Hlavní navigace

Slovenský veřejnoprávní rozhlas přidal do digitálního multiplexu stanici Patria

22. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: archiv autora
Nabídku slovenského digitálního rozhlasu ve formátu T-DAB+ rozšířilo Rádio Patria, jehož prostřednictvím oslovuje RTVS národnostní menšiny žijící na Slovensku.

Do nabídky slovenských rozhlasových stanic vysílajících v digitálním formátu T-DAB+ bylo nově zařazeno Rádio Patria, jehož vysílání je určeno národnostním menšinám na území Slovenské republiky. Vysílání digitálního rádia ve standardu T-DAB+ by mělo zaručit efektivnější využití frekvenčního spektra a s ním související prostor pro šíření dalších rozhlasových stanic, dále pak vyšší kvalitu zvuku a související doplňkové funkce.

PSALI JSME: České Radiokomunikace posílily síť určenou pro DAB vysílání, přibyl vysílač v Berouně

Aktuální programová nabídka digitálního rozhlasu RTVS zahrnuje stanice Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Litera, Rádio Junior a nejnověji také Rádio Patria v kombinaci s Radio Slovakia International. Jsme rádi, že nejnovějším přírůstkem v digitálním rozhlasovém multiplexu je právě Rádio Patria, protože tento programový okruh nemá vzhledem k trvalému nedostatku FM frekvencí zajištěné takové pokrytí, jaké bychom si přáli. Díky T-DAB+ vysílačům v Nitře a v Košicích se vysílání Patrie dostane i k posluchačům na jihu naší země, netají svou radost technický ředitel RTVS Andrej Doležal.

Andrej Doležal, technický ředitel RTVS

Zařazení Rádia Patria do digitálního multiplexu by mělo zlepšit jeho příjem pro oblast Žitného ostrova na jihozápadě Slovenska a v okolí města Košice. Digitální vysílaní a jeho výhody intenzivně propagujeme v rámci našeho vysílání, ať už prostřednictvím reportáží, nebo rozhovorů s odborníky. Našim posluchačům také vysvětlujeme, jak digitální vysílání funguje a jaký přístroj je pro jeho příjem vhodný, dodává Attila Lovász, ředitel Rádia Patria a Centra pro národnostní vysílání RTVS.

BRAND24

Posluchačům, kteří se zajímají o příjem digitálního rozhlasového vysílání, doporučuje RTVS pořízení přijímače s podporou standardu T-DAB+ a kompresního formátu HE-AAC. Vysílání ve standardu T-DAB+ spustila na území města Bratislava společnost Towercom ve spolupráci s RTVS ke konci roku 2015. Později se vysílání rozšířilo do lokalit Nitra, Košice a Banská Bystrica. T-DAB+ vysílač v Nitře provozuje společnost Avis.

Více informací o digitálním rozhlase a standardu DAB+ včetně mapy jeho pokrytí naleznou zájemci na webu RTVS.

Technické parametry DAB+ vysílačů RTVS

Bratislava – Kamzík

Frekvenční blok: 12C / 227,36 MHz
Nadmořská výška: 427 m
ERP: 3,6 kW
Kompresní systém: HE-AAC/Stereo

Nitra – Zobor

Frekvenční blok: 11C / 220,352 MHz
Nadmořská výška: 550 m
ERP: 5 kW
Kompresní systém: HE-AAC/Stereo

Košice – Heringeš

Frekvenční blok: 12B / 225,648 MHz
Nadmořská výška: 324 m
ERP: 2 kW
Kompresní systém: HE-AAC/Stereo

Banská Bystrica – Laskomer

Frekvenční blok: 12A/ 223,936 MHz
Nadmořská výška: 620 m
ERP: 2 kW
Kompresní systém: HE-AAC/Stereo

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).