Hlavní navigace

Startem TuneBoxu spouštění nových HD kanálů od SPI International nekončí

31. 5. 2013
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Filmová a distribuční společnost významně expanduje i na poli chytrých televizorů. Její služba Filmbox Live se chystá i do přenosných zařízení – mobilních telefonů a tabletů.

SPI se stává významným hráčem na poli HD vysílání

Významným milníkem pro působení společnosti SPI International v České republice a na Slovensku se stalo datum 13. září loňského roku. Tehdy satelitní služba Skylink oznámila zařazení nového balíčku Mixbox do své nabídky. Právě Mixbox je kombinací několika stanic různých žánrů z portfolia SPI International. Jde především o HD kanály, jako jsou Filmbox HD, Fightbox HD, Docubox HD nebo erotické stanice EroX. Bližší informace o jednotlivých programech přináší na svých stránkách operátor Skylink. Balíček stojí měsíčně 243 korun, případně 2673 Kč/rok. Kanály SPI International lze ale najít i v nabídkách některých dalších operátorů.

Vypadá to, že firma se v poslední době snaží profilovat především jako ta, která nabízí programy ve vysokém rozlišení (HDTV). Neznamená to ale, že by nenabízela také programy ve standardní kvalitě. Bezpochyby nejznámější jsou ostatně kromě Filmboxu HD právě Filmbox, Filmbox Extra a Filmbox Family. Ty jsou kromě již zmiňované satelitní služby Skylink součástí nabídek řady kabelových a IPTV operátorů. Někdejší Nonstop Kino mělo zajímavou anabázi vývoje názvu. Změnilo ho hned dvakrát. Stanice se při svém startu měnila Nonstop Kino, poté Filmbox Extra a nakonec Filmbox Plus. Vedle toho ale ještě vznikla stanice Filmbox Extra 1, která toto označení používá doposud.

Zatím posledním kanálem, který společnost SPI International spustila, byl včera hudební 360 TuneBox

Zatím posledním kanálem, který společnost SPI International spustila, je hudební 360 TuneBox

Po TuneBoxu přijde Filmbox Arthouse a Fast&FunBox

V nabídce satelitního operátora Skylink se ve čtvrtek 30. května objevila stanice 360 TuneBox. Oficiálně zde bude šířena až od soboty 1. června. Jde o hudební kanál, který se chce věnovat interpretům, kteří nespadají do hlavního proudu, chcete-li jinak, mainstreamu. Vzhledem k tomu, že už jste si o ní blíže mohli přečíst ve včerejší aktualitě, DigiZone.cz o stanici informoval jako první, nemělo by smysl tuto stanici ještě dále rozebírat. SPI International ale nechce zůstat v oblasti spouštění nových kanálů pouze u TuneBoxu. Pravděpodobně na podzim odstartuje Filmbox Arthouse. I u tohoto kanálu firma počítá s distribucí ve vysokém rozlišení obrazu. Více se o stanici píše tady.

Program, o kterém zatím společnost SPI International vůbec nehovořila, je Fast&FunBox HD. Firma chce tento program nabízet opět „worldwide“, tedy celosvětově, a to jako prostřednictvím satelitu, tak i v rámci kabelových a IPTV sítí. O tom, že program bude dostupný i na našem trhu, osobně nepochybujeme. Bude fungovat na podobném modelu jako například FightBox HD nebo FashionBox HD. Jak z názvu programu vyplývá, nabídnout má pořady nabité adrenalinem. Nebudou zde tedy chybět například extrémní sporty a skateboarding. Obsah bude vytvořen z produkce pořízené po celém světě. Ročně nabídne 400 hodin nového kontentu, který zopakuje maximálně osmkrát. Primárně bude určen divákům do 34 let.

Fast and Fun Small New2 by Lukáš Polák

Filmbox Live: Video na vyžádání v mobilu i televizorech

Kromě toho, že SPI International své programy distribuuje ke koncovým zákazníkům, tedy divákům, prostřednictvím kabelových, IPTV a satelitních operátorů, dostupná je také na „chytrých“ platformách, tedy mobilních telefonech a tabletech, formou videa na vyžádání (VOD – video on demand). Pro většinu našich čtenářů možná nejde o žádnou novinku, ale přece jen jde o distribuční platformu, o které se u nás příliš nemluví. Ostatně, VOD obyvatelé Česka zrovna v lásce dvakrát nemají, i když se tuto skutečnost snaží změnit především CME, která u nás provozuje videotéku Voyo, v níž jsou dostupné kromě titulů Novy také vybrané filmy a nově i obsah od společnosti Sony Pictures.

Filmbox Live jako video na vyžádání v chytrých televizorech funguje od začátku letošního roku, kdy se SPI International stala významným partnerem společnosti Topfun Media, která je provozovatelem online videopůjčovny Topfun. Za 199 korun/měsíc tu nabízí celkem osm programů měsíčně včetně svých HD verzí, které jsou ovšem downkonvertovány do SD kvality. Po jihokorejské společnosti Samsung vstoupilo „ví ou dýčko“ od SPI International tento měsíc také do nizozemského Philipsu. Od května je zároveň Filmbox Live dostupný i prostřednictvím mobilních zařízení, tedy telefonů a tabletů. Aplikaci si mohou zájemci stáhnout zdarma, obsah už je pochopitelně placený.

UX DAy - tip 2

Největší konkurenci má SPI v koncernu Time Warner

Co spojuje provozovatele Filmboxů a kanálů HBO? Především aktivita, jakou v posledních měsících vyvíjejí na českém a slovenském trhu v oblasti placené televize. Zatímco o aktivitách SPI International už byla řeč, bylo by dobré si připomenout, s čím přichází ke svým divákům společnost Time Warner. Ta se především snaží o to, aby pronikla k velkým kabelovým a IPTV operátorům se svou videotékou HBO GO. Vstřícnější jsou v tomto směru větší firmy. HBO GO má ale oproti Filmboxu Live tu výhodu, že je dostupná zdarma, respektive ji získá ten divák, který si předplácí HBO. SPI International sází pro změnu na to, že abyste měli jeho VOD, nemusíte mít vůbec kabelovku.

I HBO se snaží proniknout do chytrých televizorů, ale podařilo se to zatím pouze u společnosti LG Electronics, kde je dostupný její widget HBO GO. Musí se nechat, že po grafické stránce jde o opravdovou špičku a je za ním vidět kus poctivé práce programátorů. Nezbývá tedy doufat ve dvě věci – aby se rozšířilo HBO GO do další elektroniky a především k velkým operátorům. Letos by navíc měla společnost HBO Česká republika potěšit zákazníky i tím, že začne šířit své další kanály, tedy HBO 2, HBO Comedy, Cinemax a Cinemax 2 v HD rozlišení. O tom, komu se bude dařit na tomto poli lépe, se spíše než v roce letošním přesvědčíme až v tom příštím. Držme si tedy palce, aby na tom vydělal především divák.

Filmy už jsou na HBO HD dostupné i v originálním znění s titulky.
Autor: repro foto HBO HD (Čestmír Polák)

Vysílání v HD kvalitě se mají letos po HBO dočkat i zbývající kanály společnosti HBO Česká republika

Oslovilo vás portfolio programů společnosti SPI International?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).