Hlavní navigace

Sportovní kanál STV3 bude, HD verze ale jen během olympiády

30. 4. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
30. 4. 2008

Třetí program Slovenské televize, sportovní kanál STV3, skutečně zahájí vysílání letos v létě u příležitosti Letních olympijských her v Pekingu. Serveru DigiZone.cz to řekl technický ředitel STV Jozef Mračna. Vysílat se bude v SD formátu na satelitu v platformě SkyLink s tím, že během olympiády by měl jít zároveň i testovací signál HD verze tohoto programu a ten bude rovněž kódovaný a dostupný držitelům karty SkyLink, uvedl Mračna.

HD vysílání si slovenská veřejnoprávní televize vyzkouší i přes to, že ji vyjde o dva miliony slovenských korun dráž než vysílání ve standardním rozlišení obrazu. Kromě diváků satelitní televize se k HD verzi STV3 během olympiády dostanou také zákazníci digitální kabelové televize a IPTV. Po olympiádě poběží STV3 už pouze ve standardním rozlišení obrazu, dodal Mračna.

Všechny pořady pro STV3 se budou vyrábět v HD kvalitě, ale distribuce bude probíhat v SD formátu s tím, že v HD verzi se bude vysílat pro kabelové společnosti a IPTV operátory na Slovensku, upřesnil šéf projektu digitalizace STV. Podle Jozefa Mračna se televize chce vysíláním ve vysokém rozlišení obrazu prezentovat v prodejnách elektroniky a také široké veřejnosti.

Říkali jsme si, že by bylo škoda nevysílat olympiádu v HD, když se toto vysílání v Pekingu v tomto formátu celé produkuje a signál budeme mít k dispozici. Celá technologie je full HD. Technicky se připravujeme na to, abychom mohli i naše vlastní programy vysílat v HD verzi, ale zatím si to nemůžeme dovolit kvůli divákům. Patnáctiprocentní penetrace přijímačů HD ready je málo, vysvětlil Mračna.

UX DAy - tip 2

Podle technického ředitele STV by ale bylo dobré nabídnout divákům nějaký obsah v HDTV, aby měli motivaci nakoupit HD ready přijímače. Pravdou je, že takový rozmach nákupu HD ready přijímačů, jaký způsobí olympiáda, se asi opakovat nebude. Proto si to chceme vyzkoušet, dodal Mračna. STV3 ve standardním rozlišení obrazu bude pokrývat šedesát procent obyvatel Slovenska.

Financování sportovního kanálu zajistí slovenská vláda. Požádali jsme o dotaci a na devadesát procent bude schválená. Čekáme na zasedání vlády, která nám dá peníze na výrobu sportovních programů, upřesnil Jozef Mračna. Čeští diváci se k programu STV3 legální cestou nedostanou, protože STV nakupuje vysílací práva pro sportovní přenosy a záznamy jen pro území Slovenska. Jedinou možností bude pořízení dekódovací karty k satelitní službě SkyLink.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).