Hlavní navigace

TeleSystem TS6800 T2 HEVC: jeden z prvních opravdu fungujících přijímačů pro DVB-T2 HEVC

28. 7. 2015
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Už je to tady, začíná souboj výrobců, který z nich dříve přijde s dobře vybaveným přijímačem za rozumnou cenu a který bude dobře konkurovat na trhu.

Tento set-top-box je jedním z prvních na našem trhu, který je již připraven na příjem nového standardu DVB-T2 druhé generace s podporu formátů MPEG2, MPEG4 H.264/AVC a H.265/HEVC. Před 14ti dny byl tento přijímač poprvé představen a uveden na trh v Itálii. 

České Radiokomunikace spustily 3. června 2015 v 10 hodin jako první ve střední Evropě zkušební živé vysílání ve formátu DVB-T2/HEVC na 50 K, a proto můžeme tento přijímač otestovat i u nás.

Ve zkušebním testu se vysílají tři převzaté programy: ČT Sport HD, TV Nova a TV Prima. Tyto programy jsou vysílány pouze v pracovní době. Stále a bez omezení se vysílá klip se smyčkou ve dvou rozlišeních, které připravila Česká televize. První v HD rozlišení 1080p/50 Hz a druhé v UHD s rozlišením 4K (3840 × 2160/25 Hz), což tento testovaný přijímač sice naladí, uloží, ale samozřejmě neumí zpracovat ani zobrazit. Řádné šíření v UHD TV je v pozemním vysílání ještě hodně daleko a kdoví, jestli se vůbec uskuteční. Zabralo by ve zbytku kmitočtů mnoho místa a prostoru po I. digitální dividendě značně ubylo. Navíc se chystá, k radosti mobilních operátorů, II. digitální dividenda, což bude pro pozemní vysílání těžko nahraditelná ztráta. Experimentální vysílání v DVB-T2/HEVC/H265 je plánováno do 28. února 2016.

Přední panel

Velikost přijímače je 220 × 124 × 40. Na předním panelu, který je z průhledného plastu a směrem dopředu mírně prohnutý, zleva najdeme jeden port USB pro připojení externích disků, následují tři tlačítka, první je pro operační nebo StandBy mód, další dvě pro přepínání kanálů +/-. Čtyřmístný numerický sedmisegmentový displej svítí velice intenzivní modrou barvou. Ve StandBy zobrazuje přesný čas, v provozu číslo předvolby. Vpravo od displeje svítí ve StandBy červená dioda. Vedle displeje je ještě ukryto IR čidlo pro komunikaci s dálkovým ovládáním.

Zadní panel

Porty zadního panelu jsou zřejmé z tohoto schématu na obrázku, zbývá pouze doplnit, že zcela na pravé straně je ještě síťový kolébkový vypínač. AUDIO Standard: Mpeg1 (Layer I/II/III), Mpeg2 (Layer I/II), Dolby D, Dolby D+, HE-AACv1, MP3. Výstup HDMI 1.3.

Síťový napáječ

Dálkové ovládání

Velice oblíbené dálkové ovládání, které se s různým rozmístěním tlačítek vyskytuje u mnoha přijímačů různých výrobců. Toto ovládání je navíc programovatelné i na nejzákladnější funkce televizorů. Stačí zadat kód, který vyberete z tištěného manuálu.

Instalace

Po prvním zapnutí přijímače nebo po továrním nastavení nás přijímač přivítá nastavením v italštině (dále je na výběr: švédština, španělština, angličtina, francouzština a němčina). Zvolil jsem angličtinu. Lokalizace do českého a slovenského jazyka se totiž teprve připravuje. Poté jsme vyzváni k zadání jakéhokoliv čtyřmístného hesla. Po jeho zadání (zadal jsem si klasicky 0000) přijímač automaticky začne prolaďovat celé terestrické pásmo.

První položkou je Editace Programů, druhou je zobrazení EPG (viz níže v dalším textu) a třetí položkou je automatické logické seřazení kanálů v seznamu LCN zapnuto/vypnuto.
Další okno Menu PICTURE. Zde nastavujeme poměr stran zobrazení a režim zobrazení:

• 16:9 Wide Screen,
• 16:9 Pillar Box,
• 16:9 Pan&Scan,
• 4:3 Letter Box,
• 4:3 Pan&Scan,
• 4:3 Full,

dále rozlišení video zobrazení: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p/50Hz. TV formát je nastaven na PAL a poslední položkou volíme video výstup RGB/CVBS.

V první položce Menu PROGRAM je Editace programů. Na výběr máme čtyři favoritní seznamy kanálů a další volby včetně vyřazení nepotřebných nebo duplicitních.

Samozřejmě zde máme volbu automatického nebo manuálního ukládání kanálů. Dále vybereme území instalace, aktualizaci zapnuto/vypnuto a případně čas aktualizace kanálů ve StandBy módu. 

Na druhém obrázku vybíráme nastavení času automaticky nebo manuálně. V položce Country Region si přijímač sám nalezne podle uložených muxů místo vaší instalace (v tomto případě Praha). V další položce nastavíme čas přepnutí přijímače do StandBy. Máme na výběr čas od 1 do 12 hodin nebo nevypínat. V návaznosti na tuto položku v dalším okně můžeme nastavit časy zapnutí a vypnutí podle zadaného času.

V Menu Optimalizace zvolíme jazyk OSD. Na výběr máme z těchto jazyků: angličtina, francouzština, němčina, italština, švédština a španělština. Jazyk titulků vybíráme z této nabídky: čeština, dánština, němčina, angličtina, španělština, řečtina, francouzština, chorvatština, italština, maďarština, němčina, norština, polština, portugalština, ruština, rumunština, slovinština, srbština, finština, švédština, bulharština, gaelština, welština, perština, katalánština a vypnuto. Audio stopu vybíráme ze stejných jazyků jako titulky. Poslední položkou je Digitální audio. Zde máme na výběr PCM, RAW HDMI On, RAW HDMI Off a vypnuto.
V Menu System vybíráme nejdříve zabezpečení pro sledování podle věku. Máme na výběr omezení od 4 let odstupňované po roce až do 18 let, nebo bez omezení věku (OFF).
Dále můžeme zvolit obnovu přijímače do továrního nastavení (OK), nebo neobnovit (EXIT). Tuto položku využijeme, pokud chceme začít konfiguraci přijímače úplně od začátku.

Další položkou jsou informace o modelu přijímače a verzích software a hardware. A poslední položkou v tomto okně je aktualizace firmware z externího portu USB.

Posledním oknem Hlavního Menu je USB.

V první položce otevřeme podnabídku s volbou multimedií: hudba (MP3), fotografie (JPEG), film MKV, AVI, MP4, MPG, TS, MP3, JPG… a PVR (záznamy pořízené přijímačem). Player je kompatibilní s H.265.

V druhé položce (Photo Configure) nastavujeme rychlost promítání fotografií od jedné do osmi sekund, ve druhé položce změna režimu (Slide Mode) máme na výběr od 0 do 59, nebo náhodné zobrazování. Ve třetí položce volíme poměr stran zobrazení: udržet, nebo ignorovat (Keep, Discard).
Ve třetí položce video nastavení (Movie Configure) vybíráme velikost titulků: normální, velké a malé, dále pozadí titulků: zelené, žlutozelené, bílé a transparentní a dále barvu titulků: bílé, černé, červené, modré a zelené.

Poslední položkou je nastavení PVR (PVR Configure). Zde je v první volbě externí port pro připojení disku (zde je pouze jedno USB připojení, takže se nic nenastavuje), nastavujeme ale velikost nahrávky TimeShiftu od 0,5 do 4 Gb. V tomto okně je dále zobrazen použitý externí disk (formátování, celková velikost a zbývající volný prostor pro další nahrávky). Druhou položkou v okně PVR Configure je formátování disku. Výběr není žádný, je nastaven pouze souborový systém FAT32.
Poznámka: rozšíření o další USB připojení můžete uskutečnit pomocí slučovače USB HUB. Pak by se v menu měly objevit další volná místa připojení.

Informační lišta, kterou zobrazíme tlačítkem INFO, nám toho v terestrice mnoho nemůže ukázat (číslo předvolby, název programu, přesný čas, graficky je procentuálně znázorněn  čas od začátku daného programu s předpokládaným koncem). Dole jsou údaje o současném a následujícím programu. Delší názvy programů jsou bohužel zkráceny s koncem okna a nepřecházejí na další řádek.

Při opětovném stisku tlačítka INFO se zobrazí okno, kde jsou podrobnější informace o programu a dále kmitočtu a síle i kvalitě signálu. Na další program se přesunujeme pomocí šipek na dálkovém ovládání nahoru/dolů. Pokud je text popisu pořadu delší, posouváme se na další nebo zpět pomocí modrého a žlutého tlačítka.

EPG

České znaky jsou v EPG zobrazovány se správnou diakritikou.

Titulky

Titulky jsou tímto přijímačem také zobrazovány se správnou diakritikou.

PVR

Externí USB úložiště se formátují souborovým systémem FAT32. Formátování můžete svěřit přijímači. Nahrávky jsou ukládány ve formátu *.mts a jsou přenositelné. Editovat nebo spouštět je můžete i v PC Playeru. Spolu s nahrávkou jsou k dispozici také titulky, pokud jsou vysílány.

Hodnocení

Obraz, který je vysílán v MPEG-2/4 H.264/AVC, je zpracován standardně, v SD je měkčí, v HD dokonale ostrý.
Obraz v DVB-T2/HEVC experimentálního vysílání v HD rozlišení 1080p/50 je vynikající a má skvělé barvy. Doprovodné audio je zde vysíláno ve formátu QAA. Parametry 4K a HD smyček se při testu nemění.

Další převzaté programy z vysílání ČT Sport HD, TV Nova a TV Prima jsou zatím vysílány v různé kvalitě. Parametry experimentálního vysílání se totiž u těchto programů mění, stejně tak jako používané technologie (například kodéry Cisco a Ateme).

Přijímači chybí LAN port nebo integrovaná WiFi, a proto nepodporuje HbbTV, což by mělo být již standardní vybavení pozemních i satelitních přijímačů.
Vzhledem k rozhodnutí o budoucím kódování některých kanálů v DVB-T2 je třeba, aby přijímače v budoucnu měly některou z možností pro dekódování, například CI pro CAM modul, slot pro přístupovou kartu nebo jiné softwarové řešení dekódování programů.
Velice intenzivní je jas displeje, v přítmí místnosti velice ruší, ve StandBy je jas o něco menší.

Ne zcela standardně se zobrazuje teletext. Při vysílání programu ve formátu 16:9 je teletext zobrazován celý a správně, při vysílání programu ve formátu 4:3 je text teletextu přijímačem oříznutý zleva i zprava, takže se nezobrazuje celý. Teletext má správnou českou diakritiku i na velkých písmenech.
Pokud se podaří aktualizací software doladit některé dětské nemoci, a bude provedena lokalizace do češtiny (slovenštiny), což má být doplněno v další verzi firmware, je tento přijímač dobrou volbou pro nový standard DVB-T2 a příjem volných nekódovaných programů. Přijímač má velice dobrou selektivitu a citlivý tuner.
Pokud používáte u antény zesilovač, přijímač volitelně podporuje napájení antény 12V DC 1A.

Koupí tohoto přijímače získáte možnost přijímat všechny současné programy vysílané na našem území a jste připraveni i na zahájení vysílání v DVB-T2/HEVC, které by mělo začít nejdříve ve zkušebním duálním provozu a poté, až se politici a odborníci poradí, i v řádném vysílání. Některé vysílané kanály však v budoucnu mohou být kódovány. Návazně by se začalo s útlumem programů vysílaných ve stávajících formátech DVB-T/MPEG-2/-4/H264.

Produktový leták tohoto přijímače v italštině najdete v zobrazení PDF je zde.

Stránka výrobce je zde.

BRAND24

Balení obsahuje

  • přijímač TeleSystem TS6800 T2 HEVC,
  • dálkové ovládání,
  • síťový napáječ,
  • 2× AAA baterie,
  • italský manuál.

Přijímač zapůjčila firma IPON, s.r.o. se sídlem v Rokycanech.
Email: info@tvdigitalne.cz
Web přijímače: http://www.tvdigitalne.cz/telesystem-ts6800-t2-hevc.html
Cena: 1890 Kč včetně DPH

Grafiku vytvořil autor s použitím několika oficiálních fotografií.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).