech, které jsou nejlépe zasíťovány a kde je prodána řada set-top-boxů, upozorňuje Chajda, který do konce letošního června pracoval na manažerských postech v televizi Nova. Myslíme si proto, že Praha by měla být zahalena do analogové tmy jako první, a to k 1. březnu 2007, následována dalšími regiony velkých měst jako Brno 1. května 2007, Ostrava 1. července 2007 a dalšími.

Je to vůbec reálné?

Chajdovy plány jsou ale příliš optimistické, protože definitivní digitální sítě bude možné spustit až od července 2007, kdy vstoupí v platnost nový mezinárodní kmitočtový plán přijatý před měsícem v Ženevě, a také Technický plán přechodu od ČTÚ. Dříve také nelze vypínat analogové kmitočty. Chajda nicméně upozorňuje, že jde čistě o názor TV Barrandov, který může být pozměněn v souladu se stanoviskem Asociace digitálních televizí (ADT), mezi jejíž zakládající členy patří i tato stanice. Odmítáme jednoznačné zvýhodnění určité podnikatelské skupiny nad druhou, zachování deformovaného trhu a TV Nova jako podniku s významnou tržní silou a rovněž vytváření umělých vstupních bariér pro nové subjekty, vypočítává Chajda.

Jiří Balvín

Nové digitální stanice žádají podle Chajdy vytvoření standardního podnikatelského prostředí pro všechny podnikající ve službách elektronických komunikací bez diskriminace nových subjektů, které na tento trh teprve vstupují. Chceme poskytnout divákům nové zážitky a prožitky, a to co nejdříve, řekl Chajda serveru DigiZone.cz. Zároveň upozornil na rozdílnou situaci v zahraničí: Pokud se podíváme do jiných zemí, tak vidíme, že v Německu je více než 32 stanic s penetrací nad 70 procent, Holandsku 25 a tak dále. Proč tedy v České republice se snažíme vytvořit duopol pro dvě televizní stanice a zachovat je co nejdelší dobu? Stejného názoru je i Jiří Balvín, generální ředitel televize Óčko a předseda ADT: Za termín vypnutí analogového vysílání upřednostňujeme datum, které oznámil ČTÚ již více jak před půl rokem – 9. září 2009, nejpozději však 10. října 2010. Na pozemní digitální vysílání přejít musí, tak proč váhat a uměle celý proces prodlužovat! Měl by to být celonárodní zájem.

BRAND24

Hanuš: reálný je 10. říjen 2010

Pro ČT je podle Pavla Hanuše přijatelný každý termín definitivního vypnutí analogu, který zabezpečí rychlý přechod na digitální vysílání a bude minimalizovat negativa spojená s vypínáním analogového vysílání jako dočasné ztráty signálu či zásadní zhoršení příjmu. Z tohoto pohledu je termín 9. září 2009 sice teoreticky technicky dosažitelný, ale v podstatě nereálný. 10. říjen 2010 je reálný termín, pokud bude dosaženo konsensu v postupu vypínání nejen primárních vysílačů velkého výkonu určených k digitálnímu vysílání, ale i ostatních analogových vysílačů velkého výkonu a vysílačů tvořících sekundární analogové sítě, míní Hanuš. Závazné termíny pro vypínání těchto vysílačů přitom návrh Technického plánu přechodu neobsahuje.

DZ Kulatý stůl - Pavel Dvořák

Česká televize, stejně jako ČTÚ, se snaží o dosažení maximálně možné shody všech subjektů, protože bez ní bude proces přechodu více jak komplikovaný, říká Pavel Hanuš. Zatímco podle některých pozorovatelů se taková shoda před dnešním finálním jednáním o konečné podobě TPP rýsuje, předseda Rady ČTÚ Pavel Dvořák pro jistotu už veřejně prohlásil, že pokud k dohodě nedojde, úřad jako kompetentní orgán stanoví TPP sám. Původně měl být plán hotový ke konci června, později se termín posunul na polovinu července. Nyní ČTÚ slibuje, že TPP bude hotový do konce července a poté se jeho text objeví k veřejnému připomínkovému řízení na webových stránkách ČTÚ. Připomínky úřad zpracuje ke konci srpna a v září by měl dokument putovat na vládu.

Co nejvíce zdržuje digitalizaci televizního vysílání v ČR?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).