Hlavní navigace

Teleko testuje v rámci digitálního rozhlasu dopravní zpravodajství v radiotextu

22. 7. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Systém pokročilého dopravního zpravodajství funguje například v Německu. Probíhá na bázi komunikace navigačního systému a DAB technologie. V ČR se tato služba zatím nevyužívá.

Příbramská společnost Teleko, která je jedním ze tří operátorů digitálního rozhlasu v České republice, v rámci něho začala vysílat aktuální dopravní informace. Ty mohou konkrétně najít zájemci v rámci běžícího textu (radiotextu) na stanici Český rozhlas Radiožurnál. Tato služba řidičům je jistě dobrým krokem vpřed, nicméně na tuneru Yamaha T-D500, kde jsme tuto možnost vyzkoušeli, se informace nezobrazují celé a končí tak například v půlce, případně text nedoběhne celý. Čas od času dojde také k degeneraci některého znaku, například písmeno „ť“ se mění na otazník, objeví se větší mezera apod.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Ve III. pásmu už vysílá digitální rozhlas i z Černé hory, doletí až do Prahy

A kde bere operátor aktuální data pro své zpravodajství? Na webových stránkách Ředitelství silnic a dálnici (ŘSD). Pokud si zájemce klikne na webovou stránku mapa.dopravniinfo.cz, právě zde najde i RSS kanál, z něhož se data pro radiotext určený ČRo Radiožurnálu stahují. Teleko se touto službou pravděpodobně snaží simulovat systém pokročilého dopravního zpravodajství, který už funguje u našich západních sousedů. Navigace, které tuto funkci podporují, dostávají prostřednictvím zemských vysílačů informace o situaci na silnicích a mohou tak nabídnout například vhodnou změnu trasy, aniž by to řidič zaregistroval.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).