Hlavní navigace

Přechod na DVB-T2 bude stát kolem jedné miliardy korun, hotovo by mělo být do konce roku 2022

21. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Na včerejším zasedání schválila vláda Strategii rozvoje zemského digitálního televizního vysílání. Přechod na DVB-T2 bude zahájen během několika měsíců.

Zemské digitální televizní vysílání je podle vyjádření Ministerstva průmyslu a obchodu nejsilnější platformou pro příjem televizního vysílání v České republice a využívá ji více než 60 procent domácností, 40 procent z nich pak jako jediný způsob příjmu TV vysílání.

Věřím, že Strategie, tak jak byla vládou schválena, přispěje v nejvyšší možné míře k zachování tržního prostředí v oblasti televizního vysílání a zároveň k zachování dostupnosti bezplatných televizních programů pro široké vrstvy diváků v celé zemi, uvedl v citovaném vyjádření ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

PSALI JSME: Strategie přechodu na DVB-T2 názorově rozděluje ministerstva, vláda má dnes druhý pokus

Projednávání návrhu evropského rozhodnutí o využití kmitočtového pásma UHF probíhá už od letošního února. Klíčovým tématem návrhu je uvolnění pásma 700 MHz k termínu závaznému pro všechny členské státy. Ten je aktuálně navrhován na 30. června 2020 s možností posunout jej až o dva roky na červen 2022. Ministr Mládek už uvedl, že preferuje nejzazší možný termín, aby proces přechodu proběhl v České republice co nejplynuleji.

Ve finále by mělo v DVB-T 2 vysílat až šest celoplošných sítí

Během druhé poloviny letošního roku proto dojde k souběžnému vysílání v současném standardu DVB-T/MPEG-2 a novém DVB-T2/HEVC, pro který budou využity dvě nové celoplošné přechodové sítě a jedna regionálně členěná přechodová síť. Podle schválené vládní strategie by měl být přechod na DVB-T2 zahájen letos na podzim, doprovázet ho bude informační kampaň ministerstva průmyslu. Ukončen bude synchronním vypnutím všech stávajících sítí DVB-T.

Jako předběžné datum vypnutí (někde můžete číst, že jde o „datum vypnutí“, což podle schváleného návrhu nesedí – viz galerie) byl stanoven 1. únor 2021.

K TÉMATU: Tři největší operátoři sítí DVB-T komentují vládní Strategii správy rádiového spektra

Vláda také uložila vypracovat vždy ke konci roku vyhodnocení realizace přechodu na DVB-T2 s tím, že se má předkládat k 31. lednu běžného roku. První by tak mělo být hotové k 31. lednu 2017.

Ve vyhodnocení k 31. lednu 2020 by pak měla být uvedena informace o dosaženém pokrytí obyvatel tak, aby vláda mohla zvážit případné prodloužení termínu ukončení přechodu na DVB-T2.

Po uskutečnění přechodu na DVB-T2 by mělo pozemní vysílání tvořit až šest celoplošných sítí ve standardu DVB-T2.

Výnosy by mohly dosáhnout až pěti miliard korun

Celkové náklady procesu přechodu na DVB-T2 za období 2016–2021 odhadují autoři schválení strategie v rozmezí 871 milionů až 1,057 miliardy korun.

Předpokládané příjmy celého procesu do státního rozpočtu by pak měly dosáhnout výše 1,166 miliardy korun.

BRAND24

V případě započtení očekávané aukce uvolněných kmitočtů by pak do státního rozpočtu měly přitéci prostředky ve výši mezi 4,739 a 4,915 miliardy korun.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: DVB-T2 v Česku odstartuje do konce října, státní podporu má posvětit Evropská komise

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).