Hlavní navigace

Slovenská veřejnoprávní RTVS ukončí vysílání v SD rozlišení na satelitu Astra

21. 12. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Od ledna příštího roku bude RTVS společně s ostatními celoplošnými televizemi na Slovensku vysílat na satelitu Astra pouze ve vysokém rozlišení.

Svým divákům doporučuje slovenská veřejnoprávní televize přesvědčit se, zda satelitní přijímač, který využívají, umožňuje příjem v HD kvalitě. Jako nejjednodušší způsob pak uvádí spuštění automatického ladění a následné ověření, zda přijímač dokáže naladěné programy přehrát i v HD rozlišení. Satelitní signál Jednotky a Dvojky na satelitu Astra ve standardu SD bude totiž k 31. prosinci vypnut.

RTVS se v rámci pokračujícího technologického rozvoje rozhodla ukončit satelitní distribuci v SD rozlišení na satelitu Astra 23,5 °. Protože na této platformě poskytuje svoje služby největší satelitní operátor a distributor televizního signálu Skylink, doporučujeme divákům, kteří programy RTVS sledují prostřednictvím satelitu, aby neváhali a co nejdříve si pořídili kompatibilní zařízení umožňující příjem signálu v HD kvalitě, uvedl technický ředitel RTVS Andrej Doležal. V souvislosti s tímto krokem byl 16. listopadu navýšen datový tok HD verzí Jednotky a Dvojky na zmíněném satelitu na celkových 16 Mb/s.

Technický ředitel RTVS Andrej Doležal

Zástupci RTVS také využili této příležitosti a okomentovali rozhodnutí jedné slovenské komerční televize ukončit zemské vysílání na platformě DVB-T. V této souvislosti se mnoho diváků ptá, zda z DVB-T odchází i RTVS. Chci je proto ubezpečit, že RTVS v této platformě zůstává. Šíření veřejnoprávních programových služeb prostřednictvím DVB-T je pro RTVS zákonnou povinností a smluvně je máme zabezpečené minimálně do roku 2026, dodal Doležal.

Tipy C

PSALI JSME: Kauza Markíza v DVB-T pokračuje. SAKT vede rozhovory o cenách

Všechny informace potřebné pro naladění programů RTVS jsou zveřejněné na speciální microsite nebo na webu Skylinku. Pro případné dotazy také televize zprovoznila mailovou adresu akonaladit@rtvs.sk.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).