Hlavní navigace

Sledujeme placenou satelitní televizi ze zahraničí: polská Cyfra+

10. 2. 2011
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 322915
Polské programy jsou pro českého diváka velice atraktivní nejen proto, že jim rozumí, ale také proto, že získat jejich předplatné není v tuzemsku vůbec žádný problém. Není se tedy čemu divit, že další díl seriálu o placené satelitní televizi ze zahraničí budeme věnovat opět našim severním sousedům. Tentokrát se podíváme na „zoubek“ službě Cyfra+. Ta si získala velkou oblibu především poté, co Nova Sport přišla o anglickou Premier League a diváci se nechtěli houfně přesouvat k programu Digi Sport. V nabídce Cyfry+ je navíc i atraktivní filmový kanál Canal+ Film, který nasazuje některé filmy dříve než tuzemské HBO.

O službě Cyfra+

Polská satelitní služba Cyfra+ působí u našich severních sousedů od listopadu 1998. Jejím provozovatelem je tamní operátor Canal+ Cyfrowy. Podle dostupných informací má milion a půl platících zákazníků. V roce 2002 společnosti pomohla fůze s konkurenční firmou Vision TV, služba nesla označení Nowa Cyfra+, ale později se vrátila ke svému původnímu názvu Cyfra+. Na počátku v tomto balíku bylo pouze sedm kanálů (Canal+, Polsat, Eurosport a další), později byly zařazeny i programy tamní veřejnoprávní televize – TVP 1 a TVP 2 – na něž se nabalovaly další televize. V současné době je v nabídce již přibližně sto programů v polštině a také několik rozhlasových stanic plus kanály šířené v režimu free-to-air, tedy nekódovaně. Všechny programy jsou šířeny prostřednictvím pozice 13 stupně východně, satelity Hotbird, patřící francouzské společnosti Eutelsat. Heslem operátora Canal+ Cyfrowy je aktuálně: Otevři oči. To není zbytečné zmínit, jelikož podobné motto použila ve svém televizním promo spotu i tuzemská satelitní služba Skylink, když její tvář, modelka Nikol, klepala divákům na pomyslnou obrazovku.

Sledování je jednoduché, stačí pouze karta

Canal+ Cyfrowy přináší velkou výhodu v tom, že nemáte kartu takzvaně spárovanou s konkrétním modulem nebo přijímačem. Můžete ji tedy použít ve kterémkoliv set-top-boxu s univerzální čtečkou. O tom, že nabídka balíčku je skutečně bohatá, svědčí i nabídka na polském e-shopu Satsklep.pl, který je mezi tuzemskými satelitními diváky velice oblíben. Upozorňovali jsme na něj v souvislosti se službou Telewizja na kartěCyfrowy Polsat. Kompletní nabídku pro polskou Cyfru+ naleznete na tomto odkazu. A co si můžete konkrétně v tomto elektronickém obchodě objednat? Jsou to například Pakiet Uniwersalny, Pakiet Start, Pakiet Premiowy, multipaket, multipaket + Canal+ HD a některé další. Zákazník tak v podstatě může kombinovat balíčky, jak se mu zlíbí. V případě dalších podrobností je možné kontaktovat tento e-shop na jeho e-mailu: info@satsklep.pl. Nejlevnější služba se prodává za necelých sto zlotých, tedy sedm set korun, s platností (aktuálně) do 31. května, předplatné na dvaadvacet měsíců, tedy téměř dva roky, vyjde na 3200 zlotých (22 500 korun).

Iron Man 2

Filmové trháky vysílá Canal+ Film leckdy dříve než tuzemské HBO (Zdroj: Cyfra+)

Podrobnější k programovým balíčkům

Aby však měl čtenář následujících řádků představu, proč se v našem seriálu o Cyfře+ vůbec zmiňujeme, řekněme si něco alespoň o některých nabídkách. Nejnižší nabídka, tedy Pakiet Uniwersalny, nebude zrovna to, co by tuzemského diváka lákalo. Jde spíše o balíček pro toho, kdo nemá zájem o HD stanice a chce sledovat pouze základní polské programy v klasickém rozlišení. Podobně je na tom i karta s nabídkou Start na 22 měsíců. Zajímavější je však nabídka „Cyfra+ Pakiet premierowy“. Za cenu tří a půl tisíc ho divák na půl roku, ovšem nabídka programů je zde mnohem širší a nechybí zde ani stanice Canal+ Sport a Canal+ Sport 2, na kterých se může divák těšit mimo jiné na přenosy z anglické Premier League. Z diskusních fór však lze vyčíst, že největší zájem mají Češi o „Cyfra+ multipakiet“, který sice nabízí pouze čtyři stanice, ovšem právě na dvou z nich je již zmiňovaná nejvyšší anglická fotbalová soutěž a na další polovině pak filmové snímky.

Premier League 500

Cyfru+ si oblíbili tuzemští satelitní diváci v posledních měsících především kvůli přenosům z anglické Premier League (Foto: televize Prima)

Právě Canal+ Film bývá tuzemskými diváky často oceňován. Dávají ho totiž do paralely s HBO. Tuzemský prémiový kanál je některými diváky kritizován za to, že snímky nasazuje zbytečně pozdě. Zmiňme například Avatar, který se již na Canal+ objevil loni v říjnu. Balíček „Cyfra+ multipakiet + Canal+ HD“ je pak jakousi HD variantou ke klasickému multiplexu. Obsahu totiž všechny čtyři stanice a navíc také Canal+ Film HD a Canal+ Sport HD. Jeho roční předplatné vyjde přibližně na 4.700, což po přepočítání na měsíce 390 Kč. Službu je však nutné uhradit na 12 měsíců dopředu. Pokud nejste troškaři a jste ochotni za téměř dvouleté sledování zaplatit téměř tisícovku měsíčně, pak je pro vás jako dělaný „Cyfra+ pakiet Prestiż+ HD“. Na Satsklepu za něho zaplatíte přibližně 23 tisíc, ovšem na oplátku si můžete být jisti, že po dobu 22 měsíců budete mít přístup k jeho kompletní nabídce. Jak je tedy z následujících řádků patrné, ceny se můžou pohybovat až téměř od těch lidových k těm astronomickým. Záleží na každém ze zájemců, pro jaký z balíčků se rozhodne.

BRAND24

DI-Way ICE 7000HD přední panel

HDTV set-top-box je dnes pomalu již nutností (Foto: Čestmír Polák)

Ke sledování programů je nutný HDTV set-top-box

Ke sledování služby Cyfra+ potřebujete mít natočenou satelitní parabolu na pozici 13 stupňů východně. V tomto případě tedy pro vás bude nejlepším řešením motor nebo více konvertorů. Z pohledu tuzemského diváka totiž není Hotbird zrovna atraktivní družicí. V současné době zde totiž nevysílá ani jeden tuzemský program. V minulosti tu sice působila Ethnic TV pro vietnamskou menšinu, ovšem tu je možné už pár týdnů najít pouze na pozici 23,5 stupně východně. Pro českého uživatele určitě tedy není satelitem, který by měl nastavený jako jediný. Dále je nutné být vybaven set-top-boxem pro příjem stanic v HD rozlišení. Teoreticky by sice stačil SD přijímač, ale připravili byste se právě o možnost sledování programů v nejvyšší možné kvalitě. Jak již bylo uvedeno výše, ke kartě patří také modul, který je s kartou spárován. Znamená to tedy, že kartu není možné využít v přijímači s universální čtečkou. Oba komponenty se vkládají do rozhraní Common Interface jako komplet. Karta již dorazí zákazníkovi s e-shopu aktivovaná, není tedy nutné činit žádné další kroky. Stačí ji pouze vložit do přijímače a zájemce může kanály okamžitě sledovat.

Objednáte si tuto službu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).