Hlavní navigace

STV zařazuje do slovenského DVB-T „natrvalo“ kanál Jednotka HD

22. 12. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
22. 12. 2011

K velice příjemnému překvapení pro diváky dochází těsně před vánočními svátky na Slovensku. Telekomunikační operátor Towercom podepsal smlouvu s tamní veřejnoprávní televizí a v rámci jejího pozemního multiplexu bude šířit kanál STV 1 ve vysokém rozlišení obrazu (HDTV). V síti se navíc objeví i stanice Slovenského rozhlasu. Všechny programy by měly být zařazeny ještě během dneška.

ČTĚTE TAKÉ: Vysílání hokejového MS v HD kvalitě stálo STV přes milion a půl

Slovenská televize vysílá většinou pouze upscalovaný program, tedy obsah přepočítávaný z klasického rozlišení do HD. Dá se počítat s tím, že v HD kvalitě bude divákům nabídnutá například letní olympiáda, která se příští rok koná v Londýně, případně nadcházející mistrovství světa v hokeji. O tom, že smlouva byla podepsána na poslední chvíli, svědčí i vyjádření tiskového mluvčího Richarda Sümeghiho pro server DigiZone.cz. Ještě o tom nemám žádné informace, přiznal Sümeghy a dodal, že veřejnoprávní RTVS bude teprve ve věci vydávat stanovisko.

UX DAy - tip 2

Z ARCHIVU: Trojka bude vysílat na Slovensku dočasně v HD i přes DVB-T

Pozor! Program STV Jednotka v HD je šířen v normě MPEG-4. Doporučujeme divákům, kteří již přijímají programy veřejnoprávního multiplexu, aby si na svých DVB-T přijímačích nebo televizorech schopných zpracovat kompresní formát MPEG-4, spustili automatické vyhledání nových TV stanic. Následně se v nabídce DVB-T přijímače objeví i nová TV stanice, přiblížil mluvčí Towercomu Michal Šuran. Program je prý zařazen na dobu neurčitou. Nedomluvili jsme se s STV na časově omezeném šíření, dodal pro DigiZone.cz Šuran. Dnešní novinkou je také přidání programů Slovenské televize na nový kmitočet satelitu Astra.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).