Hlavní navigace

Srovnání placených on-line videoték na českém trhu

14. 1. 2016
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Shaik Moinuddin, podle licence: Public domain
Netflix je tady, a i když v hodně omezené podobě, jde o fakt, který se nedá opomenout. Podívejme se proto, jak si stojí v porovnání s ostatními VOD službami dostupnými v České republice.

Služby VOD, neboli video na vyžádání (Video On Demand), jsou jednoduše řečeno on-line videopůjčovnou. Buď v klasickém slova smyslu, nebo okořeněná nejrůznějšími televizními stanicemi, případně obohacená o specialitky, které jinde nejsou dostupné. Jako například 360Tunebox a Fast&Fun, které nabízí Filmbox Live, nebo O2 Sport u O2 TV. Každý se zkrátka snaží nalákat klientelu, jak to jen jde.

Potřebný hardware pro sledování placeného streamovaného videa je dnes různorodý, a i když by se možná zdálo, že vše je dnes už odpoutané od firemních platforem (typicky programových balíčků a firemních sítí), není tomu tak. Ze sedmi srovnávaných platforem jsou dvě určitým způsobem vázány na odběr „něčeho“. U ostatních si ale už užijete otevřeného prostředí, a sledovat je tak můžete bez jakýchkoli prvotních podmínek. Sledovat je ale můžete i na cestách, protože se buď nabízejí nějaké „Go“ verze, nebo si jednoduše do mobilu stáhnete stejnojmennou aplikaci, což platí například u Voyo.

Zmiňované dvě služby, vázané na nákup programových balíčků nebo firemní síť (HBO a UPC Horizon), mají taktéž své „cestovní“ verze, tedy HBO Go a UPC Horizon Go. Užijete si tak nejen doma, ale i přes Wi-Fi či LTE, na počítači i na mobilu a často už také na chytrém televizoru nebo nějaké té „chytré krabičce“, kterou si ale někdy můžete dokoupit i pro stacionární domácí sledování (O2 TV). O tohle ale v tomto článku nejde. Jde o placené filmové on-line videotéky jako takové a jde rovněž o rozdíly mezi nimi, a to nejen cenové.

PSALI JSME: Jsme nejpoužívanější VOD službou v Česku, tvrdí HBO GO. Ne, jsme to my, říká Voyo

Placená videotéka bude ViaPlay, hledáme vhodný termín spuštění.

Ten základní se přímo nabízí. Na jedné straně tak u nás stojí HBO a Netflix s vlastní tvorbou, na druhé zbylé služby VOD. Další, u nás ale zatím nepůsobící služba, Amazon Prime Instant Video, rovněž vstoupila na trh s vlastními pořady, jako je například hodně zajímavý seriál The Man in the High Castle, který se nedávno dočkal schválení natáčení druhé řady.

A protože jste možná s nástupem Netflixu začali uvažovat nad tím, že byste si nějakou tu VOD službu pořídili, udělejme si krátkou charakteristiku placených videoték, doplněnou poznámkami vycházejícími ze zkušeností z dlouhodobého (Filmbox Live, Horizon Go, Voyo) nebo krátkodobého (HBO Go) používání. V případě HBO Go, a na to musím upozornit, jde o přístup zdarma, který mi zaslal jeden z vás (ještě jednou díky!), ale který by měl být plnohodnotný (nepozoroval jsem žádná omezení).

S Banaxi, O2 TV a Netflixem pak nemám zkušenosti naprosto žádné, takže tady to bude bez poznámek, i když s Banaxi a O2 TV je spolupráce už rozjednána.

Banaxi Go: utajená platba za pět set pořadů

Čistá videotéka u nás známá díky „Banaxi pro Tesco“, což je ale akce, která už skončila. Rozčlenění nabídkového menu vidíte v galerii, přičemž Banaxi nabízí samostatnou větev pro pořady v HD. K dispozici by však podle webu služby měly být i pořady ve 4K (viz tvrzení na webu Banaxi, že Obsah Banaxi je nabízen v SD, HD, 3D a UHD). V menu ale tyto pořady vidět nejsou.

Na druhou stranu, potřebný přístup ke službě nemám, a je tedy možné, že se nabídka pořadů po přihlášení změní. Bližší informace se ale sehnat nepodařilo. V nabídce videotéky jsem našel pouze balíček dětský (Dingy Banaxi Kids, 49 Kč/400 pořadů) a Banaxi Go (99 Kč/500 pořadů). Cenu se ovšem dozvíte až v nápovědě.

Zkušenosti z provozu: žádné

PSALI JSME: On-line videopůjčovna Banaxi láká na své produkty vánočním dárkem

Filmbox Live: včetně 4K, ale občas skončím v jiné databázi…

Kombinace klasické služby VOD s vlastními speciálními kanály jako Filmbox Arthouse či 360Tunebox. Rozčlenění nabídky menu vidíte v galerii, trochu chybí volba „Sledovali jste naposledy“. Jinak tuto službu pravidelně zkouším na spoustě zařízení a občas narážím na jediný problém – dostanu například s lokalizovaným českým televizorem widget, do kterého se sice přihlásím, ale nic nepřehraji, protože zjevně skončím v nějaké jiné databázi, která mě sice přihlásí, ale nedovolí nic přehrát.

Filmbox disponuje i 4K částí, kterou jsem krátce zkoušel s televizorem LG (pro ně je dosud exkluzivně k dispozici), a to na rychlé lince UPC, 120 Mb/s. Dojmy byly na jednu stranu velice pozitivní, na druhou jsem byl občas zklamán z úrovně pořadů do 4K pouze převedených někde ve studiu.

Zkušenosti z provozu (dlouhodobé): S výjimkou výše uvedeného se služba chová velice dobře, dostupnost serverů je na vysoké úrovni, nabídka je solidně podána, i když rezervy jsou především u „rozkoukaného“ videa, kde chybí možnost navázat.

PSALI JSME: Videotéka Filmbox Live v novém kabátě pro chytré televizory

HBO Go: dojmy zatím pozitivní, ale je pouze pro někoho

Známá kabelová stanice u nás klasickou otevřenou stacionární VOD službu Now zatím nenabízí. HBO Go je takříkajíc na cesty, i když ji můžete pustit třeba i na počítači, jak bývá zvykem. V každém případě je služba vázána na to, abyste byli klientem HBO u některého z poskytovatelů signálu. Není tedy otevřená, i když je tu ke zhlédnutí nějaký ten pořad zdarma.

Cena HBO Go je závislá na balíčku HBO u konkrétního poskytovatele signálu, HBO Go je pak jako dodatek a například u UPC ho nyní dostane zdarma.

Zkušenosti z provozu (krátkodobé): po týdnu poměrně intenzivního používání jsem nadšen. Stabilita byla vysoká, rozložení obsahu v rámci videotéky natolik solidní, že by se tu mnozí mohli přiučit, a i obrazová kvalita byla na překvapivě slušné úrovni. Nebo jsem měl štěstí…

PSALI JSME: Končí HBO Go „zdarma“, kdy přijde HBO Now, není jisté

Netflix: bez lokalizace a House of Cards

Světoznámá služba, která právě vyrazila po planetě, zjevně nechtěla zaspat expanzi všech možných konkurenčních VOD, a proto se rozhodla v místech, kde nemá lokalizované prostředí, nabídnout alespoň základní provoz. Tedy filmy v původním znění, případně s titulky, a za příplatek i rozlišení Ultra HD (4K), které nabízí mj. i ve své mateřské zemi, tedy v USA.

Slova „bez lokalizace“ v případě českého trhu znamenají do češtiny nepřevedené, tedy nedabované, pořady a znamenají také nelokalizované prostředí videotéky, o čemž se můžete přesvědčit v galerii. Kdy dojde k „překlopení“, a zda vůbec, nebylo oznámeno. A proč je bez seriálu, který Netflix proslavil? Na „House of Cards“ má u nás práva ČT.

Zkušenosti z provozu: žádné

PSALI JSME: Netflix: jak se zaregistrovat a co očekávat

O2 TV/ O2 TV Air: kompletní služba, nyní už i otevřeně dostupná

Kombinace videotéky a televizních kanálů, včetně poslední dobou propagovaného vlastního O2 TV Sport. Nabídka videotéky je dělána co nejjednodušeji a pravověrné určitě nepotěší například sdružená sekce „Horor a sci-fi“. Nechybí ale „Novinky“ a dobře se zdá být udělána (alespoň podle toho, co se zobrazuje nepřihlášenému uživateli) i část půjčených či už prohlédnutých filmů. K dispozici je rovněž položka „TV program a nahrávání“.

O2 TV je v podobě O2 TV Air dostupná i těm, kteří nemají nebo nechtějí přípojku od O2. K dispozici je mj. i v podobě aplikace pro mobil.

Zkušenosti z provozu: žádné

PSALI JSME: O2TV bude dostupná i na konkurenčních sítích

UPC Horizon/Horizon Go: stále vázané na „kabel“

Obě služby jsou vázané na kabelovou síť UPC, takže pokud chcete verzi na cesty Horizon Go, musíte mít jeden z programových balíčků UPC, z nichž nejlevnější je Horizon Klasik+. Pak podle doplatku 25 nebo 99 Kč dostanete buď jen streamované živě šířené TV stanice, nebo i přístup do videotéky My Prime. Služba se tak chová proměnlivě podle toho, jakou částku za ni hodláte zaplatit.

Zkušenosti z provozu (krátkodobé/dlouhodobé): UPC Horizon jsem s boxem HD DVR Mediabox na lince UPC zkoušel krátkodobě a vadila mi především pomalost části operací set-top boxu (stav k srpnu 2015). Některé možnosti byly ovšem až unikátní, jako např. nahrávání až čtyř pořadů současně. Aplikaci Horizon Go zkouším dlouhodobě na všech možných platformách a ta je na tom výrazně lépe. Služba je stabilní a chová se – včetně videotéky My Prime – solidně, což platí např. i o ukládání naposledy sledovaných pořadů do k tomu určené sekce. Občasné problémy se správným zařazením obsahu jsou ale vidět i zde.

PSALI JSME: Multimediální platforma Horizon od UPC se rozšířila o pořady Primy

Voyo: nyní už solidní, stabilní a prozkoušené

Kombinace videotéky a televizních kanálů, která nabízí některé pořady – oproti TV vysílání – s předstihem. Za poplatek dostanete přístup do prakticky celé videotéky s výjimkou nabídky „Extra tituly“. Ty se platí zvlášť, momentálně po 50 Kč. Členění nabídky menu je bohaté, ale přehledné a nechybí tu ani sekce Děti a Nightlife. Menu se však liší v závislosti od platformy a např. Nightlife v aplikaci pro mobil chybí, nebo se alespoň mně nezobrazuje.

BRAND24

Zkušenosti z provozu (dlouhodobé): Poslední dobou (cca rok, rok a půl) na všech mnou zkoušených platformách, s výjimkou Android TV, stabilní a výborně se chovající služba, kterou najdete i na mnoha Smart TV. Své widgety pro Voyo oživily i malé značky jako například GoGEN či Hyundai.

PSALI JSME: Nova přichází s podporou streamovacího zařízení Chromecast pro portál Voyo

Používáte, nebo hodláte letos začít používat, nějakou placenou službu VOD?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).