Hlavní navigace

Sencor SDB 3007T: dva tunery a podpora HDD mají svá ale

10. 12. 2007
Doba čtení: 12 minut

Sdílet

 Autor: 118483
"Chtěl bych přijímač zemského digitálního vysílání, který bude umět nahrávat něco jiného, než na co se dívám. A včetně pevného disku nebude stát víc než pět tisíc korun," zní dotaz, se kterým jsem se setkal již několikrát. Co takovému tazateli poradit? Jednou a možná zatím jedinou možností je set-top-box Sencor SDB 3007T. Přiznám se ale, že i když má hodně pozitiv, můj dojem je z něj rozporuplný.

Digitální přijímač Sencor SDB 3007T vypadá jako ideální koupě. Když se podíváte na jeho cenu a prohlédnete si parametry recenzovaného výrobku, dáte mi nejspíš za pravdu. Set-top-box vybavený dvěma tunery pro zemské digitální vysílání (DVB-T) a navíc plně připravený na připojení pevného disku (HDD) je za cenu 2500 korun zajímavým produktem. Pokud si k tomu připočtete kompletní podporu češtiny, není důvod váhat. Nebo snad ano?

Základní charakteristika

Set-top-box SDB 3007T má šedý umělohmotný plášť, se kterým kontrastuje tmavě lesklý přední panel. Prvky na předním panelu nejsou rozložené rovnoměrně. Zatímco napravo je tu kruh šipek s tlačítkem Rec ve svém středu, nalevo se nachází jen malý vypínač přívodu elektrického proudu. Přijímač má vpředu také displej s oranžovými číslicemi, který umí zobrazit zároveň navolený kanál i aktuální čas. Rozměry set-top-boxu jsou 32×4,4×25,5 c­entimetru a jeho hmotnost je 1,5 kilogramu.

Sencor SDB 3007T panel

Při prohlížení obrázků, kterých je u této recenze tentokrát skutečná hojnost, vaší pozornosti jistě neujde vrch set-top-boxu, ve kterém se nachází šachta na pevný disk. K jeho zapojení a provozu se ještě dostaneme. Nyní jen poznamenám, že šroubky na přichycení disku jsou součástí balení výrobku. V krabici po případné koupi najdete i trojjazyčný (anglický, český a slovenský) uživatelský manuál, anténní smyčku a audio-video kabel se třemi konektory cinch na každém konci. Balení samozřejmě obsahuje i dálkové ovládání se dvěma AAA bateriemi.

Štíhlý zadní panel zaplnilo dvanáct konektorů. Sencor SDB 3007 má ve své výbavě 2× SCART, dvě dvojice anténních vstupů a výstupů, kompozitní výstup videa i konektor s-video. O samostatný přenos zvuku se mohou postarat zdířky pro analogové stereo nebo digitální zvukové rozhraní S/P-DIF v koaxiálním provedení. Nabídku konektorů uzavírá sériové rozhraní RS-232. Bohužel jak konektor USB 2.0 na rychlé datové přenosy mezi set-top-boxem a počítačem, tak zdířka HDMI na digitální přenos obrazu a zvuku přístroji chybí. Výrobek spotřebuje za provozu až 15 wattů, v pohotovostním režimu klesá spotřeba na 5 wattů.

Sencor SDB 3007T zezadu

Dálkový ovladač set-top-boxu Sencor si moje sympatie nezískal. Je sice příjemné, že má na spodní straně rýhu pro ukazováček usnadňující jeho držení, výsledný dojem však kazí jak rozložení tlačítek, tak poměrně velké nároky na přesné zamíření dálkového ovládání na senzor digitálního přijímače.

Sencor SDB 3007T ovladač

U rozložení tlačítek tolik nevadí umístění číselných klíčů do dolní části ovladače a oddělení tlačítka 0 napravo od ostatních čísel – místo dolů pod ně. Horší mi přišel fakt, že užitečná tlačítka vyvolání informačního panelu ( Info) a elektronického programového průvodce ( EPG) jsou od sebe na hony vzdálená. Při přehrávání videa pak nelogicky působí také umístění tlačítka pro nahrávání mezi rychlý posun vpřed a vzad. Intuitivně jsem mezi nimi vždy hledal tlačítko Play a chvíli se divil, proč se nic neděje.

Zapojení pevného disku je snadné a rychlé

Původně jsem si myslel, že recenzi set-top-boxu Sencor SDB 3007T pro vás budu muset udělat bez zkoušky nahrávání na pevný disk. Doma jsem žádný HDD pro testovací účely neměl. Naštěstí se mi jeden podařilo vypůjčit, a tak vám mohu nabídnout zkušenosti s jeho zapojením i využíváním. Zatímco uživatelská příručka předpokládá pevné disky velikosti 80, 120 nebo 160 GB a krabice uvádí i možnost připojit do set-top-boxu disk kapacity 250 GB, já měl možnosti mnohem skromnější. Půjčený disk Western Digital měl kapacitu pouhé 4 GB, tedy dvacetinu nejmenší z kapacit uvažovaných manuálem od výrobce.

Sencor SDB 3007T šachta
Sencor SDB 3007T držák HDD

Víko šachty pro pevný disk je po zakoupení výrobku nepřišroubované, drží pouze na ohebné umělohmotné „pacce“. Jakmile se dostanete dovnitř šachty, uvidíte připravený IDE a napájecí kabel. Disk jsem podle návodu nastavil do úlohy Master, přišrouboval ho do víka a zapojil do něj oba kabely. Výsledný celek jsem zasadil zpátky do set-top-boxu, přišrouboval víko druhou čtveřicí šroubků a ptal se sám sebe: Bude to fungovat?

Sencor SDB 3007T šachta II

První start a menu set-top-boxu

U digitálního přijímače jsem ještě před úvodním startem propojil anténní smyčkou výstup prvního tuneru se vstupem tuneru druhého. Po zapojení dalších kabelů jsem konečně uvedl Sencor SDB 3007T do provozu. První dobrou zprávu jsem neviděl, ale slyšel. Set-top-box poznal přítomnost pevného disku a začal si s ním na seznámení chvíli otáčet. Mezitím jsem mohl jen nečinně přihlížet tomu, jak se výrobek pustil do automatického hledání programů. Po chvilce bylo dílo u konce a já pouze potvrdil uložení informací o stanicích tří multiplexů do paměti set-top-boxu.

Sencor SDB 3007T první start a menu
Sencor SDB 3007T hledání I
Sencor SDB 3007T hledání II
Sencor SDB 3007T menu
Sencor SDB 3007T menu rezervace
Sencor SDB 3007T menu 4-3
Sencor SDB 3007T menu 16-9
Sencor SDB 3007T menu HDD I
Sencor SDB 3007T menu HDD II

Kliknutím na vybraný obrázek si ho můžete zvětšit.

Vím, že iniciativě by se meze klást neměly, ale činorodost recenzovaného digitálního přijímače mi přišla přeci jen až moc horlivá. Mohl se mne aspoň zeptat, jakým jazykem na mne má hovořit a ve které zemi se to vlastně nacházíme. Už jsem asi příliš zlenivělý automatickou instalací provázenou sérií doplňujících otázek.

Když při prvním startu set-top-boxu Sencor SDB 3007T žádné dotazy nepadly, zapomněl jsem příslušné parametry změnit sám. První hodinku dvě jsem si proto myslel, že přístroj nemá české menu a trápí ho špatná diakritika na teletextu. Nakonec se moje obavy ukázaly jako liché, recenzovaný digitální přijímač totiž české menu má a po výběru češtiny je správně český i teletext. České znaky v EPG se zobrazovaly korektně i při nastavené angličtině.

Informační panel a EPG

Základní údaje o vysílaném pořadu poskytuje set-top-box divákům ve formě stručného informačního panelu. Jsou tu názvy aktuálně sledovaného a právě následujícího pořadu včetně doby jejich trvání, úroveň signálu, jazyk vysílání, zvukový režim a čas. Chybět tu nemůže ani název vybrané stanice doplněný jejím číslem ze seznamu programů. Pokud máte zapnuté nahrávání, zobrazuje se po stisku tlačítka Info a při každém přepnutí navíc ještě horní lišta, která shrnuje průběh záznamu.

Většinou jsem se setkal u digitálních přijímačů s tím, že mi po druhém stisknutí „infoklávesy“ podaly podrobnější popis pořadů. Sencor SDB 3000T nabízí přístup k rozšířeným informacím také, ale ne tak snadno. Jeho uživatelé si musí zvyknout, že se k nim dostanou až po postupném stisknutí kombinace EPG a Info. Samotná klávesa EPG vede nejdřív jen na alternativní soupisku dvou pořadů, ve které má divák navíc možnost listovat si nahoru dolů (měnit čas) a doleva doprava (měnit programy). Klasické EPG s větším úsekem zobrazeného vysílacího schématu zpřístupní set-top-box až po stisku žlutého tlačítka na dálkovém ovládání. Přiznám se, že netuším, proč Sencor zvolil tuto alternativní, podle mého soudu horší cestu.

Sencor SDB 3007T informační panel a EPG
Sencor SDB 3007T info
Sencor SDB 3007T info a HDD
Sencor SDB 3007T EPG mini
Sencor SDB 3007T EPG info
Sencor SDB 3007T EPG
Sencor SDB 3007T EPG rezervace

Kliknutím na vybraný obrázek si ho můžete zvětšit.

Elektronický programový průvodce ukazuje dvouhodinový program šesti televizních nebo rozhlasových stanic v grafickém kabátě. Názvy tu jsou zobrazené proporčně podle délky pořadu, krátké „obdélníky“ si tedy musí vystačit třeba jen s jediným písmenem. Naštěstí vybraný úsek vysílání dostává prostor pro podrobnější popis v horní části EPG, který navíc pomalu roluje, aby ukázat i ty řádky dlouhého popisu, které by se jinak do vyhrazeného okna nevešly. EPG podporuje programování časovače a upozorňuje diváky na pořady, které budou nahrávané, červeným podkladem.

Rezervace pořadů

Místo časovače používá Sencor termín „rezervace pořadů“, na který hezky navazuje pojem „objednávkový list“. Digitální přijímač má prostor na osm rezervací, jejich počet může prakticky narůst s využitím možnosti denního nebo týdenního opakování. U záznamů se kromě začátku pořadu udává délka trvání, nikoli čas jejich konce. Můžete si vybrat, jestli se má set-top-box v daném časovém úseku na vybrané stanici pustit rovnou do nahrávání pořadu, nebo vám bude stačit jen jeho sledování.

Sencor SDB 3007T rezervace
Sencor SDB 3007T rezervace zadání I
Sencor SDB 3007T rezervace zadání II
Sencor SDB 3007T rezervace
Sencor SDB 3007T rezervace konflikt

Kliknutím na vybraný obrázek si ho můžete zvětšit.

Pokud byste chtěli nastavit rezervaci ve stejný čas na dva různé pořady, digitální přijímač vás upozorní na konflikt. Při překladu poslední položky menu rezervací došlo na drobný překlep, vypnutí má zkratku VZP namísto správného VYP. Důvodem je asi tradiční problém se Z a Y na české klávesnici. Kdo využije programování přes EPG, bude na soupisce záznamů odměněný jménem konkrétního pořadu. Sencor SDB 3007T se podle daného načasování správně zapíná i vypíná, pokud tedy začíná v pohotovostním režimu. Když má dojít k záznamu za provozu, set-top-box se po skončení nahrávky samozřejmě sám nevypne.

Teletext a skryté titulky

Na důležitost zapnuté češtiny v menu digitálního přijímače pro správně zobrazenou českou diakritiku jsem poukázal už úvodem. Teď doplním, že set-top-box zobrazuje teletext na téměř celou obrazovku, jen nahoře mu zůstává pruh televizního vysílání jako pozadí. Listování mezi stránkami není okamžité, paměť na stránky má přijímač pravděpodobně jen minimální. Přesto uživatele potěší tím, že dovoluje přímý přechod mezi jednotlivými podstránkami. Jejich čísla se zobrazují ve spodní liště. Zájemci si mohou teletext zobrazit nejen s černým pozadím, ale také jako průhledný.

Ke skrytým titulkům nemám připomínek. Jejich časování sedí k obrazu dobře, k žádnému „zamrzání“ titulků tu nedochází. Pro ilustraci přikládám jeden snímek, na kterém je podoba textového doprovodu pořadu při nezapnuté češtině. Pozor na to. Sluchově postižené diváky potěší jistě skutečnost, že set-top-box při nahrávání ukládá také teletext, a skryté titulky si proto mohou zapnout i při přehrávání uloženého záznamu.

Sencor SDB 3007T teletext a skryté titulky
Sencor SDB 3007T teletext I
Sencor SDB 3007T teletext II
Sencor SDB 3007T skryté titulky I
Sencor SDB 3007T skryté titulky II
Sencor SDB 3007T skryté titulky chybně
Sencor SDB 3007T seznam programů

Kliknutím na vybraný obrázek si ho můžete zvětšit.

Předvánoční digitální kvíz o tři set-top-boxy s HDMI

Subjekt DigiZone.cz logo
Mascom MC1400T

Víte, co znamená zkratka EPG? Pamatujete si, kdy začal vysílat sportovní program ČT 4 Sport? A tušíte, ve kterých evropských zemí má vlastník televize Nova, společnost CME, svoje další stanice? Pak neváhejte a zapojte se do Předvánočního digitálního kvízu serveru DigiZone.cz. Ze správných odpovědí vylosujeme dvanáct šťastlivců, které odměníme.

Na první tři výherce čeká set-top-box Mascom MC 1400T s rozhraním HDMI věnovaný společností Mascom. Pro další tři vylosované máme poukázky na nákup za 500 korun v síti knihkupectví Kanzelsberger. Mezi cenami jsou také tři krokoměry s logem serveru DigiZone.cz a tři stylová trička. Odpovídat můžete až do konce úterý 18. prosince. Jména výherců zveřejníme v pátek 21. prosince.

Jak je to se dvěma tunery a s pevným diskem?

Sencor SDB 3007T by byl jistě zajímavým přijímačem zemského digitálního vysílání i jako jednotunerový set-top-box bez pevného disku. Musel by stát ale o tisíc korun méně.

Určitě vás proto zajímá, jak se vydařila podpora nahrávání a co všechno umí druhý tuner. Bohužel, tady přijde pro někoho zklamání, které je důvodem slova „ale“ v názvu recenze. Sencor SDB 3007T má jedno striktní omezení. Druhý tuner slouží výhradně pro nahrávání, a to navíc pouze pro nahrávání na připojený pevný disk. Kdo by čekal, že najde obraz a zvuk nahrávaného pořadu na druhém VCR konektoru SCART, čeká marně. Výstupy na obou konektorech jsou totiž identické. Je tu dostupný stejný naladěný program, a pokud si necháte zobrazit nějaké textové informace, jsou na obou výstupech. Proto recenzovaný set-top-box nedoporučuji divákům, kteří by ho chtěli používat jako zdroj signálu pro jiná záznamová zařízení.

Dál se budu soustředit jen na nahrávání na pevný disk přímo v digitálním přijímači. Provoz jsem zkoušel sice pouze s 4 GB HDD, ale při větších kapacitách by v něm neměl být žádný rozdíl. I na malý půjčený disk mi set-top-box sliboval až tři hodiny záznamu. Před prvním použitím jsem musel Sencor pobídnout, aby si disk naformátoval. Po následném vypnutí a zapnutí výrobku jsem mohl už začít nahrávat. Set-top-boxu ale vždy nejprve zhruba minutu trvalo, než pevný disk inicializoval do provozního stavu.

Sencor SDB 3007T přehrávání záznamů
Sencor SDB 3007T HDD přehrávání
Sencor SDB 3007T HDD pauza
Sencor SDB 3007T HDD rychle vpřed
Sencor SDB 3007T HDD rychle vzad
Sencor SDB 3007T HDD zastavit

Kliknutím na vybraný obrázek si ho můžete zvětšit.

Pokud bych se rozhodl nebýt k vám upřímný, pochválím digitální přijímač za to, jak dobře a levně se s ním dá pořizovat záznam DVB-T. Napíšu, že Sencor SDB 3007T podporuje kromě přehrávání klasickou rychlostí také rychlý posun vpřed i vzad, a to až pětkrát rychleji. Zdůrazním také možnost pauzy, zpomaleného posunu a budu mít hotovo.

Protože jsem se ale rozhodl set-top-box prověřit pořádně, připravil jsem mu několik náročnějších úkolů a dočkal se řady zklamání. Nejednou jsem se dostal do stavu, kdy Sencor SDB 3007T „zamrznul“, úplně přestal reagovat. Většinou to bylo při přehrávání záznamů, oblíbenou kratochvílí se to stávalo ale také v programovém průvodci. Set-top-box tu na stisknutou klávesu na ovladači i na „tvrdé“ řízení z předního panelu reagoval třeba až po minutě. Párkrát jsem musel dokonce přístroji vypnout přívod proudu, sám od sebe se nechtěl vzpamatovat vůbec.

Přiznám se, že nevím, proč Sencor SDB 3007T takovými problémy trpí. Vypozoroval jsem ale několik situací, které mu rozhodně nesvědčily. Například pokud jsem ho chtěl při probíhajícím nahrávání plánovaného záznamu přinutit použít time-shifting. Samozřejmě u jiného než právě nahrávaného pořadu. Set-top-box mi sice zastavil jeho obraz, po „odpauzování“ ale pokračoval až od právě vysílané části pořadu. To bych chápal – nahrávání probíhá jen z jednoho tuneru. Sice nevím, proč potom není time-shifting v takové chvíli zakázaný úplně, ale ještě by se to dalo snést. V nahrávce plánovaného záznamu, na kterou jsem se pak se zájmem podíval, se moje aktivita projevila zelenou obrazovkou a zamrznutím.

Set-top-boxu nesvědčilo ani to, když jsem začal příliš brzy po startu nahrávání přepínat na jiné programy. Navíc jsem měl pocit, že pokud mám vyvedený signál z VCR  i TV  konektoru SCART, je zadrhávání digitálního přijímače při práci s pevným diskem častější, než když používám jen TV SCART. Pokud se signál digitálně přijímaného programu zhoršil a přehoupl se do stádia neužitelnosti, celou nahrávku to také dost rozhodilo. Podtrženo sečteno, při nahrávání pomocí set-top-boxu Sencor SDB 3007T jsem se kvalitní nahrávky dočkal jen tehdy, pokud jsem s k přijímači choval hodně opatrně. Když jsem přepínal až chvíli po zahájení záznamu a navíc ne „zbytečně“ často.

Za odměnu jsem si mohl záznam potom podle svého přejmenovat.

Sencor SDB 3007T změna názvu záznamu
Sencor SDB 3007T HDD název I
Sencor SDB 3007T HDD název II
Sencor SDB 3007T HDD název III
Sencor SDB 3007T HDD název IV

Kliknutím na vybraný obrázek si ho můžete zvětšit.

Shrnutí

Umí dobře česky - pečeť

Sencor SDB 3007T je bezesporu zajímavý a cenově sympatický přijímač zemského digitálního vysílání. Jeho ovládání je sice trochu těžkopádné, ale základní příjem DVB-T zvládá dobře a navíc má plný nárok na ochrannou známku „Umí dobře česky“.

Pokud byste si ho chtěli ale koupit především kvůli vybavenosti dvěma tunery a pro možnost připojit si k němu pevný disk, dobře si svůj nákup rozmyslete. Já bych s něčím takovým po svým zkušenostech dost váhal. Samozřejmě jeden test kvalitu nebo naopak chybovost určitého přístroje těžko zhodnotí úplně. Proto jedině uvítám, když se v diskusi pod recenzí vyjádří diváci, kteří mají s tímto set-top-boxem jakoukoli zkušenost. Třeba jsem se s problémy u set-top-boxu Sencor SDB 3007T setkal při nahrávání jen já a všem ostatním funguje dokonale. Spíš o tom ale pochybuji. Pro zákazníky je to škoda.

Sencor SDB 3007T
Sencor SDB 3007T
Celkové hodnocení 8,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 4,5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 1,5 b.

Přístroj zapůjčil: obchod.digizo­ne.cz

Tipy C

Orientační cena: 2490 Kč (Koupit)

Foto a screenshoty: Autor

Co považujete za největší nedostatek recenzovaného set-top-boxu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor pracoval do ledna 2011 ve zpravodajství TV Z1. V redakci DigiZone.cz působil od startu v říjnu 2005 do dubna 2008 jako redaktor, pak i zástupce šéfredaktora.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).