Hlavní navigace

Sousedé: nepovedený seriál se skvělým načasováním

20. 8. 2017
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: TV Barrandov
V novém „vztahovém seriálu“ TV Barrandov nemá být nouze o emoce. Buďte ujištěni, že v návodu k obsluze vaší televize jich najdete víc.

Nový „dramatický“ počin televize Barrandov má představit divákům život takový, jaký opravdu je. Bez příkras, bez zbytečných kudrlinek. Prostě oholený na kost. Ovšem jediné, co je oholeno na kost, je v tomto případě rozpočet produkce. Kdyby autoři strčili kameru do prodejny IKEA a nahrávali seriál tam, udělali by lépe. Jednotlivé díly trvají 40 minut, ovšem maximálně po deseti si každý musí uvědomit, že tohle není perverzní komediální skeč. Že tohle je míněno naprosto vážně a že se po vás opravdu chce, abyste předkládanému nejen uvěřili, ale abyste si k jednotlivým postavám vytvořili i osobní vztah, což – vzhledem k tomu, že dnes si lidé dokážou vypěstovat velmi emotivní osobní vztah například k robotům – není nemožné.

Zvláště v okamžiku, kdy se Honza Musil, něco jako průvodce pořadem, opravdu chová jako špatně naprogramovaný humanoid. Proč ale obětovat skoro hodinu života sledováním něčeho, co je zábavné asi tak jako voda odtékající ze dřezu?

NAPSALI JSME: TV Barrandov uvede seriál Sousedé, volební speciál nebo soutěž Roztoč to!

V prvním dílu nás – Honza Musil – přivítá v bytě, do kterého se brzy bude stěhovat, a snaží se nás přesvědčit, že tento seriál bude výjimečný, a že jsme všichni jedna velká rodina. To by si ale nesměl být patetický asi tak jako Jiřina Švorcová v Nedělní chvilce poezie.

Já sám za sebe bych si přál, aby Sousedé byli zabydleni i u vás doma, abychom se pro vás sousedy opravdu stali, a abychom společně mohli žít ty naše životy. Protože to je asi to nejdůležitější v té dnešní uspěchané a nehezké době. Já bych si moc přál, aby se moje babička mohla kouknout támhle shora a mohla si říct: „zase je to přesně tak, jako když jsem byla mladá, a ty, Honzíku, si byl malej kluk“.

Co vám mám povídat, slzu dojetí jsem ze sebe nevymáčknul (ne že bych se tedy moc snažil).

Pak se začne rozvíjet několik paralelních dějových linií, které mají být jakože reálné, včetně dialogů. Výraz „dějové linie“ berte prosím s opravdu hodně velkou rezervou. Obstarožní manželé přijdou pozdravit nové mladé sousedy: „A ten váš přítel, co on dělá? No jo, trenér z fitka. Ten asi musí mít kondičku!“ Stěhováci pomáhají vykládat věci z auta textaři z reklamní agentury: „Rejže, rejže, to chce nápad, sem snad Vietnamec?“ À propos, textaři z reklamních agentur v tak naleštěných kárách opravdu nejezdí, ale chápeme – „product placement“ v kombinaci se všeobecným hejtem na reklamu prostě zabírá. Muž středního věku se chce zavděčit žárlivé ženě: „Na tvoje rakvičky budou stát frontu i místní funebráci. Ty si má, levandulová…“ „Tati, nezpívej!“ projeví alespoň náznak soudnosti jejich dospívající syn (jeho hláška zní jako jedna z mála opravdu upřímně a uvěřitelně).

ČTĚTE TAKÉ: Drazí sousedé se propadají, Případy 1. oddělení táhnou více a více

Trapnost, která nemá hranic. Ten pocit, kdy si zakrýváte oči, i když kromě vás doma nikdo není, protože něco takového prostě odmítá váš mozek zpracovat. Hra na realitu, která je přirozená asi tak jako modrá šmoulí zmrzlina. Nejprofláknutější prvoplánové scénky, které si dokážete představit. Jestliže bývá tento seriál srovnáván někdy s Ulicí, která – stejně jako on – má zachycovat reálný život, pak za tímto produktem lidové zábavy zaostává ne o dva nebo tři, ale tak o padesát levelů.

ČTĚTE TAKÉ: Nova stahuje seriál Drazí sousedé. Vystřídají ho filmy

Mě se ten nápad na seriál, kde budou hrát lidi, co neuměj hrát, a budou ho psát lidi, co neuměj psát, docela líbí. Ale dost blbě se na to kouká, shrnuje dojem ze seriálu kolega Luděk Staněk v dalším díle svého geniálního Pořadu, díky kterému jsem tuto perlu z produkce Barrandova vlastně objevil. Takže až budete mít pocit, že je pro vás Ulice příliš intelektuální, Slow TV a přímý přenos z jízdy brousící tramvaje příliš akční a Tvoje tvář má známý hlas příliš přirozená zábava, zkuste Sousedy. Dál už to moc opravdu nejde.

BRAND24

A proč má seriál skvělé načasování? Inu, začal se vysílat o prázdninách, kdy jsou všichni po dovolených a kdy má každý spoustu jiné zábavy a letních radovánek. Takže až se všichni vrátí do školy a do práce, může Barrandov seriál v tichosti zase někam uklidit a nikdo si toho ani moc nevšimne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Komentátor, fejetonista, milovník dobrého piva, reklamy a world music.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).