Hlavní navigace

Slovenská Jojka dostala pokutu za pořad v češtině, porušila jazykový zákon

4. 12. 2013
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Pokutu 200 euro (5 500 korun) má televize zaplatit za pořad Ty zhubni a ty přiber!, který odvysílala letos v dubnu. Americká reality show měla český dabing.

Dvě stě euro musí zaplatit slovenská komerční televize Joj za to, že letos v dubnu odvysílala americkou reality show Ty zhubni, ty přiber! s českým dabingem. Podle slovenské Rady pro vysílání a retransmisi tím porušila jazykový zákon, který od roku 2009 zakazuje vysílat televizní pořady v jiném než slovenském jazyce. Jojka se proti jazykovému zákonu prohřešila už loni, když na druhém programu Plus odvysílala dva díly amerického sitcomu Jak jsem poznat vaši matku rovněž s českým dabingem. Tehdy se vysílací rada uspokojila jen s upozorněním na porušení zákona.

K TÉMATU: Jiří Šenkýř z RRTV vysvětluje: Erotický kanál musí mít děj, jinak jde o porno

BRAND24

Jazykový zákon umožňuje slovenským televizím vysílat pořady v češtině jen tehdy, pokud jejich český dabing vznikl do 31. prosince 2007 a byly do tohoto data již v češtině odvysílány na některé z televizí na Slovensku. To však není případ zmiňované reality show Ty zhubni, ty přiber!, protože druhá řada tohoto pořadu, již aktuálně Joj vysílá, vznikala v letech 2008 a 2009, a český dabing tedy nemůže být staršího data. Od 1. ledna 2008 mají slovenské televize přímo zákonem přikázáno dabovat zahraniční pořady do slovenštiny.

„Podpora slovenského dabingu má smysl nejen pro uplatňování státního jazyka v praxi, ale má i rozměr ekonomický, protože se tím vytvářejí podmínky práce pro ne zrovna bezvýznamnou část slovenské kulturní obce,“ hájí postup úřadů předseda slovenské vysílací rady Miloš Mistrík. Vysílání původních českých filmů a pořadů v češtině na Slovensku zakázané není, jazykový zákon se vztahuje pouze na dabingy zahraničních pořadů. Na porušení zákona ze strany TV Joj upozornil vysílací radu divák. Podobných stížností na porušování ustanovení o státním jazyku řešila od roku 2000 již šestatřicetkrát, ale pouze v devíti případech dospěla k názoru, že jsou opodstatněné. Češtiny se týkalo 12 stížností, čtyři byly Radou uznány.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).