Hlavní navigace

Skylink nabízí jako zatím jediný operátor nový, o hodinu zpožděný kanál Prima +1

8. 12. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: FTV Prima
UVNITŘ PREZENTACE – Dnešním dnem rozšířily nabídku satelitní platformy Skylink čtyři HD programy. Kromě Sport 1 a Joj Cinema se diváci dočkali i o hodinu posunuté mutace hlavních kanálů české Primy a slovenské Joj.

Změny v programové nabídce Skylinku představil na tiskové konferenci ředitel této česko-slovenské satelitní platformy Jaromír Glisník. Na úvod zrekapituloval letošní rok, během něhož Skylink dokončil šest let trvající migraci na formát MPEG-4 (na Slovensku bude vysílání v MPEG-2 ukončeno během ledna) a ukončení provozu kódovacího systému CryptoWorks. Navýšila se i nabídka programů ve vysokém rozlišení, na českém trhu z 35 na 61 a na slovenském z 34 na 56.

Jaromír Glisník

Své zákazníky si podle Glisníka našla i nová OTT služba Skylink Live TV – během tří měsíců si ji vyzkoušelo kolem šedesáti tisíc zákazníků. Podobný je i počet nově aktivovaných satelitních karet, v letošním roce jich bylo 51 800, loni necelých padesát tisíc. Podle Glisníka je ale důležitější nárůst zájemců o placené služby, jejichž počet se letos na českém trhu navýšil o 32 tisíc a na slovenském o 58 tisíc. Zákazníci podle Glisníka na Skylinku oceňují fakt, že je operátor nesvazuje žádnými smluvními závazky ani sankcemi.

Tahle hra je jen pro velké hráče…

Klíčovou novinkou dnešní tiskové konference ale bylo uvedení kanálů Prima +1 a Joj +1, které vysílají totožný program jako jejich mateřské stanice, ale s jednohodinovým zpožděním. Podle Glisníka je tento model velmi populární třeba v Británii, kde je podobná služba v podání britské Sky velmi populární, navzdory vysoké penetraci širokopásmového internetu. Vzhledem k tomu, že se distribuce musí realizovat nadvakrát, není tento model pro menší satelitní platformy nákladově efektivní, vyloučil účast ostatních operátorů Glisník.

Marek Singer

Jeho slova potvrdil i generální ředitel FTV Prima Marek Singer, který na dotaz serveru DigiZone potvrdil, že se bude snažit jednat i s ostatními operátory, ale pro nejbližší období půjde ze strany Skylinku o exkluzivní spolupráci. Stejně tak Singer nevyloučil spolupráci s ostatními distribučními platformami, i když primárně je podle něj model o hodinu opožděného kanálu určen pro satelitní distribuci. Jeho hlavní úlohou je podle Singera nabídnout program v prime time co největšímu počtu diváků.

Ve Spojených státech poráží odložená sledovanost lineární vysílání

Hodinovému posunu v programu bude uzpůsoben i prodej reklamy na novém kanálu. Už dnes prodáváme reklamu na základě dat se zpožděním jednoho dne a příští týden chceme na půdě Asociace televizních organizací iniciovat jednání o standardním prodeji reklamy se zpožděním tří až sedmi dnů, vysvětlil Singer s tím, že hlavní překážkou bude nutnost úpravy fakturace celého procesu.

BRAND24

Podle údajů z britského trhu, které Singer citoval, přidávají o hodinu posunuté mutace hlavních kanálů až pět procent k celkové sledovanosti. Ve Spojených státech už dokonce podíl odložené sledovanosti převyšuje lineární sledování televize, dodal Singer. Glisník také na tiskové konferenci slíbil do konce roku spuštění ještě jednoho takto zpožděného kanálu. Podle Singera jím ale nebude anoncovaný kanál Prima Plus, který by měl na Slovensku plnit stejnou úlohu jako kanál Joj Family na českém trhu.

Celkem tak Skylink dnes spustil čtyři nové kanály, kromě Primy +1 a Joj +1 také sportovní Sport 1 HD z portfolia společnosti AMC (HD mutaci Sportu 2 už Skylink vysílá) a filmový kanál Joj Cinema HD. Zákazníci Skylinku se základním balíčkem Digital, kterých je většina, také dostanou možnost každý měsíc vyzkoušet v rámci tzv. Ochutnávky jeden z kanálů placené nabídky. Během prosince to bude filmový kanál AMC, kanály se budou měnit jednou měsíčně a nemělo by jít o kanály erotické. Dva z nich, Hustler a Brazzers, začaly ode dnešního dne vysílat s novými parametry.

Nové vysílací parametry hlásí i dívky a chlapci z kanálu Brazzers.

Programy

Satelit Astra

Frekvence (MHz)

Polarizace

FEC

Symb. r. (kS/s)

Norma

Pilot

JOJ Cinema HD, Sport 1 HD, Prima +1 HD, JOJ +1 HD

23,5 °E

12 070

H

3/4

27 500

DVB-S/QPSK

Skylink Ochutnávka

23,5 °E

12 344

H

2/3

29 900

DVB-S2/8PSK

OFF

esportsTV

23,5 °E

11 973

V

2/3

29 900

DVB-S2/8PSK

OFF

Tv8 HD

23,5 °E

12 363

V

3/4

29 500

DVB-S2/8PSK

ON

Hustler, Brazzers

19,2 °E

12 515

H

5/6

22 000

DVB-S/QPSK

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).