Hlavní navigace

Sledujeme legálně placenou satelitní televizi ze zahraničí: Freesat from Sky

26. 11. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Náročnější diváci satelitní televize, kterým nestačí přístup k programům, jež nabízejí tuzemské služby, se často uchylují k nekalým praktikám. Jednou z nich je například sdílení karet, takzvaný sharing. Náš nový seriál by naopak měl zájemce upozornit na služby, které si je možné předplatit zcela legálně ze zahraničí nebo prostřednictvím tuzemských e-shopů. Věříme, že nejeden divák se zájmem například o digitální televizi z Británie, Německa nebo Polska sérii těchto článků uvítá. Jako první si dnes představíme britskou kartu Freesat from Sky, která se stala velice vyhledávanou po ukončení nekódovaného vysílání ITV 1 HD pro Evropu.

O britské satelitní službě Freesat

Pokud se vám asociuje služba Freesat from Sky s nabídkou nekódovaných programů na satelitní pozici 28,2 stupně východně, pak uvažujete správně. Pro ty, kteří to náhodou netuší, Freesat je satelitní službou, která na tomto „parkovišti“ družic Astra 2A a Eurobird 1 nabízí nekódované vysílání atraktivních britských stanic, včetně programů BBC a ITV. Je alternativou k pozemní nabídce Freeview. Kromě již zmiňovaných kanálů jsou v nabídce například BBC HD, BBC One HD nebo ITV 1 HD. Problém je bohužel v tom, že tyto subjekty nemají zájem na tom, aby je bylo možné sledovat mimo oblast Spojeného království. Proto jsou šířeny v takzvaném Britském svazku, což znamená, že čím dále se nacházíte od britských ostrovů, tím potřebujete k jejich příjmu větší parabolu. V případě České republiky jde o parabolu o průměru přibližně 180 až 300 centimetrů. To je samozřejmě pro většinu běžných diváků naprosto neakceptovatelné. Navíc cena takové satelitní antény se šplhá do astronomických výšek. Za instalaci takového kompletu dáte klidně i padesát tisíc korun. A řekněme si na rovinu: kdo z nás je ochoten takovou částku zaplatit?

Jak se liší Freesat from Sky od Freesatu

Služba Freesat from Sky nabízí oproti nekódovanému Freesatu jednu podstatnou výhodu. Kromě programů z nabídky volně dostupné služby jsou v ní i kódované stanice, a to je právě plusem pro tuzemského diváka. Tyto stanice jsou totiž šířeny v rámci takzvaného evropského svazku, může je tedy bez problémů přijímat i tuzemský divák s parabolou běžných rozměrů. Kódovaná nabídka Freesat from Sky není příliš velká, ale diváka jistě potěší skutečnost, že karta funguje na stejném principu jako například CS Link nebo Skylink, to znamená, že v základní nabídce (pouze v ceně karty) získáte již programy zdarma. Dodatek from Sky získala karta právě díky tomu, že nabízí výběr některých stanic z nabídky placené britské satelitní služby Sky. Diváci se tak v ceně karty dostanou k programům ITV 1 (včetně všech regionálních studií a HD verze), Channel 4 (včetně HD verze), Five (včetně HD verze), Five USA, Fiver, Sky 3 a VIVA.

Sky box - Sky UK

Originální set-top-box Sky není pro příjem programů z nabídky Freesat from Sky nutný

Co je k příjmu zapotřebí

Abyste mohli programy z nabídky Freesat from Sky přijímat, kromě karty, o jejímž pořízení bude ještě podrobně řeč v samostatném odstavci, potřebujete také satelitní HDTV box, který však zároveň musí splňovat jednu velice důležitou podmínku. Vzhledem k tomu, že programy jsou kódované v systému podmíněného přístupu Videoguard, budete potřebovat přijímač, který tuto kartu přečte. Možnosti jsou dvě – buďto budete mít set-top-box, který má univerzální čtečku díky firmwaru (bezproblémovou funkčnost jsme ověřili například u přijímače Vantage 7100TS), tento krok však nedoporučují zástupci tuzemských satelitních služeb (zvláště Skylink); nebo si budete muset pořídit modul pro karty Videoguard. A to by mohl být v České republice problém. Pak už postačí pouze parabolu natočit na pozici 28,2 stupně východně.

Five USA screenshot

Stanice Five USA včetně verze posunuté o hodinu dopředu je součástí nabídky Freesat from Sky (Repro foto: Five USA+1)

Jak si službu Freesat from Sky objednat?

Je možné, že karty Freesat from Sky nabízí také některý tuzemský internetový obchod, protože však máme zkušenosti s tím, že ceny jsou v Česku leckdy zbytečně nadsazené, doporučujeme objednávku karty přímo z některého britského e-shopu. Mezi diskutujícími na fórech bývá nejčastěji skloňován INSAT International, konkrétně pak tato stránka: http://www.in­satinternatio­nal.com/freesat­.php. Karta je zde v prodeji za 60 liber, tedy necelých osmnáct set korun. Někteří návštěvníci odborných stránek doporučují zvolit postup s objednávkou Sky boxu například přes E-bay a ušetřit tak přibližně 20 liber, tedy nějakých 600 korun, ale zde už bychom se dostávali na hodně tenký led. S postupem, který vám popíšeme my, vám přijde karta bez problémů až domů a hlavně bude aktivovaná. Okamžitě je tedy možné vložit ji do přijímače a používat. Na výše uvedeném linku stačí kliknout pouze na odkaz Order Your Freesat Card now a následně na Buy Product a Add to Basket. Pak už následuje pouze platba kartou, které se však nemusíte bát. Vyzkoušel jsem ji a funguje spolehlivě. Pokud navíc zvolíte doručení kurýrní službou UPS, věřte, že kartu máte druhý den doma v obálce Extremely Urgent.

UX DAy - tip 2

Mel B a její manžel - Fiver

Diváci britského programu Fiver mohou pravidelně sledovat reality show Mel B: It's A Scary World s bývalou členkou Spice Girls (Zdroj: Five)

Co karta nabídne svému majiteli

Jak již bylo řečeno, majitel karty z České republiky si s parabolou běžných rozměrů přijde k programům ITV 1, Channel 4, Five, Five USA, Fiver a VIVA. Pojďme si o nich říct něco bližšího. ITV 1 HD byla donedávna velice atraktivním nekódovaným programem z pozice 28,2 východně. Letos v listopadu však došlo k jejímu odpojení na družici Eurobird 1, a pokud chtěl divák v Česku program sledovat i nadále, nezbylo mu nic jiného, než si pořídit kartu Freesat from Sky. ITV 1 nabízí řadu pořadů, o kterých na DigiZone.cz pravidelně čtete – talentové soutěže Got Talent a X Factor nebo seriál Emmerdale či Midsomer Murders (Vraždy v Midsomeru). Je nejúspěšnější komerční stanicí v Británii. Channel 4, stejně jako Five USA, potěší diváky se zájmem o některé tradiční zahraniční seriály – Zoufalé manželky, Pravá krev, Teorie velkého třesku, kriminálky CSI, Mentalista a další. Ovšem pozor! Na rozdíl od tuzemských stanic je uvidíte na prvním zmiňované stanici v nativním HD rozlišení. Five míří naopak na ty, kteří se zajímají o britské seriály (Neighbours) a zábavné formáty (Britain’s Ugliest Models, How To Take Stunning Pictures). Podobně je na tom i stanice Fiver. Sky Three je plnoformátovým kanálem, který nabízí zábavu všeho druhu. Setkáte se zde mimo jiné také s pořadem Buď já, nebo pes známým u nás z dokumentárního programu Spektrum. VIVA je pak britskou obdobou MTV.

Jak to je s legálností využívání této služby v České republice?

Služba, o které se v tomto článku píše, byla pořízena z oficiálního internetového obchodu ve Velké Británii, proto ji lze považovat za legální. Jak má vyřešena vysílací práva jeho provozovatel se společností vlastnící tuto platformu, však není jasné. Server DigiZone.cz odmítá jakékoliv nelegální sledování zahraniční placené televize, a to ať už formou takzvaného sdílení karet (sharingu) nebo softwarové emulace. 

Objednáte si tuto službu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).