Hlavní navigace

Take me out: Absolventky gender studies evidentně plakaly na špatném hrobě

17. 9. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: FTV Prima
Novou seznamovací show televize Prima uvádí Jakub Prachař v roli principála aukce s dobytkem. Doslova a do písmene.

Na úvod nelze nevzpomenout na pořad, který běžel v Česku už před sedmi lety a jmenoval se Vem si mě! Měl poněkud jiný formát – jackpotem pro soutěžící dívky byl milionář, který si mezi nimi vybíral (pod dohledem televizních kamer a slintajících diváků a divaček) budoucí životní lásku.

Vzorem pro tehdejší verzi, kterou vysílala televize Nova, byla americká show The Bachelor z roku 2002. Dívky se podbízely panu dokonalému, ten se jim dvořil, rozdával růže a s jednou z nich plánoval lásku až za hrob. Dopadlo to neslavně – ano, vzali se, ale dodnes se soudí o alimenty.

Jsem krásný a umím píchat!

Současné Vem si mě! vysílá FTV Prima a je licencováno podle britské show Take me out! a těch patnáct let rozdílu je tam znát. Přirovnal bych se k růži – jsem pěkný a zároveň umím píchat, zazní hned v úvodu a divákovi je naprosto jasné, že dnes už se o žádnou romantiku a dvoření jednat nebude.

Show jako v cirkuse, hořící lidé, karatistické rozbíjení desek naskládaných na sebe, DJ na létající plošině – a mezitím single muži (tak je moderátoři Jakub Prachař a Milan Zimnýkoval před jejich nástupem titulují) a třicet největších československých partyšelem – které mimo jiné hezky reagují na povel. Červená blikající srdíčka evokují bordel, což mimo jiné není vůbec špatné přirovnání – v pořadu jde totiž o to prodat sebe sama.

Způsob komunikace je kapitola sama pro sebe: neočekáváte sice žádné zázraky, ale dialogy Jakuba Prachaře s dívkami vypovídají občas víc, než by obě strany chtěly: „Já jsem se jednu dobu živila hokejem.“ „Počkej, myslíš tím, že jsi žila s hokejistou?“ „Kéž by.“ Je to čistá a nefalšovaná oboustranná dražba – zboží se předvádí, zájemci (zájemkyně) jej hodnotí a zároveň nabízejí sebe sama, protože ví, že ve finále bude on rozhodovat o nich.

Každej chvilku tahá pilku…

Princip pořadu je jednoduchý: chlapec přijde mezi dívky, představí se jim, řekne něco o sobě a o svém životě, komunikuje s nimi, předvádí se – prostě se během několika kol snaží zapůsobit. Dívky pak dávají najevo, zdali s ním chtějí něco mít, nebo ne, když pak zbudou poslední dvě, role se obrátí a vybírá si steroidový betasamec.

Pokud během prvních kol chlapec nezaujme, v soutěži končí, aneb jestli není WOW, řekněte mu ČAU, pokud si některou vybere, odchází s ní na rande a televize dál sleduje námluvy úspěšného páru – což může vypadat třeba tak, že si na prvním rande Vojta splete jméno své partnerky Moniky a osloví ji Martino. Všechno natáčela kamera, včetně naprosto přesvědčivého odchodu z limuzíny a demonstrativního bouchnutí dveří.

A pokud vás to v danou chvíli dojme, naštve, či pokud to ve vás vyvolá jakoukoliv jinou emoci než pocit trapnosti a smích, v tu chvíli vám dojde, kdo je cílová skupina tohoto pořadu: buď jsou to dívky, které po tisících okupují podniky, kde se tito chlapci (nebo jejich wannabe klony) v pátek večer vyskytují, nebo dámy typu stará Škopková, která se po večerech kouká na Angeliku a dokáže si u toho poplakat.

Šílení lidé a primitivní vzorce

Je úsměvné, jak na jedné straně v naší společnosti fungují programy na podporu sebevědomí žen a zlepšení jejich postavení ve společnosti, vycházejí časopisy jako Marie Claire, říkající „buď jiná, buď svá“, feministky bojují za to, aby v hračkářství nebyly oddělení pro kluky a pro holky, protože je to degradující – a pak uvidíte takovouhle přehlídku šílených lidí, fungujících na těch nejstarších a nejprimitivnějších vzorcích, až si říkáte, že se zřejmě jedná o dva rozdílné světy. Jenže ono se nejedná – jsou to prostě dva různé extrémy jedné reality, ve které žijeme.

Pořad Take me out je přirozenou reflexí reality, kde na druhém konci Gaussovy křivky ční hesla Mrtvej šovinista, dobrej šovinista. Nevěříte? Stačí si přes den zajít na přednášky gender studies a večer skočit do kteréhokoliv trendy baru.

A tak nejlepší je na tom snad to, že konečně začíná fungovat něco jako česko-společenská spolupráce. Tak třeba to příště bude méně trapné. Ostatně – poslední dobou je těch trapností víc než dost – nejdřív to byli Sousedé, pak Trapný padesátky, dnes tohle… tak slibuju, že příští týden už budu více pozitivní.

UX DAy - tip 2

Je to show, ale nedělej ze sebe ještě většího idiota.

Single muži, ukaž se!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).