Hlavní navigace

Show dalajlámy a Krause: Zeman v průzkumech od začátku prohrává

28. 10. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Aby se protizemanovská kauza v televizním zábavním pořadu dostala na titulní stranu internetového deníku Blesk.cz hned ve čtyřech článcích najednou, to se přeci jen nestává tak často.

V den státního svátku tak Blesk referuje o Show Jana Krause, která nejprve nebyla odvysílána v pravidelném vysílacím čase, potom měla být druhý den vysílána přestřihaná a nakonec – po kapitulaci vedení Primy – šla do vysílání v původním znění. Ovšem provázena titulkem, že výrobce dodal pozdě vysílací kazety. To Jan Kraus vzápětí razantně popřel a doprovodil příslušnou korespondencí.

Show, ve které byli hlavními hosty Jiří Brady a ministr kultury Daniel Herman, byla vyvrcholením neuvěřitelného spektáklu posledních dní, kdy se Hrad s ministrem kultury navzájem obviňují ze lží a axis mundi české politiky se stal tibetský buddhistický mnich dalajláma.

Měl se prezident setkat s dalajlámou?

Na celé kauze je nejzajímavější výsledek průzkumů veřejného mínění. Zeman v celé kauze totiž prohrává už od začátku. Podle agentury Median si šedesát procent jeho voličů myslí, že se měl s dalajlámou prostě setkat sám. Ohledně pročínského prohlášení ústavních činitelů, které prezident inicioval, je to ještě horší – nesouhlasí s ním čtyři pětiny, tj. osmdesát procent lidí.

Je zjevné, že Zemanovi tah s prohlášením nevyšel nikoli proto, že by snad osmdesát procent českých občanů přešlo na buddhismus. Prezident ale narazil na identistické cítění svých voličů, které tak přičinlivě celou dobu rozdmychává. Pokud slovy prezidenta „tahle země je naše“, jak to, že se nechá poučovat od Číňanů, kteří ještě nedávno jezdili na kole, abychom přešli od slov k činům?

Taková Prima kauza

Televize Prima nakonec pořad odvysílala celý, ale teprve poté, co se pořádně zesměšnila a ulpěly na ní stopy podezření ze servilní prohradní cenzury. Původně totiž zdůvodňovala zrušení vysílání obavami, že by úvodní část pořadu mohla být vyhodnocena RRTV jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti. Vyjádření Rady pak ale usvědčilo Primu z neobratnosti.

BRAND24

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ostře distancuje proti tvrzení zástupců televize Prima, kteří zaštítili své rozhodnutí neodvysílat pořad Show Jana Krause odkazem na riziko sankce ze strany Rady. (…) Rada (již před časem) konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu.

Zdá se tedy, že co se Zemanovi povedlo s dávno mrtvým Peroutkou, nějak se mu nevyvedlo s Bradym, který nejenže přežil holocaust, ale je navíc nebývale vitální a na návrh mluvčího Ovčáčka, že by snad mohl dostat metál při jiné vhodné příležitosti, už vzkázal, že od Zemana nevezme nikdy nic. Spolu s dalším článkem Blesku „Lidé posílají Sobotkovi se Zemanem krémy na zadek, po čínském výprasku“ se zdá, že čínská nota nebude v zemi populární hodně dlouho.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Producent a komentátor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).