Hlavní navigace

SiGMATek DVB-150: drobný přijímač s konektorem USB

4. 6. 2007
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Po květnové přestávce věnované Čtyřem z Domažlic se na DigiZone.cz vrací seriál recenzí set-top-boxů. V dalším díle si představíme výrobek, který má ve své výbavě přes nízkou cenu dvě zdířky SCART, digitální zvukový výstup a konektor USB. SiGMATek DVB-150 je technicky sympatický, po uživatelské stránce by ale zasloužil ještě dopracovat.

Pravidelní čtenáři DigiZone.cz si vzpomenou na poslední díl seriálu recenzí, ve kterém jsme uvedli set-top-box Sencor SDV-8801 se zabudovaným přehrávačem DVD. SiGMATek se v něm vzhlédl a převzal od něj veškeré náležitosti softwaru pro svůj jednoduchý model DVB-150. Aby toho nebylo málo, připravil si pro zákazníky lákadlo v podobě konektoru USB, s jehož pomoci si můžete udělat z televize zobrazovač fotografií a přehrávač hudby i videa z přenosných klíčenek, disků a paměťových karet.

SiGMATek DVB-150

Recenzovaný digitální přijímač má střední rozměry a černý design zvýrazněný lesklou linkou na předním panelu. SiGMATek DVB-150 je široký 22, hluboký 17,4 a vysoký 4,5 centimetru. Hmotnost set-top-boxu výrobce neuvádí, ale odhaduji ji zhruba na jeden a půl kilogramu. V balení najdete společně s digitálním přijímačem také dálkové ovládání se dvěma bateriemi typu AAA, vícejazyčnou uživatelskou příručku a český manuál.

Vnější ohledání set-top-boxu

SiGMATek DVB-150 je hranatým výrobkem se zaobleným předním panelem. Vpředu se na přijímači nacházejí tři tlačítka: nalevo je to přepínač mezi provozním a pohotovostním režimem, napravo pak obousměrný měnič programů. Pod lesklou přední linkou je snímač dálkového ovládání a stavová dioda, displej tu nehledejte. Napravo je pak USB konektor pro zapojení přenosných zařízení. O jeho funkčnosti se více dozvíte dále v textu.

SiGMATek DVB-150 zezadu

Na zadním panelu je pět konektorů, které většině uživatelů ale budou plně dostačovat. Majitelé výrobku tu naleznou anténní vstup a výstup, dvě zdířky SCART a digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiálním provedení. Chybí tu tradiční sériové rozhraní RS-232 na aktualizaci softwaru, ale to není potřeba, protože k updatu ovladačů může obsluha využít pohodlnější USB. Potřebný software si tak z počítače donese pohodlně na přenosném disku a odpadá jí propojování obou zařízení sériovým kabelem a instalace speciálního programu na straně PC. Citlivost ladicího obvodu je –78 až –25 dBm, provozní spotřeba dosahuje až 10 wattů, ve standby nepřekročí 8 wattů.

Čtverhranné dálkové ovládání příjemně sedí v ruce, alespoň já s ním mám takovou zkušenost. Pohodlnému držení prospívá prohlubeň pro ukazováček na spodní straně, palec v této poloze pak míří do oblasti s nejdůležitějšími ovládacími tlačítky. Uprostřed směrových šipek je tlačítko Enter, kolem nich je soustředěný přístup do menu ( Setup), opuštění nabídek ( Exit), přepínání mezi digitální televizí a USB režimem ( Source) a volič televize nebo rádia ( TV/Radio). Poblíž jsou také tlačítka Info a EPG pro rychlé zjištění základních informací. Změna hlasitosti má svoji dvojdílnou kolébku, pro volbu programů slouží šipky nahoru a dolů.

SiGMATek DVB-150 ovladac

Na ovladači je pro model nejnižší cenové kategorie nezvykle mnoho tlačítek. Klíče pro pauzu, stop, přehrávání nebo zrychlený pohyb vypadají na dálkovém ovládání přístroje bez možnosti nahrávání na první pohled nepochopitelně. Jejich užitečnost člověk pochopí až po přepnutí do režimu USB, kde si s nimi může ovládat hudební soubory nebo video.

Instalace a běžný provoz

Set-top-box má svůj průvodce první instalací, nic nemusíte složitě dohledávat v menu. Na úvod si můžete vybrat jazyk nabídek a zemi, pro kterou budete provádět ladění programů. Recenzovaný výrobek mi poskytl volbu mezi pěticí západoevropských jazyků, čeština na seznamu nebyla, a tak jsem zůstal u předvolené angličtiny. Česká republika naopak nechyběla na soupisce zemí, kde je set-top-box připravený hledat programy. Ladění stanic proběhlo během dvou minut a přijímač během něj objevil nabídku všech tří v Praze vysílajících digitálních sítí. Po uložení dat se pak automaticky přepnul na ČT 4 Sport.

Ke kvalitě obrazu a zvuku nemám v podání DVB-150 žádné výhrady, obojí se nelišilo od standardu nabízeného jinými přijímači. Navíc byl v pořádku i obrazový ořez, který nechává kolem log televizních stanic dostatek prostoru. Přímo na ovladači si můžete tlačítkem Mode přepínat, jestli chcete barevný režim CVBS, nebo kvalitnější RGB. Set-top-box umí pracovat jak s formátem obrazu 4:3, tak se širokoúhlou variantou 16:9. Pro přepínání tentokrát ale musíte sáhnout do menu. Ovladač podporuje změnu zvuku, na výběr je stereo a jeho samostatný levý i pravý kanál.

EPG, časovač a teletext

Informační pruh a elektronický programový průvodce (EPG) má konkurence většinou zvládnuté lépe. Po přepnutí nebo při stisku tlačítka Info se vám ukáže jen název a číslo stanice, aktuální čas, kvalita signálu a typ i jazyk zvukového doprovodu. Tradiční jméno aktuálního nebo i následujícího pořadu s časy začátku a konce tu chybí. EPG je graficky orientované, zobrazuje časové osy tří stanic najednou se jmény pořadů v obdélnících poměrné velikosti. Kompletní názvy si proto přečtete přímo na ose většinou jen u celovečerních fil­mů.

Při prohlížení EPG zůstává vlevo nahoře zmenšené vysílání televizního programu, vedle něj jsou podrobnější informace o zvoleném pořadu. Ty se do čtvercového okénka jen občas vejdou kompletní, proto set-top-box nabízí možnost zobrazit si červeným tlačítkem ovladače další stránku. EPG podporuje českou diakritiku, správně ji ukazuje ale jen u programů multiplexu A. Prefix CES používaný u normy ISO 6379 zřejmě výrobek nerozeznává.

SiGMATek DVB-150 panel

Přes programového průvodce můžete přidávat také záznamy do časovače. Stačí na vybraném pořadu stisknout Enter a po výstupu z EPG chvíli počkat na uložení informací. Časovač má místo na deset záznamů, které můžete samozřejmě dodávat a upravovat také ručně (přes menu a položku DVB Booking). Tento krok ale trochu komplikuje fakt, že při vytváření nové položky místo jména stanice uvádíte pouze její číslo. Pak stačí už jen zadat datum, čas začátku i konce pořadu a požadovaný režim opakování. Samočinné zapnutí a vypnutí pak proběhne jen jednou, každý den nebo každý týden.

Teletext se zobrazuje vkládaný do obrazu a je poloprůsvitný. Nejprve si načítá kompletní obsah všech stránek, aby vám pak umožnil skákat z jedné informace na druhou už bez zdlouhavého vyhledávání. Čeština teletextu funguje dobře, a to včetně velkých písmen, která jiné přijímače leckdy šidí.

USB, doplňkové funkce, hry

Konektor USB uvedete v činnost tlačítkem Source na dálkovém ovládání. Set-top-box si načte obsah připojeného média a rozčlení ho do tří kategorií: hudba, obrázky a video. Přijímač nic nedbá na vaši adresářovou strukturu, jednotlivé soubory si seřadí sám. Rozhraní USB je ve starším standardu USB 1.1, a na datové přenosy si musíte proto počkat.

Sencor SDV-8801T DVD adresare

U obrázků se nejprve dočkáte náhledu, i ten se ale vždy načítá alespoň sekundu. Po potvrzení výběru se obrázek roztáhne na celou obrazovku, to už však čekáte třeba deset sekund. Set-top-box si v tu chvíli pravděpodobně ukládá celý adresář do paměti, protože další obrázky už na sebe nenechávají vůbec čekat. SiGMATek DVB-150 vám umožní přehrávat si hudební soubory v MP3 a WMA, prohlížet obrázky ve formátu JPEG a sledovat filmy ve formátu MPEG-4. Přehrajete si tak videa typu DivX i Xvid.

Mezi doplňkové funkce set-top-boxu patří zvětšení a zmenšení obrazu, který může být buď až 4× větší nebo naopak pouze čtvrtinový. Tento výdobytek můžete používat i při prohlížení obrázků přes USB. Za nedostatek ale považuji fakt, že přijímač při zvětšení neposkytuje uživatelům alespoň orientační obdélník s aktuální pozicí výřezu.

Televizní hry (Sencor SDV-8801T a SiGMATek DVB-150)
Sencor SDV-8801T hra 1
Sencor SDV-8801T hra 2
Sencor SDV-8801T hra 3 II
Sencor SDV-8801T hra 3

V nabídce set-top-boxů jsou také tři hry: Boxmač, Burning Tetris a Hit Rat. První je variací na klasické téma Sokoban, kde v bludišti chodbami přetlačujete truhly na jejich místo určení. Tetris jsou zkrátka Tetris, čtyřdílné kostky padající z nebe, jimiž se snažíte zaplnit plochu tak, aby postupně zase mizely do ztracena. A konečně Hit Rat je něco pro „milovníky“ drobných ocasatých zvířat. Z devíti děr tu vylézají krysy a vy se je tlačítky 1–9 snažíte zavčasu utlouct.

Shrnutí

SiGMATek udělal se svým přijímačem DVB-150 krok správným směrem. Základní bezchybná reprodukce digitálního vysílání je pro zákazníky důležitým vodítkem, kterému asistuje konektor USB povyšující set-top-box na interpreta nejrůznějších digitálních dat. Cena necelých 1700 korun je u výrobku se dvěma zdířkami SCART a digitálním zvukovým výstupem myslím adekvátní. Je škoda, že výrobek nemá české menu a s českým EPG také trochu bojuje. Po uživatelské stránce by přijímač zasloužil zkrátka ještě vylepšit. I tak může být pro zákazníky zajímavou volbou a příznivce si najde nejspíš hlavně mezi těmi, kteří ocení jeho „USB bonus“. Tomu by ale slušela víc verze 2.0.

SiGMATek DVB-150
Celkové hodnocení 8,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: SiGMATek DVB-150

BRAND24

Orientační cena: 1450 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

USB konektor u set-top-boxu bez pevného disku je podle vás...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).