Hlavní navigace

Specialisté: příběh z tramvaje s předvídatelným koncem

23. 1. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: CET21
Natočí už někdy někdo kriminálku, kde by zlo zvítězilo nad dobrem a kde by bad guys nebyli úplní vidláčtí idioti?

Vážení čtenáři, vítám vás u sledování dalšího živě streamovaného vysílání, tentokrát bude v hlavní roli nový kriminalistický seriál televize Nova nazvaný Specialisté. Tak pojďme na to.

00:56

Prášky zapíjíme pivem. Takže to bude hardcore. Snad by se dalo vzpomenout i na klasický román Chladnokrevně od Trumana Capoteho.

1:22

Kluci si předávají kvéry a berou si cigára od huby. Všechno tmavý a depresívní. Hard-boiled school, version Prague.

2:03

Průlet nad Prahou, buchta snídá (nebo večeří) farmářský salát z plastikové misky. Cítíte tam to dilema?

2:41

Přichází Jakub Štáfek s tlačenkou. Zuzana Kajnarová odmítá. Hm, existencionální rovina se probouzí k aktivitě…

3:36

Zajímavá kombinace barev! kritizuje Štáfek kravatu svého kolegy. Tak to jo.

4:22

Já znám novináře! No to teda neznáš, pitomče.

4:59

Dvě zfetované smažky sedí v modré škodovce, asi se chystají na akci. Jdou vykrást klenotnictví. Funny. Jedem podle plánu. Žádný střílení!

6:00

Nejtrapnější, co se vám při vykrádačce může stát, že si pořežete ruku o sklo, které rozbijete v afektu, kdy chcete ukázat, že jste hroznej tvrďák.

6:36

A když vypadnete poté, co náhodou postřelíte syna majitele klenotnictví, zrovna jde okolo banda fízlů. Tomu říkám smůla!

7:22

Střih – stále si upravujeme kravatu v těch nejnemožnějších barvách, které vůbec na světě existují.

8:00

Smažky stále utíkají. To chtějí přeběhnout celou Prahu?

8:35

Pohled z vrtulníku, připomnělo mi to GTA. Takže vy máte střídavou péči?

9:25

Smažky STÁLE utíkají a nastupují do tramvaje. Je to pravda, tohle bude rychlejší.

10:55

Poručík Panenka (Jakub Štáfek) zjišťuje, že došlo k přepadení. Kapitán Májová (Zuzana Kajnarová) vypadá velmi, velmi zneklidněně.

12:32

Pitomec šéf si sundává kravatu. Konečně! Kdo se má na to koukat?

13:03

… a čirou náhodou nastupuje do tramvaje, ve které jedou naši lupiči. A čirou náhodou se tam vyskytne zrovna i revizor. No věřili byste tomu?

14:12

Pane Fialo? Kapitán Zuzana Májová, položím vám několik otázek. A dost!

15:49

Stále jsme v tramvaji. Policejní šéf potkává jednoho z lupičů (Leoš Noha) a zjišťuje, že jsou vlastně kámoši, kteří spolu kdysi boxovali. No to mě poser…

17:11

Šéf říká, že je policajt u kriminálky. A v tuhle chvíli jsem se začal opravdu velmi hlasitě smát – protože co je moc, to je fakt moc.

18:07

Čirou náhodou nacházejí policisté auto, kterým lupiči neodjeli, ale které nechali stát asi tak dvacet metrů od klenotnictví. To dá rozum, museli jet přece tramvají.

19:40

Je to neuvěřitelné, ale lupiči stále sedí v tramvaji…. Tahle jízda bude asi nekonečná.

21:05

Jakub Štáfek, aka Julius Lavický, aka poručík Panenka, přichází na to, že jejich šéf je v tramvaji s uprchlými zločinci. Pravděpodobnost toho, že se tak stane, je zhruba taková, jako kdyby teď, v tuto chvíli, se všechny atomy ve vašem těle rozběhly jedním směrem a vy jste se vznesli do vzduchu.

22:18

Marek Adamczyk vede svého syna na bruslení (samozřejmě v dresu s Jágrovou osmašedesátkou) a volá mu Panenka: Náš šéf sedí s lupičema v tramvaji. Ok.

23:46

Fakt tomu nebudete věřit. Jsme stále v tramvaji. Život je takovej…. říká jeden z lupičů šéfovi kriminálky. OK. OK. OK.

25:01

Všechno se začíná skládat dohromady. Na náměstí bratří Synků stojí tramvaj, v ní pachatelé a policajt, hromada policajtů kolem dokola. Asi je tam s pachateli… říká kapitán Májová. Tak určitě.

27:11

Schyluje se k dramatu. Policista a policistka se rozhodují, že nastoupí do tramvaje, a omrknou situaci. Mezitím jeden z lupičů pojme podezření a fízl v tramvaji má pistoli pod krkem.

29:26

Policejní milenecké (jakože) duo nastupuje do tramvaje, chytré lupiče ale tak jednoduše neoblafnou. To jsou fízlové. Jak to víš? Vím to! Teď je to ale fakt hodně dramatický.

30:51

Přichází čas na psychologickou analýzu. Jeden z lupičů se svěřuje policajtovi v tramvaji, že je v prdeli a že tohle je jeho poslední šance.

31:45

Lupiči zjišťují, že je to všechno léčka. A začínají panikařit.

32:24

Vidět Jakuba Štáfka s pistolí v ruce, kterak míří na pachatele, je… k nezaplacení. A je to neuvěřitelně směšné, asi potřetí nebo počtvrtý během této live reportáže jsem se nahlas rozchechtal.

34:33

Poslední dvě minuty se odehrávaly – překvapivě – v tramvaji. Občas někdo řval, občas se vytáhla pistole, ale nic se de facto nestalo. Jo, vlastně moment – akorát se bude couvat tramvají. Normálka.

37:38

Drama pokračuje. Matka brání své dítě, přestupuje se do Hloubětína, lupiči vyžadují autobus. Vyhrožuje se střílením rukojmí.

39:40

Už je na všechno pozdě. Drž hubu!

41:06

Zuzana Májová je prohledávána zloduchem, který ji bůhví proč nejdřív provede autobusem dozadu a pak dopředu. Asi má rád romantické procházky.

42:00

Konečně vyústění akce. Jednoho zloděje sejme policista, který se vnoří do autobusu střešním okýnkem, druhého zkrotí policejní šéf – ano, ten s tou trapnou kravatou.

42:51

Svět je zase v pořádku. Všichni jsou v kanclu, žertují o potenciálních dětech a začíná den jako každý jiný. Všichni přežili (tedy kromě jednoho zloducha) a plácají se kraviny o křečcích a o tom, jaký to je žít s osmi ženskýma: Já jsem cítil, jak to v té tramvaji mezi námi jiskřilo. To už se tak stává, že probíjejí troleje.

44:36

Připíjíme si na zdraví spolu s hlavními hrdiny, první díl kriminálky Specialisté končí. Chtělo by se říct: konečně!

Specialisté jsou tedy dalším pokusem o klasické kriminální schéma: zápletka není úplně špatná, ale hapruje tam úplně všechno. Špatné dialogy, špatný casting (snad jen Leoš Nohase tomu trošku vyjímá) a špatné reálie – což ovšem většině lidí nemusí vadit, ale stejně to naštve.

UX DAy - tip 2

PSALI JSME: Nova v lednu nabídne další kriminálku

Takže pokud chcete strávit tři čtvrtě hodiny koukáním se na nepříliš zábavnou detektivku, je to pořad právě pro vás. Samo o sobě by to bylo „jenom“ nudné, ale v záplavě kriminálek, kterou nás nejrůznější televize dnes častují, patří Specialisté k nudnému podprůměru. Ale proti gustu…

  • Zábavnost: 4
  • Dialogy: 2
  • Herecké výkony: 4
  • Vybízí k dalšímu sledování: 1

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).