Hlavní navigace

Šok pro německé diváky s DVB-T: RTL plánuje odchod z pozemního vysílání

16. 1. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Německá mediální skupina RTL má pro odchod z DVB-T hned několik důvodů. Hlavním argumentem je to, že téměř 96 % diváků přijímá její programy přes satelit, kabel nebo IPTV.

Německá mediální skupina RTL, která je na tamním trhu nejsilnější v oblasti televizního vysílání, podíl hlavního kanálu v loňském roce na sledovanosti se pohyboval okolo 14 %, plánuje odejít z pozemního digitálního vysílání (DVB-T). Dnes o tom informoval server W&V s odvoláním na generálního ředitele dceřiné společnosti RTL Interactive Marka Schrödera. Skupina nevidí cestu pro pokračování v rámci pozemního vysílání. Podle posledního průzkumu AGF/GfK přijímá kanály RTL přes anténu okolo 1,17 milionu diváků.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Auto Motor und Sport nejpozději do konce března kompletně v češtině

1. června letošního roku by mělo dojít k ukončení distribuce kanálů RTL, VOX, Super RTL a RTL II v Mnichově, na celostátní úrovni má být šíření stanic RTL ukončeno v rámci DVB-T do konce roku 2014. Pokud by se RTL rozhodla distribuci přerušit dříve, hrozily by jí nemalé sankce. V Berlíně by navíc mělo dojít i k ukončení šíření zpravodajského kanálu n-tv, který není přímo součástí multiplexu RTL, ale sítě „Gemischtes Bouquet 3 Berlin“, v níž jsou šířeny stanice různých provozovatelů.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Německá veřejnoprávní televize přepracovala svůj hybridní portál HbbTV

Jaký je důvod k tomu, že RTL chce přerušit pozemskou distribuci? Zcela jednoduchý. Podle jejích průzkumů sleduje kanály z portfolia RTL prostřednictvím klasické antény minimum diváků (necelých 5 %). Většina z nich (téměř 95,8 %) se spoléhá na satelit, kabel nebo IPTV. RTL uvedla, že pro další pokračování v rámci DVB-T by musely být splněny také dvě podmínky, a to dobrá politika plánování a jasný obchodní model, k čemuž nedošlo. Schröder uvedl také jako jeden z důvodů vysoké náklady na distribuci signálu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).