Hlavní navigace

Názory k článku Smajlík představí Rakušanům digitální televizi

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 4. 2006 1:26

    Trident (neregistrovaný)
    Reklamní kampaň se u nás může spustit teprve až budou pokryta alespoň krajská města. Bez tohoto nelze nic takového rozbíhat. Dneska už to byl pátý člověk co si mi stěžoval že si koupil v hypernově dvb-t stb(tuším Mascom) a nejde mu to. Jaké bylo jeho překvapení když jsem mu řekl že signál je jenom v okolí tří velkých měst v ČR a u nás ne.Neví se kdy bude. Pokaždé když slyším v ČT nebo rozhlase něco o DVB-T tak se nikde nezmiňuje pokrytí. Vše se už bere jako hotová věc že je to jako celorepublikově. Běžného člověka pak ani nenapadne že nemá signál. Ani mu tato otázka nevyvstane na mysli. O to horší je vystřízlivění. Kampaň ano, ale až bude alespoň pokrytí každého krajského města. Totiž kampaň v případě že pokrytí bude vypadat jako teď, bude akorát vést k nasranosti že je to jenom pro Pražáky/Brňáky/Ostraváky.
    No a slušný obchodník pak v prodejně elektroniky tak navrhne satelitní řešení. Ti chudáci prodavači v té hypernově taky už odkazují na satelit. V lepším případě dodá k nové plazmové TV i montáž paraboly + zapojení satelitního stb. V horším případě objedná UPC vydřiduchy k montáži setu na příjem kostičkovaného UPC paketu(drží primát v počtu programů na transpondér).

    Tento rok na našem sídlišti znatelně narostl počet parabol asi o čtvrtinu;) Víc už asi nenaroste neb se už nikam nevejdou.Chataři kteří nechtějí kvůli fotbalu jezdit domů už mají po střechách také sat montáže. No a jak si na kole projíždím vesničky tak mi přijde že alespoň ten náš západ je docela dobře zasatelitován. Ve tady vesnicích je penetrace satelitů nebojí se řící klidně i 50 a více procent.
  • 12. 4. 2006 13:18

    Miko (neregistrovaný)
    nemyslím si, že by bylo nejlepší spustit kampaň až po větším pokrytí území. U nás je naopak chybou těžká neinformovanost veřejnosti (např. zmíněné pokrytí), neustálé odkládání legislativ, spekulace mpeg2/4 atd.
    V tomhle si myslím, že to mají Rakušáci vymyšlené lépe. U nás snad je také pár projektů na podporu "informovanosti veřejnosti", nicméně jak je vidět, tečou ty peníze do kanálu.
  • 12. 4. 2006 14:20

    Trident (neregistrovaný)
    No když tak poslouchám různé diskuze v TV tak napjatě vždy očekávám alespoň náznak informace o tom kdy se zmíní alespoň náznakem pokrytí nebo ukážou mapku. Ne. Prostě řeší se samé legislativní kraviny. Maximálně se zmíní nízší pokrytí béčkovým a céčkovým muxem.I třeba v pořadech na Leonardu tuto základní informaci opomíjí. Nikdy jsem ani neviděl pořad, který byl speciálně věnován zvyšování pokrytí. NIKDE NENÍ PŘESNÝ HARMONOGRAM ROZŠIŘOVÁNÍ POKRYTÍ!!!

    Promiňte, ale připadá mi to už jako úmysl. Ve stínu kladů se zapomíná na pokrytí. A je vytvořen začarovaný kruh. Pohlaváři říkají že není poptávka a proto pokrytí zvyšovat nebudou. No jo ale když není pokrytí tak dá rozum že tam taky není poptávka:). Jakmile řekne soused sousedovi, ženská ženský, děcko děcku že mají doma stb a budou diskutovat hitparádu na Óčku tak se po STB zapráší.

    Já jsem sice zastánce satelitního příjmu a celou digitalizaci bych řešil satelitem(kvuli lobbystům v eu bych nechal jeden dvb-t vysílač v Praze). Toto je o mne víceméně známo a hrdě se k řešení s DVB-S hlásím a obhajuji co se dá;) Nicméně když už chce někdo utrácet peníze za drahý DVB-T špás, tak ať je aspoň utratí smysluplně a ať nemlží.
  • 12. 4. 2006 15:03

    anonymní
    Ale chlapci, copořád remcáte o pokrytí, vždyť mnoho portálů na internetu mapky předvádí a úpíše o nich. Jen to chce více sledovat. A Rakušané: pokud jste nepochopili, jsou poněkud za námi a už začínají kampaň dělat. My jo sice také děláme, ale chtělo by to ještě intenzivnější. Nejsme na tom tak špatně. A že dogi nejde ještě v Horní.Dolní? Myslíte opravdu, že byx měla jít napřed tam a pak třeba až v Praze?
  • 12. 4. 2006 15:11

    Trident (neregistrovaný)
    Mno. Pokud se podíváte na poslední statistiky jaké je využívání internetu u nás, tak ona klasická média(tv,rozhlas,noviny) jsou té technicky zaostalejší části obyvatelstva mnohem blíže než internet. Zkuste se ne to podívat z pozice notorického Novačumi la/ky.

    Pokud jsou na tom Rakušáci s pokrytím taky tak špatně, tak začínat prezentaci digitálního vysílání je imho též špatné. Pokud neuvedou alternativu v podobě satelitního příjmu nebo provudí v uživatelích zvědavost proč moje kabelovka ještě nevysílá v DVB-C. Ty rakouské alpy se také asi moc dobře pozemákem nevykryjí.
  • 12. 4. 2006 17:43

    Guest (neregistrovaný)
    Nevíte někdo, kde na netu je mapa pokrytí (plánovanou) rakouskou DVB-T? Jedná se mi o možné překryvy a tím možnost chytit pak v digitálu rakouské DVB-T (teda jestli to bude vůbec možné).
    Dík.
  • 13. 4. 2006 13:28

    ivovi (neregistrovaný)
    Naprosto souhlasim! Tedy s tim mlzenim a chybejicimi informacemi o pokryti. Ale to je zasadni problem cele nasi digitalizace.
    Jen bych uprvil casovani kampane z "po pokryti krajskych mest" na "po stanoveni presneho casoveho planu rozsirovani pokryti a vcetne zaruky pouziti mpeg2". Pokud neni jasna koncepce nema smysl informovat. A stat by ji znat mel, protoze:
    Stat se zavazal vypnout analog do urciteho data. Stat by mel zajistit ekvivalentni pokryti digitalem ctyr stavajicich celoplosnych programu (CT1,CT2,Prima,Nova). Stat by mel stanovit hramonogram takoveho pokryti. Pokryti novych programu uz stat hlidat nemusi, to uz muze zaviset klidne na libovuli rady, dostatku financi, vyjednavani jednotlivych provozovatelu - tedy soucasny chaoticky stav. Otazka je, co s novymi verejnopravnimi kanaly. Muj nazor je, ze pokud stat vybira penize na jejich provoz, mel by take zajistit pokryti temito programy.
  • 26. 4. 2006 23:24

    Mr. B (neregistrovaný)
    Mapka pokryti asi nikde neni, ale konkretni stanoviste s vysilacimi vykony ano. Vzhledem k tomu, ze jsou shodne se soucasnymi analogovymi a s analogickymi vykony, cekal bych pokryti shodne se soucasnym analogem. Presneji receno, na zacatku to bude o neco horsi, protoze se zacina na kanalech nad 60, ale po prechodu na nizke kanaly pasma UHF to bude naopak lepsi. Na jizni morave pojede k24 jako z praku a rusici Svitavy uz nebudou problem. Moc se na ORF tesim, tam je aspon na co koukat.
  • 13. 4. 2006 15:47

    ladik12 (neregistrovaný)
    Nesouhlasim.
    Rozdil je jen v tom, ze pokud pouzijete nevhodny zesilovac a tento prebudite, tak na analogovem signalu se to projevi spatnym obrazem, takze to hned vidite, kdezto u digitalu nevidite nic protoze to nehraje.
    Vhodny (zduraznuji: vhodny) antenni zesilovac v miste se slabym signalem pomuze vzdy.
  • 13. 4. 2006 15:53

    anonymní
    On ten zesilovač pomůže jen tehdy, když má set-top-box tu špatnou vlastnost, že když je síla signálu pod určitou hranicí, tak nic nedekóduje. V tomto případě pomáhá. Ale ani kvalitní zesilovač nikdy nemůže zlepšit příjem tak jako ho zlepší u analogu, protože analogová MODULACE se zesílit dá (zesílí se spolu se signálem), ale digitální modulace se se signálem nezesílí. Takže ve výsledku kvalitní zesilovač nic nezkazí, ale ani nepomůže, leda tak na 10 %.
  • 12. 4. 2006 21:52

    anonymní
    Jestli se to, co teď běží po novinách a médiích, dá považovat za informační kampaň, tak laika jenom znejistí. A to docela dost.
    Třeba MF Dnes vytrvale píše jeden blud, a to že uživatel digitální programy na současnou ANTÉNU nezachytí. A že si budou muset zákoazníci pořídit pokojové antény!!! To je ale blbost! Vždyť směrovka na střeše to chytí vždy líp, i když to půjde z trochu jiného směru než je mířená. Nějaký kus železa v bytě, ten chytí tak akorát rušení od Set-Top-Boxu, které některé ruší v celém spektru dost slušně.
    Někteří se také vyjadřují, že digitální signál nemá žádné rušivé artefakty jako jsou "duši" atd. u analogu. Digitál sice nemá duchy, ale zejména při nižší kompresi (tzn. pod 3,9 MBit/s toku obrazu) jsou tam velice patrné kostičky a mozaikování obrazu jako celku. Já bydlím v Praze, mám kvalitní směrovku a 6ižkov na přímou viditelnost, ale semtam mi signál i vypadne, a to mám sílu 95 % a kvalitu 100 %...
    Ale největším problémem je nemožnost zesílení digitálního signálu anténním zesilovačem. On sice signál v podstatě zesílí, ale ve výsledku to nepomůže, protože si ty jedničky a nuly nedomyslí... Přitom asi pro 25 % obyvatelstva je příjem bez pomoci anténního zesilovače nemyslitelný, zejména v odlehlejších oblastech, kam se DVB-T při plánované síti "menších" vysílačů hlavně v městech nemá šanci kvalitně dostat...
    Takže by se měly uvádět i zápory digitalizace, a nejen klady.

    A když už jsem se rozepsal, tak někteří laici rozlišují "analogový" a "digitální" signál. A pak se diví, že digitál zachytí odrazem od kopce, když prý žádné odrazy nemá... On se ten signál chová úplně stejně jako analogový, rozdíl je v MODULACI - známý je problém u analogu, že se tam zpomaluje fáze, a tak vznikají při odrazech ti duši. Digitál má taky odrazy, jenom tam ti duši nevznikají, ale zase může být potíž s výpadky...
    Každopádně Rakušáci si DVB-T velice pomůžou, protože vykývat analogem ty jejich údolí, to je docela práce... Tam má vysílač každá vesnice, i když je třeba jen 10 km od 500 kW vysílače, jenomže jsou za kopcem, a tak je signál sice silný, ale nepoužitelný. Takže jestli pustí DVBčko ze silných alpských vysílačů, to bude dosah!
  • 14. 4. 2006 19:25

    Kuba (neregistrovaný)
    Možná že se trochu nechápeme, on ten zesilovač samozřejmě pomůže, pokud je jeho vstupní díl citlivější, než ten u přijímače (to znamená že může výrazně pomoct třeba u PC karet a méně kvalitních STB). Ale pokud je signál natolik slabý, že modulace je v úrovni, kterou nelze kvalitně dekódovat, nepomůže ani zesilovač. U analogu, kdy máte signál bez zesilovače černobílý a zazrněný, a dáte tam KVALITNÍ zesilovač, tak je najednou signál i třeba jen jemně zazrněný a barevný. U digitálu je takováto změna nemožná - u analogu se zesílením modulační křivky dekódovaná modulace zlepší, u digitálu se modulace zlepšit nemůže.

    Z toho vyplývá, že zesilovač nikdy nic nezkazí, někdy i pomůže. Ale nikdy nezlepší výsledný obraz (ješte doplním, že u digitálu je obraz sice stále stejný, ale jeho podoba se při nedostačující úrovni kvality modulace může měnit - obraz bude sice stále stejný, ale bude vypadávat, kostičkovat atd.) tak, jako toho byl schopen u analogu. Je to jako rozdíl s poškrábaným CD a starou kazetou. Z poškráného CD dostanete zvuk celkově kvalitní, ale místy s mezerami ve zvukovém toku, které nikdy nemůžete zacelit (a z toho je pak přeskakování, nemožnost načtení atd.). Ze staré kazety dostanete zvuk sice se šumem, který ale můžete vhodnými způsoby odstranit. Případně pokud je poškozen pásek, zvuk na některých místech sice není kvalitní, ale harje pořád.

    A ještě bych si dovolil nesouhlasit s tvrzením, že pro DVB-T stačí tak nízký s/š odstup. Ono dle tabulek to tak je, ale v reálu to nikdy tak nebude, protože to by signál i šum musely být stále na stejné neměnné úrovni. A při dnešních zdrojích rušení, jako jsou spínané zdroje, mobilní telefony a další, ten šum bude neustále proměnný. A potom bude digitál vypadávat.
    Jako příklad uvedu situaci, kterou znám z vlastních zkušeností. Děda má na chalupě signál digitálu (mplex. A ze Žižkova) na strength = 80%, quality = 100%, což je témeř ideální signál. Vždy, když po silnici okolo projelo starší auto, po analogovém obraze (který byl jinak naprosto čistý, a byl také přijímán ze Žižkova) běhaly drobné bílé proužky, ale skoro nebyly vidět, takže to diváka nerušilo. Teď se dívá na DVB-T a při průjezdu staršího auta obraz buď zamrzne, nebo rovnou vypadne. A zvuk vydá klasický skřek. Což, uznejte, ruší podstatně více, než drobné bílé proužky.
  • 14. 4. 2006 23:56

    Kuba (neregistrovaný)
    Pardon, zapomněl jsem uvést jedno klíčové slůvko - "KVALITNÍ zesilovač nikdy nic nezkazí, někdy i pomůže". Takové ty zesilovače, co se prodávají vestavěné do polských sít, které koupíte v Hypernově za 250 Kč, tak ty toho zkazí hodně, a to i u analogu, o digitálu nemluvě. Kvalitním zesilovačem mám na mysli třeba výrobky firmy TEROZ, zejména pak typ s vyrovnanou charakteristikou, který jsem s digitálem testoval, a ten i trochu, podotýkám TROCHU pomáhá i u kvalitních STB. Jinak si ale stojím za svým názorem, že zesilovač při slabém signálu nic moc nevylepší (pokud máte kvalitní STB a ten nezesílený signál nerozkóduje, tak si zesilovačem moc nepomůžete). Ale jak jsem již zmínil, při použití horšího STB, případně PC karty kvalitní zesilovač může docela pomoct.

    Jinak k té "citlivosti" zesilovače: On má na vstupu vstupní díl, stejně jako má přijímač. Jde o to, že tento vstupní díl zesilovače může být citlivější než vstupní díl přijímače, a pak tedy zesilovač pomáhá - protože zachytí signál, se kterým by si již přijímač neporadil, a tím, že ho zesílí, tak si s ním přijímač poradí. Ovšem je třeba dát si pozor, abychom zesilovač nepřebudili, pak udělá víc škody, než užitku. Jde mimo jiné i o seřízení toho vstupního dílu zesilovače - protože pokud pustí příliš mnoho signálu do zesilovacích tranzistorů, tak se zesilovač zahltí a zakmitá - no a s kvalitním příjmem se můžete rozloučit. To je případ právě těch polských zesilovačů, které toto dělají velmi rády.
  • 14. 4. 2006 10:43

    ladik12 (neregistrovaný)
    Prominte, ale to je nesmysl.
    Vhodny zesilovac zlepsi odstup signal sum na vstupu demodulatoru v prijimaci presne stejne u digitalniho jako u analogoveho prijmu. Rozdil je v tom, jak se projevuje zhorseni odstupu: u analogoveho prijmu postupnym zvysovanim snezeni v obraze, u digitalniho je obraz stejny az po hranici, kdy dojde k uplnemu vypadku prijmu. Rozdil v odstupu signal/sum pro dokonaly a sledovatelny prijem je u analogu cca 30 dB, u digitalu sotva 2 dB.
    Z toho jednoznacne vyplyva, ze vhodny zesilovac muze pomoci digitalnimu prijmu vice nez analogovemu.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).