Hlavní navigace

Servisní poplatek satelitních služeb CS Link a Skylink bude řešit ČTÚ i ÚOHS

21. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podnět na jednání obou operátorů podal časopis dTest, který už upozornil na zavedení poplatku za set-top-box u kabelového operátora UPC Česká republika.

Nesouhlasné reakce na diskusních fórech ohledně zavedení takzvaného servisního poplatku u satelitních služeb CS Link a Skylink už pomalu polevují, jejich provozovatel, lucemburská společnost M77 Gropu, ale ještě rozhodně nemá v tomto směru vyhráno. Řada nespokojených klientů obou operátorů se obrátila na spotřebitelský časopis dTest a ten na základě jejich stížností a rozboru právníky podal podnět k zahájení správního řízení Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ).

K TÉMATU: Skylink a CS Link od září zavedou servisní poplatek 29 Kč u neplacených nabídek

CS Link i Skylink sice již od počátku tvrdí, že servisní poplatek, který bude zaveden od září, poslouží pro náklady spojené s administrativou a technickými záležitostmi, nejedná se tedy podle nich o zpoplatnění základních programů, dTest ovšem vidí takovouto obchodní politiku jako klamavou reklamu. Bezplatné poskytování nesmí zahrnout žádné související poplatky. Spotřebitel se vždy musí dozvědět konečnou cenu, tedy včetně DPH a všech poplatků. Částka 29 korun měsíčně nepředstavuje bezplatné poskytování služeb, reaguje vedoucí poradenské linky dTestu Lukáš Zelený.

BRAND24

ČTĚTE TAKÉ: Servisní poplatek služeb CS Link a Skylink se nebude týkat T-Mobile televize

Zástupci dTestu se dále domnívají, že M77 Group, která CS Link a později i Skylink koupila, zneužila svého dominantního postavení na trhu. Tuto záležitost bude proto řešit kromě ČTÚ také Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Pokud by Úřad shledal zneužití dominantního postavení, ustanovení o poplatku by bylo neplatné a společnost by jej musela nespokojeným zákazníkům vrátit, dodal Zelený. Právníci dTestu zpracovali v této souvislosti informační materiál vycházející z pokynů Evropské komise, v němž podávají výklad toho, jak používat ve spotřebitelských vztazích slova „bezplatně“, „gratis“ či „zdarma“. Materiál je k dispozici na www.dtest.cz/skylink.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).