Hlavní navigace

Startuje nová celoplošná televize Pětka. Kde a jak ji naladit a kdo za ní stojí?

15. 10. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nový čistě zábavný kanál má ambici konkurovat Nově, Primě, České televizi i Barrandovu. Do tří let by chtěl dosáhnout pětiprocentního podílu na trhu.

Primárním zdrojem signálu je pozemní vysílání

Přesto, že vysílání prostřednictvím sítě pozemních vysílačů nebude pro společnost Metropol TV, která bude Pětku provozovat, zrovna levnou záležitostí, je pro ni nutností. Stále se jedná o nejpopulárnější způsob distribuce signálu v naší republice, který podle posledního průzkumu agentury STEM/MARK z konce června preferovalo 46 % domácností. Počet operátorů zemského vysílání sice mírně vzrostl a není už se třeba spoléhat pouze na České Radiokomunikace, přesto ale televize raději vsadila na jistotu, a i když jednu dobu uvažovala i o šíření přes multiplex 4, nakonec si vybrala konkurenční síť 3.

Společnost Czech Digital Group může Pětce garantovat až téměř 96 % pokrytí obyvatelstva, tedy v podstatě celou republiku, co do území jde téměř 94 % Česka. Není se proto čemu divit, že generální ředitel Českých Radiokomunikací si tuto skutečnost i na tiskové konferenci televize, na níž byl osobně přítomen, náležitě pochválil. „Vstup televize Pětka ukazuje, že vedle regionálních televizí dokážeme zaujmout také ty vysílatele, kteří chtějí svůj obsah šířit na celém území České republiky,“ uvedl mimo jiné Kamil Levinský, který je v CDG předsedou představenstva. Pětka bude v multiplexu 3 šířena vedla Primy love a Óčka, případně ještě menších stanic dle jednotlivých regionů.


Foto: archiv DigiZone.cz

Generální ředitel Českých Radiokomunikací Kamil Levinský na tiskové konferenci televize Pětka zdůraznil, že operátor zajišťuje vysílání ze strategických vysílacích věží. Na fotce severočeský vysílač Ještěd.

Na satelitu zatím pouze v CS Linku a Skylinku

Prostřednictvím družice si budou moci novou celoplošnou televizi „plnou české zábavy“ naladit prozatím pouze zákazníci satelitních služeb CS Link a Skylink. Nejde ale o zanedbatelný počet klientů. Obě služby mají v České republice slušnou zákaznickou základnu. Navíc, jak zástupci televize uvedli, program bude šířen v první fázi nekódovaně, a to po dobu zhruba tří měsíců. Naladit si ho tak bude moci v praxi i ten divák, který není klientem ani jednoho ze zmíněných operátorů. Po tomto období bude dostupný v základních nabídkách CS Linku a Skylinku. Zajímavostí je, že stanice bude dostupná nejen v původní kompresi MPEG-2, ale dokonce i na původních kartách CryptoWorks.

Pokud satelitní diváci sledovali program Retro Music Television na původní frekvenci, přelaďovat nemusejí. Právě tady se jim totiž dnes objevila (objeví) nová televize Pětka. Na změnu upozorňovala televize již delší dobu formou informační lišty a ve druhé polovině týdne také formou elektronického programového průvodce (EPG). Zákazníci konkurenčních satelitních služeb mají prozatím smůlu. Digi TV je kapitolou samou o sobě a pamětníci jistě vědí, jak dlouho trvalo, než se tu objevily například stanice TV Barrandov nebo Prima Cool. Podobně je na tom i freeSAT by UPC Direct, který vůči českým zákazníkům reaguje se značným zpožděním, a nejde pouze o zařazování nových kanálů.

Jednání s kabelovými a IPTV hráči probíhá

Není pochopitelně v našich silách, abychom jmenovali všechny kabelové a IPTV operátory, u kterých se nový celoplošný program objeví, ale zájemcům doporučujeme sledovat webové stránky televize na adrese www.petka.cz, podobně jako by se mohli klienti jednotlivých společností obracet na svého poskytovatele televizních služeb. Zástupci televize pochopitelně vedou jednání se všemi zájemci a dá se počítat s tím, že program se bude postupně objevovat u dalších operátorů s tím, jak se bude etablovat na českém trhu a vykáže i případně rozumné výsledky, co se sledovanosti týká.

Dvě společnosti ale v této oblasti známé jsou. Jde o IPTV službu O2TV od Telefóniky Czech Republic a kabelového operátora UPC Česká republika. Na tiskové konferenci konkrétně padlo, že u druhé jmenované společnosti by se měl program objevit v brzké době, jednání jsou prý těsně před finalizací. Zařazení do nabídky UPC je nutností. Jedná se o největšího kabelového operátora u nás s více než čtyřmi sty tisíci zákazníky. Špatně na tom není v tomto směru ani Telefónica, která měla na konci prvního kvartálu letošního roku 139 tisíc zákazníků služby O2TV. Zanedbávat oba operátory, kteří mohou přinést teoreticky více než půl milionu diváků, by bylo opravdu velkou chybou.

BRAND24


Zdroj: archiv

Zástupci televize vedou pochopitelně jednání i s kabelovými a IPTV operátory.

Kdo jsou lidé, kteří dělají Pětku

Ač už máme za sebou plno, dá se říci, velkolepých startů a následných pádů, které znamenaly tvrdou realitu, jeden zásadní fakt Pětku od ostatních televizí odlišuje. Jde především o lidi, jež vysílání této televize budou tvořit. Lidově řečeno, nejde o žádná ořezávátka. Samotný generální ředitel Marek Vítek je známý reportér, který pracuje v médiích od roku 1991 a je držitelem několika prestižních ocenění. Získal například českou žurnalistickou Cenu křepelek nebo cenu NOVARTIS za investigativní žurnalistiku na Univerzitě Johna Hoppkinse ve Washingtonu.

Ředitel vysílání Jiří Němeček před deseti lety zakládal společně s Pavlem Attelem (dnes výkonným ředitelem Pětky) první českou hudební televizi Óčko, před pěti lety lokální televizi TV Praha 11 a před dvěma lety pak satelitní a kabelovou televizi Retro Music. Stojí od samého počátku u rozjezdu Televize Metropol a TV Pětka. Šéf Internetu a nových médií Jakub Liška, ač v porovnání s ostatními pány mladík, také žádný začátečník. Vystudoval soukromou vysokou školu NEWTON College a má za sebou produkci několika dokumentů, včetně dokumentu Prokletí z afrického Konga.

Budete sledovat zahájení vysílání celoplošné televize Pětka?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).