Hlavní navigace

Set-top-box Strong 5025 má luxusní přední panel

12. 3. 2007
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Někteří spotřebitelé považují displej na digitálním přijímači za zbytečnost, další si bez něj svůj set-top-box neumí představit. Portfolio výrobků značky Strong dává vybrat všem. Displej modelu 5025 je osmimístný, zobrazuje názvy programů a svítí příjemnou bleděmodří. Jinak se přijímač od dalších set-top-boxů stejné řady téměř neliší. Jednoduché ovládání, podpora češtiny i několik her jsou společné všem.

Na začátku února jsme vám představili Strong 5015, přijímač digitálního vysílání s modulátorem ve výbavě a cenou do dvou tisíc. Model s číslem o desítku vyšším je mu velmi podobný. Také Strong 5025 pamatuje na diváky se staršími televizory bez konektoru SCART a má pro ně připravený modulátor. Žádnou změnu nenajdete ani v menu nebo herní nabídce. Na první pohled se od sebe výrobky ale liší barvou a dálkovým ovládáním, novější model má navíc i displej. Pro čtenáře neznalé dřívějších produktů firmy ale vezměme recenzi set-top-boxu popořadě.

Strong 5025

Strong 5025 patří velikostí mezi střední třídu digitálních přijímačů, jeho rozměry jsou 26×21×4 centimetry, hmotnost výrobku je 1,2 kilogramu. Černou barvu těla narušuje stříbrný a lesklý přední panel. Elegantní design ukrývá v levé spodní lince tři tlačítka: jedno na zapnutí přístroje a dvě další na listování programovou nabídkou. Displej set-top-boxu je osmimístný a každou pozici má dělenou na 14 částí místo klasických sedmi. Výrobek díky tomu může ukazovat názvy stanic, ne pouze jejich čísla. Údaje na displeji mají bleděmodrou barvu.

Strong 5025 displej

Nabídka konektorů zadního panelu

Dva konektory SCART jsou jasnou dominantou zadního panelu set-top-boxu. Kolem nich jsou nalevo dva anténní vstupy a dvojice výstupů stejného typu. Přijímač má UHF modulátor s volitelnou frekvencí, na které se bude digitální obsah klasickou vysokofrekvenční cestou odehrávat a kde si ho naladí majitelé televizorů bez zdířky SCART. Pravá část zadní partie výrobku je chudší, nabízí pouze s-video výstup a vypínač přívodu elektrického proudu.

Strong 5025 zezadu

Uprostřed nahoře má Strong 5025 sériové rozhraní RS-232 umožňující aktualizaci softwaru. Vedle něj je digitální zvukový výstup S/P-DIF v koaxiální verzi. Majitelé hudebních aparatur si tak mohou dopřát lepší akustický zážitek, než jim zpravidla umožňuje jejich televizor. V kombinaci s displejem mohou lidé provozovat set-top-box i bez zapnuté televize a poslouchat některou z rozhlasových stanic vysílajících v DVB-T. Spotřeba přijímače dosahuje za provozu až na 20 wattů, v pohotovostním režimu je poloviční. Citlivost ladicího obvodu výrobku vymezuje uživatelská příručka jako –82 až –20 dBm.

Nový černý a štíhlý dálkový ovladač

Výrobce digitálního přijímače se rozhodl vybavit nový model jiným dálkovým ovladačem než jeho předchůdce. Místo rozměrného a „rozpláclého“ stříbrného ovládání je Strong 5025 vybavený štíhlým, kompaktním a černým ovladačem. Až na chybějící prohlubeň pro ukazováček mi nové řešení přišlo sympatičtější. Kromě směrové růžice a potvrzujícího OK mají všechna tlačítka stejnou velikost a i přes menší rozměry se mačkají dobře. Při rozložení kláves bych sám asi nedával klíč EPG tak daleko od tlačítka Info, ale jde spíše o zvyk. Hlavní je, že ovladač ani z větší dálky nevyžaduje úplně přesné nasměrování na přední panel výrobku a toleruje uživateli menší odchylky. Odezva na povely je rychlá a přesná.

Strong 5025 ovladac

První start a možnosti menu

Uvést přijímač Strong po zakoupení do provozu není nic obtížného. Nejdřív je potřeba připojit set-top-box SCART kabelem k televizoru a zapojit ho do zásuvky. Ve druhém kroku je na řadě spínač na zadním panelu a jeho protějšek na straně přední, kteří společnými silami výrobek nastartují. Digitální přijímač přebere vládu na televizním obrazem, na displeji se rozsvítí nápis Install a na televizi se ukáže nabídka jazyků menu. Čeština je mezi devíti možnostmi na sedmém místě.

Strong 5015 menu
Strong 5015 info

Na další obrazovce je výběr země, ve které divák set-top-box provozuje. Po správné volbě jazyka je Česká republika vybraná už předem. Zájemci si tady mohou zapnout napájení pěti voltů pro anténu. Před laděním programů nabízí přístroj možnost vyzkoušet si kvalita i sílu signálu na vybraném kmitočtu. Pokud je s ní člověk nespokojený, může zkusit ještě upravit svoji anténu. Já jsem tu problém neměl a hladce proběhlo i následující hledání stanic. Během tří minut Strong 5025 objevil kompletní nabídku multiplexů A, B i C.

Menu má pro diváka na úvodní stránce pět možností. Na prvním místě je vstup do seznamu stanic, jeho úprava a setřídění. Druhou pozici má vyhledávání programů, tentokrát už s nabídkou automatického i ručního výběru. Nejzajímavější na úvod je třetí místo – instalace. Majitelé výrobku si tu mohou dále přes nastavení systému upravit parametry jako televizní standard, formát a schéma barevného výstupu. Právě odtud je možné měnit i kanál modulátoru. Instalační nabídka obsahuje také konfiguraci rodičovského zámku a výběr barvy menu. Čtvrtou položkou hlavní nabídky je časovač, o kterém ještě bude řeč. Pátý je pak kalendář a trojice her: Miny, Tetris a Gomoku (Piškvorky).

Strong 5015 EPG
Strong 5015 EPG II

Každodenní použití přijímače

Model 5025 svými schopnostmi ani ovládáním nevybočuje ze standardu značky Strong. Elektronický programový průvodce (EPG) má k intuitivnímu ovládání daleko, ale jakmile se s ním člověk naučí pracovat, přijde mu přirozený. První stisk klávesy EPG přinese divákovi soupisku programů s malým oknem, ve kterém zůstává vysílaný program a pod nímž jsou údaje o právě vysílaném i následujícím pořadu. Šipka doprava ukáže další nabídku vysílání konkrétní stanice a po druhém stlačení přinese zájemci detailní informace o pořadu. Přes elektronického průvodce jde snadno programovat také časovač.

Pro načasované spuštění pořadu má Strong deset pozic, které mohou být umocněné periodickým opakováním. Vypínání i zapínání přístroje funguje dobře, majitel výrobku si jen musí dát pozor, aby byl systémový čas nastavený správně. Teletext se zobrazuje vkládaný do obrazu a má paměť na několik nejbližších stran, skoky o sto čísel ho zpravidla rozhodí a divák si na nové informace musí chvíli počkat.

Strong 5025 vrch
Umí dobře česky - pečeť

Kvalita obrazu i zvuku digitálního vysílání je v rámci možností daných provozovatelem sítě dobrá. Ani ořez obrazu nic podstatného nezakrývá. Set-top-box počítá s češtinou ve všech ohledech, problémy mu nedělá v menu, elektronickém průvodci ani na teletextu. Jedinou výraznou chybou je špatná interpretace písmena é, místo kterého ukazuje Strong i všechny další přístroje se stejným menu kroužkované a. Česká verze uživatelské příručky k výrobku je trochu ošizená, distributor dává stejný manuál k několika modelům zároveň. Ale vzhledem k podobnosti jejich menu to nakonec není na škodu. I model 5025 proto získal známku „Umí dobře česky“.

Poslední slovo

Nejnovější digitální přijímač z rodiny Strong působí elegantním dojmem. Displej zobrazující jména stanic i černá barva dodávají výrobku luxusní vzhled. Vnitřní chod set-top-boxu se ale neliší od jeho méně vzhledných a levnějších předchůdců. Proto konkrétní doporučení nebo nedoporučení přijímače závisí na situaci jednotlivých spotřebitelů. Kdo nepotřebuje modulátor a stačí mu jednodušší displej, vybere si za stejnou cenu asi spíš TechniSat DigiPal 2 TX. Strong 5025 je každopádně sympatickým završením řady, která začala jednoduchým přijímačem 5010 a pokračovala modulátorem opatřeným modelem 5015.

Strong 5025 panel
Strong 5025
Celkové hodnocení 8 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 3,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Databáze: Strong 5025

Tipy C

Orientační cena: 2090 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Jaký displej chcete / máte na svém digitálním přijímači?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).