Hlavní navigace

TeleSystem Zapper TS 6.1 DT: levný, ale schopný

24. 7. 2006
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
Ve Francii probíhá přechod na digitální vysílání možná rychleji než v Německu, set-top-box ze země galského kohouta je ale na českém trhu na rozdíl od germánské konkurence zatím jediný. TeleSystem Zapper je levným přijímačem se dvěma SCARTy a digitálním výstupem zvuku. Ač cizinec, už se stihl naučit tuzemským způsobům.
TeleSystem Zapper

TeleSystem Zapper TS 6.1 DT má protáhlé stříbrné tělo, kterému dominuje „rohatý“ přední panel v černém provedení. Set-top-box má rozměry 28 × 19,3 × 4 centimetrů. Jedinými výčnělky přijímače jsou tři malá tlačítka na levé straně, která slouží k zapnutí výrobku a změně naladěného programu. Zadní panel obsahuje dva konektory SCART a vstup i výstup pro anténní kabel. Zvuk může cestovat do dalších zařízení buď v analogové stereo podobě, nebo přes digitální rozhraní S/P-DIF, které je zastoupené v koaxiální verzi. Přijímač má také sériovou zdířku RS-232 na možné pozdější dohrání nových ovladačů. Spotřeba výrobku není vůbec malá a za provozu může dosáhnout až 25 Wattů.

TeleSystem Zapper zezadu

Instalační procedura a nastavení češtiny

Divák, který set-top-box zapojí a uvede do provozu, se setká s netradičním francouzským uvítáním. Libozvučnost tohoto jazyka člověk ve psané podobě plně nedocení, a tak neuškodí přepnout menu do češtiny. Zájemci ji najdou na konci cesty Menu principal  – Installation  – Langue a Langue des menus. Mezi osmi možnostmi je tu i Tchéque, jazyk český. Výběr potvrdíte jednoduše tlačítkem OK. Vyhledání programů a další konfigurace přístroje je už v mateřštině snadnou záležitostí.

TeleSystem Zapper ovladac

Při ladění ukazuje set-top-box červený ukazatel stavu na šedém pozadí menu, po displeji při akci přejíždí nápis Tune. Digitální přijímač nejprve zběžně obhlédne všechny kanály, které pro DVB-T připadají v úvahu, a poznačí si přítomnost signálu. Ve druhém kole se zanoří už do konkrétních multiplexů, ze kterých sestaví programovou nabídku. 16 TV program a 10 Rádiový program přidáno, oznámil mi po zhruba minutě snažení set-top-box. Kostrbatě, ale pochopitelně. Přijímač našel signál i na 30. kanále, který slouží pro pražský test mobilního vysílání DVB-H. Obsah však neobjevil žádný.

TeleSystem Zapper menu

Provozní postřehy

Set-top-box na čtyřmístném segmentovém displeji ukazuje za provozu číslo naladěného programu, které po přepnutí do pohotovostního režimu vystřídají hodiny. Nejlepší obrázek o funkcích přístroje si uděláte sami z přiložených obrázků. Já přidám jen několik podrobností. Výrobek má časovač pořadů, který pojme šest záznamů a bez problému dokáže set-top-box zapnout i vypnout ve zvolený čas. Teletext se zobrazuje přes celou obrazovku, ale jen skoro. Nahoře a dole zůstává úzký pruh vysílání, který působí rušivě. Paměť teletextu obsáhne nejvýš několik sousedních stránek, každý skok z tématu na téma proto znamená čekání na obsah pod zvoleným číslem.

TeleSystem Zapper info
TeleSystem Zapper teletext
TeleSystem Zapper radio

Při poslechu rozhlasu se ukáže namodralé pozadí a nápis DVB-T. Vášniví posluchači digitálního rádia proto ať raději vypínají obrazovku a zvuk si vyvedou do zesilovače nebo do věže. V opačném případě se jim může sada nápisů vrýt do obrazovky už natrvalo. Šetřič, který by televizor chránil, Zapper bohužel nenabízí. Kdo si chce přizpůsobit set-top-box podle svého obrazu, může změnit průhlednost a barevné schéma nabídek. Pokud usínáte před televizorem a jste zvyklí, že se vypne na základě vašeho dřívějšího zadání, je pro vás funkce plánovaného vypnutí připravená i na digitálním přijímači. Set-top-box dokáže sám přejít do pohotovostního režimu, když uplyne 15 minut nebo až dvě hodiny.

Přístroj má pětivoltové napájení pro anténu a disponuje čtyřmi seznamy oblíbených programů: hudba, film, zprávy a sport.

TeleSystem Zapper EPG
TeleSystem Zapper EPG II
TeleSystem Zapper casovac

Vyberte si svůj set-top-box v e-shopu na DigiZone.cz

Ilustrační set-top-box
Set-top-boxy pro příjem zemské digitální televize, ale i integrované digitální televizory a USB přijímače, to vše můžete nakoupit v elektronickém obchodě serveru DigiZone.cz. Zpravodajský portál digitálního vysílání nabízí každému čtenáři možnost vybavit se na příjem DVB-T už dnes. Jednotlivé výrobky si můžete nejdřív porovnat v databázi set-top-boxů a přečíst si jejich recenze, které vycházejí každý týden. Novou součást domácnosti si tak vyberete jednoduše sami, po vlastní úvaze, ne na základě marketingové kampaně. DigiZone.cz provozuje obchod pro digitální vysílání společní s firmou Digitální televize v.o.s.. Najdete ho na této adrese.
TeleSystem Zapper II

Jazyková vybavenost

Umí dobře česky - pečeť

Distributor digitálního přijímače si zaslouží plus za jeho kompletní lokalizaci. Uživatelská příručka má sešívanou vazbu a je vytištěná ve formátu A4. Text doplňují velké černobílé obrázky, které mají dobrou kvalitu, ale mohly by být zastoupené v hojnějším počtu. Čeština není problém pro menu, ani pro teletext a programového průvodce (EPG). TeleSystem Zapper TS 6.1 DT se tak mohl připojit na seznam digitálních přijímačů, které umí dobře česky. V jeho případě je to však trochu se špínou za nehty. V menu zůstal jeden nadpis s nesprávnou diakritikou, set-top-box ukazuje také anglické zkratky názvů měsíců.

Celkový dojem

TeleSystem Zapper nebude patřit mezi digitální přijímače, které by zákazníka upoutaly na prvním pohled svým vzhledem, ačkoli jeho podání předního panelu se snaží vymanit klasickým krabicovým tendencím. Hlavní pákou výrobku je a pravděpodobně i zůstane jeho cena podpořená solidní nabídkou konektorů. Recenzovaný set-top-box ani nezářil, ani neurazil, ale v každém případě ukázal, že si s digitálním signálem poradí. Příjemnou tečkou za vlastnostmi výrobku je plná podpora češtiny, jen s malými nedodělky.

TeleSystem Zapper
Celkové hodnocení 8,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: Allcom

BRAND24

Orientační cena: 1590 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jakou váhu pro vás má při výběru elektroniky země výrobce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).