Hlavní navigace

Set-top-boxy: novoroční bilance

4. 1. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Seriál recenzí má za sebou 15 dílů, a tak jsme se po čtvrt roce existence DigiZone.cz rozhodli ohlédnout zpět. Jaké set-top-boxy si naši čtenáři nejvíce pochvalují v databázi serveru? Kolik jsou do nákupu přijímače digitálního vysílání ochotni investovat a které z vlastností jsou pro ně nejdůležitější? Následující článek se na tyto a mnohé další otázky pokusí najít odpověď. Loňský prodej a obecné trendy zhodnotí i dva specializované e-shopy.

Ankety jsou zrádné. Sociologové před nimi varují a novináři by jejich výstupy nikdy neměli vydávat za názor populace, za veřejné mínění. Nicméně pokud správně vymezíme skupinu, pro kterou zjištěné výsledky platí, nikdo nám už nemůže použití ankety zazlívat. Následující článek proto berte jako mínění čtenářů DigiZone.cz, kteří se rozhodli hlasovat v jedné nebo více anketách na našem serveru. Dále budou zmiňování už jen jako čtenáři DigiZone.cz nebo hlasující. Možná jste mezi nimi i vy, a pokud ne, stejně to mohou být postřehy vám blízké. Odlišné pohledy mají samozřejmě nadále prostor v diskusi pod článkem. Hlasy byly spočítány na konci roku 2005.

Nákup a zapojení set-top-boxu

Pro čtenáře DigiZone.cz se optimální cena za digitální přijímač pohybuje mezi dvěma a pěti tisíci korun, tuto možnost zvolily dvě pětiny hlasujících. Na druhém místě zůstala kategorie 500 až 2000 korun, což nevidí jako problematickou částku třetina čtenářů. Je zajímavé, že 16 procent hlasujících set-top-boxy vůbec nechce a počká si na digitální televizor.

Když jsme se našich čtenářů zeptali, co je od nákupu set-top-boxu odrazuje, jednoznačně zvítězilo špatné pokrytí, které zvolila téměř polovina z nich. Pětině hlasujících se nelíbí chudá programová nabídka. Vysoká cena přijímačů nebo nedostatek multimediálních služeb je problémem pro málokoho. Čtvrtina čtenářů podle této ankety už set-top-box má. Zajímalo nás proto, kde si ho koupili. Nikdo si ho údajně nepořídil v hypermarketu, zato 40 procent hlasujících si pro něj došlo do kamenného obchodu televizní techniky. Stejný podíl zaznamenaly také e-shopy, jen polovina jejich zákazníků si však přístroj nechala poslat. V běžných elektroprodejnách si přístroj koupila pětina našich čtenářů.

Set-top-box si čtyři z pěti hlasující na DigiZone.cz vybírají podle technických parametrů. Necelá desetina si přeje, aby měl nový přístroj stejné rozměry jako jejich stávající video nebo DVD, stejný počet naopak prosazuje zásadu: čím menší, tím lepší. Když si čtenáři přinesou digitální přijímač domů, nemají už se zapojením většinou problémy. Více než polovina jich podle ankety nepotřebuje pomoc, protože jsou sami odborníky na televizní techniku. Nepříjemnosti působí jenom společná televizní anténa filtrující digitální programy a televizory bez konektoru SCART. Třetina hlasujících set-top-box dosud nezapojovala.

Vybavení digitálního přijímače

Čtenáři DigiZone.cz nechtějí set-top-boxy bez plnohodnotné české diakritiky. Na izolovanou otázku vyjádřilo tento svůj názor 90 procent z nich. Zbytek je buď světový nebo sice nerad, ale češtinu oželí. Když nás ale zajímalo, co z výbavy je pro hlasující nejdůležitější, skončila bezchybná podpora českého jazyka až za pevným diskem. Na dalších pozicích, ovšem se značným odstupem za vítěznou dvojicí, se umístily časovače pořadů, modulátor a televizní hry. DVD přehrávač překvapivě a sloty pro dešifrovací karty za dnešní situace docela samozřejmě zatím nikoho z hlasujících nezajímají.

Ilustrační slovník pojmů

Slovníček pojmů

Nebudete-li vědět, co který termín týkající se set-top-boxů nebo pojem z oblasti digitálního vysílání znamená, nahlédněte do našeho slovníku pojmů.

Největší popularitu mezi doplňkovými funkcemi si získaly informace o vysílaném pořadu (Info), které zvolily dvě třetiny čtenářů. Zmrazení obrazu je nejoblíbenější jen u každého pátého hlasujícího, digitální zvětšení obrazu nebo načasované vypnutí jsou na okraji zájmu. Tlačítko Mute, tedy vypnutí zvuku, je asi tak známé a všední, že do žebříčku popularity nezískalo ani jeden hlas. Čtenáři DigiZone.cz jsou připraveni aktualizovat si firmware svých přístrojů, polovina z nich si prý nahraje každou novou verzi ovladačů. Zbytek si stáhne nový ovládací software jen v případě, že výrazně vylepší stávající funkčnost set-top-boxu, a pouhých osm procent o aktualizaci vůbec neuvažuje.

Když pevný disk, tak pořádný. Hlasující v anketě na ideální velikost harddisku měli možnost 40, 80, 120 GB, dále nic nebo ještě víc. Právě poslední volbu si vybrala více než polovina čtenářů DigiZone.cz, necelá třetina by se spokojila se 120 GB, ale menší ukládací prostor by nechtěl skoro nikdo. Jen tři procenta odpověděla, že nahrávat nepotřebují a pevný disk je pro ně zbytečnost. A jak nakládají čtenáři s nahranými televizními pořady? Dva z pěti si zaznamenají jen to, co přes den nestihnou – pak už mohou nahrávku vymazat. Více než čtvrtina si vytváří sbírku filmů a oblíbených seriálů, ostatní záznamy však neuchovává. Shodný počet, šest procent, buď nenahrává vůbec, nebo naopak každou nahrávku archivuje. Pětina hlasujících si posteskla, že by sice rádi zaznamenávali, ale nemají na co.

Nejpopulárnější set-top-boxy

Databáze na DigiZone.cz obsahuje údaje o 75 přístrojích schopných přijímat zemské digitální vysílání. Většina z nich má podobu nezávislého zařízení, tedy až na nezbytný televizor a anténu, některé fungují ale jen po připojení k počítači přes USB nebo do jeho sběrnice. Každá položka je doplněna anketní otázkou: Jste spokojeni s tímto výrobkem? Možnosti pro odpovědi jsou ano, spíše ano, spíše ne a ne. Téměř polovina set-top-boxů (36 modelů) zatím nedostala ani pět hlasů a pouze 13 digitálních přijímačů zaznamenalo alespoň deset hlasů.

Databáze set-top-boxů

Set-top-box-nahled
Porovnat vlastnosti jednotlivých přístrojů určených pro příjem terestrického digitálního vysílání (DVB-T) můžete podrobně v naší velké databázi set-top-boxů. Databáze obsahuje několik desítek přístrojů určených pro příjem zemského digitálního vysílání.

Nejprotežovanějším set-top-boxem je Humax F3-Fox T, se kterým je navíc 85 procent hlasujících plně spokojeno. Na druhé příčce zůstal DigiPal 2 od TechniSatu, ten plně vyhovuje sedmi z deseti hlasujících, třetí skončil Kaon a jeho model KVR-1100 Combo, s podobnou oblibou jako DigiPal 2. Na dalších místech jsou sestupně přístroje Strong – SRT 5155, Kaon – KTSC 570 a Mascom – MC3100T. I s nimi jsou čtenáři DigiZone.cz v převažující většině spokojeni.

Prodej v internetových obchodech

Zatímco velcí hráči na poli e-shopů se širokým sortimentem zboží svoje prodejní výsledky každoročně hrdě hlásají, menší specializovaní prodejci set-top-boxů čísla z různých důvodů nezveřejňují, ale jistě ne proto, že by se jim nedařilo. Petr Kosík z brněnské společnosti Omko.cz potvrdil stále narůstající prodej přístrojů pro DVB-T, zejména v této době, kdy už i v Brně DVB-T vysílá. Pokud jde o prodej jednotlivých značek a modelů, jsou u nás jednoznačně nejprodávanější Digipal2 a DigitMod T1 od TechniSatu, až vzdáleně následuje Humax F3-Fox, Kaon Kombo 570 a Skymax Combo, modely PVR i PC karty se prodávají v menších množstvích. Pokud jde o značky, je to dáno částečně tím, že jsme zástupci TechniSatu v ČR, ale tyto spolehlivé výrobky se základním vybavením patří skutečně k velmi k oblíbeným, řekl DigiZone.cz Petr Kosík.

UX DAy - tip 2

Statistiky předvánočního prodeje nepovažuje z konkurenčních důvodů za vhodné zveřejňovat ani Radek DonátDVBTshop.net. E-shop utržil v čase od poloviny listopadu do Štědrého dne nejvíce za přístroje se základní výbavou, pětkrát méně vynesly set-top-boxy s kombinovaným tunerem pro DVB-T a DVB-S, až za nimi se umístily set-top-boxy s pevným diskem. Karty a externí zařízení pro počítače tvořily jen desetinu tržeb základních modelů. Pan Donát oblibu výbavy ještě doplňuje: Zájem o MHP přijímače a integrované digitální televizory je dosud spíše okrajový a nestojí za řeč. Rádi bychom zachovali uživatelskou podporu lidem, kteří o to stojí a umějí si vybrat i ze širší nabídky to, co opravdu potřebují. Konkurovat velkým řetězcům, které nakoupí čínské zboží v desetitisícových sériích, do budoucna zřejmě nepůjde.

Ačkoliv absolutní čísla nezveřejňujeme, můžeme prozradit, že set-top-boxy se prodávají čím dál víc. Rozšiřování pokrytí a programové nabídky tempo růstu pravděpodobně ještě urychlí a bude k užitku všem. Prodejcům i jejich zákazníkům. Doufejme proto, české vládní instituce a regulační úřady dají rozjíždějícímu vlaku Digitalizace konečně jasnou zelenou.

Jaké set-top-boxy se letos budou prodávat nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).