Hlavní navigace

Standard DVB-T by mohl v Česku skončit do šesti let, míní České Radiokomunikace

25. 7. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Dominantní provozovatel televizních vysílačů v Česku aktuálně testuje standard DVB-T2 v Praze a Plzni. Do roku 2018 by mohl nahradit stávající vysílání DVB-T.

Omezené testování je pro České Radiokomunikace problém

Časové omezení stávajícího zkušebního vysílání DVB-T2 na dobu od osmé hodiny ranní do sedmnácti hodin, které si vymínil na Českých Radiokomunikacích telekomunikační úřad, značně komplikuje organizaci testu, jenž aktuálně probíhá v Praze a Plzni. Původní představa operátora byla taková, že chtěl technické testy spojit zároveň s úvodním ostrým vysíláním ve standardu DVB-T2 tak, aby byl odstartován proces dlouhodobého přechodu ze standardu DVB-T. Jak již čtenáři serveru DigiZone.cz vědí, test je omezen v současné době pouze na Prahu a Plzeň.

Českým Radiokomunikacím to může například komplikovat zkoušky jednofrekvenční sítě SFN. Vysílání v Plzni bude ukončeno na konci letošního roku. Úplně původní představa byla taková, že kromě Prahy a Plzně budou testy probíhat také v Brně, Ostravě a ještě jedné vybrané lokalitě. Olympiádu jsme chtěli zpřístupnit více jak šedesáti procentům diváků, řekl DigiZone.cz šéf útvaru strategických projektů a regulace Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal.


Foto: archiv DigiZone.cz

Kromě Prahy se stala vyvoleným městem testů standardu DVB-T2 také Plzeň

Místo čtyř plánovaných lokalit se vysílá pouze ve dvou

Pro vysílání DVB-T2 se původně hovořilo mimo jiné i o vysílačích Krašov a Černá hora. Některé z nich se ale bohužel ukázaly jako neprůchodné z důvodu kmitočtové koordinace. Kompromisní variantou tedy bylo vysílání v lokalitách Praha, Plzeň, Brno a Ostrava. Kvůli problémům s koordinací s Polskem nebylo možné zkoordinovat poslední z oblastí, na jihu Moravy byl pro změnu problém se Slováky. Jsem přesvědčen, že tady by bylo možné dosáhnout alespoň dočasné dohody, myslí si Vykydal. Ve finále tedy dopadla možnost vysílat tak, jak dopadla. Ze dvou lokalit zbyla Praha, která se stala hlavní oblastí, a Plzeň jako doplňkový vysílač pro testy jedné SFN sítě.


Zdroj: České Radiokomunikace

Pokrytí DVB-T2 signálem je nyní větší. Vysílače šíří testovací vysílání s vyšším výkonem.

Fáze testu

První test, který probíhal do konce loňského roku, měl za cíl ověřit základní technické parametry a všechny prvoúrovňové vlastnosti systému DVB-T2. Nyní se budou testovat pokročilejší možnosti systému, které nemohly být z jakéhokoliv důvodu testovány loni. Půjde například o takzvané Multiple PLP, což jsou v podstatě několikaúrovňové virtuální multiplexy schované v jediné DVB-T2 síti.  Na jednom kmitočtu a jednom hardwaru je tak možné vysílat několik různě robustních streamů. Zjednodušeně řečeno tu budou dostupné streamy pro různé příjmové skupiny.

Mobilní přijímač potřebuje mnohem silnější pole, protože nemá k dispozici anténu ani zesilovač. Modulace tedy musí být robustní. Na rozdíl od mobilního příjmu pro vysílání HD například pro televizory v obývacím pokoji sice potřebujete co největší datovou kapacitu, ale stačí slabší signál, jelikož většinou používáte přijímací anténu na střeše domu. Nejpozději do dvou měsíců od ukončení experimentu předají České Radiokomunikace regulátorovi závěrečnou zprávu, která bude shrnovat výsledky komplexních testů podobně, jako tomu bylo v roce 2011.

České Radiokomunikace na tiskové konferenci předvedly také praktickou ukázku standardu DVB-T2.
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

České Radiokomunikace na tiskové konferenci předvedly také praktickou ukázku standardu DVB-T2

Hybridní vysílání HbbTV a možná i 3DTV

V rámci DVB-T2 testu budou taktéž dostupné doplňkové služby, mezi kterými je nutné zdůraznit zejména technologii hybridního vysílání HbbTV. To je ale dostupné také v rámci multiplexu 1 na SD kanálech České televize a dočasně (během olympiády) také na programech ČT 2 HD a ČT 4 HDsíti 3. V experimentu DVB-T2 by se mohlo objevit také trojrozměrné zobrazování. Šlo by s největší pravděpodobností pouze o smyčku, která by tu rotovala podobně, jako je tomu nyní u promo spotu šířeného v době od sedmnácté do osmé hodiny ranní.


Foto: Česká televize

Vysílání DVB-T2 umožní pochopitelně i šíření programů, které podporují technologii HbbTV.

Programovou nabídku obohatí Óčko a Euronews

Stávající HD kanály České televize, TV Barrandov a Primu family by měly v dohledně době doplnit ještě programy Óčko a Euronews. V současné době nejsou v multiplexu z legislativních důvodů, protože oběma televizím schází platná licence pro terestrické vysílání na našem území. Óčko, které už v DVB-T je, má dohodu s multiplexem 3 na převzaté vysílání. Obrátili jsme se na Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) a budeme s nimi nějakým způsobem řešit licenční podmínky. Předpokládám, že odezvu bychom mohli mít, doufám, do dvou týdnů, konstatoval Vykydal a dodal: Buďto nám rada vyjde vstříc a pojme vysílání jako experiment, nebo budeme muset licenční náležitosti nějakým způsobem řešit.


Foto: Euronews

Panevropský zpravodajský kanál Euronews bude bezpochyby příjemným zpestřením programové nabídky testu DVB-T2. Nabídnout má až jedenáct jazykových stop včetně angličtiny, němčiny, španělštiny, polštiny nebo ruštiny.

Plány versus realita

Původní plán Českých Radiokomunikací, spustit vysílání DVB-T2 se zahájením olympijských her v Londýně, padl. Jedním z důvodů, proč chtěl operátor urychlit přechod na tento standard, je i připravovaná digitální dividenda, tedy diskutované potenciální uvolnění značné části kmitočtového spektra mobilním a dalším službám. Připomeňme, že mělo jít o kanály nad 690 MHz. Vysílání DVB-T2 mělo být zahájeno tak, aby divák už měl jistotu, že signál bude moci přijímat neomezeně a nerušeně, a měl možnost volby, tedy předpokládalo se vyhlášení výběrového řízení na příděl kmitočtů pro DVB-T2 během experimentu, uvedl pro DigiZone.cz šéf útvaru strategických projektů a regulace Českých Radiokomunikací Vykydal.

Šéf útvaru strategických projektů a regulace Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal popsal vize operátora poměrně jasně. Otázkou je, jak se na ně bude tvářit Český telekomunikační úřad.
Foto pro DigiZone.cz: Čestmír Polák

Šéf útvaru strategických projektů a regulace Českých Radiokomunikací Jiří Vykydal popsal vize operátora poměrně jasně. Otázkou je, jak se na ně bude tvářit Český telekomunikační úřad.

Vysílání DVB-T by mohlo skončit za pět až šest let

Stále věříme tomu, že se podaří zargumentovat plány a nutnost budoucího přechodu. Chtěli jsme připravit možnost přijímat HD programy a DVB-T2 a na základě přirozeného rozvoje penetrace přijímačů dosáhnout takového stupně, za jakého bude možné zvolit další postup, přiblížil Jiří Vykydal. Jednou z možností je migrace ze standardu DVB-T na DVB-T2, případně se rozhodnout pro delší souběh. Migrace by mohla skončit v horizontu pěti až šesti let, kdy by se v původním způsobu distribuce digitálního vysílání přestalo alespoň částečně vysílat.

Země, které už přešly, případně potvrdily, že přejdou, na standard DVB-T2, který je zvýrazněn světlemodrou barvou. Hnacím motorem pro prodej přijímačů s jeho podporou bude zejména Rusko.
Zdroj: České Radiokomunikace

Země, které už přešly, případně potvrdily, že přejdou, na standard DVB-T2, jsou vyznačeny světlemodrou barvou. Hnacím motorem pro prodej přijímačů s jeho podporou bude zejména Rusko.

Stávající multiplexy by se překlopily do normy DVB-T2

V současné době v České republice vysílají celoplošně multiplexy 1 až 3 standardem DVB-T, na kterých nějakým způsobem participují České Radiokomunikace. U sítě 1 se rozhodně na přechod tlačit nebude. Vše bude záležet na představách veřejnoprávní televize, která tuto síť obsadila a je také jejím operátorem ze zákona. Ani v současné době se tedy nepočítá s tím, že by tu měl přechod na technologii DVB-T2 proběhnout do roku 2018. Termín u této sítě v plánech Českých Radiokomunikací vůbec nefiguruje.

BRAND24

V multiplexu 2 by mohlo být šířeno po roku 2018 pět HD kanálů, případně až 20 programů v klasickém rozlišení. Stávající kapacita DVB-T2 multiplexu se pohybuje někde mezi 35 a 37 Mbps. U sítě 3 počítají Radiokomunikace s kombinací SD a HD obsahu plus mobilní televize. V multiplexu 5, který by byl hlavním hnacím motorem standardu DVB-T2 a s jehož startem se počítá předběžně na příští rok, by byly vysílány nové programy, případně kanály v HD rozlišení tak, aby motivoval diváka si televizory, případně boxy s DVB-T2 kupovat. Podle situace z Velké Británie předpokládáme, že za pět až šest let by drtivá většina diváků terestrické televize byla vybavena přijímači a nějaká migrace v budoucnu by je neomezila ani neohrozila, uvedl Vykydal.

Takto si České Radiokomunikace představují vývoj DVB-T2 v následujících letech. Multiplex 1 České televize nemá stanoven termín překlopení do DVB-T2. Vše bude záležet na tomto veřejnoprávním médiu. Naopak jasno už je u sítí 2 a 3. Stávající nabídku Českých Radiokomunikací by doplnil multiplex 5, v podstatě stávající experiment, který by mohl být překlopen příští rok do ostrého provozu.
Autor: České Radiokomunikace

Takto si České Radiokomunikace představují vývoj DVB-T2 v následujících letech. Multiplex 1 České televize nemá stanoven termín překlopení do DVB-T2. Vše bude záležet na tomto veřejnoprávním médiu. Naopak jasno už je u sítí 2 a 3. Stávající nabídku Českých Radiokomunikací by doplnil multiplex 5, v podstatě současný experiment, který by mohl být překlopen příští rok do ostrého provozu.

Placená televize pozemně? Závisí to na situaci

Bude záležet pochopitelně na vývoji a požadavcích trhu, zdali se stávající experimentální multiplex, který by mohl být v příštím roce překlopen do ostrého režimu, stane také ideálním pro placené vysílání. Placenou nabídku považujeme do budoucna, když odhlédnu od té businessové části, za jednu z možností, jak podpořit penetraci přijímačů DVB-T2. Tady je penetrace set-top-boxy v rukou provozovatele placené televize, který zároveň distribuuje svým zákazníkům i přijímače a nic nebrání tomu, aby je distribuoval i vybavené DVB-T2 tunerem. Systém DVB-T2 je pro placenou televizi mnohem efektivnější a výhodnější, myslí si šéf útvaru strategických projektů a regulace operátora.

Kdy myslíte, že bude v Česku ukončeno vysílání ve standardu DVB-T?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).