Hlavní navigace

Starci na chmelu restaurovaní do 4K budou mít obnovenou premiéru koncem týdne

27. 7. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: NFA
UVNITŘ GALERIE I PARAMETRY DIGITALIZACE – Národní filmový archiv (NFA) oznámil, že se nejslavnější český muzikál po více než 50 letech vrátí na plátna kin.

Nestárnoucí příběh se představí v digitálně restaurované podobě nové generaci diváků na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, která začala 22. a končí tuto sobotu 30. července. Podařilo se ho vrátit na plátna kin díky spolupráci restaurátorů z NFA s odborníky z laboratoří Magyar Nemzeti Filmalap.

Film z prostředí chmelové brigády vznikl před dvaapadesáti lety, ale na jeho humoru a písničkách vyrostly celé generace diváků, které bavilo i rebelství hlavních hrdinů. Dovolila ho natočit uvolněná atmosféra poloviny šedesátých let a souběžně s ním vznikala další dvě stěžejní díla – Limonádový Joe a Kdyby tisíc klarinetů. Ve stejném pořadí pak přišla i do kin: Starci na chmelu 18. září 1964, Limonádový Joe 16. října 1964 a Kdyby tisíc klarinetů v lednu 1965.

ČTĚTE TAKÉ: Dnes začíná Letní filmová škola. Zpravodajství najdete na Radiu 1

Do 4K digitálně restaurovaná Ikarie XB 1 vzlétne z Brna a z Prahy

Starci na chmelu pak slavili velkolepý úspěch už v době svého uvedení a v kinech ho vidělo na tři miliony diváků. Jak říká ve své zprávě NFA, „zásluhu na tom měla i velkorysá obrazová a zvuková koncepce filmu. Na širokoúhlém anamorfotickém formátu se čtyřkanálovým magnetickým záznamem zvuku zvláště vynikla taneční čísla. Toho bylo využito i pro digitalizaci a restaurování snímku“. Tu odborně i organizačně zaštítil NFA a finančně podpořil Island, Lichtenštejnsko, Norsko a Ministerstvo kultury České republiky.

Jediná dochovaná kopie s magnetickým záznamem zvuku je bohužel mírně smrštěná, a proto by její přepis nebyl optimální. Hudba je v tomto filmu nesmírně důležitá, proto jsme se rozhodli použít jako zdroj zvuku přepis téže kopie, který pořídila společnost Filmexport v roce 2003. Díky tomu jsme mohli restaurovat film do podoby, která obsahuje jak prostorový zvuk, tak zachovává původní širší formát obrazu. Ten byl digitalizován z originálního kamerového negativu, říká restaurátorka NFA Jeanne Pommeau.

Jana Ulipová, PR manažerka Národního filmového archivu, nám na náš dotaz zjistila parametry, s jakými byl snímek restaurován:

BRAND24

  • rozlišení Ultra HD (4K);
  • použit byl čtyřkanálový zvuk s tím, že v původním materiálu byl jeden kanál prázdný a původně používané tak byly jenom levý, pravý a prostřední (centrální);
  • výsledný formát pro distribuci je uložen ve formátu DCP 4K, formát obrazu 2,55, audio formát 5.1 (použity pouze kanály LCR, ostatní jsou prázdné).

Obnovená premiéra Starců na chmelu se uskuteční tento pátek, tedy 29. července, od 20:30 a v sobotu 30. června v rámci Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Po obnovené premiéře bude NFA muzikál distribuovat pro využití v kinech, v televizích a na filmových festivalech.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).