Hlavní navigace

T-Mobile TV: velmi nadějná, i když nějakou cestu před sebou ještě má

31. 8. 2016
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: T-Mobile
V dubnu uvedená služba IPTV/VoD využívá prověřenou platformu Nangu.TV a také prověřený set-top box Arris VIP1113. K dispozici jsou tři tarify začínající na 399 Kč.

Set-top box připomínající UFO, jak napsal kolega Čestmír Polák (držte mu palce, ať se uzdraví), absence bezdrátového připojení a tři programové balíčky. To jsou hlavní charakteristiky služby, které jsme se zatím věnovali především z hlediska set-top boxu a nejzákladnějších funkcí. Teď se více zaměřme na ovládání, na uživatelské pocity a také na praktické chování za provozu. S popisem set-top boxu i některých funkcí vás odkáži na níže uvedenou recenzi Arris VIP1113 Čestmíra Poláka.

T-Mobile TV je službou konkurenční především k O2 TV Air M, takže není divu, že se vlastnostmi a funkcemi snaží vymezit obdobně. V každém případě je tu požadavek na vyšší datový tok a hovoří se o „alespoň 5 Mb/s“ (O2 TV – 3, resp. 6 Mb/s). Zpětné zhlédnutí je možné až 2 dny dozadu, tj. 48 hodin (O2 TV udává 50 hodin), k dispozici je 30 hodin pro nahrávky (100 hodin) a zatímco O2 TV Air M má 60 kanálů, T-Mobile TV podle tarifu od 71 do 137. Službu je také možné sledovat na až třech dalších zařízeních a tzv. Mobilní televizi (viz dále) máte v ceně.

ČTĚTE TAKÉ: Arris VIP1113: přijímač připomínající UFO pro službu T-Mobile TV

Jaká je O2 TV Air M se set-top boxem volně v prodeji?

Od září přidává T-Mobile TV dalších 12 kanálů

Na webové stránce s nabídkou T-Mobile TV je možnost ověřit si i dostupnost služby a dostanete k tomu podrobné pokyny, cituji:

  • test spustíte v největší internetové špičce, tedy mezi 19:00 a 23:00,
  • počítač připojíte na internet kabelem přímo do zásuvky (tedy ne přes router nebo Wi-Fi),
  • během testu nebudete připojení moc zatěžovat dalšími zařízeními (počítač, telefon a tak).

Na závěr testu T-Mobile přidělí vašemu měření unikátní ID a vyzývá vás k jeho zaslání přes SMS: …usnadní vám to vyřízení objednávky na naší prodejně nebo v Zákaznickém centru.

Vedle T-Mobile TV, o které bude řeč, je nabízena i zcela samostatná Mobilní televize (aplikace) se dvěma tarify – Start (18 kanálů, 119 Kč) a Komplet (35 kanálů, 299 Kč).

A co dalšího potřebujete ke sledování T-Mobile TV? Už jen televizor, jedno, zda s konektorem HDMI, či bez něj (druhy připojovacích kabelů v balení najdete na konci článku, včetně jejich délek), a ethernetový konektor s internetovým připojením na dosah boxu. O2 TV ovšem napojíte i přes Wi-Fi.

A na čem, resp. s čím jsem T-Mobile TV zkoušel? K dispozici mám vyhrazenou internetovou linku 10 Mb/s a domácí rozvod s kvalitním Wi-Fi směrovačem (routerem) Netgear R7000. Z televizorů jsem vyzkoušel především jeden s rozlišením Ultra HD a dva s Full HD. Šlo o Philips 40PFT4201 (Full HD, 102 cm, 9990 Kč), Samsung UE49K6372SU (Full HD, 124 cm, 21 990 Kč) a konečně špičkový 4K model Philips 55PUS8601 (Ultra HD 4K, 140 cm, 59 990 Kč), jehož recenze je v přípravě.

Set-top box bez Wi-Fi, nutné připojení kabelem

Společnost se pečlivě připraveným testem i pokyny zjevně snaží maximálně omezit nespokojenost s její službou, a je si navíc vědoma vyšších požadavků na sílu internetové linky a také současné problematické situace u spousty zákazníků disponujících často předpotopními Wi-Fi směrovači. Tím pochopitelně nechci omlouvat fakt, že set-top box má mít Wi-Fi. Jen říkám, že se postoj snažím pochopit.

Službu jsem bohužel dostal nainstalovanou, takže nemohu posloužit úvodními zkušenostmi. Stačilo box připojit ethernetovým kabelem k routeru, což jsem zpočátku nevěděl, k čemuž se ještě dostanu, a rozeběhla se. Pokud se ji budete snažit připojit bezdrátově přes Wi-Fi, uvidíte jen nicneříkající hlášení, z něhož rozhodně nevydedukujete, že tudy cesta nevede. I na tomto místě by to tedy chtělo jasně říci „připojte set-top box ethernetovým kabelem, jinak T-Mobile TV nepracuje“.

Takto vypadají u T-Mobile TV parametry boxu Arris VIP1113. S mobilem ho pochopitelně nepropojíte...
Autor: T-Mobile

Takto vypadají u T-Mobile TV parametry boxu Arris VIP1113. S mobilem ho pochopitelně nepropojíte…

Tohle by ale také mělo být jasně uvedeno na hlavní webové stránce T-Mobile TV, protože například i pokyny u testu linky svádí k dojmu, že box Wi-Fi má. Měla by tu také být jasná zmínka o požadovaném datovém toku, a to včetně příjmu HD kanálů, což se tu vůbec nedozvíte. Chybí také jasné parametry set-top boxu, protože to, co se uvádí (viz odchycená obrazovka níže), je spíše legrační, nemluvě o tom, že set-top box Arris VIP1113 s chytrým telefonem či tabletem nepropojíte.

Zkrátka jasně: na místo, kde budete box instalovat, tedy typicky u televizoru, musíte mít přivedenu ethernetovou přípojku, nebo vše nějak bezdrátově směrem k routeru s internetovou linkou přemostit. Jenže kolik domácností má dnes u televizoru ethernetovou přípojku?

Ovládání často své, ale zvyknete si. Důležité jsou dvě neoznačené „zkratky“

Práce se set-top boxem mi z počátku přišla trochu zvláštní, protože na dálkovém ovladači, který není infračervený, nýbrž rádiový (RF), chybí zejména tlačítka vyvolávající dodatečné menu (Možnosti, Options) a hlavně seznam kanálů. Do něj se dostanete přes OK a šipku vpravo. Pokud zmáčknete levou, můžete přehrávání nebo živé TV vysílání přetáčet, přeskakovat reklamy, volit jazykový doprovod či poměr stran nebo získat informace o pořadu. Postupně jsem přišel na to, že když rovnou zmáčknu pravou šipku, dostanu se na seznam kanálů, když levou, jsem rovnou ve zmiňovaných dodatečných volbách. Nic proti příjemnému urychlení práce, ale styl je to trochu neobvyklý, není na ovladači nijak naznačen a také nekoresponduje s dálkovým ovladačem televizoru, který by měl být normou.

Informace o pořadu zjistíte buď přes EPG, nebo přes OK a šipku vlevo a následný posun na patřičnou volbu. Bohužel, pokud jste v EPG (obraz a zvuk se nepřeruší), informace se vyvolávají jinak: OK a pravá šipka.

Nejdůležitější ovládací tlačítka jsou soustředěny kolem kurzorového kříže. Až na Info…
Autor: Bohumil Herwig

Nejdůležitější ovládací tlačítka jsou soustředěny kolem kurzorového kříže. Až na Info.

Nejlepší tedy je spolehnout se na bohužel dosti stranou umístěné tlačítko „Info“, které vyvolá typicky informace o aktuálně vysílaném pořadu či podrobnější informace o pořadu vybraném v EPG. Nevyvolá je ale tehdy, když už jste v menu jako takovém.

Jak vidíte ze snímku dálkového ovladače, základem je kurzorový kříž s OK uprostřed a pod ním umístěné tlačítko Zpět, resp. nad ním umístěné Menu, v němž najdete nejen videotéku či Zpětné zhlédnutí, ale také nastavení boxu. Menu se ovládá intuitivně, i když se v něm nedá kolovat. Nabídky naštěstí nejsou dlouhé, takže to někomu může vadit snad jen v základním horizontálním menu první úrovně.

Vyhledávání je pohodlné a i když je klávesnice taková jaká je, je i dosti operativní.
Autor: Bohumil Herwig

Vyhledávání je pohodlné, a i když je klávesnice taková, jaká je, je i dosti operativní.

Dalším důležitým tlačítkem je EPG. To je pohodlně v dosahu nad kurzorovým křížem mezi hlasitostí a postupnou volbou kanálů a dostupné je lépe než u celé řady televizorů. Vše doplňuje Play, které zastaví a spustí video či živý pořad, a VOD pro přímé vyvolání videotéky, která se zakupuje dodatečně a přijde na 99 Kč měsíčně. Tu jsem měl také zprovozněnou, ale vyzkoušel jsem ji jen letmo a zaměřil se na IPTV jako takové.

Zmínit je třeba ještě jedno veledůležité tlačítko, totiž vyhledávání, které je pod kurzorovým křížem vpravo. Zobrazí vám softwarovou klávesnici, přes kterou můžete operativně vyhledat jak pořad, tak kanál a rozhodně jde o funkci velmi, ale velmi užitečnou.

Menu set-top boxu, resp. možnosti T-Mobile TV

Jak bylo řečeno, pokud zmáčknete tlačítko Menu, objeví se nabídka, kterou podrobněji vidíte v připojené galerii:

  • Televize – sledování živého televizního vysílání i Zpětné zhlédnutí, zámky kanálům, možnost vytvoření vlastního seznamu kanálů (oblíbené položky) nebo výpis všech stanic či jen těch vysílaných v HD. Nejfrekventovanější část a po zvyknutí si na „zkratky“ i pohodlně ovladatelná.
  • Nahrávání – přehled nahrávek, zjištění volné kapacity, opakované nahrávky, nahrávací plán apod.
  • Videotéka – nabídka filmů rozdělená podle kategorií, včetně nejsledovanějších či seriálů. Mezi seriály byl pouze jediný, řada filmů je s označením Banaxi a někdy měla velmi špatně čitelné přebaly.
  • Historie – naposledy sledované pořady a filmy z videotéky, a to včetně těch sledovaných přes Zpětné zhlédnutí. Odsud se také dá pořad při přerušení znova pustit, byť je to poněkud kostrbaté, a to od té pozice, ve které jste přehrávání skončili. Navrátit se dá i k pořadům ze zamčených kanálů, které jsou chráněny přes PIN, a seznam lze i promazat. Jen kdyby bylo v této části ovládání průhlednější… Jinak velice důležitá volba.
  • Nastavení – mj. úprava poměru stran, audio- a videovýstupu. Zde najdete volby pro napojení na TV s rozlišením 576p, 720p, 1080i a 1080p, přestavení audiovýstupu a další nastavení set-top boxu, včetně jeho ovládání přes HDMI (CEC). Pokud se box nechová ve spolupráci s TV standardně, což se u mě v jednom případě stalo, tady je možnost to napravit, včetně úpravy plochy obrazu. Volby jsou poměrně skromné, ale pro většinu nejspíše dostačující.
  • Aplikace – výborně ovladatelný Tetris a Solitaire, který se řídí teletextovými tlačítky.

Zpětné zhlédnutí jako nejdůležitější funkce

Sledování živého televizního vysílání s takovým zpožděním, jaké jsme si před nedávnem ještě nedokázali pomalu ani představit, je jednou z nejdůležitějších vlastností moderní internetové televize (IPTV). U T-Mobile TV máte k dispozici dva dny, jinak řečeno 48 hodin.

Pořady se zpětným zhlédnutím jdou pustit přes EPG a do volby se dostanete buď rovnou tlačítkem programové nabídky, nebo přes menu a položku „TV program se zpětným přehráváním“. Bohužel u pořadů není nijak naznačeno, které jdou a které nejdou pustit, a tudíž už jsou mimo dosah. A v mém případě se u EPG pořady „mimo dosah“ objevovaly, i když by tomu tak být podle operátora nemělo. O problému ví a bude se mu prý věnovat.

Když to rekapituluji: V sobotu těsně po poledni (13:00) jsem se v EPG dostal až do středy na pořad Peacemaker ve 22:35, přičemž další se už v EPG nezobrazovaly. Peacemaker ale pustit nešel a nešel ani MasterChef Česko od čtvrtečních 9:50, takže zkouším dál. První pořad ke spuštění, na který jsem narazil, byl od 13:40. Bohužel tím, že v EPG na první pohled nevidíte, co můžete a co nemůžete spustit, zbytečně ztrácíte čas. Ale jak jsem naznačil, na nápravě se pracuje a chápu tvůrce, že nechtějí diváky v EPG zahlcovat ikonami.

Jinak bylo se Zpětným zhlédnutím vše v pořádku. Ovládání je v tomto okamžiku snadné, byť jsem nepřišel na jiný posun v EPG než šipkovým tlačítkem. Přehrávání celé řady pořadů, které jsem vyzkoušel, bylo bezproblémové, pokud pochopitelně tu a tam nepočítáme nějaký mini výpadek služby. Ta byla i na lince 10 Mb/s citlivější, a to i třeba ve dvě hodiny ráno. I na tomto problému se pracuje, resp. se služba v tomto ohledu momentálně ladí. A mám pocit, že není důvod, proč by se to na platformě Nangu.TV nepodařilo.

Jaká je T-Mobile TV? Dobrá, ale zatím hodně citlivá na kvalitu připojení

Plně se ztotožňuji s názorem kolegy Čestmíra Poláka, že obrazová kvalita služby je velice dobrá, i když to pochopitelně záleží na kanálu, resp. pořadu, a že také vyžaduje stabilní a relativně rychlé síťové připojení. Právě v tom má zatím oproti O2 TV nevýhodu. Připravte se také na to, že pokud budete mít nějaké hraniční připojení 5 či 5,5 a možná, že i 6 Mb/s, dá o sobě služba při spuštění vědět drobným drhnutím, resp. delší dobou náběhu. Za provozu při simulovaném výpadku vytažením ethernetového kabelu T-Mobile TV na SD kanálu jela ještě asi 5 s, po opětném připojení kabelu sama automaticky naběhla. To podle mého názoru říká, že videobuffer není dostatečný, i když rozumím poměru mezi jeho velikostí a dobou zprovoznění služby.

Krátce před tímto hlášením se objeví upozornění na obrazovce že vám zbývá 14 s…
Autor: Bohumil Herwig

Krátce před tímto hlášením se objeví upozornění na obrazovce, že vám zbývá 14 s…

Nepříjemnou vlastností T-Mobile TV, alespoň pro mě, je funkce automatického přerušení přehrávání při jeho pozastavení. Po zhruba 14 minutách se objeví hlášení, že pořad byl pozastaven na příliš dlouhou dobu a že dojde k vypnutí, resp. přepnutí do živého TV vysílání. Smysl této funkce jsem nepochopil, protože dokud hlášení neodklepnete, na obrazovce televizoru stále visí stejný snímek, takže to nebude kvůli její ochraně. Navíc vám bohužel v tomto okamžiku není nabídnuta možnost spuštění přehrávání od poslední pozice, a přitom k dispozici je. Musíte si ji tak manuálně vyhledat v menu Historie. Když operátor na pozastavení přehrávání trvá, nebylo by záhodno spustit nějaký šetřič obrazovky?

Narazil jsem i na poměrně nízkou úroveň zvukového výstupu u zapůjčeného kusu, což může způsobovat problémy s některými televizory a v jednom případě tomu tak opravdu bylo. Set-top boxu by slušel samostatný digitální audio výstup, ale ten k dispozici není.

A obrazová kvalita? Jak bylo řečeno, záleží na kvalitě toho kterého kanálu, protože se, stejně jako u O2 TV, přebírá jen vysílací stream, i když ho T-Mobile podle vlastních slov „ještě vylepšuje“.

Že ale nejvíce záleží na daném kanálu, resp. pořadu, bylo vidět například na výpravném filmu Princezna z Persie: Noc s králem na FilmBoxu Premium. Ten byl vysílán v natolik příšerné kvalitě, že si s ní neporadil ani špičkový televizor Philips 55PUS8601. „Ne-kvalita“ byla ostatně vidět už i na samotném logu kanálu a v tomto okamžiku jsem si říkal „zlaté ČT HD na DVB-T“…

Tohle ale pochopitelně není problémem T-Mobile TV, a můžeme tedy sice mluvit o výborném obrazu, ale pokud je zdroj špatný, nikdo s tím nic neudělá.

Jisté komplikace také může při instalaci způsobit příliš lehký set-top box, který se občas na kabelu neposlušně zkroutil. Škoda, že nejsou k dispozici dodávané nějaké pásky pro přidělání na zadní stěnu televizoru, protože rádiový dálkový ovladač přímou viditelnost nepotřebuje.

T-Mobile TV je hodně nadějná služba IPTV/VoD. To, že využívá stabilní a solidní platformu Nangu.TV jako její hlavní konkurent O2 TV není nic proti ničemu. Naopak. Operátor si tím ušetřil starosti v té nejzákladnější oblasti, což je pro rozjezd to nejdůležitější. Teď jen dopracovat a dotáhnout několik věcí, včetně programové nabídky, která zdánlivě podle webových stránek vyžaduje nákup služby na 24 měsíců, což ale – jak mi bylo řečeno – není pravda. Platí to jen v okamžiku, kdy se rozhodnete zakoupit dotovaný set-top box na splátky, který pak obdržíte za zvýhodněnou cenu 2300 Kč (samostatně přijde na 2900 Kč).

Pro další rozvoj služby bude také potřebné doladění a hlavně snížení citlivosti na datový tok, resp. na stabilitu internetové linky. T-Mobile o problému ví a podle svých slov ho řeší. Občas se mi také stávalo, že když jsem televizor vypnul (zejména Philips 4K), vzápětí si ho set-top box opět zapnul. Pokud se vám toto přihodí, jděte do menu nastavení boxu a hledejte ovládání HDMI TV, jinak řečeno HDMI (CEC), protože to je na vině. Jakmile jsem vše vypnul, situace se uklidnila, ale upozorňuji, že se při napojení na různé televizory může box chovat v tomto ohledu jinak. HDMI (CEC) není právě ideální technologie.

A co dál? T-Mobile přemýšlí nad boxem s Wi-Fi a přimlouval bych se, aby byla rovnou včetně „ac“, nebo alespoň s „n“ na 5 GHz.

Pokud jde o skutečný počet kanálů, jestliže jsem se nepřepočítal, je jich v základní nabídce 61, a nikoli 71, jak udává T-Mobile. Zbylé jsou jen HD verze jako kopie stávajících SD kanálů.

Mimochodem, jeden HD kanál kopií není – FilmBox Extra HD.

Hodnocení

pro: kompletní dodávka, takže jde okamžitě připojit k prakticky jakékoli TV a nejen k ploché s HDMI, EPG se zvukem (nepřeruší se) a obrazem na pozadí, dálkový ovladač s výtečným rozložením (až na tlačítko Info), operativní vyhledávání pořadů a stanic, excelentní funkce pro sledování pořadů a nahrávání, včetně zhlédnutí „2 dny zpět“, ale…

BRAND24

proti: …bez označení pořadů, kterých se to týká (viz text), chybí Wi-Fi, vysoká cena set-top boxu, automatické přerušení přehrávání po určité době, zatím problematicky navržené webové stránky s někdy až zavádějícími údaji (viz „programové balíčky k objednání jen na 24 měsíců“)

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač (rádiový – RF)
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • kabely: HDMI – 200 cm, Ethernet (LAN) – 200 cm, A/V (jack/cinch) – 150 cm
  • externí síťový zdroj
  • uživatelská příručka
  • záruka: 24 měsíců

Máte k televizoru přiveden ethernetový kabel s funkčním internetovým připojením?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).