Hlavní navigace

Tchyně: jak zaujmout nepovedeným pořadem… To nejde!

23. 8. 2015
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dosud jsem tu psal o pořadech kvalitních, průměrných a vysloveně špatných. Barrandovský pořad Tchyně je úplně jiného kalibru. To je pořad, který se absolutně nepovedl.

Záměrem tvůrců je to, že moudrá tchyně stmelí rodinu, vyřeší problémy mezi manželi, mezi rodiči a dětmi, mezi dětmi samotnými. Vysvětlí jim, v čem dělají chyby a jak by to mohli a měli napravit, aby žili v ideální rodině, plné lásky a slunce.

Jenže by to měla dělat Monika Štiková, která není moderátorka, není psycholožka, její vzdělání i talent jsou naprosto mizivé a sama navíc žije v rodině s velice neurovnanými rodinnými vztahy.

V Čechách se říká: Nejdřív si zameť před vlastním prahem… Paní Monika nejenom že si nezametla, ale navíc ochotně dokázala divákům, jak absolutně nevhodná, protože neschopná, je pro roli, pro níž ji nějaký šílenec z vedení TV Barrandov vybral. Nebo si na TV Barrandov zřejmě opravdu myslí, že v televizi může vystupovat úplně každý, kdo jde náhodou okolo.

Ve starém českém filmu Pavla Hobla Třicet panen a Pythagoras se novináři zeptají Jiřího Menzela: “Proč zpíváte?” A on jim s vážnou tváří odpoví: “Protože dneska už může zpívat každý.” Bylo v tom tehdy hodně ironie a otázka i odpověď zdaleka nesouvisely pouze se zpíváním.

V případě Barrandovské Tchyně je evidentní, že vytvářet reality show může dnes už každý doopravdy. A že v TV Barrandov může kdokoliv dělat cokoliv. Hlavně, že je levný. To bude to nejdůležitější.

Štiková vstupuje do rodiny, kde manželé evidentně nemají dobré vztahy. Manželka se dokonce odmítla účastnit natáčení. Už v tomhle okamžiku měla televize rozhodnout o zastavení výroby dílu. Když tam manželka nebude, nemůže se dát s manželem a se čtyřmi dětmi dohromady. Ale TV Barrandov se rozhodla jinak. Šla do toho.

Štiková zjišťuje, že si manželé nerozumějí, že spolu nespí, že jsou dlouho v práci a skoro se nevidí. Že splácejí dluhy a hádají se. Dohodne se s mužem o tom, že je navštíví jeho kamarádka, u které teď jeho manželka přespává, že přijde a probere to s nimi. Což skončí hodně ošklivou hádkou mezi mužem a kamarádkou. Děti jsou nespokojené, rodiče na ně nemají čas, nejstarší syn by si to s nimi rád vyříkal. S otcem si nakonec vyříká to, že až dokončí školu, chce si otevřít restauraci. Otec je pro.

Druhý den natáčení jdou společně do aquaparku a “blbnou” ve vodě. Štiková před kamerou nejde do plavek, zřejmě nechce odhalit divákům svou “svůdnou” postavičku. Všichni jsou nadšeni.

Třetí den společně uvaří, mají řízky a hezky to snědí. Otec dostane hrníček s nápisem Nejlepší táta – těžko říct proč. Jako rodina obdrží 20 000,– Kč a slíbí si, že rozhodnou i s matkou, co s penězi provedou. Má to tedy ještě jeden háček. Je otázka, jestli se manželka ke svému exhibicionistickému, občasně poplakávajícímu manželovi neschopnému změnit svůj a jejich život ještě někdy vrátí?

Jestliže může někdo dovolit, aby se vyhodily peníze na výrobu pořadu, který již od začátku nesplňuje zadání, je to ekonomický šílenec nebo naprosto nezodpovědné individuum. Jestliže někdo takový pořad schválí do vysílání, i kdyby s odůvodněním, že když už se to vyrobilo, odvysílat se to musí, je to jednak člověk, který hluboce pohrdá diváky, a jednak člověk, který záměrně snižuje sledovanost své televize a tedy ji připravuje o peníze z reklamy.

UX DAy - tip 2

Nepředpokládám, že je možné, aby se na druhý díl dívali i jenom skalní fanoušci té plácající paní, která nemá sebemenší pojetí o showbyznysu nebo o televizní zábavě. Bohužel v ní není ani nic charismatického, co by nahradilo její nedostatek vzdělání i moderátorského řemesla.

Takže, proč tohle TV Barrandov vyrábí a vysílá, je mi záhadou. Zřejmě se někdo snaží zničit majitele. Nebo se majitel chce zničit sám. Nebo se zničit nechce, ale je na cestě k tomu, aby se mu to povedlo.

Pokud jste viděli pořad Tchyně na TV Barrandov, oznámkujte ho jako ve škole:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je televizní scénárista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).