Hlavní navigace

Španělské soudní klopýtání kolem zemského digitálního vysílání televize

20. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Loni v létě Evropská komise rozhodla, že Španělsko poskytlo kompenzace televizním vysílatelům za paralelní vysílání televizního signálu v analogu i digitálu v rozporu s evropskou legislativou.

Celá kauza už se přitom táhla déle než tři roky. Rozhodnutí, které podpořila i evropská judikatura, ale diskuze o budoucnosti státní podpory digitalizace neukončilo. A to i proto, že zatímco se tato zdlouhavá kauza týká zavádění DVB-T, evropské země se už potýkají se zaváděním nového standardu DVB-T2, na nichž se národní vlády finančně podílejí znovu.

EU: Všechny dotace chceme zpět

Kauza Španělsko versus problematická vládní podpora pozemní digitalizace televizního vysílání nekončí. V polovině ledna roku 2017 se Evropská komise rozhodla, že španělskou vládu požene před Soudní dvůr Evropské unie. Španělsko totiž navzdory rozhodnutí evropských orgánů nezvládlo získat na 300 milionů eur (více než 8 miliard korun) z dotací zpátky. 

Španělské úřady získaly zatím pouze malý zlomek finanční pomoci zpět. Španělsko navíc pokračuje ve financování provozu a údržby částí DTT sítě, což je v rozporu s rozhodnutím, prohlásila v lednu Evropská komise.

O co vlastně šlo? Komise v roce 2013 a 2014 rozhodla, že dotace pozemních vysílatelů ve Španělsku na vysílání do méně dostupných oblastí porušují nařízení EU o státních dotacích. Vysílatelé tak získali nespravedlivou podporu podnikání na úkor těch, kteří nabízí televizní vysílání jiným způsobem.

Realita španělského trhu

Španělský televizní trh je totiž velice rozmanitý. Dvě pětiny trhu ovládají různé formy placené televize. Desetinu z nich tvoří satelitní vysílání, zejména operátor Movistar+, televizní odnož telekomunikačního giganta Telefónica, který využívá mimo jiné i služeb evropské satelitní sítě SES.

UX DAy - tip 2

Z rozhodnutí Evropské komise o diskriminační podpoře španělské vlády vyplývá, že satelitní signál je jedinou platformou schopnou stoprocentně pokrýt celé španělské území. Pozemní digitální vysílání tuto podmínku splňuje jen ze zhruba 98 procent.

K tomu přičtěme fakt, že DVB-T2 je ve Španělsku zatím jen v testovacích plenkách. Velká rozloha, mnoho míst se špatnou dostupností signálu a nejasná politická situace nahrává tomu, že se španělské úřady budou stále složitěji potýkat s problematickým zaváděním nových terestriálních standardů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Head of Public Relations agentury Grayling.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).