Hlavní navigace

Showbox HD 5000 Vitamin: Multimediální satelitní HD box s ethernet rozhraním

1. 4. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Tento korejský satelitní přijímač od Winix Incorporation, celý v černém provedení je svým vzhledem spíše nenápadný a bez jakýchkoliv ozdob. Podstatné je však to, co umí. Pracuje v systému MPEG-4 a je DVB-S/S2 kompatibilní. Podporuje rozlišení obrazu až do 1080p. K tomu mu významným způsobem skvěle pomáhá nejnovější čip od firmy STI: STi7111. Disponuje dvěma sloty pro moduly a jedním pro kartu Conax. Nahrávání televizních a rozhlasových pořadů je možné přes port USB. Přehrává také značné množství audio a video souborů (Dvix, Xvid, AVI, MKV…..).

Poměrně nízká cena pod 5000 Kč vč. DPH neodpovídá jeho vynikajícím obrazovým vlastnostem. Spotřeba v plném provozu je maximálně 45 W a ve spícím režimu 0,7 W. Dodávaný firmware v přístroji ovládá čtečku přístupových karet v systému CONAX. Po upgrade však spolupracuje s kartami Skylink a CS Link bez problémů.

Přední panel

Na předním panelu odleva svítí v zapnutém stavu modrý VFD displej. Indikuje právě sledovaný program. Jeho součástí jsou i dvě červené LED a několik ikon odlišených různými barvami, které indikují další stavy přijímače. Napravo od displeje se při zapnutí z pohotovostního stavu rozzáří modře tlačítko ve formě pruhu s funkcí StandBy. Toto tlačítko se bohužel někdy zasekává. Naštěstí je nebudeme téměř potřebovat, protože na dálkovém ovládání je tlačítko Standby také. Druhý pouze ozdobný modrý pruh je vidět jen z horního pohledu. Oba pruhy září velice silně, ale jejich jas se dá v menu zmenšit, nebo jej lze úplně vypnout.

Showbox Vitamin - přední panel

Přední panel Showboxu Vitamin.

Úplně vpravo pod sklápěcím víčkem je šest tlačítek pro ovládání základních funkcí přijímače (OK, VOL-, VOL+, Menu, CH-, CH+). Od nich napravo je jeden USB port verze 1.1/2.0 (5 V DC 1 A max.) a jeden slot pro přístupovou kartu. Pod ním jsou ještě dva sloty pro moduly Conax.

Showbox Vitamin šachty

Pohled na přední panel Showboxu Vitamin z boku.

Zadní panel

Na zadním panelu odleva jsou dva F porty LNB vstup/výstup. Vedle nich posuvný manuální přepínač módů výstupu analogového signálu YPbPr/RGB. Dále tři porty komponentního videa a tři RCA pro video/audio. Dva výstupy SCART TV/VCR, optický výstup S/PDIF, druhý USB port, HDMI 1.3a (s podporou módu 1080p) pro připojení televizoru. Dále následují porty LAN a nad ním sériový RS 232C. Výčet uzavírá kolébkový síťový vypínač a napevno zabudovaný síťový kabel (AC 90–250V 50/60 Hz).

Showbox Vitamin - zadní panel

Zadní panel Showboxu Vitamin – HDMI, cinche, SCARTY i USB

Dálkové ovládání

Černé dálkové ovládání je o něco silnější, než je obvyklé, o něco těžší a mírně prohnuté. Vyžaduje pevnější uchopení, jinak se může stát, že vám vypadne z ruky. Je velice podobné těm, které se prodávají s SD modely. Stisk tlačítek má dostatečný zdvih a nestane se, že zmáčknete omylem jiné. Každé zmáčknutí jakéhokoliv tlačítka je indikováno červenou LED vlevo nahoře. Přepínání SD i HD kanálů je rychlé. Přehrávání nahrávek, obrázků, nebo audio souborů a jejich ovládání přes ovladač, nebo tlačítky na předním panelu je bez problémů.

Showbox Vitamin - dálkový ovladač

Dálkový ovladač Showboxu Vitamin disponuje mnoha tlačítky

Showbox Vitamin - síla kvalita signálu

Instalace

Animované menu zpříjemní a usnadní instalaci. Po zapnutí se objeví průvodce, ve kterém projdeme všechna základní nastavení. Jazyk OSD disponuje těmito jazyky: čeština, angličtina, němčina, francouzština, španělština, portugalština, italština, dánština. Video dekodér: MPEG-2 MP@ML, MPEG-4 HD HP@L3, PAL.

Showbox Vitamin - menu

Ukázky z menu přijímače Showbox Vitamin

Audio dekodér: MPEG-1 vrstvy I, II a III, Dolby-AC3 audio. Podporuje DiSEqC 1.0, 1.2, USALS. Programy můžeme setřídit do sedmi favoritních skupin (dle abecedy, satelitu, nebo systému podmíněného přístupu). Rozlišení přijímače můžeme zvolit z těchto možností: 576i, 576p, 720p, 1080i, 1080p 25 Hz, 1080p 50 Hz. Programový průvodce (EPG) můžeme zobrazit v jednoduché formě, nebo až na týden dopředu. Výchozím tlačítkem pro informace o sledovaném kanálu a dalších údajích např. sledovaný satelit, název kanálu a jeho pořadové číslo, způsob kódování, čas, přítomnost teletextu, titulky, nebo např. informace o zvuku se volí tlačítkem (I). Nastavení programů je umožněno zatím jen v přijímači. Uložit si můžete až 6000 televizních a rozhlasových stanic. Čas můžeme v přijímači nastavit ručně, nebo automaticky.

Showbox Vitamin - EPG

Elektronický programový průvodce (EPG) Showboxu Vitamin

PVR – možnost nahrávání na externí pevný disk

Přístroj je určen k záznamu televizních a rozhlasových pořadů pouze na externí úložiště. Záznamy můžeme pořizovat na USB Flash disk nebo externí HDD (formátovaný na Fat32). Z obou médií můžeme také přehrávat své předem uložené fotografie ve formátu JPEG v přehrávači JPEG Viewer (Prohlížeč JPEGů), nebo audio nahrávky MP3 pomocí Jukeboxu (Přehrávač MP3). Přístroj však také umí přehrát i jiné formáty jako např. MKV, XVID, DIVX nebo AVI (Prohlížeč nahraných souborů). Po stisknutí „OK“ se zobrazí nastavení titulků. Zajímavá je možnost zvolit si i font z nabídky malý, střední nebo velký, dále pozici umístění titulků a jejich synchronizaci s dějem na obrazovce. Titulky můžeme také samozřejmě vypnout.

Televizní záznamy přístroj ukládá na disk ve formátu TRP. Záznam obsahuje také pomocné soubory, které obsahují mj. informace o délce záznamu, názvu pořadu, teletextu a další potřebné údaje.

Showbox Vitamin - nahrávky v PC

Všechny tyto soubory obsahuje každá nahrávka ze Showboxu Vitamin

Nahrávky pořízené z televizního, nebo z rozhlasového vysílání jsou reprodukovány bezchybně. Start nahrávání je o něco zpožděn (cca pět vteřin). Při nahrávání a přehrávání videozáznamů svítí trvale v pravém horním rohu obrazovky symboly tohoto stavu, které však působí trochu rušivě.

Showbox Vitamin - nahrávání

Na obrázku je zobrazovaný symbol při nahrávání

Teletext a hry

Teletext je zobrazován správně česky. Pouze akcenty na velkých písmenech nejsou zobrazovány vůbec. Pokud vás momentálně nebaví sledovat televizní pořady nebo poslouchat rádio, můžete si zahrát jednu ze tří nabízených jednoduchých her: Tetris, Reversi nebo Sokoban.

Upgrade software pro tento set-top-box

Upgrade přijímače se provádí přes USB nebo pomocí RS232. Rozbalený soubor se software nakopírujeme na USB disk a tento připojíme do USB v přístroji. V menu zvolíme položku Upgrade systému přes USB. Po načtení nového software se přístroj sám restartuje. Po této operaci se doporučuje v menu zvolit možnost Továrního nastavení, aby došlo ke správnému obnovení všech funkcí. Pomocí programu STB updater je možno provést upgrade přijímače také přes sériový port RS232.

Při dodávce k testu byl v přijímači k dispozici firmware ve verzi 096 ze 4. února 2010. Ten se vyznačoval ještě několika drobnými nedostatky. Nezobrazoval řádně češtinu a potíž byla i se čtečkou karet a CI sloty. Proto jsem do přijímače nainstaloval novější dostupné firmware ve verzi 098 ze 24. února 2010. Tam již byla většina chyb odstraněna. V současné době je k dispozici již další firmware ve verzi 099. Přístupová karta ve čtečce je správně detekována, ať se jedná o CS Link nebo SkyLink. Dobu předplatného a další údaje o vložených kartách si můžeme zobrazit v menu. S novým firmware bez problémů fungovaly i obě karty (jedna ve čtečce a druhá v modulu IRDETO Cryproworks).

Showbox Vitamin - modul a karty

Modul Eurocam Irdeto Cryptoworks a dekódovací karty CS Link a Skylink

Zkušenosti

S novým firmware byla vyřešena i korektní funkce čtečky karet a přístupových modulů. Je třeba se také zmínit o náhledech ve zmenšeném okně v Programovém průvodci. Tyto náhledy zvoleného programu bývají pouze informativní a doposud výrobcům tak nezáleželo na jejich obrazové kvalitě. Zde je však tento náhled zobrazován se všemi detaily a je velice kvalitní i na velkém zobrazovači. Pomocí portu RJ45 se dostanete k síti, zatím je ji ale možné využít pouze pro domácí sdílení (homesharing). K nastavení IP adresy je nutné provést po upgradu firmware tovární nastavení. Jinak se nelze k nastavení dostat. Přístroj umožňuje také zobrazit skryté menu přijímače zadáním čísla 2580, a poté přidat protokol CCCAM v Instalaci zvolením čísla 1379. Je však také nutné nahrát pře USB soubor Cccamserver.txt. Rozšíříte si tak funkce přijímače o údaje o serverech, atd. Přijímač s novým firmware pracuje bezchybně. Nahrávky jsou dobře a přehledně tříděny a jejich přehrávání bezproblémové.

Sledování televize - 200

Vyřešte digitální příjem televize na e-shopu DigiZone.cz!

Máte doma starý analogový televizor a potřebujete přejít na digitální příjem televize? Nebo jste se rozhodli pořídit satelit a nevíte, jak na to? Sledujte už satelitní programy a chtěli byste přijímač, který zvládne rozluštit televizi ve vysokém rozlišení obrazu (HD)? Řešíte potíž s televizní anténou nebo rozvody? Se vším vám poradí e-shop DigiZone.cz. Nejlevnější ceny, kvalitní zboží, zásilka až do domu nebo osobní převzetí na některé z kamenných prodejen. Vyberte si právě teď!

Mimo téma?

Na závěr bych chtěl uvést zkušenost, která zdánlivě s touto recenzí nesouvisí. Týká se disků. Během týdne mne postihla totální ztráta dvou HDD. Jeden byl mj. s téměř hotovou recenzí na tento přijímač a druhý se sestříhanými videozáznamy, na kterých jsem pracoval téměř dva roky. Důsledkem těchto událostí jsem byl nucen nejen začít psát recenzi od začátku znovu, ale ztratil jsem i veškerou pracně zpracovanou grafiku vztahující se k tématu. Tím se i tato recenze odsunula o jeden týden. Když dva dny před havárií prvního disku začalo mé PC nabíhat s určitými problémy a došlo i k jeho zatuhnutí během provozu, objednal jsem si dva nové disky, protože zásoby dalších doma nebyly. Než však byla objednávka vyřízena, z plošného spoje disku se zakouřilo a bylo po něm. U druhého disku, který jsem měl přes USB připojen ke svému satelitnímu přijímači se havárie také napřed přihlásila tím, že přijímač začal čím dál déle načítat soubory, než byl připraven k provozu. Během týdne přestal disk pracovat vůbec. Ozývalo se z něj pouze pravidelné cvakání. V PC pak již nebyl vůbec detekován. Proto pokud nechcete přijít o vaše cenné záznamy, zálohujte si soubory ihned na jiné médium, pokud dojde k jakémukoliv nenormálnímu chování disků!!!

Showbox Vitamin - krabice

Balení obsahuje:

– přijímač Showbox HD-5000 Vitamin
- dálkové ovládání
- 2× AAA baterie
- český manuál

BRAND24

Přijímač k testu zapůjčil e-shop VideoTECH.
web: http://www.vi­deotech.cz/hdtv-prijimace/showbox-vitamin-5000hd
e-mail: info@videotech.cz
Firmware k tomuto výrobku najdete na stránce: http://www.sa­pro.cz/downlo­ad/showbox/dow­nload.php
Cena: 4890 Kč včetně DPH

Foto a screenshoty: autor + firemní foto

Vadí vám, když je u přijímače absence ethernetového rozhraní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).