Hlavní navigace

Nový satelit Astra 3B ovlivní vysílání ČT HD a hudební televize Óčko

11. 3. 2010
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Pokud to počasí dovolí, 24. března dojde k jedné z největších událostí roku v oblasti satelitní televize - startu nové družice Astra 3B, která "zaparkuje" na orbitální pozici 23,5 stupně východně. Nový satelit bude určen nejen pro oblast střední a východní Evropy, ale díky svému dosahu také Balkánu. Pro českého diváka je však nejdůležitější informace, že příchodem Astry 3B dojde k určitým změnám v satelitním vysílání veřejnoprávního kanálu ČT HD a hudební televize Óčko.

Co přinese nový satelit Astra 3B

Jak jsme vás již na serveru DigiZone.cz minulý týden informovali, družice Astra 3B váží přes pět tun a bude disponovat 64 transpondéry (frekvencemi), z toho 60 jich bude v běžně používaném Ku-pásmu. Satelit bude pracovat v rozsahu 11,45 až 12,75 GHz a nahradí provoz družic Astra 1E a 1G. Co se týká mapy pokrytí, je jasné, že pro příjem signálu z této družice na pozici 23,5 stupně východně bude ve střední Evropě postačovat parabolická anténa o průměru 60 cm. Příjem s takovouto parabolou garantuje Astra ale také v Německu, Francii, Švýcarsku, Itálii a ve všech zemích bývalé Jugoslávie. Signál by se měl podle předpokládaného vyzařovacího diagramu dostat také do severních oblastí Afriky, jako např. Egypta nebo Tuniska. Tady se ale diváci neobejdou bez paraboly o průměru nejméně 120 cm, a „talíř“ o průměru 85 cm by měl stačit zájemcům na Kanárských ostrovech. Vypuštění družice Astra 3B z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guayaně je naplánováno na 24. března.

Přínos pro samotného operátora

Operátor SES Astra chce prostřednictvím nového satelitu Astra 3B ještě více posílit svou již tak pevnou (téměř monopolní) pozici na našem trhu se satelitní televizí. Využívá přitom především faktu, že pozemní digitalizace televizního vysílání u nás postupuje pomaleji než v západní Evropě. Provozovatelé vysílání, ke kterým patří platformy CS Link a Skylink, mají obzvlášť výhodné postavení a mohou z tohoto procesu těžit díky tomu, že nabízejí široké spektrum kanálů a základní televizní balíček bez měsíčních poplatků, uvedl na blogu věnovanému tomuto satelitu ředitel společnosti Astra Central and Eastern Europe Martin C. Kubacki a dodal: Širší pokrytí satelitem Astra 3B zajistí snadnou možnost digitalizace satelitního vysílání ve více zemích, které následně přiláká nové provozovatele vysílání i diváky. Výhodami nové družice z flotily SES Astra však budou především rozšíření pokrytí a dodatečná kapacita. V této souvislosti se Kubacki zmínil o možné expanzi do Srbska. Astra očekává, že díky spuštění Astry 3B dojde také k většímu prohloubení spolupráce zahraničních satelitních platforem s tuzemskými satelitními službami, např. Canal Digitaal se Skylinkem.

Astra 3B - vyzařovací diagram

Předpokládaný vyzařovací diagram satelitu Astra 3B. (Zdroj: SES Astra)

Parametry změní nejen Óčko, ale také ČT HD

O posílení satelitní pozice 23,5 stupně východně o satelit Astra 3B se psalo také v souvislosti s přesunem hudební televize Óčko na nový transpondér. K této skutečnosti se ještě vrátíme, řekněme si ale, že nepůjde o jedinou novinku. Změnu parametrů totiž chystá i veřejnoprávní Česká televize, a to konkrétně u svého programu ČT HD. Prozatímní plán předpokládá, že po umístění satelitu na pozici bude zahájena testovací perioda, která by měla být ukončena přibližně v květnu, takže pravděpodobně v období konec května, respektive v červnu, se počítá se zahájením souběžného vysílání ve smyslu uzavřené smlouvy, sdělil serveru DigiZone.cz technický ředitel České televize Rudolf Pop. Z uvedeného tedy vyplývá, že právě program ČT HD změní v nejbližších měsících své technické parametry. Jakmile budou známy konkrétní informace o umístění programu ČT HD na novém satelitu Astra 3B, zahájí ČT informační kampaň tak, aby si diváci mohli s dostatečným předstihem připravit na tuto změnu a mohli přeladit své přijímače na nové parametry, dodal Pop, podle kterého by neměl být tento krok větším problémem – vzhledem k tomu, že nedochází ke změně satelitní pozice.

Óčko - narozeninová - 500

Další (osmé) narozeniny Óčka budou možná také oslavou nového satelitu (Foto: Mafra)

BRAND24

Hudební Óčko již na nových parametrech, ale starém satelitu

Hudební televize Óčko, která vysílá volně prostřednictvím satelitu Astra 1E, změnila od 1. března parametry příjmu. Stanice začala vysílat z družice Astra 1G, a to na transpondéru 3.224. Parametry příjmu jsou následující: Astra 1G (23,5 st. východně), 12168/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S, kódování žádné. S vypuštěním satelitu Astra 3B však dojde k přechodu na tuto pozici. Vysílání poběží po dobu tří měsíců ještě souběžně na původní i nové frekvenci. K 31. květnu bude vysílání na satelitu Astra 1E ukončeno. V průběhu roku 2010 pak bude finálně Óčko přesunuto na satelit Astra 3B, avšak beze změny parametrů. Vítáme přechod na satelit nové generace, který nám umožní zvětšit pokrytí a standardizovat parametry naší stanice, např. symbolovou rychlost, uvedl nedávno pro server DigiZone.cz technický ředitel stanice Lukáš Hnilička. Na nové frekvenci však není Óčko samo. Dělí se o kapacitu s nekódovanými programy Chamber TV, RTL Télé Lëtzebuerg a kryptovanou chorvatskou stanicí Nova TV.

Další televize přesun na nový satelit zvažují

Další české televize přesun na nový satelit zvažují. Programy ze satelitů Astra 1G a 1E, které nahradí družice 3B, by se měly přesunout 1:1, takže by nemělo dojít ke změně kmitočtů, konstatoval technický ředitel TV Nova Ivo Ferkl s tím, že v současné době dochází k různým přesunům, například satelitní služby UPC Direct z Astry 19,2 stupně východně na konkurenční Thor 1 stupeň západně, takže je možné, že v souvislosti s tímto krokem dojde k určité inventuře dosavadních smluv. „Jednání tedy zahájena nebyla a mluví se spíše o tom, jaké by mohly být do budoucna možnosti,“ uvedl Ferkl. Jeho slova potvrdili i kolegové z Primy a Barrandova, Patrik Slavík a Michal Kratochvíl. Neříkám ani ano, ani ne. V současné době je možnost přesunu v jednání. My jsme ale s nynějším stavem spokojeni, uvedl za digitální plnoformátovou televizi Barrandov, která nedávno oslavila rok života, Kratochvíl.

Myslíte si, že pozice 23,5 st. vých. přinese díky Astře 3B ještě více lokálního obsahu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).