Hlavní navigace

Sony KD-55X8505C: excelentní hardware, problematický Google Android TV

7. 12. 2015
Doba čtení: 14 minut

Sdílet

 Autor: Sony
Pokud si vzpomínáte na recenze televizorů Philips s tímto OS, tady je to „némlich“ to samé. Google zkrátka poslední dobou voře, co může.

Nové testy k 12. 2. 2017 (nesrovnatelně lepší Android TV 6)

Test Sony KD-55XD8005 s Android TV (6); první přístroj, popis změn a chování o. s.

Test Sony KD-49XD8305 s Android TV (6); druhý přístroj

Někdy se zapne, jindy nikoli. Vždy spadne při snaze naladit jiného satelitního provozovatele než Skylink CZ nebo Skylink SK, které jsou v systému předpřipravené, tu a tam si provede samovolný restart a EPG se jednou vyvolá a po druhé nikoli.

První nedodělky byly vidět po necelém dnu zkoušení. Po třech jich byla celá řada a našinci se chtělo až brečet, když viděl, jak skvělý obraz častokrát televizor nabízí, jak skvělý hardware – až na výjimky – má a jaké má také problémy s uživatelským rozhraním Androidu a dokonce i se základními funkcemi.

V této souvislosti jsem si položil i navýsost logickou otázku, zda to nebude daným kusem. Bohužel mé zkušenosti s obdobnými televizory značky Philips taktéž vybavenými Google Android TV (Philips používá i platformu Net TV) mluví o opaku, i když je zajímavé, že některé zlobily méně.

Základ problémů byl ale vždy stejný a opakovaly se stejné nedodělky.

Sony má ale i hezké kousky. Při připojení myši Logitech MX Master přes Bluetooth se mi objevila podpora kurzoru, a to i ve webovém prohlížeči. Jsem rád, že si i někdo jiný myslí, že vyhodit ho z operačního systému byla hloupost (věc Googlu).

Potěší ale i obrazová kvalita a zvuk, i když se mi zdálo, že by se trochu více černé hodilo. A také přehrávání přes Wi-Fi Miracast by nemuselo být co do kvality tak proměnlivé. To má ale drtivá většina výrobků udělané hodně slabě, takže „co do kvality proměnlivé“ je vlastně lepší…

Nechme ale nostalgie a nářků a podívejme se na chování televizoru v praxi. Ještě před tím však krátké shrnutí vlastností.

DALŠÍ RECENZE TELEVIZORŮ S ANDROID TV:

Philips 48PFH5500

Philips 55PUH6400

Philips 40PFH6510

Sony KD-55X8505 se středně lesklou obrazovkou je od asi 45 000 Kč ke koupi ve třech úhlopříčkách. Vedle 55" (140 cm) a 65" (165 cm) i v 75" (191 cm). Vždy je zabudován operační systém Android TV postavený na základě Android 5, podpora nahrávání, Bluetooth, Wi-Fi (802.11 n, 2,4 i 5 GHz) a dvojité tunery, i když pouze s jednou mechanikou PCMCIA (CI+) pro přístupovou kartu. Typicky satelitní či kabelovou.

Vše je podle výrobce zamýšleno pro kombinaci placených a volných kanálů, tedy typicky pro sledování placeného satelitního kanálu a například nahrávání volného kanálu pozemního.

Podpora kodeku H.265/HEVC je kompletní, tj. při příjmu z internetu, z rozhraní USB i na tunerech, a to i pro české experimentální vysílání DVB-T2. Sony pouze hlásí, že s poslední aktualizací přišla podpora DVB-T2/HEVC a rozlišení Full HD. Co se týče Ultra HD (4K), zatím ještě probíhá analýza streamu Českých Radiokomunikací. Jinak ale toto rozlišení při promítání přes USB fungovalo.

Instalace excelentní. Pokud nechcete satelit…

Montáž podstavce ve dvou dílech trvá jen chvíli, i když možná někomu méně zběhlému bude chvíli trvat, než přijde na to, jak zasunout stojiny, ke kterým se následně přišroubuje plocha podstavce tvořená nerezovou kulatinou.

Korpus se zdál být hodně subtilní, ale panel o úhlopříčce 140 cm držel a dobře držel i stabilitu.

Připojení antén je ovšem problém. Zasunout tu pro DVB-C/T/T2 je v pohodě, ale pokud chcete mít zároveň k dispozici i satelitní příjem, uvidíte, že konektor je tak blízko toho druhého, že se to bez speciálního klíče dělá jen velice těžko. Nejlepší je tudíž vyndat napojení pozemní antény a pokusit se šroubovat a šroubovat.

Softwarová instalace pro DVB-T/T2 je rychlá a na závěr ji zpečetí setřídění kanálů, což je sice logické, ale prakticky nikdo to nedělá. Co si vzpomínám, jen Sony a Hyundai…

Jakmile ale budete chtít ladit i satelit, a dělal jsem to několikrát, narazíte na nemožnost zadat jinou družici než dvojici satelitů Astra.

Předpřipraven totiž byl slovenský a český Skylink, cokoli jiného zadat prostě nešlo, a to ani pokud jsem se satelit pokusil doinstalovat později. Že to nezvládnu já, budiž, ale že to nezvládne člověk, který se tím živí každý den (profesionál), to už je na pováženou.

A nechtějte vědět, co k tomu říkal…

Setřídění naladěných stanic je pohodlné, i když jde pouze po jedné. Vzápětí však narazíte na to, že s nimi televizor zvláštně zachází. Prostý seznam kanálů se totiž vypsat nedá (chybí dotyčné tlačítko), takže buď musíte přes EPG, nebo přes tlačítko Discover, kde to ovšem ani zdaleka není ideální. V menu chytrých funkcí ještě najdete aplikaci „Program Guide“, přes níž to jde také, ale i zde je to trochu komplikovanější.

Sony navíc umisťuje televizní stanice laděné přes DVB-T od čísla 1, od 500 pak najdete stanice rozhlasové. Tuším že od tisíce jdou ty satelitní, ale nemohu potvrdit, že si to pamatuji dobře.

Mimochodem, televizor se mi pravidelně resetoval při pokusu o instalaci jiného satelitního systému než Skylink, a k Thoru, na kterém je freeSAT, jsem se tudíž ani nepřiblížil. Stačilo zabrousit na volby Nastavení satelitu, Výběr režimu satelitního tuneru, Pevná volba nebo DiSEqC, dotaz „Máte vyhrazený satelit pro oba tunery Main i Sub?“, odpověď „Ne“. Pokud jste vybrali pouze jednu družici, vše proběhlo v pořádku. Jen jsem se nedostal jinam než na Astru. Televizor se však alespoň nerestartoval.

Součástí instalace je i připojení k internetu. Wi-Fi šlo bez potíží napojit i přes WPS a na 802.11n si rezervovalo automaticky 5 GHz. Bohužel napojení poměrně často vypadávalo, ale nedokázal jsem vypozorovat kdy a za jakých okolností. Rozhodně to však nesouviselo s mým Wi-Fi směrovačem Netgear R7000, který opět fungoval bezchybně, nebo se zapnutím, resp. vypnutím televizoru. V průběhu testu se vše částečně usadilo, ale výpadky se tu a tam objevovaly stále. Vždy jsem pak musel televizor manuálně opět připojit.

Sony si u Android TV udělalo vlastní kurzor. Google ho totiž zrušil. K mému překvapení jsem přes Bluetooth připojil i výtečnou myš Logitech MX Master.
Autor: Bohumil Herwig

Sony si u Android TV udělalo vlastní kurzor. Google ho totiž zrušil. K mému překvapení jsem přes Bluetooth připojil i výtečnou myš Logitech MX Master.

Ovládání většinou příjemné

V ceně dostanete dva dálkové ovladače. Jeden standardní o něco menší než klasický, ale přehledný a s dobře čitelnými tlačítky velkými tak akorát, a druhý zjednodušený radiový s dotykovou ploškou zvaný One-Flick. Vybaven je i mikrofonem a podporou technologie NFC pro párování s kompatibilním mobilem či tabletem. Já se zaměřím na „klasiku“, druhý se mi totiž nepodařilo rozchodit. Ani na jednom však nenajdete vyvolání naposledy otevřených aplikací stejně, jako je tomu u Philipsu, a tuto funkci zjevně Google vypustil. Co si vzpomínám, uměly to pouze TV s Android 4. U Android TV (verze 5.0) nepomůže ani dlouhé podržení tlačítka Home à la mobil.

Není tu také tlačítko pro volbu obraz v obraze (PiP), což by se u dvoutunerového stroje určitě hodilo, a řadě z nás bude chybět i prosté vyvolání seznamu naladěných kanálů, které obvykle obstarává tlačítko List nebo OK/Enter.

Jinak za povšimnutí stojí především tlačítka Home (vyvolání chytrých funkcí a mj. nastavení) a TV/Radio přepínající mezi naladěnými rozhlasovými a televizními stanicemi. Pro samotné ovládání jsou nejdůležitější Back (Zpět) a TV fungující i jako Exit a zajišťující přímý návrat do vybraného tuneru.

Menu nastavení najdete na tlačítku Home, samostatně tlačítko na dálkovém ovladači nemá. Nabídka je na první úrovni vyvedena graficky a horizontálně, na další úrovni už textově. Ovládání je pohodlné, i když trochu zvyku vyžaduje, protože je děláno zcela jinak, než bývá obvyklé, a jinak působí i vzhledem k mobilu či tabletu.

Nějaké ovládání aplikací je v podstatě passé a televizor si vše ukončuje sám. Někdy se ale s výhodou můžete vrátit do předchozí aplikace přes Back, nejde to ale vždy.

Osmidenní EPG se zvukem a obrazem, ale…

Vstup do Guide, jak se zde EPG neboli programové nabídce říká, je hodně pomalý, takže si počkáte někdy dvě sekundy, jinde klidně čtyři nebo pět (během prvotního vyvolání po zapnutí). V této době nejde ani obraz ani zvuk, ale obraz prakticky nevidíte ani po vstupu do EPG, protože je skryt za celoobrazovkovým náhledem nabídky pořadů.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat a můžete zmáčknout i OK/Enter, aniž byste se na kanál přepnuli. Toto tlačítko totiž jen vyvolává další informace, mj. zadání časovače, tedy upozornění na pořad (TV se z pohotovostního režimu neprobudí), a ikony pro přímý přechod na kanál. Zobrazí se tu i podrobné informace o pořadu, včetně obsáhlého popisu.

Pokud je zadán, pochopitelně.

Z EPG vyskočíte zmáčknutím „TV“ a i v tomto okamžiku si chvíli počkáte (opět bez zvuku).

Co se týče paměti pro programovou nabídku, nedokázal jsem odhalit zákonitost, ale někdy informace zůstaly k dispozici i po vypnutí. Nicméně neobnovovaly se na pozadí a na daný multiplex jsem vždy musel vstoupit a teprve potom se stáhly.

Nefunkční vyhledávání aplikací na Google Store (Play)

Nabídka chytrých funkcí jako takových nebyla nijak velká, což si TP Vision (Philips) suplovalo doplňkovou nabídkou widgetů z předchozí platformy Net TV, které pod Android TV fungovaly v kompatibilním režimu.

U Sony bohužel najdete v podstatě jen obvyklý Google s předraženými filmy a komplikovaným přístupem, YouTube, které tentokráte fungovalo, parádní Berlínskou filharmonii, která se dala doinstalovat, stejně jako přehrávač videa VLC. Vedle nich je tu jen pár dalších „ikon“ a Netflix, který má i rozměrné tlačítko na dálkovém ovladači.

Chytré funkce, ale nejen je, vyvoláte přes tlačítko Home a objeví se nabídka, která je postavena – v jednotlivých pásech – na výšku. Nad sebou jsou pak umístěny (viz galerie výše):

  • Doporučené položky vytvářející se aktuálně podle vašich priorit (Androidu to ale moc nevycházelo).
  • Vybrané aplikace (od výrobce TV).
  • Vstupy (přehled těch standardních plus, pokud je to povoleno, sdílení obrazovky).
  • Aplikace – ty doinstalované i základní, kterých ale Sony mnoho nenabízí. Překvapí především Opera TV Store a Opera Browser. Hodně překvapí.
  • Hry – v základu jen Gameloft Hub, kde mj. najdete Asphalt 8 Free.
  • Nastavení zahrnující i zobrazení připojení na internet, časovače a nápovědu.

Jednotlivé nabídky jsou dělány fixně, ikony se nedají manuálně přesouvat a nedá se jim ani zadat poloha či nějaké pevné místo. Pohybují se samovolně podle toho, jak je využíváte, a ovládání této části je tak někdy trochu náročnější, jindy hodně náročné, protože neustále hledáte, kde se co vlastně nachází. V mém případě bohužel příliš neplatilo, že to, co jsem používal nejčastěji, mělo být umístěno na začátek.

Provedení menu na tlačítku Home je obdobou toho, co používá TP Vision u značky Philips.

Až na drobné výjimky, jako byly zejména zmiňované aplikace Net TV.

V části „Aplikace“ se mi v jako jediné zobrazovaly ikony ve dvou řadách. Jinak jsou v jedné dlouhé vodorovné linii. V obou případě ale – stejně jako například v menu Nastavení – nešlo v nabídkách kolovat, takže pohyb někdy může trvat zbytečně dlouho, a navíc je to až otravné.

Tržiště aplikací Google Play, nebo také Google Store (kdo se v tom má vyznat…) představuje opravdovou katastrofu. Nefungovalo totiž vyhledávání, resp. pracovalo zcela stejně, jako u TV Philips (viz recenze výše). V podstatě jsem tak našel „kulový s přehazovačkou“. Tedy s výjimkou MX Playeru, který se objevil po zadání „M“ a po zadání „X“ zase zmizel…

Výpis nalezených položek, které velice často vůbec nesouvisely s tím, co jsem vlastně hledal, byl zobrazován do jednoho nekonečného řádku, takže i když se – náhodou – vyhledávaná aplikace ukázala a nebyla na začátku, byl docela oříšek ji najít.

V drtivé většině případů jsem stejně nic nenašel, ať jsem listoval, jak jsem listoval. Při zadání „V“ (či jiné části názvu) se mi nenabídlo ani Voyo, a přitom vím, že k dispozici je. Nenašel jsem ale ani jiné aplikace, se kterými televizory, mobily či tablety s Androidem zkouším. Například ČT, Joj, Markíza, Prima Play, Filmbox Live či UPC Horizon Go.

Vyzkoušel jsem i HbbTV na stanicích ČT a občas fungovalo, většinou ale ne. Televizor měl někdy rovněž potíže s návratem do tuneru a jednou se stalo, že si neinicializoval obrazový výstup a pracoval tudíž pouze zvuk.

A pokud jsem u routeru, překvapila mě poměrně nízká (už jsem ale viděl i horší) kvalita videa přenášeného přes Wi-Fi Miracast, resp. kvalita proměnlivá, protože párkrát to i zafungovalo. A to se televizor ke směrovači vždy připojoval přes 5 GHz na Wi-Fi n (ac neumí).

Webový prohlížeč Opera a kurzor! Velké překvapení u Android TV, které oficiálně kurzor nemá. Sony si ho dodělalo samo. A v Opeře fungoval v pohodě. (Možná proto byl Chrome vyhozen…)
Autor: Bohumil Herwig

Webový prohlížeč Opera a kurzor. Velké překvapení u Android TV, který oficiálně kurzor nemá. Sony si ho dodělalo samo. A v Opeře fungoval v pohodě. (Možná proto byl Chrome vyhozen…)

Obrazové volby bohatě upravitelné

Obrazové volby zahrnují osm přednastavených režimů, upravit vedle základních možností můžete i pohybové vlastnosti obrazu, barevnou sytost, odstín a teplotu a všimnout byste si měli i položky „Živé barvy“ a nastavit si ji podle svého. Vyplatí se také nechat zvýraznit černou barvu, které se televizoru trochu nedostává.

Po přepnutí například do režimu Personální objevíte v nabídce další možnosti jako detailní úpravu barev modelu RGB a také vyvážení těchto barev. Nabídka je bohatá, mně osobně v ní ale chyběla možnost přímé regulace úrovně podsvětlení obrazovky.

Přednastavené zvukové volby jsou čtyři, ale upravit basy a výšky nemůžete. Protože televizor podporuje bezdrátový externí subwoofer, je tu jedna volba i pro něj.

Sony nabízí dosti vysoký zvukový výkon a volba „Noční“, rozumějte „noční režim“, je určena právě pro sledování v „citlivých“ prostorech. Jakmile jsem do něj pustil kvalitní šestikanálový zvuk v DTS, bylo to dost drsné, takže se tato volba rozhodně může hodit.

Standardně u Sony najdete přehrávač VLC, který stačí jen nainstalovat. V podstatě jediné, co se mi podařilo dohrát dalšího, byl MX Player.
Autor: Bohumil Herwig

Standardně u Sony najdete přehrávač VLC, který stačí jen nainstalovat. V podstatě jediné, co se mi podařilo dohrát dalšího, byl MX Player.

Multimédia: základ slabší, ale dohrát jde VLC i MX Player

Stažení VLC proběhlo zcela bez problémů, ale vyhledávat ho přes Google Store bych opravdu nechtěl. Nejspíše by se mi stejně nepovedlo.

Naštěstí MX Player jsem našel a naštěstí se dal také nainstalovat. Bohužel jeho náhled na videa (načte se médium a pak se zobrazí všechny adresáře, ve kterých najde něco k přehrání) je sice na gigabajtu či deseti v pohodě, ale se zvyšující se kapacitou začínaly být problémy znatelné. U mého testovacího terabajtového disku Freecom to bylo hodně problematické, ale větší potíže začaly být znát už i u 256 GB. Ve vypsaném seznamu se navíc nedá kolovat, takže vyhledávání položek k přehrání je komplikované.

Zabudovaný přehrávač VLC byl sice v tomto ohledu o chlup lepší, ale pro změnu nezvládal externí titulky, i když se tak tvářil. Výsledkem bylo, že jsem pro zkoušení videa používal tyto dvě aplikace plus jednu zabudovanou. Použít by se sice dal i nějaký souborový manager, ale žádný jsem nenašel. Mimochodem, ani přes MX Player, ani přes VLC jsem nezvládl 4K video kódované HEVC. Přehrál jsem ho až – ve vynikající kvalitě – právě zabudovaným softwarem.

Z dalších aplikací pro multimédia je použitelná už jen „Music“. Ta zvládne solidní adresářový náhled a vedle běžných formátů si poradila i s ukázkou ve FLAC a v DTS.

Zabudovaný software pro přehrávání fotografií byl v podstatě nepoužitelný, protože jsem se v něm velmi obtížně orientoval.

Multimédia bych zhodnotil asi takto: budete si s nimi muset pohrát a minimálně najít něco na fotografie. U videa si nejspíše vystačíte s VLC nebo MX Playerem. Pozoroval jsem ale u nich i problémy s navázáním na poslední pozici, a to i přesto, že tato volba byla v nastavení zatržena.

Zabudovaný přehrávač měl s touto funkcí taktéž potíže, ale na druhou stranu, pokud nepotřebujete externí titulky, bude asi nejlepší sáhnout po něm.

Sony s Android TV? I tady je příliš brzy

Podle současného stavu věcí a toho, co se děje, resp. u Googlu neděje ani několik měsíců po uvedení na trh, to vypadá, že Sony, stejně jako TP Vision (Philips), vsadila na špatného koně.

Zatímco verze Android 5.0 se Google u mobilů rychle zbavil uvedením 5.1, tady na zásadní aktualizaci stále čekáme.

A že by byla zapotřebí!

Pak se možná z jen částečně funkčních, resp. problematicky funkčních televizorů stanou televizory fungující tak, jak je zvykem u konkurence. Ta totiž má – a hovořím o konkurenci používající Linux – značný náskok, i když slovo „náskok“ situaci správně nevyjadřuje. TP Vision (Philips) má alespoň Net TV, ale u Sony jsem nic jiného nenašel a opakující se potíže mi v případě testovaného KD-55X8505 přijdou jako dvojnásobná škoda. Ten totiž nabízí výtečný obraz za prakticky všech okolností s vysokou pohybovou ostrostí a například i velice dobrým zvukem s excelentní výkonnostní rezervou zesilovače, byť má jen papírových 2× 10 wattů. Nabízel by i velice dobrý, až výborný, poměr cena/výkon pokud by byl funkčně spolehlivější. Velice příjemná je i podpora kurzoru a je vidět, že Sony dělalo všechno pro to, aby se s problematickým Android TV od Googlu vypořádalo se ctí. Bohužel to zjevně není v jeho moci stejně, jako to není v moci TP Vision.

Nedodělků je tolik, včetně občas nefunkčního HbbTV a vypadávajícího Wi-Fi, že to výrobce televizoru ani sebevymazlenějším přístrojem nemůže zachránit. Co je nám platný výborný obraz i zvuk, když má televizor základní funkční problémy?

Zatím tedy radím nekupovat a počkat, i když upřímně doufám, že takto nadějný televizor neupadne díky tomu v zapomnění a že výrobce – či spíše výrobci – vše dopracují (hlavně Google).

Sony Bravia KD-55X8505 by si to rozhodně zasluhovala.

Hodnocení

pro: výtečný hardware, velice dobrý zvuk s dostatečnou rezervou zesilovače, podpora kurzoru (pochází od Sony, nikoli od Google), výtečný obraz, a to i ze špatných zdrojů, ale…

BRAND24

proti: …proměnlivá kvalita při přehrávání přes Wi-Fi Miracast, hodilo by se více „černé“, nešlo instalovat jiný satelit než Astra, žádné české/slovenské aplikace v základu, nespolehlivé prostředí s výpadky funkcí, samovolným restartováním a dalšími problémy

Balení obsahuje

  • 2× dálkový ovladač (RMF-TX100E a RMT-TX100D)
  • 4× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (běžný, dvoužilový)
  • uživatelská příručka (nápověda) přímo v televizoru
  • záruka: 24 měsíců

Jak vám zatím připadá Android v televizoru?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).