Hlavní navigace

TechniSat DigitMod T1: liliput mezi set-top-boxy

16. 1. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
[Oživeno] Digitální přijímače německé společnosti TechniSat patří na českém trhu mezi nejprodávanější. Co nabízí nejchudší z rodiny populárních set-top-boxů, velikostí podobný spíš počítačovému modemu? Moc toho není: jeden SCART, vstup i výstup pro anténu a dálkové ovládání. Potřebuje ale divák, který chce svůj domov otevřít digitální televizi, ještě něco navíc?
TechniSat DigitMod 1

Na DigiZone.cz jsme z výrobků firmy TechniSat recenzovali zatím jen dražší model DigiPal 2, který je dovedný, nadstandardně vybavený a zákazníci v Česku si ho rychle oblíbili i díky plné podpoře češtiny. Jak se mu podobá jeho zmenšený příbuzný?

DigitMod T1 váží zhruba 23 dkg, na šířku měří 15,5, do hloubky 10,5 a na výšku 3,5 centimetru. Barvám přístroje dominuje světle šedivá, se kterou kontrastuje tmavá plocha přibližně ve středu čelního panelu. Zatímco vybavenější bratr ji využíval i jako displej, na kterém zobrazoval číslo přijímaného programu, levnější sourozenec má na tomto místě jen čidlo pro signál dálkového ovladače a dvě stavové diody. Při pohledu na set-top-box zepředu oko nemůže minout název a výrobce přístroje vyvedené v tmavě šedé a pás měsíčitých otvorů pro odvětrávání. Ačkoli je design modelů DigitMod T1 a DigiPal 2 velmi podobný, druhý jmenovaný je minimálně o čtvrtinu větší.

TechniSat DigitMod 1 zezadu

Zadní panel set-top-boxu překvapí nanejvýš svou prostotou. Náročnější uživatelé na něj mohou pohlížet až s pohrdáním. Není tu žádný digitální výstup zvuku (S/P-DIF), konektor pro připojení kompozitního videokabelu, ba ani standardní sériové rozhraní RS-232 na aktualizaci ovladačů pomocí počítače. Absence posledního zmíněného konektoru je mrzutá nejvíc, protože DigitMod T1 sice podporuje update „ze vzduchu“, ale ten v Česku zatím pro přístroj nikdo nevysílá. Set-top-box by však nový ovladač upotřebil, protože jeho podpora české diakritiky vykazovala na testovaném modelu v elektronickém průvodci programy (EPG) chyby. DigiPal 2 si přitom nedodělky v češtině aktualizací firmware vyřešil.

Několik konektorů má ale i nejlevnější set-top-box firmy TechniSat. Uživatelé mohou využít jeden SCART, vstup a výstup pro anténu – v cenové relaci blízko dvou tisíc korun, samozřejmě bez modulátoru digitálního signálu – a zdířku pro 12V napájecí adaptér. Přístroj je energeticky úsporný, za plného provozu mu stačí příkon 7 W, při pohotovostním běhu dokonce jen polovina.

TechniSat DigitMod 1 ovladac

Nenáročná instalace

Po zapojení a spuštění má DigitMod T1 připravené německé uvítání. Během úvodního nastavení se na panelu ve spodní částí obrazovky ukazuje nápověda k funkci barevných tlačítek dálkového ovladače, které u obyčejných televizí slouží jen pro snazší pohyb v teletextu. Na gratulaci v němčině je možné reagovat jediným tlačítkem z barevné čtveřice. Já jsem si jeho funkci Abbrechen nepřeložil a v dobré víře ho stisknul. Nemít slovíčka jazyka našich sousedů v paměti tak zaprášena, bylo by mi jasné, že jsem instalaci přerušit nejspíš nechtěl. Set-top-box mě pak oprávněně peskoval, že nemá signál a žádnou digitální televizi mi neukáže. Správnou cestou bylo stisknout na ovladači OK a pokračovat dál.

Nastavení přístroje šlo potom už rychle a bez problémů. Abych lépe rozuměl, vybral jsem si za jazyk češtinu, kterou jsem stejně jako u DigiPalu 2 našel na 12. místě. Volba českého zvukového doprovodu (21. místo) v další nabídce i výběr správného časového pásma (Czechia na 4. místě) také plně odpovídají instalaci dražšího sourozence. Nastavení antény pro optimální příjem jsem tentokrát už plně očekával. TechniSat nabízí divákům, kteří mají povědomí o číslech kanálů s digitálními multiplexy, možnost zkorigovat a upravit si anténu. Změny v jejím nasměrování se promítají do dvou barevných posuvníků na obrazovce, které ukazují kvalitu a úroveň signálu. V mém případě byly v Praze hodnoty pro 25. kanál (Radiokomunikace, multiplex A) 100 a 75 a manipulací s pokojovou anténou jsem nic nezlepšil. Příjem byl při jiném nastavení obdobný nebo mírně zhoršený. Pokud ale někdo dobrý signál teprve hledá, může mu testovací obrazovka pomoci.

Ilustrační slovník pojmů

Slovníček pojmů

Nebudete-li vědět, co který termín týkající se set-top-boxů nebo pojem z oblasti digitálního vysílání znamená, nahlédněte do našeho slovníku pojmů.

Další krok mi nabídl možnost vyhledávat všechny programy, nebo jen ty nekódované. Při znalosti současných českých poměrů jsem se rozhodl pro první volbu a přibližně tři minuty, kdy set-top-box procházel televizní pásma zemského příjmu, jsem si krátil pohledem na otáčející zeměkouli na obrazovce v levém horním rohu. Do tradičních dvou seznamů pro rozhlas a TV zatím přibývaly naladěné programy. Hledání by mohlo být sice rychlejší, ale uložení stanic už probíhá rychle a dálkové ovládání navíc reaguje příjemně svižně. Uživatele tak netrápí prodlevy, které jsou neduhem některých set-top-boxů.

Instalační proces zakončuje pokus o vyhledání aktualizace ovladačů přístroje. Jak jsem už zmínil při popisu konektorů, úspěchu se při něm zatím nedočkáte a přístroj vás novým průchodem kmitočtovým spektrem připraví jen o pár dalších minut času. Nastavení přístroje je u konce.

Běžný provoz set-top-boxu

DigitMod T1 má ostrý a dobře řezaný obraz, který si mohou zájemci i zastavit. Podpora stereo zvuku umožňuje vybrat si pro poslech buď levý a pravý kanál dohromady, nebo jen jeden z nich. Uživatelská nabídka je graficky jednoduchá, černá a šedivá, zato však poloprůsvitná. Teletext je do obrazu vkládaný, tedy ne celoobrazovkový, v režimu Mix může zprůsvitnět i on. Přístroj má paměť na 1000 teletextových stran, a tak se jejich vyvolání stává záležitostí okamžiku.

Elektronický průvodce dovoluje sledovat buď program všech stranic najednou – pak je však vidět pouze jeden pořad na každé z nich – nebo vyvolat kompletní nabídku jedné z televizí. EPG dává divákům možnost pohybu po dnech číselnými tlačítky ovladače a výběru jen pořadů určitého žánru. Funkce využívá nálepek udělených vysílatelem, kterými jsou: film, zpravodajství, zábava/show, sport, dětské programy, hudba/tanec, kultura/umění, vzdělání/věda, volný čas/hobby a společnost/po­litika.

Pomocí EPG si uživatel může nastavit pro konkrétní úsek vysílání také časovač, který diváka na zvolený pořad buď přepne (režim upomínky), nebo kvůli němu set-top-box i zapne a vypne (režim videorekordéru). Digitální přijímač dovoluje zřídit si až 30 časovačů s platností jednoho roku. Nevím, zda to byl jen můj případ, ale já jsem měl s časovačem videorekordéru potíže. Přístroj se nejspíš ve zvolenou dobu spustil a vypnul, ale na televizoru nic neukázal a o své činnosti vypovídal jen rychlým blikáním zelené a červené diody, které připomínalo signalizaci na železničním přejezdu. Možná by si nahrávací zařízení se signálem z přijímače poradilo, ale nejsem si tím jist.

Databáze set-top-boxů

Set-top-box-nahled
Porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem terestrického digitálního vysílání (DVB-T) můžete podrobně v naší velké databázi set-top-boxů. Databáze obsahuje několik desítek přístrojů určených pro příjem pozemního digitálního vysílání.

Čeština nedělá set-top-boxu problémy v uživatelské nabídce, ani na stránkách teletextu. Při vyvolání EPG (DigitMod T1 ho běžně označuje jako SFI) se diakritika zobrazovala správně u názvů pořadů vysílaných v multiplexu A, u jejich popisu však už pokulhávala. Multiplex Czech Digital Group dělal svým kódováním znaků s čárkami a háčky přístroji potíže. Vypadá to však, že multiplex B si normu pro kódování češtiny teprve vybírá. Dva jeho programy totiž v době testování místo údajů o pořadech vysílaly hlášku Test češtiny, kterou set-top-box v jednom případě zobrazil dobře, ve druhém chybně.

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

TechniSat DigitMod T1 je produktem minimalismu. Jeho výbava konektorů je mizivá, ale pro základní příjem DVB-T přesto dostačující. Uživatelská příjemnost i repertoár funkcí dosahují u přístroje této cenové kategorie velmi vysoko. Méně zkušeným uživatelům pomůže i nápověda, kterou přijímač pro položky svého menu nabízí. Pomoc je k dispozici v češtině, tedy až na první obrazovku nabídky, která zůstala nepřeložena a ukazuje se anglicky. Podpora české diakritiky by potřebovala dotáhnout pouze v EPG, jinde je bez problémů. K přístroji je dodávána příručka pro uživatele, která je přeložena do češtiny a má podobu brožury se svorkovou vazbou. Set-top-box na mne zapůsobil celkově příjemným dojmem a myslím, že kdyby jeho cena klesla ještě o pár stokorun, mohl by k digitální televizi přilákat řadu dosud váhajících.


25. května 2006: Nový firmware z konce letošního února už má správnou češtinu po všech stránkách. Pro aktualizaci se obracejte na prodejce, u kterého jste si výrobek pořídili. Přístroj totiž nemá konektor RS-232, a tak si ho zákazník sám k počítači nepřipojí. Dokonalejší čeština znamená pro TechniSat DigitMod T1 zvýšení celkového hodnocení z původních 6,5 na 7 bodů a udělení pečeti „Umí dobře česky“.

TechniSat DigitMod T1
Celkové hodnocení 7 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 2 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 3 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: DVBTShop.net

Databáze: TechniSat DigitMod T1

BRAND24

Orientační cena: 1590 Kč (Koupit)

Foto: Autor

Jakou značku má set-top-box, který vlastníte, nebo jaký si do půl roku plánujete pořídit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).