Hlavní navigace

Předvánoční tabulkové srovnání čtyř vybraných služeb IPTV

19. 10. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Před koncem roku se vám možná hodí porovnání některých služeb internetové televize (IPTV), resp. jejich aktuálních nabídek, a také set-top boxů, které pro svůj provoz využívají.

Poznámka: tabulky v XLS ke stažení na konci článku, připojeny i ve formě galerie.

O všech jsme už několikrát psali, resp. jsme je často i v praxi vyzkoušeli, takže v tabulkách ke stažení najdete i odkaz na konkrétní test nebo podrobnější článek.

Všechny zmiňované služby IPTV používají pro svůj stacionární provoz, na který se nyní zaměřujeme, nějaký set-top box. Typicky jde o velmi malou a lehkou krabičku vybavenou nejrůznějšími vstupy a výstupy, které někdy zahrnují i Wi-Fi či samostatný digitální optický audiovýstup pro napojení na domácí kino či zesilovač. Pouze set-top box ale službu nedělá.

Například Digi2GO momentálně používá stejný box Arris VIP1113 jako T-Mobile TV, ale protože ho provozuje v rámci jiné softwarové platformy, ovládání i uživatelské rozhraní je zcela odlišné. Naopak T-Mobile TV a O2 TV používají jiné set-top boxy, ale stejné softwarové zázemí. Skylink si zase nechal vyrobit přístroj, který je kombinací satelitního boxu a IPTV. Zatím je však služba určena pouze pro jeho satelitní zákazníky. Kdo ví ale, jak to bude po novém roce, kdy nejspíše končí současná nabídka.

I když pro jednoduchost zapomeneme na použitou platformu pro provoz služby, bohužel na použitý koncový hardware, tedy set-top box, při jejím výběru zapomenout nemůžeme. Od něj totiž závisejí možné způsoby napojení na vaši internetovou linku, případně dodatečná řešení, která k tomu budete potřebovat.

Jaké služby porovnáváme, bylo naznačeno už výše. Přehledně vzato jde o:

  • Digi TV Digi2GO – set-top box Arris VIP1113,
  • O2 TV – box EKT DID7006mTF,
  • Skylink Live TV – Samsung EVO-S,
  • T-Mobile TV – box Arris VIP1113.

Chci internetovou televizi, na co bych měl myslet?

Především na dvě věci, a to v následujícím pořadí:

  • Jaké mám k televizoru (k místu, kde bude uložen set-top box) přivedeno připojení k internetu? Pokud ethernetový kabel, je to vždy bez problémů, pokud žádné, a tudíž pojedete přes Wi-Fi, musíte někdy řešit přemostění, k čemuž se dostaneme.
  • Jak rychlé a stabilní mám připojení k internetu? Samotný požadavek na minimální rychlost najdete u jednotlivých řešení v tabulce.

Jakmile máte vyřešeny tyto dvě základní věci, můžete se začít zajímat o srovnání programové nabídky a dalších dodatečných služeb typu nahrávání či délka zpětného zhlédnutí. Pokud si totiž řeknete, že chcete pouze set-top box se zabudovanou Wi-Fi, automaticky vám někteří operátoři IPTV vypadnou. Výše zmiňovaný Arris VIP1113 například Wi-Fi nemá a audio-video kabel (A/V) dodávaný se set-top boxem pro napojení na televizor mívá 1,5 – 2 m. Už z toho je zřejmé, kam asi půjde set-top box vzhledem k routeru, resp. vstupnímu bodu internetového připojení, umístit.

Někdy se problémům s instalací dá trochu odpomoci delším A/V kabelem, dnes typicky HDMI, a set-top box je tak možné trochu „uklidit“. Navíc dálkové ovladače často pracují s RF frekvencí, a nikoli infračerveným paprskem, což je v tomto případě také výhodné. „Krabička“ se tak dá připevnit třeba na zadní stranu televizoru nebo někam úplně jinam. U HDMI kabelu totiž není problém běžně sehnat nějakých sedm metrů délky, u vybraných obchodníků lze zakoupit i kabel s délkou 10 m.

Napojím se s boxem na každý televizor?

Pokud se ptáte, zda nebudete mít problém s napojením IPTV set-top boxu na starší či starý televizor bez rozhraní HDMI, to problém nebude. Pokud pochopitelně nepočítáme ty skutečně předpotopní, bez vstupu pro audio-video (A/V) signál, ať už jde o cinch, či SCART.

Operátoři k boxům momentálně dodávají kompletní kabeláž, tedy jak digitální HDMI (přenáší obraz i zvuk), tak analogové A/V kabely. Maximálně tak musíte vyřešit přechod z konektorů typu cinch na SCART v televizoru, což přijde vysloveně na pár korun.

Skutečnou výzvu ale někdy představuje napojení set-top boxu na internet a rovněž zajištění patřičně rychlého a dnes zejména stabilního internetového připojení.

Všechny zde uváděné služby nabízejí vedle přehrávání internetové televize a případně on-line videotéky také možnost přehrávání v počítači, resp. ve webovém prohlížeči, a rovněž i na chytrých telefonech či tabletech. Všechny zvládají Android i Apple iOS, některé navíc i operační systém Windows Phone.

Jak silnou linku potřebuji a je opravdu kabelové připojení to nejlepší?

Kabelové (ethernetové) napojení set-top boxu na internetovou linku, resp. typicky Wi-Fi směrovač (router), je pro provoz IPTV vždy to nejlepší. Někdy to ale nejde, a proto nastupuje připojení bezdrátové, což je v našem případě Wi-Fi nejrůznějších standardů. Pokud ho set-top box nemá, resp. vy nemáte ethernetový kabel přivedený až k televizoru či místu, kde bude IPTV box stát, musí se signál převést, buď nějakým bezdrátovým, nebo kabelovým přemostěním, ať už jde například o řešení přes elektrickou zásuvku, které nabízí Digi TV, či nějaké jiné. Právě tohle byste se měli dozvědět na zákaznické lince, ale raději se na to vždy sami zeptejte.

Většina operátorů IPTV by vám s přemostěním měla pomoci, pokud se tak nestane nebo to z nějakého důvodu nechcete řešit touto cestou, obraťte se na vašeho poskytovatele internetu nebo si nechte poradit v nějakém specializovaném obchodě.

Samotná síla internetové linky nutná pro provoz internetové televize či videotéky je udávána jednotlivými provozovateli IPTV různě. V případě stacionárního používání, tedy set-top boxu a televizoru, se pohybuje od 5 Mb/s výše.

Poznámky k tabulkovému porovnání

Informace v tabulkách jsou kombinací údajů z vlastních testů (nezkoušel jsem ale všechny set-top boxy), udávaných parametrů na webových stránkách a informací, které jsem obdržel na zákaznických linkách jednotlivých poskytovatelů služeb IPTV.

Ceny a nabídky jsou brány základní, tedy nikoli akční. Položky „počet tarifů; počet doplňkových balíčků (cena HBO)“, „nejlevnější tarif; počet kanálů (HD)“ a „nejdražší tarif; počet kanálů (HD)“ jsou převzaty z oficiálních údajů na webu, v případě nejasností ověřovány přes zákaznickou linku. Mějte na paměti, že ceny mohou být doplněny o jednorázové poplatky, jako např. „samoinstalační balíček 210 Kč jednorázově“.

Udávané oficiální počty kanálů pro jednotlivé programové balíčky berte s rezervou. Často se například v případě distribuce téhož kanálu v SD i v HD počítají jako dva, u některých služeb jsem se rovněž nedopočítal stejného počtu stanic, jaké byly uvedeny na webové stránce, a zákaznická linka si s tím moc rady nevěděla.

Pokud máte zájem o nějaký konkrétní kanál, ověřte si, zda je k dispozici, resp. zda je v SD, či HD, a to na webu, zákaznické lince, případně ideálně u někoho, kdo službu aktivně používá. I tady platí, že čím více informací, tím lépe.

Pokud je součástí služby IPTV videotéka, viz položka „on-line videotéka (VoD), udávaný počet filmů“, bývá zpoplatněna zvlášť, a to buď v rámci balíčku, nebo jednotlivých pořadů, což platí například i o HBO, které může být v ceně, ale také nemusí.

V tabulce je rovněž uveden telefonní kontakt na zákaznickou linku a doba jejího provozu, což může být také jedno z výběrových kritérií.

BRAND24

Tabulky ke stažení (XLS)

IPTV, srovnání čtyř set-top boxů

IPTV, srovnání čtyř služeb

Plánujete nákup nějaké služby IPTV?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).