Hlavní navigace

Technisat DigitRadio 306: solidní rozhlasový přijímač pro FM i DAB

20. 12. 2016
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Technisat
UVNITŘ GALERIE – Klasický stolní mono přijímač zaujme kultivovaným vzhledem ani příliš moderním, ani příliš usedlým. A také kvalitním ovládáním.

Přijímač je určen typicky do kuchyně, resp. do jídelny, a také do ložnice, kam zapadne i díky automatickému vypnutí po předem nastaveném čase a dvojici budíků s možností odloženého buzení. Příjem zajišťuje klasická teleskopická anténa, na zadní straně ještě najdete konektor pro sluchátka a analogový audiovstup.

Za 2690 Kč dostanete, vedle výše uvedeného, základní tunerovou výbavu, tj. FM/DAB/DAB+. Ke koupi je však ještě výrazně dražší varianta IR (4500 Kč), která u Technisatu ohlašuje přítomnost internetového rádia.

Nulová instalace jako z osmdesátých let

Přijímač je bez jakékoli instalace a po návratu do továrního nastavení (platí to prý i o prvním spuštění) nenabídne zhola nic. Jen na displeji bliká čas „00:00“. Čas ale naštěstí nastavovat nemusíte, aktualizuje se sám, a to včetně data.

Jakmile DigitRadio tlačítkem On/Off zprovozníte, naběhne klasicky do němčiny a objeví se hlášení „Suchlauf…“ Přijímač se pak přepne do režimu DAB, vyhledává stanice a zapisuje je do seznamu. Následně jednu z nich pustí, ale žádnou neuloží mezi předvolby a tohle si musíte udělat sami. FM pásma si pak nevšímá vůbec a tady je ladění vysloveně na vás.

K dispozici jsou bohužel pouze čtyři jazyky a vedle němčiny je to angličtina, italština a francouzština. Pokud požadujete něco jiného než standardní němčinu, musíte déle podržet tlačítko Menu/Info a vstoupit do nastavení. Pak se v části System, Sprache přepnout typicky do angličtiny.

I když abstrahujeme od absence češtiny a slovenštiny, mít v nabídce jen čtyři jazykové mutace je prostě ostuda stejně, jako nemít u přijímače v roce 2016, či spíše 2017, instalaci.

První řádek displeje nabízí rozměrné hodiny. Ovládání je jasně pochopitelné a například opakovaným stlačením Dimmer/Snooze buď odložíte budík, nebo ve třech stupních regulujete osvícení displeje. Můžete ho ale také zcela vypnout, což je funkce, které lze jen zatleskat.
Autor: Technisat

První řádek displeje nabízí rozměrné hodiny. Ovládání je jasně pochopitelné a například opakovaným stlačením Dimmer/Snooze buď odložíte budík, nebo ve třech stupních regulujete osvícení displeje. Můžete ho ale také zcela vypnout, což je funkce, které lze jen zatleskat.

Funkce a ovládání: Enter na otočném voliči hlasitosti

Přímé volby funkcí zajišťuje celá řada tlačítek, včetně odložení buzení, buzení jako takového či tlačítka Sleep pro vypnutí přijímače po předem nastavené době. Základem ovládání je však rozměrný „knoflík“ hlasitosti zajišťující pohyb v menu (šipková tlačítka) a po stlačení vyvolávající Enter. Toho využijete při nastavování funkcí, při práci s budíky nebo při ukládání a vyvolávání stanic. Škoda jen, že se přes Enter nedá přijímač zapnout. Pohodovost ovládání by se řádově zvýšila, aby našinec nemusel hledat maličkaté On/Off.

Do menu se dostanete přidržením Menu/Info a je tu jednak ladění, jednak návrat k továrnímu nastavení či zjištění aktuální verze firmwaru. V případě DAB můžete naladěné, ale už neaktuální (nevysílající) stanice vymazat a vybrat si mezi automatickým a manuálním laděním. Krátké stlačení Menu/Info vyvolá dodatečné údaje o příslušné stanici. Vidíte tak sílu signálu, multiplex či datový tok.

Po přepnutí na FM tlačítkem Mode najdete v menu vedle položky obdobné System i nastavení ladění (všechny stanice, nebo jen ty silné), které u DAB není, a úpravu audia. Spíše jde ale jen o „úpravu“, protože se jedná pouze o povolení stereo režimu pro sluchátka nebo nastavení tzv. vynuceného mono.

Stejně jako u DAB můžete i u FM navolit, za jak dlouho se má přijímač vypnout po vyvolání funkce Sleep (10 až 90 min.), která vám zahraje před spaním. Ty samé možnosti ale také najdete přímo na tlačítku Sleep na čelním panelu, přes které lze funkci vyvolat podstatně pohodlněji.

Vedle výše uvedeného, jsou k dispozici i dva nezávislé budíky s propracovaným nastavením, takže vedle délky buzení a jeho opakování můžete zvolit i druh buzení – tón, FM nebo DAB stanice, včetně výběru z těch uložených nebo té poslední. Upravit jde i hlasitost budíku a pro odložení buzení je k dispozici tlačítko Dimmer/Snooze. Prvním stlačením nastavíte 5 minut, druhým deset.

DAB a FM: v podstatě podobné možnosti

Ovládání je stejné, což je jen výhoda. Stejné je i ukládání stanic do paměti, které se vyvolává delším podržením tlačítka Preset. I zde pak – u DAB i FM – vidíte, které pozice v deseti samostatných předvolbách pro každý ze standardů jsou obsazené a které jsou volné. Narazíte ale také to, že u FM, na rozdíl od DAB, nevidíte jména uložených stanic, ale pouze frekvenci. Je tomu tak i přes to, že FM zvládá RDS (Radio Data System).

Oba tunery se tak liší v podstatě tam, kde to má smysl – Prune u DAB pro vymazání nepotřebných stanic ze seznamu, a nastavení ladění pro všechny nebo jen silné stanice u FM. V každém případě je ale škoda, že chybí jakákoli úprava audia s výjimkou režimu stereo/mono u FM.

Jaké je? Kvalitní, nedodělky se však najdou

Technisat DigitRadio 306 je výborný kousek s výborným ovládáním, i když podívat se do příručky možná budete muset na ukládání stanic, resp. úvodní krok. Přijímač je ale také někdy typickým produktem své značky. Technisat by zejména měl něco udělat s tím, aby u jeho výrobků byla k dispozici běžná instalace s výběrem jazyka a prvotním naladěním s automatickým uložením stanic jak v DAB, tak v FM. Momentálně neumí ani jedno, a přitom nastavení budíku má uděláno s pomocí průvodce naprosto excelentně.

Příjmové vlastnosti lze odhadnout pouze subjektivně. Zkoušení přijímače se odehrávalo na jednom místě v Praze, většinou však byl provozován za Prahou, na spíše hraničním pokrytí, kde je díky tomu někdy nutné testovat třeba i hodně pozdě v noci či nad ránem. DigitRadio 306 se ale s momentální situací kolem DAB vyrovnával více než se ctí a patřil k tomu nejlepšímu.

Bráno kolem a kolem, s absencí instalace se nějak vypořádáte (zase tak často se nedělá), největším problémem tak nejspíše bude to, že se u FM do paměti neukládají jména stanic, ale jen frekvence. Někomu pak možná ještě budou chybět tři, čtyři tlačítka pro přímé vyvolání uložených kanálů.

Pokud vám nic z uvedeného zásadně nevadí, za danou cenu dostanete výborný přijímač s výborným zvukem (v rámci třídy) i příjmovými vlastnostmi, který je vhodný i do míst se slabším pokrytím signálem digitálního rozhlasu ve III. pásmu (viz tabulka).

UX DAy - tip 2

Hodnocení

pro: jasné a povětšinou intuitivní ovládání, výborné a hlavně přehledné ukládání stanic do paměti (jakmile zjistíte „základní fintu“), výborný zvuk i design, možnost úplného vypnutí (zhasnutí) displeje, excelentní možnosti budíku, výrazně zobrazený čas

proti: v režimu FM se do paměti neukládají jména stanic, zcela bez instalace s automaticky nabíhající němčinou, někomu možná budou chybět tlačítka pro přímé vyvolání uložených stanic

Balení obsahuje

  • externí zdroj s napájecím kabelem (dvoužilový)
  • stručná příručka (nikoli v češtině)
  • záruka: 24 měsíců

Chystáte se v roce 2017 na DAB? (Zvolit můžete více odpovědí.)

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).